Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το σχέδιο της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει τις ελληνικές τράπεζες… προεκλογικά θα στεφθεί με… παταγώδη αποτυχία

Το σχέδιο της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει τις ελληνικές τράπεζες… προεκλογικά θα στεφθεί με… παταγώδη αποτυχία
Το ΤΧΣ ανέθεσε στην Rothshild τον ρόλο του συμβούλου αποεπένδυσης και σύντομα το Υπουργείο Οικονομικών θα επιλέξει και τον σύμβουλο διάθεσης των μετοχών... από 3 υποψηφίους που θα προτείνει το ΤΧΣ.
Σχετικά Άρθρα

Εν μέσω παγκόσμιας αβεβαιότητας, ενεργειακής κρίσης, ατιθάσευτού πληθωρισμού, αύξησης των επιτοκίων, πτώσης των χρηματιστήριων, ανόδου των αποδόσεων των ομολόγων… η ελληνική κυβέρνηση ασκεί πιέσεις στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) που είναι βασικός μέτοχος ή μέτοχος των ελληνικών τραπεζών να αποεπενδύσει τις συμμετοχές με ορίζοντα το 2023 και στην συνέχεια…με όριο έως το 2025. 
Η ελληνική κυβέρνηση προέβη σε αυτή την απόφαση, ασκώντας πίεση στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας… με γνώμονα την μικροπολιτική.
Το ΤΧΣ ανέθεσε στην Rothshild τον ρόλο του συμβούλου αποεπένδυσης και σύντομα το Υπουργείο Οικονομικών θα επιλέξει και τον σύμβουλο διάθεσης των μετοχών... από 3 υποψηφίους που θα προτείνει το ΤΧΣ.
Επίσης το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έως το τέλος του 2022 θα συντάξει το σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων στις ελληνικές τράπεζες για το πως θα πωληθούν οι μετοχές που κατέχει στις ελληνικές τράπεζες.

Παραμονές των εκλογών θα σχεδιάσει την πώληση του 20% της Εθνικής τράπεζας για να πει… στην ελληνική κοινωνία… οι επενδυτές εμπιστεύονται την Ελλάδα, ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και άλλα τέτοιες ανόητες ασυναρτησίες.
Εν μέσω μιας γενικευμένης αβεβαιότητας, που πολλοί υποστηρίζουν ότι τα χειρότερα είναι εμπρός… η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει πωλήσεις τραπεζικών μετοχών…
Μόνο άνθρωποι που πάσχουν από ψυχονευρωτική νόσο θα μπορούσαν να σχεδιάσουν κάτι τέτοιο…

Ενώ πρέπει να μειωθεί το ποσοστό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στις τράπεζες και να μην υπάρξει πλήρη αποεπένδυση – θεωρούμε μεγάλο λάθος την αποεπένδυση και ορθή στρατηγική την μείωση ποσοστών – ο χρόνος θα εξαρτηθεί από τις αγορές.

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κατέχει το 40,39% της Εθνικής τράπεζας και σχεδιάζεται placement του 20% των μετοχών.
Επίσης το Ταμείο κατέχει το 27% της Πειραιώς, το 9% της Alpha bank και το 1,4% της Eurobank καθώς και το 62,94% της Attica bank ή 65,8% μετά την νέα ενεργοποίηση του DTC.
Μέσω placement θα πωληθεί σε επενδυτές δηλαδή πλήθος funds το 20% των μετοχών της Εθνικής τράπεζας αν και στην κυβέρνηση έχουν και άλλα σχέδια…να πουλήσουν το 20% σε ένα επενδυτή…
Θεωρούμε μια τέτοια ενέργεια επιζήμια για την Εθνική τράπεζα.
Οι μόνοι που θα κερδίσουν μάλλον θα είναι αυτοί που απεργάζονται τέτοια σενάρια…
Ορισμένοι στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι μετά τις εκλογές δεν μπορεί να στηθεί το παιχνίδι πώλησης των τραπεζικών μετοχών όπως το έχουν σχεδιάσει και θα προσπαθήσουν να το πράξουν προεκλογικά… μάλλον είναι μεγάλη μπίζνα…

Ιδιωτικοποίηση αλλά όχι ξεπούλημα

Οποιαδήποτε πώληση μετοχών τραπεζών σε χρηματιστηριακές τιμές που δεν προσφέρουν υπεραξίες στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και κατ΄ επέκταση στους έλληνες φορολογούμενους θα είναι ξεπούλημα.
Π.χ. στις τρέχουσες τιμές οποιαδήποτε πώληση τραπεζικών μετοχών θα είναι ξεπούλημα, μέγα σκάνδαλο. 
Συν τοις άλλοις εδώ γίνεται και ένα μεγάλο λάθος.
Το ΤΧΣ πιέζεται από την κυβέρνηση να επισπεύσει τις πωλήσεις τραπεζικών μετοχών το 2023… και αυτό αποτελεί ένα ακόμη λάθος πέραν όλων των άλλων…
Όταν η αγορά αναμένει π.χ. την πώληση του 20% των μετοχών της Εθνικής η μετοχή της Εθνικής θα είναι καταδικασμένη να μην μπορεί να ανακάμψει… θα είναι σε ομηρία διαρκείας…
Θα πρέπει η κυβέρνηση που κόπτεται για λόγους πολιτικών εντυπώσεων πιέζοντας το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ότι επενδύθηκαν 44,5 δισεκ. στις ελληνικές τράπεζες και μαζί με τις κρατικές εγγυήσεις 18,3 δισεκ άθροισμα περίπου 63 δισεκ. και η τρέχουσα αξία των μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ είναι μόλις 1,8 δισεκ. ευρώ… ζημία χαοτική.

Γιατί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας πρέπει να παραμείνει μέτοχος μειοψηφίας στις ελληνικές τράπεζες και μετά το 2025

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ως έννοια υποδηλώνει ότι είναι φορέας που στόχο έχει να διασφαλίσει την σταθερότητα των τραπεζών δηλαδή την κεφαλαιακή του επάρκεια έχοντας επενδύσει 44,5 δισεκ. ευρώ σε κεφάλαια και funding gap στην κάλυψη των χρηματοδοτικών κενών των προβληματικών τραπεζών που έσπασαν σε good και bad bank... στις σκοτεινές περιόδους του παρελθόντος.
Ωστόσο η χρηματοπιστωτική σταθερότητα έχει επιτευχθεί στις ελληνικές τράπεζες καθώς το ΤΧΣ με τα κεφάλαια και ο Ηρακλής με τις παρεχόμενες κρατικές εγγυήσεις διασφάλισαν ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει επανέλθει στην κανονικότητα.
Ήδη οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν δείκτη NPEs ratio δηλαδή μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα κάτω του 10% ή σε ένα εύρος 5,9% με 8,5%...
Επίσης διαθέτουν κεφάλαια και ικανούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας αν και στο κρίσιμο αυτό δείκτη όλες οι τράπεζες δεν βρίσκονται στην ίδια κατηγορία, π.χ. η Εθνική τράπεζα δεν είναι στην ίδια κατηγορία με την Πειραιώς.
Λίαν συντόμως οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν συγκρινόμενους δείκτες με τις ευρωπαϊκές η επάνοδος στην κανονικότητα θα είναι γεγονός αλλά θα υπάρχει ένας αστερίσκος…
Σε σύνολο 23 δισεκ. tangible book κεφάλαια ή ενσώματα ίδια κεφάλαια τα 14,3 δισεκ. είναι DTC αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση που υποδηλώνει ότι η ποιότητα των κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών είναι ασθενέστερη και υποδιαιρέστερη των ευρωπαϊκών.
Όσο επιτυγχάνουν κέρδη το DTC δεν είναι πρόβλημα… αλλά δεν είναι τυχαίο ότι τόσο η Moody’s όσο και η Fitch θεωρούν ότι στην Ελλάδα θα πρέπει να βρεθεί μια ολοκληρωμένη θεσμική λύση για την αντιμετώπιση του DTC στις ελληνικές τράπεζες… ίσως το 2023..

Η πλήρης αποεπένδυση είναι λάθος…


Η πλήρης αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τις ελληνικές τράπεζες είναι λάθος.
Το Ταμείο σε καλές χρηματιστηριακές περιόδους και όχι σε κακές συγκυρίες θα πρέπει με μυστικότητα να προετοιμάσει τα placement δηλαδή διάθεση μετοχών μέσω του χρηματιστηρίου σε ξένους και έλληνες επενδυτές.

Τι δεν πρέπει να συμβεί;


1)Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δεν θα πρέπει να κοινοποιεί τα σχέδια πώλησης τραπεζικών μετοχών.

Θυμίζουμε ότι όταν έγινε γνωστό ότι το ΤΧΣ θα προχωρήσει σε placement στην Εθνική η μετοχή βρέθηκε σε καθεστώς ομηρίας λόγω της προσμονής για το placement.
Βέβαια το ΤΧΣ δεν είχε διαρρεύσει ότι σχεδιάζει να διαθέσει το 20% της Εθνικής τράπεζας αλλά στην Ελλάδα ως γνωστό δεν υπάρχουν μυστικά...

2)Η αποεπένδυση - πώληση μετοχών δεν θα πρέπει να ξεκινήσει από τις τράπεζες όπου το ΤΧΣ έχει μικρά ποσοστά.
Π.χ. είναι λάθος να ξεκινήσει η πώληση μετοχών από το ΤΧΣ πρώτα από την Eurobank στην οποία κατέχει το 1,4%.
Αντιθέτως τα placement θα πρέπει να ξεκινήσουν από την Εθνική πρωτίστως και ακολούθως την Πειραιώς όπου τα ποσοστά είναι μεγάλα.
Θα πρέπει να υπάρξει σχετική σύγκλιση ποσοστών ενώ δεν θα πρέπει να δημιουργηθεί καθεστώς ανισότητας π.χ. η πώληση του 1,4% της Eurobank είναι εύκολος στόχος αλλά θα δημιουργηθεί ανισότητα έναντι των άλλων τραπεζών…

3)Θεωρούμε ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα πρέπει να διατηρήσει και μετά το 2025 ποσοστά μειοψηφίας στις ελληνικές τράπεζες υπό το εξής όρο.
Να διατηρήσει ποσοστά μειοψηφίας αλλά χωρίς το δικαίωμα veto για οποιαδήποτε θέμα… ούτε για αυξήσεις κεφαλαίου που αφορούν ζητήματα dilution – απίσχνασης, ούτε για θέματα bonus ή άλλων ζητημάτων.
Διεθνώς υπάρχουν κρατικά funds τα οποία κατέχουν ποσοστά μειοψηφίας σε νευραλγικές εταιρίες και ο τραπεζικός κλάδος είναι καίριας σημασίας.
Κατά την άποψη μας το ΤΧΣ θα μπορούσε να κρατήσει ποσοστά μεταξύ 5% με 8% στις ελληνικές τράπεζες π.χ. στην Εθνική 5% με 8% από 40,39% και στην Eurobank το 1,4% και μετά το 2025 ώστε το κράτος να καρπούται τα μερίσματα που θα διανείμουν οι τράπεζες αλλά υπό τον όρο ότι θα ακυρωθεί η δυνατότητα veto.
To Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα είναι ένας κοινός μέτοχος μειοψηφίας όπως είναι πολλά funds στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών χωρίς κανένα δικαίωμα veto.
Αντί λοιπόν ο ΕΦΚΑ να είναι μέτοχος στις τράπεζες ή η ΔΕΚΑ η Δημόσια Εταιρία Κινητών Αξιών στο παρελθόν θα μπορούσε αυτό τον ρόλο να τον διαδραματίζει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας…
Ναι στην ιδιωτικοποίηση αλλά όχι στην πλήρη αποεπένδυση, θεωρούμε ότι είναι στρατηγικό λάθος να αποχωρήσει οριστικά από τις ελληνικές τράπεζες το ΤΧΣ…
Η παρουσία του ΤΧΣ ως κοινού μετόχου δεν σημαίνει κρατικός παρεμβατικός ειδικά μάλιστα στις 4 μεγάλες συστημικές οι οποίες ελέγχονται σχολαστικά από τον Μόνιμο Εποπτικό Μηχανισμό των Τραπεζών τον SSM της ΕΚΤ…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης