Οι εισηγμένες να εμφανίζουν καθαρή κερδοφορία 4,72 δισ. ευρώ στο α’ εξάμηνο
Τα 9 δισ. ευρώ που χάθηκαν από την κεφαλαιοποίηση της αγοράς του ΧΑ τιμολόγησαν τις επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών στην χώρας μας, την αύξηση του κόστους δανεισμού στην Ευρώπη και την αναβλητικότητα που παρατηρήθηκε σε εγχειρήματα εξαγορών στα οποία υπήρχε έντονη παρουσία βραχυπρόθεσμου ενδιαφέροντος.
Παρόλα αυτά ο μήνας δεν πήγε χαμένος: Η χώρα ανέκτησε το επενδυτικό αξιόχρεο, το Χρηματιστήριο είδε μετά από πολλά χρόνια την ολοκλήρωση δημόσιας προσφοράς μετοχών τράπεζας στην Κύρια Αγορά του ΧΑ με σημαντική μάλιστα υπερκάλυψη και το ΤΧΣ εκκίνησε την διαδικασία αποεπένδυσης από τις ελληνικές Τράπεζες.
Την ερχόμενη Παρασκευή 6 Οκτωβρίου φαίνεται ότι η υπόθεση ιδιωτικοποίησης της μεγαλύτερης σε κεφαλαιοποίηση τράπεζας της χώρας θα τελειώσει δίνοντας την σκυτάλη στην Εθνική Τράπεζα για την οποία βάση προγραμματισμού το ΤΧΣ θα επιδιώξει την πώληση του 20% συνδυασμένα σε ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές.
Παράλληλα τον Σεπτέμβριο έτρεξε ο κύριος όγκος σε πλήθος δημοσιεύσεων αποτελεσμάτων εξαμήνου με τις εισηγμένες να εμφανίζουν καθαρή κερδοφορία 4,72 δισ. ευρώ για τις 110 εταιρίες (70%) που είχαν δημοσιεύσει ως το απόγευμα της Παρασκευής.
Ειδικά στο θέμα των κερδών των εισηγμένων η επίδοση είναι άκρως ικανοποιητική αφού τα φετινά μεγέθη χαρακτηρίζονται από λιγότερα έκτακτα αποτελέσματα ή έχουν επιβαρυνθεί από μη επαναλαμβανόμενους παράγοντές. Στα άλλα επιμέρους στοιχεία ο κύκλος εργασιών είναι μειωμένος κατά 3% ενώ τα λειτουργικά κέρδη είναι μειωμένα κατά 9,4% με σημαντική ωστόσο αρνητική επίδραση από τον κλάδο διύλησης (+12% χωρίς ΕΛΠΕ και ΜΟΗ).
Η ολοκλήρωση της αποτύπωσης του εξαμήνου καθώς και η προοπτική που επικοινώνησαν οι εισηγμένες εταιρίες για την συνέχεια της χρήσης θα διαμορφώσει κλίμα και ενδεχομένως κάποιο επιλεκτικό ενδιαφέρον στις προσεχείς συνεδριάσεις σε ένα σχετικά άνυδρο από πλευράς νέων ημερολόγιο.
Η τεχνική εικόνα
Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης συνέχισε να φυλλοροεί υποχωρώντας σε κλείσιμο ακόμα και κάτω από τις 1200 μονάδες.
Στα ημερήσια διαγράμματα οι ταλαντωτές εφάπτονται πλέον στα σημεία των αποτιμημένων ζωνών, ενώ οι εβδομαδιαίες και μηνιαίες τιμές τους έχουν εμφανίσει σοβαρή αποκλιμάκωση από τις ακραίες υπερτιμήσεις που είχαν παρατηρηθεί από τα μέσα Αυγούστου. Παρόλα αυτά οι πρόσφατες αντιδράσεις που έχει δώσει η αγορά δείχνουν ιδιαίτερα αδύναμες, χωρίς διάρκεια και ένταση συναλλαγών με αποτέλεσμα χωρίς ιδιαίτερα υψηλό τζίρο η αγορά να ολισθαίνει προς την περιοχή του κινητού μέσου όρου των 200 ημερών.
Ακόμα σήμα εισόδου δεν έχει δοθεί, η στήριξη των τιμών έχει σαν επίπεδο αναφοράς τις 1.162 μονάδες του εκθετικού μέσου των 200 ημερών ενώ ανοδικά οι 1.220 μονάδες έχουν αποκρούσει τους αγοραστές τρεις φορές και θα χρειαστούν καλύτερες συναλλακτικές προϋποθέσεις για να υπερβούν το εν λόγω επίπεδο.
Η επιστροφή του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 1.200 μονάδες στην συνεδρίαση της Παρασκευής έγινε με σχετικά χαμηλό τζίρο και ως εκ τούτου χρήζει προσοχής πριν την εξαγωγή συμπερασμάτων για αντίστροφή της εικόνας αφού κάτι ανάλογο είχε παρατηρηθεί και στην συνεδρίαση της προηγούμενης Παρασκευής.
Την Τετάρτη θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των μετοχών της Optima Bank στην Κύρια Αγορά του ΧΑ.
Την ίδια μέρα ο ΟΔΔΗΧ θα πραγματοποιήσει δημοπρασία εντόκων τρίμηνης διάρκειας (προηγ. 3,72%) ενώ ο ΑΔΜΗΕ θα διαπραγματεύεται χωρίς το προμέρισμα χρήσης.
Στο εξωτερικό ξεχωρίζουν οι ανακοινώσεις των δεικτών οικονομικής δραστηριότητας (μεταποίηση και υπηρεσίες) για τον μήνα Σεπτέμβριο την Δευτέρα σε Κίνα και
ΗΠΑ, την Τετάρτη θα ανακοινώσει τους δείκτες οικονομικής δραστηριότητας η Ευρώπη ενώ την Παρασκευή τέλος θα ανακοινωθούν οι δείκτες απασχόλησης του Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ.
Μάνος Χατζηδάκης
Υπεύθυνος Ανάλυσης
Beta ΑΧΕΠΕΥ
Σχόλια αναγνωστών