«Δεν μπορούμε να αγνοούμε ο ένας τον άλλον και το εμπόριο δεν πρέπει να είναι συγκρουσιακό. ... Η σύγκρουση δεν είναι αναπόφευκτη», επισήμανε η Christine Lagarde
Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Christine Lagarde μίλησε στην εκπομπή «Face the Nation» του CBS, όπου ρωτήθηκε για την αυξανόμενη πίεση όσον αφορά την Ευρώπη για να συνταχθεί οικονομικά είτε με τις ΗΠΑ είτε με την Κίνα και εάν οι ΗΠΑ χάνουν την παγκόσμια κυριαρχία τους.
«Υπάρχει ξεκάθαρα ανταγωνισμός μεταξύ αυτών των μεγάλων οικονομιών», δήλωσε η Lagarde.
Καθώς η ίδια στο παρελθόν διετέλεσε διευθύνουσα σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από το 2011 έως το 2019, είπε ότι ελπίζει ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα μπορούν να συμμετάσχουν σε διάλογο και προειδοποίησε ότι το εμπόριο δεν πρέπει να διαμορφώνει το πεδίο για γεωπολιτικές συγκρούσεις.
Αμφίδρομη η πορεία
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έδωσε αισιόδοξη νότα στη ανάλυσή της αναφέροντας ότι «η σύγκρουση δεν είναι αναπόφευκτη» καθώς οι εντάσεις αυξάνονται μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.
«Όλες αυτές οι σχέσεις, είτε πρόκειται για εμπόριο είτε για πολιτική είτε για οικονομική ανάπτυξη είτε για χρηματοπιστωτική σταθερότητα, είναι δρόμος διπλής κατεύθυνσης», υπογράμμισε.
«Δεν μπορούμε να αγνοούμε ο ένας τον άλλον και το εμπόριο δεν πρέπει να είναι συγκρουσιακό. ...
Η σύγκρουση δεν είναι αναπόφευκτη», επισήμανε
Η κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου για την Ταϊβάν έχει τονίσει τη σχέση της Κίνας με την Ευρώπη και με χώρες σε άλλα μέρη του κόσμου.
Επαφές με την Κϊνα
Ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron επισκέφθηκε το Πεκίνο την περασμένη εβδομάδα συνοδευόμενος από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, λίγες μέρες μετά τον Ισπανό πρωθυπουργό Pedro Sanchez..
Ο Γάλλος ηγέτης έκανε επίσης σχόλια κατά τη διάρκεια της επίσκεψης που θα μπορούσαν να έχουν προκαλέσει εντάσεις με τις ΗΠΑ και να αναδείξουν το διχασμό εντός της ΕΕ.
«Το να είσαι φίλος δεν σημαίνει ότι πρέπει να είσαι υποτελής», δήλωσε ο Macron την Τετάρτη 12 Απριλίου, επαναλαμβάνοντας μια παρατήρηση από το ταξίδι του που ανησύχησε ορισμένους Ευρωπαίους εταίρους.
«Ακριβώς επειδή είμαστε σύμμαχοι, δεν σημαίνει (ότι) δεν έχουμε πλέον το δικαίωμα να σκεφτόμαστε μόνοι μας».
Εν τω μεταξύ, η Lagarde επισήμανε ότι το αποτέλεσμα της επιλογής μιας πλευράς θα οδηγήσει μόνο σε αρνητικές οικονομικές εξελίξεις – κάτι με αβέβαιες ακόμη συνέπειες.
«Η αποσύνδεση (decoupling: διάρρηξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων ) και το είδος ενός νέου διπολικού κόσμου θα οδηγούσε σε λιγότερη οικονομική ανάπτυξη, λιγότερη ευημερία, περισσότερη φτώχεια σε όλο τον κόσμο», είπε η Lagarde.
«Νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που πρέπει να αποφευχθεί με κάθε τρόπο».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών