Δεν έχουμε να συζητήσουμε τίποτε με την Ελλάδα αυτή τη στιγμή, είπε ο Πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan, προειδοποιώντας ότι η Τουρκία θα προβεί σε αντίποινα για τις παραβιάσεις της Αθήνας.
Μιλώντας στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Πράγας, ο Erdogan επέκρινε την Αθήνα ότι βασίζει τις πολιτικές της σε «ψέματα».
«Ολόκληρη η πολιτική τους βασίζεται σε ψέματα, δεν είναι ειλικρινείς.
Δεν έχουμε τίποτα να συζητήσουμε με την Ελλάδα».
Ο Erdogan είπε ότι η Αθήνα πήρε το μήνυμα της Άγκυρας όταν Τούρκοι αξιωματούχοι είπαν «μπορεί να έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα» - ένα σχόλιο που Έλληνες και ορισμένοι άλλοι δυτικοί αξιωματούχοι έχουν επικρίνει ως απειλή.
Ο Τούρκος πρόεδρος είπε, επίσης, ότι αναμένει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να καλέσει την Ελλάδα για διάλογο σε διμερή βάση, αντί να υποστηρίζει παράνομες πρωτοβουλίες, ενδεδυμένες με έναν ψεύτικο μανδύα ενότητας ή αλληλεγγύης.
«Ο κύριος (Μητσοτάκης) φαίνεται πως ενοχλήθηκε»
«Ο κύριος (Μητσοτάκης) φαίνεται πως ενοχλήθηκε πολύ από την ομιλία μου κι επειδή ενοχλήθηκε και παρόλο που δεν αρμόζει στο πνεύμα του δείπνου, πήρε τον λόγο.
Δεν ξέρω από ποιον πήρε την άδεια, ίσως από τον πρόεδρο. Κι εκεί μας απάντησε.
Θεώρησε πως εμείς μιλήσαμε βαριά. Αλλά δεν είναι έτσι. Οι ίδιοι δεν είναι εκεί που πρέπει.
Ξέρετε η πολιτική τους βασίζεται πάνω στο ψέμα. Όλο ψέμα. Δεν υπάρχει εντιμότητα.
Όταν λέμε να συναντηθούμε όλες οι παράκτιες χώρες, δεν έρχονται. Όμως περιμένουν να κάνει η Τουρκία το βήμα.
Βάζουν πολλές χώρες ως ενδιάμεσους. Σήμερα πολλές χώρες περίμεναν να κάνουμε κάποιο βήμα.
Όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά και η Νότια Κύπρος (Κυπριακή Δημοκρατία) μας είπαν να συναντηθούμε.
Τους είπαμε να εδώ είμαστε στο όρθιο και τα λέμε. Τους είπα εσείς πρέπει να πάρετε την άδεια από κάπου αλλού.
Μου είπε ὄχι δεν παίρνω την άδεια κανενός... Του απάντησα πως εδώ πάντα έρχεστε με την άδεια άλλων. Μου είπε ότι μου έμειναν δύο μήνες, ας μιλήσουμε να λύσουμε το ζήτημα» είπε ο Erdogan για το θερμό επεισόδιο που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Απάντηση σε Έλληνα δημοσιογράφο: «Όταν λέμε "θα έρθουμε μία νύχτα ξαφνικά", εννοούμε πως θα επιτεθούμε σε όποιον μας ενοχλήσει»
Ο Erdogan δήλωσε, απαντώντας σε ερώτηση για την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ότι η απάντηση της Άγκυρας «Μπορεί να έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα» αφορά σε ενδεχόμενη επίθεση οποιασδήποτε χώρας στην Τουρκία.
Ειδικότερα, σε ερώτηση στον Erdogan αν «όταν είπατε μία νύχτα θα έρθουμε ξαφνικά», εννοούσατε επίθεση στην Ελλάδα, εκείνος απάντησε:
«Το καταλάβατε καλά. Όποια χώρα μας ενοχλεί και μας επιτίθεται, η απάντηση μας είναι "μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ". Αυτό έτσι πρέπει να το ξέρουν. Να το καταλάβουν. Αφού εσείς έτσι το καταλάβατε, άρα κι εκείνοι το κατάλαβαν».
«Ό,τι κι αν κάνετε, θα συνεχίσουμε και είμαστε έτοιμοι»
Τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου, Έλληνες αξιωματούχοι δήλωσαν ότι θα χαιρετίσουν το αίτημα της Άγκυρας για συνάντηση μεταξύ του Erdogan και του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Πράγας.
Ωστόσο, την επόμενη μέρα, ο Erdogan επέκρινε τον Μητσοτάκη ότι ζήτησε βοήθεια από τις ΗΠΑ εν μέσω συνεχιζόμενων εντάσεων, λέγοντας ότι «θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο».
«Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ζητά βοήθεια από τις ΗΠΑ ενάντια σε τι;
Κατά της Τουρκίας.
Ό,τι κι αν κάνετε, θα συνεχίσουμε και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο» είπε σε διάσκεψη για την εβδομάδα της γέννησης του Προφήτη Μωάμεθ στην Άγκυρα.
Για τη Σουηδία...
Η Τουρκία παραμείνει αρνητική στην υποψηφιότητα της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ έως ότου εκπληρωθούν οι αξιώσεις της Άγκυρας για την υιοθέτηση από τη Στοκχόλμη μιας σκληρής στάσης έναντι "τρομοκρατικών οργανώσεων", ξεκαθάρισε ο πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Πράγα, στο περιθώριο της πρώτης συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, ο τούρκος πρόεδρος είπε πως "όσο τρομοκρατικές οργανώσεις διαδηλώνουν στους δρόμους της Σουηδίας και τρομοκράτες είναι παρόντες στο σουηδικό κοινοβούλιο, η προσέγγισή μας στο θέμα δεν θα είναι θετική".
Σε μια απόπειρα εξομάλυνσης των σχέσεων της Άγκυρας με τη Δαμασκό, ο Erdogan δήλωσε ότι δεν αποκλείει μελλοντική συνάντησή του με τον πρόεδρο της Συρίας Bashar al Assad.
"Επί του παρόντος, μια τέτοια συνάντηση δεν είναι στο πρόγραμμα. Αλλά δεν μπορώ να πω ότι είναι αδύνατον να συναντηθώ με τον Assad", είπε ο τούρκος πρόεδρος και συμπλήρωσε ότι μπορεί να γίνει "όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή".
Ενδεχόμενη εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού, θα άλλαζε τα δεδομένα στον δεκαετή εμφύλιο πόλεμο στη Συρία. Η τουρκική υποστήριξη ήταν ζωτικής σημασίας για τους αντικαθεστωτικούς στο βορειοδυτικό τμήμα της Συρίας. Οι δυνάμεις του Assad, με την υποστήριξη της Ρωσίας και του Ιράν, συνέτριψαν τους εξεγερθέντες στην υπόλοιπη επικράτεια.
www.bankingnews.gr
Erdogan: Δεν έχουμε να συζητήσουμε τίποτε με την Ελλάδα, θα απαντήσουμε στις προκλήσεις - Η Σουηδία θα μείνει εκτός ΝΑΤΟ
«Ολόκληρη η πολιτική τους βασίζεται σε ψέματα, δεν είναι ειλικρινείς»
Σχόλια αναγνωστών