γράφει :
Συνεχίζει να προβληματίζει επενδυτές και αναλυτές, ο τρόπος με τον οποίο γίνονται αγορές ιδίων μετοχών, αν και πριν μερικούς μήνες είχε δοθεί μία εξήγηση-κατεύθυνση από την Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αναφορικά με τις αγορές στη λεγόμενη «κλειστή περίοδο».
Η κλειστή περίοδος, είναι ο χρόνος (1 μήνας) πριν γίνει η δημοσίευση ετήσιων ή εξαμηνιαίων λογιστικών καταστάσεων.
Πολλές εισηγμένες δεν προβαίνουν σε αγορές ιδίων μετοχών ακόμα και στη δημοσίευση πρώτου τριμήνου ή εννεαμήνου.
Ωστόσο, αναλυτές σημειώνουν πως αν και υπάρχει η ενημέρωση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, παρατηρούν πως υπάρχουν εισηγμένες που συνεχίζουν να αγοράζουν ίδιες μετοχές ακόμα και λίγες μέρες πριν τη δημοσίευση αποτελεσμάτων.
Ευλόγως επομένως αναρωτιούνται τι συμβαίνει και αν είναι σωστή η άποψη ότι δεν αγοράζεις μετοχές ένα μήνα πριν ή αν υπάρχουν «παραθυράκια» στον κανονισμό.
Τη μεγαλύτερη εντύπωση έχει κάνει η ΔΕΗ, αφού η διοίκηση «έτρεξε» να κάνει έκτακτη γενική συνέλευση στις 3 Δεκεμβρίου για νέο πρόγραμμα αγοράς ιδίων αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει αγορές, εξέλιξη που αποδίδεται στην «κλειστή περίοδο» αφού δημοσιεύει αύριο 6 Σεπτεμβρίου αποτελέσματα.
Εισηγμένες όπως Πλαστικά Θράκης, Τεχνική Ολυμπιακή, Premia, Φουρλής κ.α. ακολουθούν ίδια στάση και φαίνεται πως έχουν παγώσει το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών λόγω επικείμενης δημοσίευσης αποτελεσμάτων.
Άλλες όμως εταιρείας, όπως για παράδειγμα ΟΤΕ, Τιτάν, Μυτιληναίος, ΕΧΑΕ συνέχισαν τις αγορές.
Πιο αναλυτικά η ΕΧΑΕ στις 13 Ιουλίου έκανε αγορά ιδίων μετοχών και στις 25 Ιουλίου δημοσίευσε αποτελέσματα εξαμήνου.
Η Μυτιληναίος στις 26 Ιουλίου έκανε αγορές ιδίων και στις 28 δημοσίευσε ενημέρωση για το πρώτο εξάμηνο.
Στελέχη της αγοράς αναφέρουν πως δεν υπάρχει λόγος για απαγόρευση αγοράς ιδίων μετοχών στην κλειστή περίοδο και πως βρίσκουν λόγο να μη γίνονται αγορές από insiders, οι οποίοι έχουν προνομιακή ενημέρωση.
Σύμφωνα με την ESMA (Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών και με βάση κείμενο ερωτήσεων και απαντήσεων που έχει δημοσιεύσει για τον κανονισμό κατάχρησης αγοράς, αναφέρεται και στις αγορές στην κλειστή περίοδο, σημειώνοντας πως η απαγόρευση που περιλαμβάνεται στο άρθρο του κανονισμού για την κατάχρηση αγοράς (MAR) δεν αφορά τον εκδότη απλά σημειώνεται πως θα πρέπει να αντιμετωπίζεται προσεκτικά κατά την κλειστή περίοδο.
Μάλιστα τονίζεται πως αν οι συναλλαγές του υπόχρεου προσώπου είναι συναλλαγές για λογαριασμό του εκδότη και όχι για υπόχρεο πρόσωπο ή λογαριασμό τρίτου, η απαγόρευση δεν ισχύει.
Προφανώς κάποιες εισηγμένες ακολουθούν τη γενικότερη κατεύθυνση και όχι όσα αναφέρονται στις διευκρινίσεις που έχουν δοθεί ή μπορεί και να τις αγνοούν.
Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών