Η Κίνα βρίσκεται στο επίκεντρo καθώς οι υπουργοί Εξωτερικών των προηγμένων δημοκρατιών του κόσμου συναντώνται στο ιαπωνικό θέρετρο Karuizawa τη Κυριακή 16 Απριλίου 2023
Τα σχόλια του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ Josep Borrell, σε ομιλία κατά την έναρξη της συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας των Επτά (G7) στην Ιαπωνία, τόνισαν δύο από τα θέματα που τέθηκαν στο επίκεντρο ενόψει της τριήμερης συνάντησης: την ανάγκη για ενιαία προσέγγιση όσον αφορά την Κίνα και τις ανησυχίες για την Ταϊβάν, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
Οι βαθύτερες ανησυχίες της Ιαπωνίας
Η Κίνα βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων καθώς οι υπουργοί Εξωτερικών των προηγμένων δημοκρατιών του κόσμου συναντώνται στο ιαπωνικό θέρετρο Karuizawa.
Το μόνο ασιατικό μέλος του ομίλου, η Ιαπωνία εκφράζει βαθύτερες ανησυχίες για την αυξανόμενη ισχύ της γειτονικής Κίνας στην περιοχή και επικεντρώνεται ιδιαίτερα στην πιθανότητα ανάληψης στρατιωτικής δράσης κατά της Ταϊβάν.
«Οτιδήποτε συμβεί στα στενά της Ταϊβάν θα σημαίνει πολλά για εμάς», είπε ο Borrell, τονίζοντας την ανάγκη να εμπλακούμε με την Κίνα και να διατηρήσουμε ανοιχτές τις επικοινωνίες.
Οι υπουργοί πιθανότατα θα συζητήσουν την «κοινή και συντονισμένη» προσέγγισή τους για την Κίνα, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του State Department.
Το Πεκίνο αντιμετωπίζει την Ταϊβάν ως κινεζικό έδαφος και δεν έχει αποκηρύξει τη χρήση βίας για να καταλάβει το δημοκρατικά διοικούμενο νησί.
Ο πρόεδρος της Ταϊβάν Tsai Ing-wen επισημαίνει ότι μόνο οι κάτοικοι του νησιού μπορούν να αποφασίσουν για το μέλλον τους.
Πρόσφατα σχόλια του Γάλλου Προέδρου Emmanuel Macron έχουν αναδείξει πιθανές διαφορές μεταξύ Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με την Κίνα.
Σε συνεντεύξεις μετά την επίσκεψή του στην Κίνα αυτόν τον μήνα, ο Macron προειδοποίησε να μην παρασυρθεί σε μια κρίση για την Ταϊβάν που οδηγείται από έναν «αμερικανικό βολονταρισ.ό και μια κινεζική υπερβολική αντίδραση».
Οι αντιδράσεις στις δηλώσεις Macron
Αυτό προκάλεσε αντιδράσεις και την Παρασκευή 14 April;ioy 2023 ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξωτερικής πολιτικής προέτρεψαν το Πεκίνο να μην χρησιμοποιήσει βία κατά της Ταϊβάν, λαμβάνοντας σκληρή στάση.
«Υπάρχει συλλογική ανησυχία για ορισμένες από τις ενέργειες που κάνει η Κίνα», είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος στους δημοσιογράφους στο αεροπλάνο για την Ιαπωνία από το Βιετνάμ, αρνούμενος να κατονομαστεί λόγω της ευαισθησίας των πληροφοριών.
Στο Βιετνάμ, ο υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό του Βιετνάμ Pham Minh Chinh.
Και οι δύο πλευρές εξέφρασαν την επιθυμία να εμβαθύνουν τους δεσμούς τους, καθώς η Ουάσιγκτον επιδιώκει να συγκροτήσει περιφερειακές συμμαχίες για να αντιμετωπίσει τη διευρυνόμενη ισχύ της Κίνας στην περιοχή.
«Κοινή και συντονισμένη προσέγγιση»
Πιθανότατα θα υπάρξει μια συζήτηση για το πώς τα μέλη θα μπορούσαν να συνεχίσουν να υιοθετούν μια «κοινή και συντονισμένη προσέγγιση» στην Κίνα, είπε ο αξιωματούχος.
Οι πρόσφατες δηλώσεις της G7 περιλαμβάνουν εκκλήσεις για ειλικρινή και εποικοδομητική δέσμευση με το Πεκίνο, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι «μεμονωμένα όλα τα μέλη της G7 έχουν βαθιές οικονομικές σχέσεις» με τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, είπε ο αξιωματούχος.
Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock, από την πλευρά της, προσπάθησε να υπογραμμίσει την ενότητα μεταξύ των μελών της G7.
Συστημικός ανταγωνισμός
«Ως δημοκρατίες, βρισκόμαστε σε συστημικό ανταγωνισμό με αυταρχικές δυνάμεις όταν οι εταίροι και οι φίλοι μας σε όλο τον κόσμο έχουν εμπιστοσύνη σε εμάς.
Πρέπει να αποφύγουμε να παρεξηγηθεί η ενότητά μας από τους άλλους ως περιχαράκωση ή ως πρόφαση να ανοίξουν νέα ρήγματα», είπε σε δήλωσή της πριν από το ταξίδι της στην Ιαπωνία.
Η Ταϊβάν θα αποτελέσει επίσης αντικείμενο συζήτησης, επισήμανε ο ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει οποιαδήποτε συγκεκριμένη νέα απόφαση.
Για τη χώρα υποδοχής την Ιαπωνία, η κρίση στην Ουκρανία έχει εντείνει την ανησυχία για την πιθανότητα κινεζικής στρατιωτικής επέμβασης στην κοντινή Ταϊβάν.
«Για την Ιαπωνία, η ομάδα των G7 είναι μια πλατφόρμα στην οποία μπορεί να επισημάνει ότι τα θέματα ασφάλειας δεν αφορούν μόνο τον πόλεμο στην Ουκρανία», δήλωσε ο Yoichiro Sato, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Ritsumeikan Asia Pacific.
«Το να βάλουμε την Κίνα στην ημερήσια διάταξη δεν είναι σημαντικό μόνο για την Ιαπωνία, αλλά και για τις Ηνωμένες Πολιτείες», επισήμανε.
Σε ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας ανέφερε ότι οι υπουργοί της ομάδα των G7 θα συζητήσουν πώς η διεθνής υποστήριξη μπορεί να χρησιμοποιηθεί πιο στρατηγικά για να βοηθήσουν τις ουκρανικές δυνάμεις να συνεχίσουν την πρόοδό τους στο πεδίο της μάχης και να «διασφαλίσουν μια διαρκή ειρήνη».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών