γράφει :
Ο Οκτώβριος ήταν ένας εξαιρετικός μήνας για το ελληνικό χρηματιστήριο με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να ανακάμψει εντυπωσιακά και να περιορίσει τις απώλειες από την αρχή του έτους στο 3% περίπου.
Όμως δε θα ήταν υπερβολή να υποστηρίξει κάποιος πως η άνοδος έχει συντελεστεί με περιορισμένο αριθμό μετοχών και τα 2/3 του χρηματιστηριακού ταμπλό απέχουν και μάλιστα με χαρακτηριστική αδιαφορία.
Στελέχη της αγοράς αποδίδουν αυτήν την εξέλιξη στον περιορισμένο αριθμό επενδυτών που δραστηριοποιούνται με αποτέλεσμα η υπάρχουσα ρευστότητα να μην είναι αρκετή για όλες τις μετοχές.
Από την αρχή του έτους έχουν ξεχωρίσει βαριά χαρτιά όπως Ελλάκτωρ, Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil, Εθνική Τράπεζα, Jumbo, Μυτιληναίος και Eurobank, η κάθε μία για τους δικούς της λόγους που είναι σχεδόν γνωστοί σε όλους τους επενδυτές (π.χ. Ελλάκτωρ λόγω δημόσιας πρότασης, Τέρνα Ενεργειακής λόγω πληροφοριών εξαγοράς κτλ.).
Υπάρχουν επίσης κάποιες μικρές εισηγμένες με σημαντική άνοδο λόγω πληροφοριών εξαγοράς, θεμελιωδών μεγεθών ή άλλων θετικών νέων όπως Προοδευτική, Δομική Κρήτης, ΕΚΤΕΡ, Autohellas.
Αν προστεθούν και μερικές ακόμα μετοχές, που έχουν ξεχωρίσει με μικρότερα ποσοστά ανόδου, το υπόλοιπο ταμπλό δείχνει πως περί τις 100 μετοχές έχουν πορεία χειρότερη από αυτή της αγοράς.
Αυτές οι 15 μετοχές έχουν τη χειρότερη απόδοση το 2022
Ξεχωρίζουν 15 συνολικά εισηγμένες όπου οι μετοχές τους έχουν καταγράψει από την αρχή του έτους μεγάλες απώλειες, οι οποίες φτάνουν ακόμα και το 70%.
Η Lavipharm λόγω της αύξησης κεφαλαίου έχει πτώση 70%, καθώς οι επενδυτές βλέπουν πως η αύξηση θα γίνει με χαμηλή τιμή διάθεσης. Η εταιρεία έχει καταθέσει πληροφοριακό δελτίο και αναμένει την έγκριση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Η Frigoglass προσεγγίζουν το 50% οι απώλειες, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και της πυρκαγιάς στο εργοστάσιο στη Ρουμανία, ενώ αναμένεται το σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης σε συνεργασία με τους πιστωτές.
Η Κέκροψ χάνει 46% καθώς δεν κατάφερε να κερδίσει τη δικαστική μάχη με το δημόσιο για την έκταση στα Τουρκοβούνια.
Η Πλαστικά Θράκης έχει εγκαταλειφθεί στη μοίρα της και υποχωρεί 45% αν και τα θεμελιώδη παραμένουν ισχυρά.
Η Medicon παρά τα καλά αποτελέσματα έχει απώλειες 37%, η Κρι-Κρι έχει επηρεαστεί από το υψηλό ενεργειακό κόστος και χάνει 32%, η Quest έχει επηρεαστεί από την υποχώρηση των αποτιμήσεων των εταιρειών πληροφορικής και χάνει και αυτή 35%, η Intrakat αν και εξαγοράστηκε σε τιμή κοντά στα 3 ευρώ, δεν ακολούθησε δημόσια πρόταση και θα γίνει αύξηση σε πολύ χαμηλότερη τιμή με αποτέλεσμα να χάνει 35%, η Entersoft χάνει σχεδόν 35% λόγω της πορείας του κλάδου διεθνώς, αλλά και λόγω αποτελεσμάτων, η Premia έχει μεγάλο πωλητή ξένο fund και έχει πιέσει τη μετοχή με αποτέλεσμα να χάνει 34%, η ΔΕΗ παρά την πρόσφατη ανάκαμψη εξακολουθεί να χάνει 32%, ο Fourlis εξακολουθεί να δέχεται πιέσεις και μάλιστα με υψηλούς όγκους και χάνει από την αρχή του έτους 31%, ο ΑΔΜΗΕ έχει απογοητεύσει το σύνολο της αγοράς καθώς χάνει 30% και η Πετρόπουλος λόγω υποχώρησης των μεγεθών της χάνει 29%.
Τέλος, η Space και λόγω της γενικότερης πορείας του κλάδου αλλά και της ακύρωσης του διαγωνισμού για τις ταυτότητες έχει απώλειες 31%.
Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών