Τελευταία Νέα
Πολιτική

Οι μεγάλες εκκρεμότητες του 2025 για την κυβέρνηση Μητσοτάκη – 150 νομοθετικές πρωτοβουλίες και ανασχηματισμός το καλοκαίρι

Οι μεγάλες εκκρεμότητες του 2025 για την κυβέρνηση Μητσοτάκη – 150 νομοθετικές πρωτοβουλίες και ανασχηματισμός το καλοκαίρι
Φυσικά, μέσα στο 2025 θα έχουμε και αλλαγές μέσα στο κυβερνητικό σχήμα αφού υπάρχει καταγεγραμμένη καθυστέρηση σε αρκετά σημεία του κυβερνητικού έργου
Τις μεγάλες εκκρεμότητες για το 2025 μελετάνε στο Μέγαρο Μαξίμου τα κορυφαία στελέχη με προεξάρχοντα τον Άκη Σκέρτσο που έχει υπό την αρμοδιότητά του το κυβερνητικό πρόγραμμα.
Αυτές οι εκκρεμότητες είναι σημαντικό να διευθετηθούν μέσα στο 2025 για να μπορεί η κυβέρνηση να κλείσει σημαντικά μέτωπα και έτσι να κλείσει την ψαλίδα με τους δυσαρεστημένους και τους αναποφάσιστους.
Υπουργεία, Μαξίμου και γραμματεία Συντονισμού υπό τον Θ. Κοντογιώργη συζητούν για 150 πρωτοβουλίες που αφορούν τα 4 μεγάλα μέτωπα.
Την οικονομία και την καθημερινότητα, την υγεία-παιδεία, την δημόσια διοίκηση και το κοινωνικό κράτος.

Οικονομία, μισθοί και νέες φοροελαφρύνσεις


Στο πρώτο μέτωπο υπάρχει το θέμα των μισθών, όπου ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί και πάλι μέσα στο 2025, τον Απρίλιο μάλλον ως ένα σοβαρό αντιστάθμισμα στην ακρίβεια που παραμένει σε κάποιους τομείς της αγοράς. Παράλληλα, στην κυβέρνηση θέλουν να δημιουργήσουν μία νέα νομική οντότητα στα θέματα προστασίας του καταναλωτή με σκοπό να δημιουργήσουν ένα δυνατό καταναλωτικό κίνημα.
Επίσης, σύμφωνα με δηλώσεις του Κ. Χατζηδάκη θα υπάρξει και νέο πακέτο φοροελαφρύνσεων για το 2025.

Υγεία, Παιδεία, δημόσια διοίκηση

Στο δεύτερο μέτωπο, οι στόχοι είναι λίγο πολύ γνωστοί.
Ανακαίνιση νοσοκομείων και κέντρων υγείας καθώς και η καθολική εφαρμογή του «προσωπικού ιατρού», τα απογευματινά χειρουργεία, το σύστημα αξιολόγησης των επιδόσεων των νοσοκομείων, η αναδιαμόρφωση του δικτύου αεροδιακομιδών καθώς και μια νέα εθνική «πολιτική φαρμάκου».
Από την πλευρά της παιδείας, μέσα στο 2025 θα πρέπει να τρέξουν τα ζητήματα των ιδιωτικών πανεπιστημίων, ο νέος εκπαιδευτικός χάρτης, η πλήρης λειτουργία του ολοήμερου σχολείου, το νέο ανώτατο ίδρυμα για τις Παραστατικές Τέχνες, ενιαία πρωτόκολλα λειτουργίας των σχολείων ειδικής αγωγής, το πρότζεκτ των φοιτητικών εστιών μέσω ΣΔΙΤ (στα πανεπιστήμια Κρήτης και Θεσσαλίας) κ.ά.

Έργα υποδομής και περιοδείες

Στην δημόσια διοίκηση, ο στόχος για το 2025 είναι περισσότερες ψηφιακές υπηρεσίες προς όφελος του πολίτη, ενδεικτικό το θέμα του «προσωπικού αριθμού» που θα αποτελεί την «ενιαία εικόνα» του πολίτη στο Δημόσιο, της ενίσχυσης της δικαιοσύνης και καλύτερη αντιμετώπισης της παραβατικότητας.
Θα υπάρξουν επίσης έμφαση στην περιφερειακή διοίκηση με έργα υποδομής. Σε αυτό το τομέα, το Μαξίμου θέλει την μεγάλη ενεργοποίηση των ντόπιων βουλευτών και των γαλάζιων δημάρχων και περιφερειαρχών για να πείσουν τους πολίτες ότι κάτι γίνεται.
Για παράδειγμα, στην Θεσσαλία όπου οι δείκτες της δυσαρέσκειας είναι μεγάλοι.
Τέλος, στο θέμα του κοινωνικού κράτους, υπάρχει, ο φάκελος του υπουργείου Οικογένειας που περιλαμβάνει στόχους και δράσεις για το στεγαστικό, όπως το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2» (για ζευγάρια 25-50 ετών) που αναμένεται να ξεκλειδώσει στις αρχές του έτους, αλλά και η προαναγγελθείσα «κοινωνική αντιπαροχή» (η αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου για παροχή κατοικίας µε χαμηλό ενοίκιο) που απαιτεί και χρόνο και συντονισμό με ορίζοντα υλοποίησης το τέλος του 2027.

Dead line το καλοκαίρι του 2025

Σύμφωνα με επιτελικά στελέχη της κυβέρνησης, στόχος είναι μέχρι το καλοκαίρι του 2025 να υπάρχει ένας συνωστιμός νομοσχεδίων που θα έχουν περάσει ώστε η κυβέρνηση να έχει κλείσει το μεγάλο όγκο των υποχρεώσεών της για την θητεία 2023-2027.
Θα έχει κλείσει 2 χρόνια στη νέα θητεία.

Ο βασικός προγραμματισμός είναι να κλείσουν όλα το 2025 και μετά να γίνει μία πολιτική διαχείριση μέχρι το 2027 με επισκέψεις, περιοδείες αλλά και μέτρα-εκπλήξεις αναλόγως και των πλεονασμάτων που θα δίνει η τήρηση του προϋπολογισμού.
Φυσικά, μέσα στο 2025 θα έχουμε και αλλαγές μέσα στο κυβερνητικό σχήμα αφού υπάρχει καταγεγραμμένη καθυστέρηση σε αρκετά σημεία του κυβερνητικού έργου.
Ίσως, όπως λένε στελέχη της κυβέρνησης, να υπάρχει κόπωση από ορισμένους υπουργούς που είναι σε θέσεις από το 2019 ανελλιπώς.
Επίσης, έχουμε ξαναγράψει ότι το Μέγαρο Μαξίμου θα ανοίξει περισσότερο τις πύλες του στους βουλευτές, ώστε να μην είναι αποκομμένο από την κοινωνία.

Σωτήρης Πίκουλας
sotirispikoulas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης