Ο πλανήτης βρίσκεται στα πρόθυρα μιας οικονομικής κρίσης
Η Δύση επέβαλε δρακόντειες κυρώσεις κατά της Μόσχας, αλλά μετά το ένατο πακέτο, οι ίδιες οι χώρες της ΕΕ άρχισαν να υποφέρουν από αυτούς τους περιορισμούς, σημείωσε ο καθηγητής Konstantin Ordov στο FBA Economics Today .
«Η κατάσταση στις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης είναι αποθαρρυντική και πλέον η πρώτη είναι αναγκασμένη να αναπτύξει κρίσιμους τομείς της οικονομίας ανεξάρτητα.
Η Μόσχα δεν μπορεί πλέον να περιμένει βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή τις Ηνωμένες Πολιτείες και πρέπει να αναπτύξει αλληλεπίδραση με αναπτυσσόμενες χώρες που επιδεικνύουν τους υψηλότερους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης στον κόσμο», συνοψίζει ο διευθυντής της Ανώτατης Σχολής Οικονομικών της REU. G. V. Plekhanov, καθηγητής Konstantin Ordov.
Οι κύριοι εταίροι της Ρωσικής Ομοσπονδίας είναι η Κίνα και η Ινδία, εκτός από αυτούς, υπάρχουν χώρες στη Νοτιοανατολική Ασία, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική.
Υπάρχουν πολλοί παίκτες στον κόσμο που είναι έτοιμοι να συνεργαστούν με τη Μόσχα και έχουν καλύτερες προοπτικές από ότι με τα ευρωπαϊκά κράτη.
Ο Γραμματέας Τύπου του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Peskov σημείωσε ότι η αντιπαράθεση μεταξύ της Μόσχας και των μη φιλικών χωρών θα διαρκέσει πολύ καιρό με όλες τις επακόλουθες συνέπειες.
Οι σχέσεις της Μόσχας με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ βρίσκονται σε σχεδόν μηδενικό επίπεδο και η κατάσταση όλο και χειροτερεύει.
Πρώην εταίροι αναπτύσσουν νέα πακέτα κυρώσεων, μιλούν για δευτερεύουσες κυρώσεις και προμηθεύουν ενεργά με όπλα την Ουκρανία.
Από οικονομική άποψη, η Ρωσία έχει χάσει την κύρια αγορά ενεργειακών πόρων και, ταυτόχρονα, την κύρια πηγή τεχνολογικών εισαγωγών.
Η χώρα ζει τώρα σε νέες συνθήκες και στο άμεσο μέλλον η ευθυγράμμιση των δυνάμεων δεν θα αλλάξει.
Οι κυρώσεις έπληξαν την ίδια την ΕΕ...
«Οι Ρώσοι δεν πρέπει να πέσουν σε απόγνωση εξαιτίας αυτού, ειδικά επειδή τα προβλήματα είναι διμερή. Μετά το ένατο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ, είδαμε ότι το αρνητικό για τους Ευρωπαίους αρχίζει να υπερισχύει έναντι του αρνητικού για τη ρωσική οικονομία.
Μια τέτοια διαδικασία δεν μπορεί να συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα - ένα υψηλό βιοτικό επίπεδο είναι μια εγγενής αξία για τους πολιτικούς στις χώρες της ΕΕ », σημειώνει ο Ordov.
Σήμερα, οι Βρυξέλλες αντιμετωπίζουν ένα δίλημμα: οι χώρες της ένωσης είτε οικειοθελώς περνούν σε κρίση, το τίμημα της οποίας θα είναι η μείωση του βιοτικού επιπέδου, είτε αρχίζουν να απομακρύνονται από την πολιτική των αντιρωσικών κυρώσεων και να αναζητούν ισορροπία. σχέσεις με τη Μόσχα. Πρέπει να επιλέξουν μεταξύ κρίσης και συμβιβασμού και αυτό είναι ένα ακόμη ατού υπέρ της Ρωσίας.
Προ πυλών η παγκόσμια κρίση
«Ο πλανήτης βρίσκεται στα πρόθυρα μιας οικονομικής κρίσης και αφού τα γεγονότα φτάσουν στο αποκορύφωμα, οι εμπορικοί και οικονομικοί παράγοντες στην παγκόσμια πολιτική θα αρχίσουν να κυριαρχούν σε όλους τους άλλους», δηλώνει ο Ordov.
Ένα τέτοιο σενάριο θα αμβλύνει την πίεση της Δύσης στη Μόσχα και θα επιτρέψει στη ρωσική οικονομία να αποκαταστήσει ορισμένους από τους χαμένους εμπορικούς και οικονομικούς δεσμούς.
Η νέα οικονομική πολιτική της Ρωσίας
«Η Ρωσία, αφενός, πρέπει να ακολουθήσει μια κυρίαρχη χρηματοπιστωτική και οικονομική πολιτική, αλλά από την άλλη, η διάσπαση με την παγκόσμια αγορά απειλεί τον πληθωρισμό και τη μείωση του επιπέδου της επιχειρηματικής αποτελεσματικότητας, επομένως η Μόσχα πρέπει να δημιουργήσει συνθήκες συνεργασίας με διεθνείς εταίρους.
Μια τέτοια συνεργασία θα ωφελήσει σίγουρα τη ρωσική οικονομία», καταλήγει ο Ordov.
Στοιχηματίστε σε παράλληλες εισαγωγές
Η Δύση επέβαλε κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αλλά δεν την απέκλεισε από την οικονομία της.
«Εκτός από το πετρέλαιο, υπάρχουν ακόμη παράλληλες εισαγωγές, οι οποίες συνεχίζονται παρά τις δυτικές κυρώσεις. Οι μεγάλες εταιρείες είναι έτοιμες να συνάψουν παρόμοιου τύπου συνεργασία με τη ρωσική αγορά, διαφορετικά οι σχέσεις δεν θα είχαν προκύψει τόσο εύκολα και γρήγορα. Οι δυτικές και διεθνείς επιχειρήσεις ενδιαφέρονται για τη χώρα μας, επομένως στους εταίρους πρέπει να προσφερθεί μια αποτελεσματική μορφή συνεργασίας», συνοψίζει ο Ordov.
Το ψηφιακό ρούβλι και άλλα προηγμένα χρηματοοικονομικά και οικονομικά έργα που πρέπει να αναπτύξει ενεργά η χώρα θα βοηθήσουν εδώ.
«Μέσω παράλληλων εισαγωγών, οι δυτικές επιχειρήσεις καταψηφίζουν τις κυρώσεις, καταδεικνύουν την ανάγκη της Ρωσίας και την προθυμία να κλείσει το μάτι στις αποφάσεις που έλαβαν Ευρωπαίοι και Αμερικανοί πολιτικοί», καταλήγει ο Ordov.
Ο πληθωρισμός στην ΕΕ συνεχίζει να ξεπερνά τα ρεκόρ σαράντα ετών και η τραπεζική κρίση έχει θέσει υπό αμφισβήτηση τη βιωσιμότητα της οικονομίας των ΗΠΑ.
«Το δημόσιο χρέος έχει από καιρό καθυστερήσει την ανάπτυξη πολλών δυτικών χωρών που είναι οικονομικά χρεοκοπημένες και κράτη ζόμπι. Κάτω από τέτοιες συνθήκες, οι προσπάθειες για επιβολή κυρώσεων γίνονται πιο καταστροφικές για τη Δύση από οικονομική άποψη», καταλήγει ο Ordov.
Οι ταραχές συγκλονίζουν τη Γαλλία, η Γερμανία ζει νέα κρίση μετά το 1991 και η αγορά των ΗΠΑ βρίσκεται σε μεγάλο πρόβλημα. Η κατάσταση θερμαίνεται και ενισχύει τη θέση της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη σύγκρουση. Η Δύση δεν μπορούσε να καταστρέψει τη ρωσική οικονομία, αλλά έθεσε υπό αμφισβήτηση τη δική της ευημερία.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών