Τι περιλαμβάνει το σχέδιο της κυβέρνησης για το δημογραφικό
Τον πρώτο λόγο σε αυτό έχει το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχή και Οικογένειας που, όπως έχει αναφερθεί δια στόματος του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι το υπουργείο - πυλώνας για την αντιμετώπιση του δημογραφικού και ενοποιεί όλα τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την οικογενειακή και προνοιακή πολιτική.
Με τα στοιχεία για τον πληθυσμό της χώρας στο μέλλον να είναι κάθε άλλο παρά αισιόδοξα, η κυβέρνηση στοχεύει στην ανάσχεση της υπογεννητικότητας δίνοντας κίνητρα στα νέα ζευγάρια για την απόκτηση παιδιών, αλλά και προχωρώντας στη διάθεση κονδυλίων για τη στήριξη συγκεκριμένων πολιτικών για τις οικογένειες.
Το κυβερνητικό σχέδιο περιλαμβάνει:
- Ενίσχυση των επιδομάτων: Αυξάνεται το επίδομα τέκνου από 1η Ιανουαρίου, ενώ συνεχίζεται το επίδομα γέννησης. Υπενθυμίζεται ότι στις αποφάσεις της προηγούμενης 4ετίας της κυβέρνησης ΝΔ ήταν η επιδότηση με 2.000 ευρώ κάθε οικογένειας που αποκτά παιδί.
Επιπλέον, αυξάνεται το επίδομα μητρότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες και στους αγρότες στους 9 μήνες από 4, στο ύψος του κατώτατου μισθού.
- Φορολογικά κίνητρα: Αυξήσεις και μείωση του αφορολόγητου για οικογένειες με παιδιά περιλαμβάνει το τελευταίο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, ώστε να ενισχυθούν με φοροελαφρύνσεις.
Το 2024 φέρνει εισοδηματικές ανάσες σε 1,34 εκατ. φορολογούμενους από τη μείωση του φόρου εισοδήματος κατά 1.000 ευρώ ανά τέκνο. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που ψηφίστηκε στις 26/7 από τη Βουλή, με την αναπροσαρμογή της έκπτωσης φόρου αυξάνεται εμμέσως το αφορολόγητο κατά 1.000 ευρώ με το όφελος να φαίνεται μέσα στη χρονιά μέσω της μείωσης της παρακράτησης του φόρου στις μηνιαίες αποδοχές. Συγκεκριμένα, από τον Ιανουάριο του 2024 οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι με παιδιά θα έχουν αύξηση των καθαρών αποδοχών από 6,4 έως 18,3 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών και το αν εργάζονται στο δημόσιο η τον ιδιωτικό τομέα. Οι κατ΄ επάγγελμα αγρότες με προστατευόμενα τέκνα θα δουν τη φορολογική ελάφρυνση με την υποβολή της φορολογικής δήλωσης το 2025.
-Προγράμματα για απόκτηση κατοικίας: «Τρέχει» το πρόγραμμα «Σπίτι μου» μέσω του οποίου νέοι ή νέα ζευγάρια 25-39 ετών μπορούν να αποκτήσουν κατοικία με μηνιαία δόση σημαντικά χαμηλότερη από εκείνη που αντιστοιχεί στα στεγαστικά δάνεια της αγοράς, καθώς το 75% του κεφαλαίου χορηγείται άτοκα από τη ΔΥΠΑ, ενώ για τους τρίτεκνους και πολύτεκνους (και όσους αποκτήσουν αυτή την ιδιότητα) το δάνειο είναι άτοκο στο σύνολό του. Μάλιστα, ενισχύθηκε μετά το τελευταίο νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ με περισσότερους πόρους, συνολικού ύψους 740 εκατ. ευρώ, ενώ στην ίδια κατεύθυνση υλοποιούνται ή πρόκειται να δρομολογηθούν και άλλες πρωτοβουλίες, όπως τα προγράμματα "Ανακαινίζω-Νοικιάζω" και "Κοινωνική Αντιπαροχή".
- Έναρξη της τιλοτικής εφαρμογής "Νταντάδες της γειτονιάς" που εμπίπτει στον άξονα δράσεων υπέρ της συμφιλίωσης οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής. Το πρόγραμμα αυτό αφορά κυρίως τη φύλαξη βρεφών ηλικίας από 2 μηνών έως 2,5 ετών και προβλέπει την οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων -κυρίως- γονέων, των μονογονέων, των αναδόχων και γενικά της οικογένειας οριζόντια, για τη φύλαξη του παιδιού ή των παιδιών τους, είτε εντός της οικογενειακής εστίας, είτε στο σπίτι μιας/ενός παιδαγωγού-φροντιστή.
- Αύξηση θέσεων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, με στόχο στην επόμενη τριετία να ενισχυθούν με 50.000 θέσεις. Μάλιστα, εξετάζεται να επιδοτείται κατά 50% η επέκταση που θα προβεί κάθε ιδιοκτήτης βρεφονηπιακού σταθμού.
- Εξετάζεται η δυνατότητα δημιουργίας παιδικών σταθμών μέσα σε μεγάλες επιχειρήσεις
-Μέτρα για την αύξηση της γονομότητας και την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών