Εντείνει τις πιέσεις στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της ΕΕ ο εποπτικός βραχίονας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, SSM, με τον επικεφαλής του Andre Enria να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις σκοτεινές οικονομικές εποχές που έρχονται…
Ειδικότερα, η τραπεζική εποπτική αρχή της ευρωζώνης ανέφερε πρόσφατα στις εμπορικές τράπεζες ότι αναμένει «περιορισμό» έως και «μαχαίρι» στα bonus και τα μερίσματα, καθώς η ανησυχία για τσουνάμι χρεοκοπιών, λόγω της σοβούσας ενεργειακής κρίσης, εντείνεται...
Παρά το γεγονός ότι το ακριβές περιεχόμενο όσων μεταφέρθηκαν προς τους τραπεζίτες δεν έχει γίνει με πάσα λεπτομέρεια γνωστό, οι προειδοποιήσεις είχαν χαρακτήρα επείγοντος, δεδομένου ότι η ΕΚΤ «βλέπει» έντονη επιβράδυνση στην Ευρώπη το επόμενο έτος.
Σημειώνεται πως οι οδηγίες Enria τελούν σε πλήρη αντίφαση με το guidance αρκετών ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, συμπεριλαμβανομένων των UniCredit SpA, Commerzbank AG και Deutsche Bank AG,
Επισημαίνεται πως, πέρα από την κρίση στην Ενέργεια, τις προοπτικές έχουν βαρύνει πολύ ο πληθωρισμός και τα αυξανόμενα επιτόκια.
Οι τράπεζες είπαν επίσης ότι είναι απίθανο να χρειαστεί να προβούν σε πιστώσεις, παρά την πρόσθετη πρόκληση της αύξησης των τιμών στην Ενέργεια.
Η ΕΚΤ, από τη μεριά της, πιστεύει ότι οι τράπεζες μπορεί να υποτιμούν τους κινδύνους.
«Διαπιστώνεται μια κάποια απροθυμία εκ μέρους των τραπεζών να συμμετάσχουν σοβαρά σε εποπτικές συζητήσεις» δήλωσε πρόσφατα ο Enria, ο οποίος ηγείται του εποπτικού συμβουλίου της ΕΚΤ.
Η Ευρώπη αντιμετωπίζει «ένα επίμονο μακροοικονομικό σοκ», το οποίο απαιτεί από τις εποπτικές αρχές «να είναι εξαιρετικά προσεκτικές», προσέθεσε.
Τα στατιστικά στοιχεία της ΕΚΤ που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου δίνουν κάποια πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια.
Το συνολικό ποσοστό των λεγόμενων δανείων Σταδίου Β’ συνέχισε να αυξάνεται:
Έφτασαν στο 9,7% επί των συνολικών δανείων το β’ τρίμηνο, από 9,3% τρεις μήνες νωρίτερα.
Ωστόσο, τα επισφαλή δάνεια του κλάδου μειώθηκαν, ενώ τα κεφαλαιακά επίπεδα παρέμειναν σταθερά.
Η ΕΚΤ έχει δείξει ότι είναι έτοιμη να παρέμβει εάν θεωρήσει ότι τα σχέδια για τα bonus μιας τράπεζας είναι υπερβολικά στο πλαίσιο των αυξημένων οικονομικών κινδύνων.
Υπενθυμίζεται πως ζήτησε μετριοπάθεια κατά τη διάρκεια της πανδημίας της Covid και στη συνέχεια ανάγκασε πολλές τράπεζες, όπως η BNP Paribas SA, η Deutsche Bank και η UniCredit να μειώσουν τα μπόνους τους για το 2020, ανέφερε το Bloomberg.
Αίνιγμα για τις τράπεζες…
Τα bonus τείνουν να αντιπροσωπεύουν μικρότερο ποσό εκροών κεφαλαίων από τα μερίσματα, αν και παραδείγματα όπως η Deutsche Bank δείχνουν ότι αυτό δεν συμβαίνει πάντα.
Όπως όλες οι εκροές, η μεταβλητή αποζημίωση μπορεί να επηρεάσει τα χρηματοοικονομικά αποθεματικά μιας επιχείρησης.
Η πίεση της ΕΚΤ δημιουργεί ένα αίνιγμα για πολλές τράπεζες, καθώς σημειώνουν υγιή κέρδη μετά από ισχυρά συναλλακτικά αποτελέσματα.
Αυτό συνήθως αυξάνει τις προσδοκίες μεταξύ των τραπεζιτών ότι θα λάβουν υψηλότερα μπόνους.
Πολλές τράπεζες έχουν επίσης υποσχεθεί να δώσουν μερίσματα στους επενδυτές τα επόμενα χρόνια, και η διάψευση αυτών των προσδοκιών θα προκαλέσει, εύλογα, αντιδράσεις.
Από την άλλη, η επιλογή μιας αυστηρής προσέγγισης για τις προβλέψεις και ο εξαναγκασμός των τραπεζών να μειώσουν τις πληρωμές μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα και στην ΕΚΤ.
Ο Enria παραδέχθηκε στην πρόσφατη ομιλία του ότι οι προειδοποιήσεις κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών της πανδημίας της Covid ότι οι χρεοκοπίες αποδείχθηκαν πολύ απαισιόδοξες, με τους τραπεζίτες να κάνουν λόγο για αδικαιολόγητο συντηρητισμό».
Ο επόπτης εφάρμοσε de facto απαγόρευση μερισμάτων και επαναγορών μετοχών, που αποδείχθηκε επιζήμια για τις αποτιμήσεις των τραπεζικών μετοχών και έγινε στόχος
κριτικής από αρκετούς τραπεζίτες υψηλού προφίλ.
Η ΕΚΤ κατάργησε τους περιορισμούς που σχετίζονται με την πανδημία στα μερίσματα και τα bonus το 2021 και έκανε έκκληση προς τις τράπεζες να υιοθετήσουν «μια συνετή και στραμμένη προς το μέλλον προσέγγιση».
www.bankingnews.gr
Enria (SSM): Φρένο σε μερίσματα, bonus στις τράπεζες – Ζοφερές οι προοπτικές, κίνδυνος για χρεοκοπίες
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εντείνει τις πιέσεις σε ορισμένες τράπεζες...
Σχόλια αναγνωστών