Δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί ακόμα και το σενάριο μιας πλήρους κατάρρευσης της βοήθειας της Δύσης προς την Ουκρανία
«Ο Ρώσος πρόεδρος, ο οποίος εδώ και καιρό στοιχηματίζει στην αυξανόμενη κόπωση της Δύσης ως προς τη βοήθεια στην Ουκρανία, τώρα παρακολουθεί το σχέδιό του να υλοποιείται.
Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι έχει δίκιο» υποστηρίζει σε δημοσίευμα του το Business Insider.
Από τις ΗΠΑ... στην Ευρώπη
Προς επίρρωση των ισχυρισμών του το δημοσίευμα αναφέρεται στις πρωτοφανείς πολιτικές εξελίξεις στη Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ με την αποπομπή του Kevin McCarthy αλλά και στη διαμάχη στο Κογκρέσο που έληξε με την απόρριψη του σχεδίου για οικονομική βοήθεια της Ουκρανίας, στις εκλογές στη Σλοβακία όπου κέρδισε το κόμμα του Robert Fico που έχει υποσχεθεί να βάλει τέλος στη στήριξη του Κιέβου, στην αυξανόμενη πολιτική άνοδο του γερμανικού ακροδεξιού κόμματος AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία), του οποίου οι ηγέτες έχουν καλλιεργήσει δεσμούς με τη Ρωσία και αντιτίθενται στη βοήθεια προς τους Ουκρανούς, ενώ ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στην τοποθέτηση της Ευρώπης, η οποία έσπευσε να διαμηνύσει πως δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να καλύψει …το κενό των ΗΠΑ.
Με λίγα λόγια, καταλήγει κανείς στο ότι οι Δυτικοί λένε ότι έχουν ήδη δώσει τα περισσότερα από αυτά που ήταν έτοιμοι να δώσουν.
Το στοίχημα
Βάσει του δημοσιεύματος, ο Putin εδώ και καιρό έχει ποντάρει στην εξασθένηση της στήριξης της Δύσης προς την Ουκρανία, λόγω των υψηλών τιμών των καυσίμων και του πληθωρισμού που εξακολουθούν να πλήττουν τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών.
Πάντως, στη Ρωσία δεν έχουν αυταπάτες, αν κρίνει κανείς από την εκτίμηση του υπουργού Άμυνας Sergei Shoigu, ο οποίος έχει προβλέπει πως ο πόλεμος θα μπορούσε να διαρκέσει έως το 2025, έναν χρόνο μετά τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.
Μάλιστα, αξιωματούχοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών φέρονται να υποστήριξαν στους New York Times πως ο Putin έκανε ότι μπορούσε για να ενισχύσει το αντι-ουκρανικό συναίσθημα, έχοντας οργανώσει μια εκτεταμένη εκστρατεία παραπληροφόρησης στις ΗΠΑ.
Τα μηνύματα
Σε δηλώσεις του ο George Beebe, πρώην διευθυντής της μονάδας ανάλυσης της CIA για τη Ρωσία υποστηρίζει πως ο Putin είχε στοιχηματίσει ότι η Ουκρανία δεν θα είχε τους πόρους για να διεξαγάγει έναν πόλεμο φθοράς με τη Ρωσία.
«Υπάρχουν όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι έχει δίκιο.
Η Ουκρανία δεν εκπληρώνει τους στόχους στρατολόγησης της, η οικονομία της υποχωρεί υπό το βάρος του πολέμου και ο ενθουσιασμός μειώνεται τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη ως προς τη διατήρηση του υψηλού επιπέδου βοήθειας προς την Ουκρανία» λέει ο Beebe.
Κατάρρευση
«Εάν το Κογκρέσο πέσει σε πλήρη αταξία, η βοήθεια θα μπορούσε επίσης να καταρρεύσει ξαφνικά, κάτι που θα αποτελούσε πραγματικά άσχημα νέα για την Ουκρανία αλλά και για τις προοπτικές να επέλθει το οποιοδήποτε τέλος του πολέμου μέσω διαπραγματεύσεων» υποστήριξε ο Αμερικάνος αναλυτής, ο οποίος περιέγραψε σε ένα άρθρο του τι θα μπορούσε να επακολουθήσει.
«Η απροθυμία των ΗΠΑ και της Ευρώπης θα μπορούσε να τροφοδοτήσει η μια την άλλη διαβρώνοντας με τη σειρά της το ηθικό στην Ουκρανία και καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολο για αυτήν να υποστηρίξει τον αγώνα της.
Ο συνδυασμός αυτός θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα οριακό σημείο στο οποίο η σταδιακή διάβρωση της δυτικής υποστήριξης προς την Ουκρανία καταλήγει σε μια απότομη μείωση ή και στην κατάρρευση» επισημαίνει ο Beebe, αν και άλλοι αναλυτές δεν συμμερίζονται τις θέσεις του σχετικά με τη νίκη του Κρεμλίνου.
Η κοινή γνώμη
Κόπωση όμως καταγράφεται και στην κοινή γνώμη της Δύσης.
Δημοσκόπησηαπό το Συμβούλιο Παγκόσμιων Υποθέσεων του Σικάγο έδειξε ότι οι περισσότεροι Αμερικανοί, περίπου 6στους 10, εξακολουθούν να υποστηρίζουν τη βοήθεια προς την Ουκρανία, αν και η υποστήριξη μειώνεται μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων.
Το Bruegel, τον περασμένο Ιούνιο, διαπίστωσε ότι η λαϊκή υποστήριξη για την Ουκρανία στην ΕΕ ήταν σταθερή παρά τη μικρή πτώση.
«Η υποστήριξη για την Ουκρανία παρέμεινε ισχυρή, κάτι που σημαίνει ότι το κοινό κατανοεί πλήρως τις ευρύτερες επιπτώσεις για την ευρωπαϊκή ασφάλεια από την έκβαση του πολέμου» επισημαίνουν οι ερευνητές του Bruegel, τονίζοντας ωστόσο ότι σε ένα ασταθές και απρόβλεπτο γεωπολιτικό κλίμα, οι ηγέτες της Δύσης είναι αντιμέτωποι με δύσκολες προκλήσεις όσον αφορά τη διατήρηση της υποστήριξης που διατηρεί την Ουκρανία σε θέσεις μάχης.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών