Τι είναι η πολιτική «Wandel durch Handel» που εφάρμοσε το Βερολίνο και πόσο ωφελήθηκε από αυτή
Έναρξη μιας «πιο διεκδικητικής στάσης» έναντι της Κίνας «βλέπει» – και καλωσορίζει – ο de facto πρεσβευτής της Ταϊβάν στο Βερολίνο, προτρέποντας παράλληλα την κυβέρνηση της Γερμανίας να ενισχύσει περαιτέρω τις σχέσεις με την Ταϊπέι.
Την ίδια ώρα, αυτό προβληματίζει τους οικονομικούς αναλυτές καθώς η Κίνα αποτελεί τον βασικό προορισμό ως γνωστόν για τα βιομηχανικά προϊόντα της Γερμανίας καθώς με αυτά στήθηκε κινεζική παραγωγική μηχανή, σύμφωνα με δημοσίευμα υτου Reuters την Πέμπτη 18 Αυγούστου 2022
Διμερείς επισκέψεις
Ο Shieh Jhy-Wey, ο οποίος τοποθετήθηκε στο Βερολίνο το 2016, δήλωσε στο Reuters ότι επιθυμεί η Γερμανία και οι στρατηγικοί εταίροι της να προσκαλέσουν την Ταϊβάν να συμμετάσχει στις επόμενες κινήσεις στον Ινδο-Ειρηνικό ή να οργανώσουν περισσότερες διμερείς επισκέψεις.
«Αισθάνομαι τη βούληση της γερμανικής κυβέρνησης να βελτιώσει τους χειρισμούς της με την Ταϊβάν – κάποια πράγματα έχουν ήδη συμβεί», δήλωσε ο διπλωμάτης σε συνέντευξη που παραχώρησε την Τετάρτη 17 Αυγούστου.
«Και ελπίζω ότι καθώς οι Κινέζοι γίνονται πιο απροκάλυπτοι στην επιθετικότητά τους προς την Ταϊβάν, θα υπάρξει αντίστοιχη αντίδραση προς την Κίνα».
Γερμανία, Κίνα και Ταϊβάν
Ορισμένοι επικριτές έχουν κατηγορήσει τη Γερμανία ότι επί μακρόν τηρούσε ήπια στάση απέναντι στο Πεκίνο σε θέματα όπως οι παραβιάσεις δικαιωμάτων και η στάση της απέναντι στην αυτοδιοικούμενη Ταϊβάν – εν μέρει λόγω της μεγάλης οικονομικής εξάρτησής της από την Κίνα, τον κορυφαίο εμπορικό εταίρο της Γερμανίας από το 2016.
Όμως η κυβέρνηση του καγκελάριου Olaf Scholtz έχει υποσχεθεί να σκληρύνει τη στάση της, με την τρικομματική κυβέρνηση συνασπισμού να δηλώνει ότι οποιεσδήποτε αλλαγές στο status quo στα στενά της Ταϊβάν θα πρέπει να γίνονται μόνο ειρηνικά και με αμοιβαία συμφωνία.
Οι προκλήσεις από τις ΗΠΑ
Το ζήτημα έχει αναζωπυρωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς η Κίνα έχει πραγματοποιήσει στρατιωτικές ασκήσεις μεγάλης κλίμακας στα ύδατα γύρω από την Ταϊβάν, ως απάντηση στην επίσκεψη στο νησί της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Nanci Pelosi .
Η Γερμανία, μαζί με άλλα δυτικά έθνη, έχει επεκτείνει τον τελευταίο χρόνο τη στρατιωτική της παρουσία στον Ινδο-Ειρηνικό, εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας για τις εδαφικές φιλοδοξίες του Πεκίνου.
Αυτή την εβδομάδα έστειλε 13 στρατιωτικά αεροσκάφη σε κοινές ασκήσεις στην Αυστραλία.
Το τέλος του «Wandel durch Handel»;
Ο Shieh δήλωσε επίσης ότι η Ταϊβάν θα πρέπει να ενσωματωθεί στενότερα σε διεθνείς οργανισμούς όπως τα Ηνωμένα Έθνη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Ιντερπόλ.
Είπε ότι στο Βερολίνο δεν ακούγεται πλέον καμία αναφορά στο «Wandel durch Handel» – αλλαγή μέσω του εμπορίου, που αποτελούσε επί μακρόν την κατευθυντήρια αρχή της πολιτικής της Γερμανίας έναντι της Κίνας – παρά μόνο κριτική.
Η εστίαση της Γερμανίας στην περιοχή φαίνεται να μετατοπίζεται προς γεωπολιτική κατεύθυνση, είπε.
Η κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει για οικονομική αποσύνδεση από την Κίνα, αν και οι επικριτές αμφισβητούν το πόσο σκληρή μπορεί να γίνει, δεδομένης της οικονομικής εξάρτησής της από την ανερχόμενη υπερδύναμη της Ασίας.
Ένας νέος δρόμος χαράσσεται επίσης και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δήλωσε ο Shieh, αναφερόμενος στην επίσκεψη του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Nicola Beer στην Ταϊβάν τον Ιούλιο, την πρώτη επίσκεψη ενός τόσο υψηλόβαθμου αξιωματούχου της ΕΕ.
Γερμανοί βουλευτές στην Ταϊβάν
Ο Shieh δήλωσε ότι θα καλωσόριζε μια επίσκεψη από τον πρόεδρο της κάτω βουλής του γερμανικού κοινοβουλίου Bundestag, κατανοώντας πάντως ότι αποτελεί ένα «υπερβολικό αίτημα».
Η Γερμανία έχει αποκλείσει επισκέψεις υψηλόβαθμων κρατικών αξιωματούχων.
Μια ομάδα βουλευτών από την επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Bundestag σχεδιάζει να ταξιδέψει στην Ταϊβάν τον Οκτώβριο, δήλωσε η πρόεδρος της επιτροπής Renata Alt στο Reuters την περασμένη εβδομάδα.
«Το ταξίδι θα πρέπει να στείλει ένα μήνυμα ότι υποστηρίζουμε την ανεξαρτησία της Ταϊβάν και τη δημοκρατία εκεί», είπε.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών