Διαστάσεις παίρνει το σκάνδαλο…
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σύζυγος της Εύας Καϊλή φέρεται να ελέγχει, υπό την καθοδήγηση και την επίβλεψη του Ιταλού Antonio Panzeri, ένα ευρύ δίκτυο ευρωβουλευτών, με σκοπό να επηρεάζουν τις ψηφοφορίες, προς όφελος του Κατάρ και του Μαρόκου.
Την ίδια στιγμή, έχουν προκύψει νέα επιβαρυντικά στοιχεία εις βάρος της Ελληνίδας ευρωβουλευτή, τα οποία προέρχονται από την έρευνα που σχετίζεται με τη βαλίτσα με τα χρήματα, την οποία έδωσε εντολή στον πατέρα της να απομακρύνει από το σπίτι που κατοικούσε με τον σύζυγό της.
Τα νέα στοιχεία αναφέρουν ότι η βαλίτσα με την οποία βρέθηκε ο πατέρας της Εύας Καΐλή περιείχε κάποια προσωπικά αντικείμενα της ευρωβουλευτού και του παιδιού της.
Την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου, μια ημέρα πριν πάει στο δικαστικό μέγαρο, αναμένεται στις Βρυξέλλες να μεταβεί και ο Έλληνας δικηγόρος της Εύας Καΐλή, που αρχικά θα την επισκεφθεί στις φυλακές και μαζί θα προετοιμάσουν την απολογία της.
Άνθρωπος-κλειδί ο υπουργός Εργασίας του Κατάρ
Στο μεταξύ, το ρεπορτάζ της βελγικής Le Soir δείχνει ότι στην Ντόχα υπάρχει ένα πρόσωπο που ήταν σε στενή επαφή με το Ευρωκοινοβούλιο.
Είναι ο υπουργός Εργασίας του Κατάρ, Αλί Μπεν Samih al Mari.
Ο al Mari ασχολήθηκε με το ζήτημα της αξιοπιστίας του Κατάρ σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Είναι νωπή εξάλλου η περίπτωση του Μουντιάλ και ο σάλος για χιλιάδες μετανάστες εργαζόμενους που σκοτώθηκαν στα εργοτάξια – επισήμως είχαμε περί τους 400 νεκρούς.
Από τον Οκτώβριο του 2021 ο Αλ Μαρί είναι υπουργός Εργασίας.
Η χώρα του έχει εγκρίνει μεταρρυθμίσεις στο εργατικό δίκαιο, διεθνείς φορείς θεωρούν ότι δεν έχουν εφαρμοστεί πλήρως.
Ο ίδιος κράτησε σκληρή στάση: ποτέ δεν δέχτηκε τη δημιουργία ταμείου αποζημίωσης για τους εργάτες που έχασαν τη ζωή τους στα εργοτάξια.
Παρά ταύτα, για τους ξένους συνομιλητές του έδινε την εντύπωση του «ανοιχτού», προοδευτικού ανθρώπου, για τα δεδομένα της χώρας τουλάχιστον.
Αυτό και μόνο τον έκανε καλό συνομιλητή για την Ευρώπη.
Eμπέκουν Αβραμόπουλο, Borrell…HE Dr. Ali bin bin Samikh Al Marri, the Minister of Labour met Roberta Metsola, EP President. The meeting comes within the framework of joint cooperation between the Qatari Ministry of Labour and the European Parliament.@RobertaMetsola pic.twitter.com/taCNsChPYH
— وزارة العمل (@MOLQTR) May 11, 2022
Στο μεταξύ, ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις λαμβάνει το σκάνδαλο QatarGate καθώς όσο συνεχίζονται οι έρευνες και να αποκαλύπτονται στοιχεία, τόσο αρχίζουν να εμπλέκονται περισσότερο ηχηρά ονόματα από την ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή.
Σε δημοσιεύματα (της ιταλικής εφημερίδας La Stampa και της ισπανικής El Mundo) που τον θέλουν να συμμετείχε αλλά και να πληρώθηκε από τη ΜΚΟ Fight Impunity του Antonio Panzeri, ο οποίος θεωρείται ο εγκέφαλος του κυκλώματος πίσω από το Qatar Gate απαντά ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος, Δ. Αβραμόπουλος.
Σε δήλωση του ο κ.Αβραμόπουλος επιχειρεί να διαλευκάνει το τοπίο σχετικά με τη συμμετοχή του στην «αμαρτωλή» ΜΚΟ, από την οποία παραιτήθηκε πριν από μερικές ημέρες.
Το δημοσίευμα της La Stampa αναφέρει πως ο κ.Αβραμόπουλος πληρωνόταν για πάνω από έναν χρόνο από τη ΜΚΟ του Panzeri ενώ μεταδίδει την πληροφορία πως θα αρχίσει έρευνα κατά του κ.Αβραμόπουλου.
Σύμφωνα με τη La Stampa, δεν αποκλείεται - αν και η πληρωμή του κ.Αβραμόπουλου έγινε με την έγκριση της επικεφαλής της Κομισιόν, Ursula von der Leyen – να πληρώθηκε με «βρώμικα κεφάλαια» εάν πράγματι ισχύει πως η ΜΚΟ του Panzeri «ξέπλενε» χρήματα από το Κατάρ, κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία δεδομένου ότι ο κ.Αβραμόπουλος μαζί με τον Ιταλό Luigi Di Maio ήταν από τα φαβορί για το ρόλο του ειδικού εκπροσώπου της ΕΕ για τις χώρες του Κόλπου.
Επίσης, νέα στοιχεία αφήνουν πολλά ερωτηματικά για πιθανή εμπλοκή του κορυφαίου διπλωμάτη και επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας Josep Borrell.
Από τότε που ξέσπασε το σκάνδαλο Qatargate δεν έχει κάνει τίποτα άλλο από το να... μεγαλώνει.
Προς το παρόν, σχεδόν όλη η εστίαση είναι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά αρχίζουν να τίθενται ερωτήματα σχετικά με το εάν οι επιπτώσεις θα εξαπλωθούν στην εκτελεστική εξουσία της ΕΕ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ερωτηθείς εάν ανησυχεί για ένα τέτοιο αποτέλεσμα, ο Didier Reynders, ο Επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ, είπε στο περιοδικό Politico ότι «είναι πάντα μια πιθανότητα».
Σε δηλώσεις του ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για τις Εξωτερικές Υποθέσεις και την Πολιτική Ασφάλειας Josep Borrell χαρακτήρισε το Qatargate «πολύ, πολύ ανησυχητικό».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών