Ελέγχει η υπηρεσία διεθνών υποθέσεων της εισαγγελίας του Μιλάνου τις κινήσεις επτά «ύποπτων» τραπεζικών λογαριασμών, οι οποίοι φέρεται να ανήκουν σε τρία κεντρικά πρόσωπα της υπόθεσης
Οι έρευνες για πιθανή δωροδοκία μπορεί επί του παρόντος να έχουν επικεντρωθεί στο Κατάρ και το Μαρόκο - οι δύο χώρες που έχουν ήδη αναγνωριστεί ότι δυνητικά προσπάθησαν να αγοράσουν επιρροή στις Βρυξέλλες - «αλλά θα μπορούσαν να υπάρχουν και άλλες (σ.σ. εμπλεκόμενες χώρες)», δήλωσε ο πρώην εισαγγελέας κατά της μαφίας στην εφημερίδα La Stampa.
Αν και δεν είχε κανένα συγκεκριμένο στοιχείο για ένα εκτεταμένο δίκτυο διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Roberti δήλωσε στην ιταλική εφημερίδα ότι κατά τη γνώμη του μετά τις εξελίξεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, οι πιθανότητες να αποκαλυφθεί κάτι τέτοι είναι σημαντικές.
Προερχόμενος από το ίδιο κόμμα με πολλά άτομα που εμπλέκονται στο σκάνδαλο, συμπεριλαμβανομένης της φυλακισμένης Ελληνίδας ευρωβουλευτή Εύας Καϊλή, πρώην μέλους της ομάδας Σοσιαλιστών & Δημοκρατών, ο Roberti δήλωσε ότι δεν έγιναν σε αυτόν ποτέ ύποπτες προσφορές.
Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η εστίασή του όσον αφορά τη δράση του στο Ευρωκοινοβούλιο αφορά θέματα που «δεν παρεμβαίνουν στα συμφέροντα αυτών των χωρών: δικαιοσύνη, καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος».
Ο Roberti δεν θα απέκλειε το ενδεχόμενο οι πρακτικές που αποκαλύφθηκαν να ήταν ευρέως διαδεδομένες.
Αν όντως ισχύει αυτό, «θα ήταν πραγματικά επικίνδυνο και ανησυχητικό για τη σταθερότητα και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια ήδη τρομερή στιγμή για τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, δεδομένης της οικονομικής κρίσης και του πολέμου στην Ουκρανία», ανέφερε.
Συνεργασία ιταλικών και βελγικών εισαγγελικών αρχών
Την ίδια ώρα, την άκρη του νήματος στην υπόθεση διαφθοράς που συγκλονίζει και αποκαλύφθηκε στις Βρυξέλλες, αναζητούν οι Ιταλοί και Βέλγοι εισαγγελείς, που συνεχίζουν να συνεργάζονται στενά για τη διεξαγωγή των ερευνών.
Μάλιστα, η υπηρεσία διεθνών υποθέσεων της εισαγγελίας του Μιλάνου ελέγχει τις κινήσεις επτά «ύποπτων» τραπεζικών λογαριασμών, οι οποίοι φέρεται να ανήκουν σε τρία κεντρικά πρόσωπα της υπόθεσης και συγκεκριμένα, στον Ιταλό πρώην ευρωβουλευτή Antonio Panzeri, στον πρώην βοηθό του και σύντροφο της Εύας Καϊλή, Fransesco Georgi και στον Luca Vicentini, πρόεδρο της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων.
Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Repubblica, οι δικαστικοί συνεχίζουν να ερευνούν τις κινήσεις των 7 «ύποπτων» τραπεζικών λογαριασμών, ενώ υπάρχει η υποψία ότι ένα μέρος των χρημάτων, προϊόν δωροδοκιών, μπορεί να μην βρίσκεται στο Βέλγιο, αλλά στην Ιταλία.
Παράλληλα, σύμφωνα με την εφημερίδα της Ρώμης, έφοδος της οικονομικής αστυνομίας πραγματοποιήθηκε και σε γραφείο γνωστού φοροτεχνικού της ιταλικής συμπρωτεύουσας.
Πάντως, οι έρευνες, σύμφωνα με το ιταλικό τηλεοπτικό δίκτυο La 7, δεν επικεντρώνονται μόνο στο Κατάρ, αλλά αφορούν, κυρίως, την πολυετή σχέση που ο Antonio Panzeri φέρεται να είχε και με το Μαρόκο για ενδεχόμενη προσπάθεια επιρροής στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Στο μεταξύ, το Δημοκρατικό Κόμμα της Ιταλίας (PD) ανέστειλε στις 16/12 την κομματική ιδιότητα του ευρωβουλευτή Andrea Kotsolino, ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται στην όλη έρευνα, αν και δεν έχει λάβει δικαστική κλήση σε απολογία. Πρόκειται για πρόσωπο που αντικατέστησε τον Panzeri, για τον οποίο δούλευε ο Fransesco Georgi.
Επί της ουσίας, ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα σε Panzeri και Kotsolino είναι ο Fransesco Georgi, ο οποίος προ ημερών ομολόγησε την εμπλοκή του στην υπόθεση και προσπάθησε να αθωώσει τη σύντροφό του, Εύα Καϊλή.
Κατάσχεση 1,5 εκατ. ευρώ
Η Ομοσπονδιακή Δικαστική Αστυνομία κατέσχεσε σχεδόν 1,5 εκατομμύριο ευρώ κατά τη διάρκεια ερευνών που διενεργήθηκαν στην περιοχή των Βρυξελλών.
Πρόκειται για ποσά που βρέθηκαν στα σπίτια των Panzeri και του ζεύγους Καϊλή - Fransesco Georgi.
Οι αρχές εκτιμούν ότι τα χρήματα είχαν μείνει στα σπίτια τους για μικρό χρονικό διάστημα, καθώς σε τέτοιες περιπτώσεις συνήθως οι εμπλεκόμενοι προσπαθούν να τα ξεφορτωθούν.
Πάντως, ο Giorgi έχει υποστηρίξει ότι μόνο αυτός είχε παραλάβει τα χρήματα που εντοπίστηκαν στο σπίτι που μοιράζεται με την Καϊλή στο κέντρο των Βρυξελλών και ότι ήταν δικά του τα χρήματα που εντοπίστηκαν στη βαλίτσα του πατέρα της Καϊλή, την ώρα που αυτός έφευγε από το ξενοδοχείο Sofitel.
Ο Giorgi υποστηρίζει ότι η πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ δεν είχε καμία σχέση με τα πάνω από συνολικά 750.000 ευρώ, τα οποία – όπως είπε – προήλθαν από τις «δουλειές» που έκανε μέχρι πρόσφατα - και πριν τη σύλληψη του - με τον Antonio Panzeri.
Δύο προφυλακιστέοι
Προφυλακιστέοι είναι ο σύντροφος της Francesco Giorgi και ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής Antonio Panzeri, ο οποίος θεωρείται ο εγκέφαλος του κυκλώματος.
Ο τέταρτος συλληφθέντας, ο Niccolò Figà Talamanca, αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους (ηλεκτρονικό «βραχιολάκι»).
Πάντως, σε όλους τους συλληφθέντες οι ανακριτικές αρχές ασκούν πίεση για να δώσουν στοιχεία που θα οδηγήσουν και σε άλλα πρόσωπα του κυκλώματος.
Στις 22/12 η απόφαση για Καϊλή
Για τις 22 Δεκεμβρίου αναβλήθηκε η απόφαση για την προφυλάκιση ή μη της Εύας Καϊλή, λόγω της ανάμειξής της στην υπόθεση του «Qatargate».
H ευρωβουλευτής παραμένει υπό κράτηση στις φυλακές Haren, μέχρι να απολογηθεί για το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς που έχει συνταράξει έως σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, γνωστό πλέον ως Qatar Gate.
Η ίδια έχει δηλώσει μέσω του δικηγόρου της στην Ελλάδα, Μ. Δημητρακόπουλου, αθώα, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει καμία εμπλοκή στην υπόθεση χρηματισμού.
Έρευνα και στην Ελλάδα
Και στην Ελλάδα έρχεται η έρευνα για δωροληψία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος στην υπόθεση της Εύας Καϊλή, με τις αρχές να επιδιώκουν να διαπιστώσουν εάν υπάρχουν αδικήματα πέραν αυτών για τα οποία διώκεται στο Βέλγιο.
Σύμφωνα με επείγουσα παραγγελία του επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελία, Χρήστου Μπαρδάκη, θα ερευνηθεί για τη διακρίβωση τέλεσης των αξιόποινων πράξεων της δωροληψίας πολιτικού προσώπου και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, σε συνδυασμό με το άρθρο 57, παράγραφος 4 του ΚΠΔ (περί κωλύματος άσκησης νέας ποινικής δίωξης), καθώς και τη διερεύνηση κάθε άλλου αυτεπαγγέλτως διωκόμενου αδικήματος.
Στο στόχαστρο ΜΚΟ της Μανταλένα Καϊλή
Οι ελληνικές Αρχές θα ελέγξουν τη χρηματοδότηση και της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας που ίδρυσε η αδερφή της Εύας Καϊλή, Μανταλένα, το 2017, η οποία δηλώνει έδρα το ίδιο κτίριο στο Κολωνάκι, όπου στεγάζεται η εταιρία Real Estate της ευρωβουλευτή και του σύντροφου της.
Μάλιστα, συνεργάτιδα της Εύας Καϊλή, διαχειρίστρια της εταιρίας Real Estate, είναι δεύτερη εταίρος της ΜΚΟ.
Παράλληλα, στο στόχαστρο των αρχών μπαίνουν και ακίνητα.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών