Το κλίμα παραμένει εύθραυστο εν μέσω φόβων για τη σταθερότητα του τραπεζικού τομέα ενώ οι περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων επιβαρύνουν την οικονομική ανάπτυξη
Το κλίμα παραμένει εύθραυστο εν μέσω φόβων για τη σταθερότητα του τραπεζικού τομέα ενώ οι περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων επιβαρύνουν την οικονομική ανάπτυξη, αφού η καταπολέμηση του πληθωρισμού θεωρείται ο πρώτος στόχος των Κεντρικών Τραπεζών.
Ωστόσο, οι αγορές ηρέμησαν καθώς η αμερικανική Ομοσπονδιακή Εταιρεία Ασφάλισης Καταθέσεων (Federal Deposit Insurance Corporation) μετέφερε όλες τις καταθέσεις και τα περιουσιακά στοιχεία της Silicon Valley Bank σε μια νέα "τράπεζα-γέφυρα" σε μια προσπάθεια να προστατεύσει τους καταθέτες της χρεοκοπημένης τράπεζας.
Ειδικότερα, κέρδη +125% καταγράφει ο Dax στην Γερμανία ενώ άνοδο +0,70% καταγράφουν οι δείκτες στην Wall Street.
Στο εσωτερικό αυξάνεται ο κίνδυνος ακυβερνησίας, μετά την αλλαγή σκηνικού με την Τραγωδία στα Τέμπη βάζοντας φρένο στο κλίμα ενθουσιασμού που επικρατούσε το τελευταίο διάστημα.
Οι παραπάνω κίνδυνοι επιβεβαιώνουν το σενάριο διόρθωσης της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς προς τις 950 μονάδες με τους επενδυτές να μη έχουν ψευδαισθήσεις καθώς η πτώση δεν έχει τελειώσει....
Αναλυτικά, στις τράπεζες, εν μέσω μεταβλητότητας, με τη μεγαλύτερη άνοδο έκλεισε η Πειραιώς +3,72% στο υψηλό της ημέρας στις δημοπρασίες και ακολούθησαν Eurobank +2,94%, Alpha Bank +2,75% και Εθνική +1,38%.
Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισαν Jumbo +2,84%, Τιτάν +2,12%, Μυτιληναίος +1,95%...ενώ στο χαμηλό της ημέρας έκελισε η ΔΕΗ -1,03% ..
Είναι ενδεικτικό ότι απομένουν πέντε συνεδριάσεις για την ολοκλήρωσή του Μαρτίου και ο Τραπεζικός Δείκτης χάνει ποσοστό 20,83% τον τρέχοντα μήνα και αντίστοιχα ο Γενικός Δείκτης -9,57%.
Οι ανησυχίες για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος μετριάζονται από τις επιχειρηματικών εξελίξεις και συμφωνίες με επίκεντρο τη συμφωνία Intrakat-Άκτωρ.
Το διοικητικό συμβούλιο του Ελλάκτωρ θα συνεδριάσει τις προσεχείς ημέρες για να εγκρίνει την πώληση του Άκτωρ κατασκευές στην Intrakat.
Ο Άκτωρας στο σκέλος των κατασκευών περνάει στον έλεγχο της Intrakat δημιουργώντας σε μικρό χρονικό διάστημα μια νέα κατασκευαστική εταιρία η οποία θα έχει ανεκτέλεστο έργων σχεδόν 3,8 δισεκ. ευρώ.
Στον αντίποδα, πωλήσεις καταγράφονται στην αγορά ομολόγων, με το ελληνικό 10ετές στο 4,10%, το ιταλικό ομόλογο στο 4,09% και το γερμανικό 10ετές στο 2,25%.
Υπερκτιμημένος ο στόχος της επενδυτικής βαθμίδας
Η ελληνική κυβέρνηση εστιάζει στην επενδυτική βαθμίδα, μιλάει για εθνικό στόχο και με τέτοιες υπερφίαλες προσεγγίσεις… επιχειρεί να μετατρέψει ένα τεχνικό θέμα… σε εθνικό στόχο…
Δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα ότι οι οίκοι αξιολόγησης θα δώσουν στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα το 2023, εν μέσω καταιγίδας στο τραπεζικό σύστημα και αποτυχίας των κεντρικών τραπεζών να την αντιμετωπίσουν της πολιτικής αβεβαιότητας αλλά και του χρέους που έχει φτάσει στα 400 δισεκ μαζί με τα repos…
Παρ΄ όλα αυτά είναι παρωχημένη η επενδυτική βαθμίδα... αφού η Κύπρος με δυο κλίμακες πάνω από την επενδυτική βαθμίδα εμφανίζει απόδοση στο 10ετές ομόλογο στο 3,80% και η Ελλάδα με μια βαθμίδα κάτω από το investment grade (στα αγγλικά η ορολογία της επενδυτικής βαθμίδας) έχει απόδοση στο 10ετές ομόλογο 4,08%.
Η επενδυτική βαθμίδα θα αυξήσει το εύρος των δυνητικών επενδυτών αφού εκ του καταστατικού τους πολλά funds και επενδυτές όπως τα ασφαλιστικά Ταμεία δεν μπορούν να επενδύσουν σε junk bond δηλαδή ομόλογα σκουπίδια που χαρακτηρίζονται τα ελληνικά κρατικά ομόλογα.
Η επενδυτική βαθμίδα είναι ένα εργαλείο και τίποτε άλλο οπότε ο θόρυβός που δημιουργείται είναι στο πλαίσιο πολιτικών εντυπώσεων και όχι ουσίας.
Τι συμβαίνει με τα μερίσματα των τραπεζών;
Ενώ οι ελληνικές τράπεζες θα πετύχουν κέρδη 7,2 με 7,4 δισεκ. το διάστημα 2022 με 2023 και μόνο το 2022 περί τα 3,76 δισεκ. ευρώ ο SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των Τραπεζών δεν επέτρεψε την διανομή μερίσματος για την χρήση 2022 και επίσης δεν επιτρέπει τις επαναγορές ιδίων μετοχών.
Παρά την εντυπωσιακή πρόοδο στα NPEs και την εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου, ο SSM δεν επέτρεψε την διανομή μερίσματος.
Οι λόγοι
1)Όσο οι τράπεζες διαθέτουν κρατικές εγγυήσεις 18 δισεκ. η διανομή μερισμάτων δεν θα είναι εφικτή.
2)Η τραπεζική κρίση και το πλήγμα στις εκδόσεις ομολόγων tier 1 επίσης λειτουργεί αποθαρρυντικά
3)Οι τράπεζες ακόμη διαθέτουν μέτοχο το ΤΧΣ που συμμετείχε στις ανακεφαλαιοποιήσεις τους, στο πλαίσιο της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.
Ναι μεν η παρουσία του ΤΧΣ στο μετοχικό κεφάλαιο δεν αποτελεί λόγο μη διανομής κερδών αλλά υπενθυμίζει το πρόσφατο παρελθόν.
4)Πολλά από τα κέρδη που επιτυγχάνουν οι τράπεζες είναι είτε έντοκα έσοδα λόγω της αύξησης των επιτοκίων – δηλαδή συγκυριακά κέρδη μερικώς αφού τα επιτόκια μπορεί στο μέλλον να μειωθούν – και πολλά εξ αυτών έκτακτα…
5)Υπενθυμίζεται ότι από τα 24,4 δισεκ. ενσώματα κεφάλαια τα 13,8 δισεκ. είναι DTC αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση… δηλαδή κεφάλαια χαμηλής ποιοτικής στάθμης.
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση
Ανοδικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο +0,51% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +1,35%.
Λίγο πριν τις 16:00 με αγοραστικές παρεμβάσεις σε Alpha Bank +3,67%, Πειραιώς +3,19% ....αλλά και σε επιλεγμένες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, όπως Jumbo +3,05%, ΟΠΑΠ, Τιτάν, Motor Oil άνω του +2% και o Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +1,57%.
Περί τις 16:30, εντάθηκαν οι αγοραστικές παρεμβάσεις στην Eurobank +3,95% και o Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +2,89%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +1,43% στις 1.035 μονάδες έχοντας υψηλό στις 1.037,22 μονάδες και χαμηλό τις 1.025,01 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips..
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 48,7 εκατ. ευρώ, ο όγκος στα 17,5 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 11,5 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 2,7 εκατ. ευρώ και όγκου 1,6 εκατ.τεμαχίων πραγματοποιήθηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Eurobank διακίνησε 1,4 εκατ. τεμάχια αξίας 1,7 εκατ. ευρώ και η Εθνική 201 χιλ. τεμάχια αξίας 882 χιλ. ευρώ.
Ο Φουρλής 26 χιλ. τεμάχια αξίας 91 χιλ. ευρώ.
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.035 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τη ζώνη των 1.050 – 1.060 μονάδων και ακολουθούν οι 1.080 και οι 1.100 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκεται το ψυχολογικό σημείο των 1.000 μονάδων και ακολουθούν οι 970, οι 950 και οι 900 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 755 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 800 μονάδες και ακολουθούν οι 850 μονάδες .
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 720 μονάδες και οι 700 και οι 680 μονάδες.
Πωλήσεις στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 4,10% - Το spread με την Ιταλία στις 1 μ.β.
Πωλήσεις καταγράφονται στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης, με τα σύννεφα του πληθωρισμού να πυκνώνουν ενώ διάχυτος είναι ο κίνδυνος για ένα τραπεζικό ντόμινο μετά τις χρεοκοπίες τραπεζών σε ΗΠΑ και Ελβετία.
Στο επίκεντρο, οι αποφάσεις των Fed, ΕΚΤ, ΒοΕ για τα επιτόκια, πού συνεχίζουν τις αυξήσεις με κύριο στόχο την καταπολέμηση του πληθωρισμού χωρίς να υπάρχει πρόθεση να μειώσουν τα επιτόκια φέτος.
Αναλυτικά, το ελληνικό 10ετές κινείται στο 4,10%, το ιταλικό ομόλογο στο 4,09% και το γερμανικό 10ετές στο 2,25%.
Πωλήσεις και στα αμερικανικά ομόλογα, με το 10ετές στο 3,95% και το 2ετές στο 3,49% με την αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης να παραμένει.
Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Το επιτόκιο παρέμβασης της ΕΚΤ έφτασε στο 3% ενώ οι επόμενες συνεδριάσεις της ΕΚΤ 4 Απριλίου 2023 και 15 Ιουνίου 2023 θα μας οδηγήσουν σε τελικό παρεμβατικό επιτόκιο στο 4% ή 4,5%
Με επιτόκια παρέμβασης στο 4% από 2,5% σημαίνει επιτόκια στο 10ετές ομόλογο στο 6,5%.
Υπάρχει ένας άτυπος κανόνας το 10ετές Γερμανικό ομόλογο έχει παραπλήσιο επιτόκιο με το επιτόκιο παρέμβασης της ΕΚΤ περίπου 2,5%.
Η διαφορά μεταξύ ελληνικού 10ετές και αντίστοιχου Γερμανικού κινείται πλησίον του 2% με 2,5% ή 200 με 250 μονάδες βάσης, έχοντας απομακρυνθεί από τις 300 ή 350 μονάδες, επίπεδα που νομοτελειακά θα υπάρξει παρέμβαση της ΕΚΤ.
Οπότε όταν φθάσει το 10ετές Γερμανικό στο 4% το 10ετές ελληνικό θα βρίσκεται στο 6% με 6,5%.
Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές
Με μεικτές τάσεις έκλεισαν σήμερα 27/3 οι ασιατικές αγορές με το βλέμμα στραμμένο στις εξελίξεις στη χρηματοπιστωτική κρίση .
Στην Κίνα, τα βιομηχανικά κέρδη σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση από τα μέσα του 2020 τους πρώτους δύο μήνες της χρονιάς.
Τα βιομηχανικά κέρδη υποχώρησαν κατά 22,9% σε ετήσια βάση την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, και 4% σε ετήσια βάση.
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,33%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα στο -0,44%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -1,76%, ο δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα στο -0,24% και ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο +0,10%.
Άνοδος στις ευρωαγορές
Ανοδικά κινούνται σήμερα 27/3 οι ευρωπαϊκές αγορές, μετά το τραπεζικό sell off της Παρασκευής.
Μετά τη μεγαλύτερη τραπεζική κατάρρευση των ΗΠΑ από την εποχή της Lehman Brothers οι αγορές φαίνεται να ηρεμούν καθώς η αμερικανική Ομοσπονδιακή Εταιρεία Ασφάλισης Καταθέσεων (Federal Deposit Insurance Corporation) ανακοίνωσε ότι η First Citizens Bank & Trust Co θα αγοράσει τις καταθέσεις και τα δάνεια της Silicon Valley Bank
Η συμφωνία περιλαμβάνει την αγορά περιουσιακών στοιχείων της SVB ύψους περίπου 72 δισ. δολαρίων με discount 16,5 δισ. δολαρίων, ενώ περίπου 90 δισ. δολάρια σε τίτλους και άλλα περιουσιακά στοιχεία θα παραμείνουν "υπό καθεστώς διαχείρισης προς διάθεση από την FDIC".
"Επιπλέον, η FDIC έλαβε δικαιώματα ανατίμησης μετοχών της First Citizens BancShares, με έδρα το Ράλεϊ της Βόρειας Καρολίνας, με δυνητική αξία έως και 500 εκατ. δολάρια", αναφέρει η FDIC στην ανακοίνωσή της.
Η ρυθμιστική αρχή μετέφερε όλες τις καταθέσεις και τα περιουσιακά στοιχεία της SVB σε μια νέα "τράπεζα-γέφυρα" νωρίτερα αυτό το μήνα σε μια προσπάθεια να προστατεύσει τους καταθέτες της χρεοκοπημένης τράπεζας.
Στο μακροοικονομικό μέτωπο, απρόσμενη βελτίωση κατέγραψε το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία τον Μάρτιο, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ifo, ενισχύοντας τις ενδείξεις ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης σταθεροποιείται παρά τις πρόσφατες αναταραχές στον τραπεζικό τομέα.
Το ινστιτούτο Ifo δήλωσε ότι ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος αυξήθηκε στο 93,3 από την ένδειξη 91,1 τον Φεβρουάριο.
Ανοδικά κινείται το φυσικό αέριο, με το ολλανδικό TTF Απριλίου στο +4,4% στα 42,90 ευρώ.
Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, με τo brent +1,6% στα 75,78 δολ. το βαρέλι και το αμερικανικό αργό +1,85% στα 70,54 δολ. το βαρέλι.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +1,4%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +1%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +1,3%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +1,5% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +1%.
Στη Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +0,70%, ο S&P 500 στο +0,50%, ο Nasdaq στο +0,40% και το ETF GREC στο +1,09% ( 29,66 δολ. ).
Άνοδος στις τράπεζες με χαμηλό τζίρο
Ανοδικά έκλεισαν οι τράπεζες εν μέσω μεταβλητότητας και με χαμηλές τις συναλλαγές.
Η Εθνική έκλεισε στα 4,41 ευρώ, με άνοδο +1,38%, με όγκο 1,82 εκατ.. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 4,03 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,12 ευρώ, με άνοδο +2,75% με όγκο 3,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,63 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,95 ευρώ, με άνοδο +3,72%, με όγκο 1,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 2,44 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 1,2250 ευρώ, με άνοδο +2,94% με όγκο 4,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 4,55 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 2,54 ευρώ, με άνοδο +1,60% και κεφαλαιοποίηση 1,13 δισεκ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 13,24 ευρώ, με άνοδο +3,92% με όγκο 7,2 χιλ. τεμάχια
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,0660 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 16,60 ευρώ, με άνοδο +0,30% και κεφαλαιοποίηση 330 εκατ. ευρώ.
Ανοδικές τάσεις στα μη τραπεζικά blue chips με χαμηλές συναλλαγές
Ανοδικά έκλεισε η πλειονότητα οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Aegean +3,83%, Jumbo, ΕΛΧΑ, Τιτάν....
Στον αντίποδα, πτωτικά έκλεισαν ΔΕΗ, Lamda, Ελλάκτωρ..
Η Coca Cola έκλεισε στα 25,12 ευρώ, με άνοδο +1,62% και κεφαλαιοποίηση στα 9,35 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 13,08 ευρώ, με πτώση -0,08% και αποτίμηση 5,67 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 7,68 ευρώ, με πτώση -1,03% και αποτίμηση 2,93 δισ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 14,80 ευρώ με άνοδο +1,37% και αποτίμηση 5,38 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 14,44 ευρώ, με άνοδο +2,12% και κεφαλαιοποίηση 1,13 δισ. ευρώ.
Η ΓΕΚ Τέρνα έκλεισε στα 11,22 ευρώ, με άνοδο +2% και κεφαλαιοποίηση 1,16 εκατ. ευρώ.
Η Τέρνα Ενεργειακή έκλεισε στα 18,40 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 2,13 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,27 ευρώ, με πτώση -0,14% και κεφαλαιοποίηση 2,22 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 22,36 ευρώ, με άνοδο +1,08% και κεφαλαιοποίηση 2,48 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo έκλεισε στα 19,20 ευρώ, με άνοδο +2,84% και κεφαλαιοποίηση 2,61 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 25,14 ευρώ, με άνοδο +1,95% και κεφαλαιοποίηση 3,59 δισεκ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,59 ευρώ, με πτώση -0,15% και κεφαλαιοποίηση 702 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,59 ευρώ, με άνοδο +2,58% και κεφαλαιοποίηση 597 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,2170 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 204 εκατ. ευρώ.
Πωλήσεις στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 4,10% - Το spread με την Γερμανία στις 185 μ.β.
Ήπιες πωλήσεις καταγράφονται σήμερα 27/3 στα ελληνικά ομόλογα και στις υπόλοιπες αγορές της Ευρωζώνης.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 4,10% και το 10ετές ιταλικό 4,09% με το μεταξύ τους spread στην 1 μ.β.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 185 μονάδες βάσης από 190 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 93 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,93% ή 93 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 1 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 99 μονάδες βάσης.
Επιδείνωση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης
Επιδείνωση καταγράφεται σήμερα 27/3 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 27 Μαρτίου του 2023 στο 4,09%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 27/3/2023 στο 2,25%..
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 2,66% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 3,11% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 3,28% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 4,09% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,32% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 3,84%..
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών