σύμβολα :
ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
H πορεία των μετοχών δείχνει πως οι επενδυτές αναζητούν μετοχές με καλά θεμελιώδη
Ωστόσο λίγες παραπάνω από 20 είναι εκείνες οι μετοχές που όχι μόνο δεν κατάφεραν να ενισχυθούν στο πρώτο εξάμηνο 2023, αλλά είχαν και απώλειες έως και 38,5%, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που συγκέντρωσε και επεξεργάστηκε το τμήμα ανάλυσης της Beta ΑΧΕΠΕΥ.
Μία δεύτερη ανάγνωση του σχετικού πίνακα δείχνει πως ίσως να μην είναι άδικο που αυτές οι μετοχές δεν ακολούθησαν και ίσως μετά από χρόνια φαίνεται πως οι επενδυτές αναζητούν μετοχές με καλά θεμελιώδη.
Η Υalco για παράδειγμα είναι η μετοχή με τη μεγαλύτερη υποχώρηση στο πρώτο εξάμηνο.
Έχασε 38,5% καθώς δεν έχει κάτι να πει επιχειρηματικά εδώ και χρόνια η εταιρεία. Αν καταφέρει να διαγράψει δάνεια θα μπορούσε να ενισχύσει τα ίδια κεφάλαια, αλλά και πάλι χρειάζεται χρήματα προκειμένου να επενδύσει και να αναπτύξει την επιχειρηματική της δραστηριότητα.
Η Frigoglass πλέον έχει περάσει στους ομολογιούχους και οι μέτοχοι έχασαν το μεγαλύτερο μέρος των περιουσιακών στοιχείων, επομένως η αποτίμηση υποχώρησε σχεδόν 30% γι’ αυτό το λόγο.
Εδώ και χρόνια δεν έχει κάτι να πει η ΒΙΟΤΕΡ και πέρα από κάποια χρηματιστηριακά παιχνιδάκια που ενίσχυσαν την τιμή με χαμηλούς τζίρους η πτώση 29,1% δεν είναι αδικαιολόγητη.
Η ΒΙΣ έχει κάνει μία ανακοίνωση ότι υπάρχει επενδυτής αλλά δεν έχουμε νεότερα και από την αρχή του έτους έχασε 25,9%.
Η Ακρίτας υποχωρεί 22% και η Μπήτρος 18,4%. Αμφότερες έχουν οικονομικά θέματα, με τη δεύτερη να περιμένει εδώ και χρόνια την αναδιάρθρωση των δανείων.
Η Mermeren έχει απώλειες 17,3% και μάλλον συνδέονται με τη δημόσια πρόταση που έγινε χαμηλά και δημιούργησε σύγχυση στους επενδυτές.
Ο κλάδος του μαρμάρου από την εποχή της πανδημίας που υπέστη μεγάλο πλήγμα καθώς μειώθηκαν οι πωλήσεις στην Κίνα, ενώ αυξήθηκαν τα μεταφορικά, δεν έχει συνέλθει.
Οι Αττικές Εκδόσεις υποχωρούν κάτι παραπάνω από 13%, όπως και η Dimand με την τελευταία να έχει γίνει αντικείμενο αντιπαράθεσης και μεταξύ στελεχών της αγοράς για την τιμή που μπήκε στο χρηματιστήριο, καθώς περιείχε μεγάλο premium.
H Prodea επίσης λόγω σημαντικού premium αλλά και περιορισμένης εμπορευσιμότητας δεν τραβάει επενδυτικά βλέμματα και υποχωρεί 12% από την αρχή του έτους.
Προοδευτική, Σαραντόπουλος και Μύλοι Κεπενού υποχωρούν με μικρότερα ποσοστά.
Intercontinental International έχει απώλειες 7% καθώς θα συγχωνευτεί με την BriQ και πλέον οι δύο τιμές μετοχών συνδέονται.
Η REDS κρατάει κέρδη προηγούμενης περίοδο και έχει μικρές απώλειες φέτος.
Η Medicon είναι από τις μετοχές που μάλλον αδικείται καθώς έχει τα θεμελιώδη για καλύτερη πορεία.
Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί πως υπάρχουν μετοχές που στο πρώτο εξάμηνο, δεν υποχώρησαν αλλά δεν ακολούθησαν και την πορεία του γενικού δείκτη και δικαιολογούν καλύτερα επίπεδα τιμών.
Τέτοιες μετοχές είναι η ΕΥΔΑΠ η οποία είχε οριακή άνοδο, τα Πλαστικά Κρήτης, ο ΟΤΕ, ο ΟΛΘ, η Austriacard, η Centric και άλλες.
Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών