Σκληρή απάντηση στην κυβέρνηση από συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού μέσω δηλώσεων που είχε κάνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πριν από τρεις μήνες
Μία μέρα μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά (15/12/2023), για την τροπολογία που κατέθεσε ο Δημήτρης Καιρίδης σχετικά με του μετανάστες, συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού απαντούν με δηλώσεις που είχε κάνει… πριν από τρεις μήνες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.
Η κυβέρνηση από την πλευρά της ανταπαντά με μία προσπάθεια να ρίξει τους τόνους και να σταματήσει εδώ το ζήτημα που έχει προκαλέσει αναστάτωση στους κόλπους της.
«Κάθε περαιτέρω ανάλυση είναι περιττή» απαντούν κυβερνητικές πηγές στο στρατόπεδο του πρώην πρωθυπουργού.
Σε ρόλο υπερασπιστή της κυβέρνησης έσπευσε η Ντόρα Μπακογιάννη η οποία εξαπέλυσε επίθεση στον Αντώνη Σαμαρά καταλογίζοντάς του επιχειρήματα εκτός πραγματικότητας.
Απάντηση στην κυβέρνηση μέσω...Μαρινάκη
Νωρίτερα οι συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά ανέφεραν: «Αντί οποιουδήποτε άλλου σχολίου, παρατίθεται, επί λέξει, η ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου στους πολιτικούς συντάκτες, πριν από τρεις μήνες, στις 29 Σεπτεμβρίου 2023:
Ν. Οικονόμου (Δημοσιογράφος): Το ερώτημά μου αφορά τις ελληνοποιήσεις μεταναστών.
Υπήρξε μια σύγχυση με κάποιες δηλώσεις που έκανε ο κ. Καιρίδης. Τι ισχύει;
Το διαψεύσατε, από ό,τι είδα χθες. Θα ήθελα και εδώ μια επίσημη απάντηση.
Και δεύτερον, αν εξακολουθεί ο κ. Καιρίδης να έχει την εμπιστοσύνη της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού.
Π. Μαρινάκης (κυβερνητικός εκπρόσωπος): Ευχαριστώ για το ερώτημα. Να το πούμε και από την επίσημη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, εδώ στη Θεσσαλονίκη.
Δεν υπάρχει καμία πρόθεση της Κυβέρνησης για ελληνοποιήσεις ή νομιμοποιήσεις.
Γιατί υπήρξε και μια παρανόηση πάλι, ελπίζω όχι κακοπροαίρετη, από κάποια ΜΜΕ.
Δεν υπάρχει καμία τέτοια πρόθεση, κανένα τέτοιο σχέδιο και κανένας τέτοιος ευρύτερος σχεδιασμός από την Κυβέρνηση».
Η κυβέρνηση ανταπαντά: Κάθε άλλη ανάλυση είναι περιττή
«Η περαιτέρω ανάλυση είναι περιττή» απαντούν κυβερνητικές πηγές στους συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού.
«Η ρύθμιση έχει επαρκώς αναλυθεί.
Η διαφορά μεταξύ εφάπαξ συγκεκριμένου αριθμού αδειών διαμονής για εργασία υπό τον όρο της ανάκλησης και ελληνοποιήσεων είναι τόσο προφανής που περαιτέρω ανάλυση είναι περιττή», τονίζουν κυβερνητικές πηγές.
Έκρηξη Σαμαρά
Η τροπολογία Καιρίδη κατατέθηκε την Πέμπτη 15/12/2023 στο νομοσχέδιο του «μίνι» Ασφαλιστικού και ο πρώην πρωθυπουργός, αντέδρασε άμεσα, τονίζοντας πως πρόκειται για μια απόφαση λανθασμένη και ζήτησε να αποσυρθεί η τροπολογία και να επανεξετάσει η κυβέρνηση τη θέση της.
«Αδυνατώ να καταλάβω γιατί η κυβέρνησή μας ελαστικοποιεί κι άλλο τη δυνατότητα παροχής άδειας διαμονής και εργασίας στους παράνομους μετανάστες», σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Και είναι τελείως άστοχο ν’ ακούγεται ότι η λύση του δημογραφικού προβλήματος μπορεί να είναι η νομιμοποίηση των λαθρομεταναστών»,τόνισε ο κ.Σαμαράς προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα είναι χώρα, κι όχι χώρος» και ζητώντας από την κυβέρνηση να αποσύρει την τροπολογία.
Ανυποχώρητη η κυβέρνηση
Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω στην τροπολογία για τη νομιμοποίηση των μεταναστών καθώς, όπως υποστηρίζει, λύνει προβλήματα με επιχειρηματίες από όλη την επικράτεια που ζητούν εργάτες γης.
Η κυβέρνηση προσπάθησε και στην πρώτη θητεία να λύσει το πρόβλημα με διακρατικές συμφωνίες με χώρες όπως η Αίγυπτος και το Μπαγκλαντές αλλά δεν μπόρεσε.
Έφερε ρύθμιση το Μάρτιο του 2023 που νομιμοποιούσε τα ανήλικα παιδιά που έφταναν στη χώρα, με την προϋπόθεση να περάσουν 3 χρόνια εκπαίδευσης στη Δευτεροβάθμια.
Το πρόβλημα, ωστόσο, παρέμενε.
Έτσι αποφάσισε τώρα να νομιμοποιήσει παράνομα εισελθόντες μετανάστες που έχουν μπει μέχρι τον Νοέμβριο του 2023 και εφόσον έχουν συμπληρώσει τριετία τους δίνει άδεια παραμονής και άδεια εργασίας.
Δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει.
Για την ακρίβεια το παραθυράκι αυτό το έχει ανοίξει και ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς ως πρωθυπουργός το 2014 που ψήφισε ένα νόμο που έδινε τη δυνατότητα σε όσους ήταν 7 χρόνια παράνομοι να νομιμοποιούνται και να παραμένουν στη χώρα, εφόσον έχουν εργασία. Γι’ αυτό και πολλοί απορούν γιατί εξεγείρεται τόσο για μία ρύθμιση ουσιαστικά που αντί για 7 χρόνια, γίνεται στα 3 χρόνια.
Τι προβλέπει η τροπολογία Καιρίδη για τους μετανάστες
Η τροπολογία του Δημήτρη Καιρίδη, που κατατέθηκε στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας προβλέπει πως μετανάστες τρίτων χωρών που διέμεναν μέχρι 30 Νοεμβρίου του 2023 χωρίς άδεια στην Ελλάδα, εδώ και τρία χρόνια, τώρα έχουν το δικαίωμα να τους χορηγηθεί νόμιμη άδειας διαμονής από την Γραμματεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Η ρύθμιση παρέχει τη δυνατότητα χορήγησης άδειας διαμονής για εξαρτημένη εργασία και παροχή υπηρεσιών ή έργου σε πολίτες τρίτων χωρών που:
α) διαθέτουν προσφορά εργασίας από εργοδότη στην Ελλάδα για την απασχόλησή τους με καθεστώς εξαρτημένης εργασίας και υπηρεσιών ή έργου και, αποδεδειγμένα, στη συνέχεια, εργάζονται,
β) διέμεναν στην Ελλάδα έως και την 30η Νοεμβρίου 2023,
γ) συνεχίζουν να διαμένουν στη χώρα, και
δ) συμπληρώνουν τρία τουλάχιστον συνεχή έτη παραμονής πριν την υποβολή αίτησης, σύμφωνα με δημόσια έγγραφα βέβαιης χρονολογίας.
Μπακογιάννη κατά Σαμαρά: Έχω πολεμήσει όλη τη ζωή μου κατά του λαϊκισμού - Επιχειρήματα εκτός πραγματικότητας
Απάντηση σε όσους υποστηρίζουν ότι οδηγεί σε πολιτική ανοιχτών συνόρων η ρύθμιση που αποδίδει δικαίωμα τριετούς παραμονής σε μετανάστες, επιφύλαξε η Ντόρα Μπακογιάννη από την Βουλή, κατά την συζήτηση του Προϋπολογισμού.
Η παρέμβαση της πρώην υπουργού, από το βήμα της Ολομέλειας, έρχεται μία μέρα μετά από την αντίδραση του Αντώνη Σαμαρά για την τροπολογία του υπουργείου Μετανάστευσης.
«Έχω όλη μου τη ζωή πολεμήσει τον λαϊκισμό και ακούω πολλά επιχειρήματα τα οποία στερούνται αναγνώρισης της πραγματικότητας» ήταν η χαρακτηριστική έκφραση που χρησιμοποίησε η κα Μπακογιάννη .
«Για να υπάρξει μια πολιτική αποτελεσματική πρέπει πρωτίστως να αναγνωρίζει την πραγματικότητα. Λένε ότι η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού κι αυτό σημαίνει ότι αναγνωρίζεις ποια είναι η πραγματικότητα και με ρεαλισμό προσπαθείς να επιλύσεις τα προβλήματα.
Η πραγματικότητα σήμερα είναι ότι οι βουλευτές επαρχίας ξέρουμε ότι το πρώτο θέμα το οποίο απασχολεί όλους είναι η ανάγκη ευρέσεως θέσεων εργασίας. Δεν υπάρχουν εργάτες γης, εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία, στην εστίαση, στα δημόσια έργα.
Έρχεται η κυβέρνηση και λέει ότι κάποιος, ο οποίος δεν έχει νομιμοποιήσει τα χαρτιά του, δηλαδή περιπλανιέται και ή δουλεύει μαύρα ή δεν δουλεύει καθόλου και ρέπει προς την παραβατικότητα ή ζει από επιδόματα ή από την βοήθεια και την φιλανθρωπία της κοινότητάς του, αυτός έχει δικαίωμα να νομιμοποιηθεί να δουλέψει. Και είναι όρος το να δουλέψει.
Και το λέμε αυτό, διότι γίναμε σοφότεροι από αυτά που συμβαίνουν στη Γερμανία και σε άλλες χώρες, καθώς υπάρχει μια κατηγορία μεταναστών η οποία δεν θέλει καθόλου να δουλέψει και θέλει να ζει μόνο από τα επιδόματα. Για μας, είναι όρος το να δουλέψει, να φέρει το συμβόλαιο εργασίας και εργόσημο - όπως σε αγροτικές καλλιέργειες - κι από κει και πέρα να είναι νόμιμος αλλά και το κράτος να εισπράττει τις ασφαλιστικές εισφορές και κυρίως να ξέρει το κράτος ποιός είναι, που είναι και που εργάζεται. Αυτή είναι η πραγματικότητα» είπε η κα Μπακογιάννη θέλοντας να εξηγήσει την ρύθμιση.
Στο πλευρό της Μπακογιάννη η Δούρου
Τίποτα από όσα ακούγονται από τα κυβερνητικά έδρανα για το μεταναστευτικό δεν μας κάνει σοφότερους είπε στην τοποθέτησή της επί του κρατικού προϋπολογισμού, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου, σχολιάζοντας προηγούμενη τοποθέτηση της βουλευτού της ΝΔ, Ντόρας Μπακογιάννη
.Εάν η κα Μπακογιάννη ήταν σήμερα εδώ το πρωί, και όσον αφορά το μεταναστευτικό, άκουγε τις αήθεις εκφράσεις περί του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν φύλαγε τα σύνορα και που τα έκανε όλα μπάχαλο, θα μπορούσε να ήταν τόσο βέβαιη ότι αλήθεια όλοι γινόμαστε σοφότεροι, όπως είπε; αναρωτήθηκε η κα Δούρου και συνέχισε: Σε αντίθεση με αρκετούς της ΝΔ -εγώ θέλω να είμαι ακριβοδίκαιη - λέω ναι, η κα Μπακογιάννη όπως και ο Αλέξης Τσίπρας το 2019, είχε ανοίξει το ζήτημα των εργατών γης, και όταν ο αρμόδιος υπουργός κ. Μηταράκης πήγε να κάνει κάτι, «εσκίσθη το παραπέτασμα». 'Αρα, συνέχισε η κα Δούρου, «ενώ χαιρετίζω τον τρόπο που παρενέβη (η κα Μπακογιάννη), λέω ότι τίποτα από όσα ακούγονται σήμερα από τα κυβερνητικά έδρανα δεν θα έπρεπε να την κάνει αισιόδοξη ότι γινόμαστε σοφότεροι».
Γεωργιάδης: Σωστή η τροπολογία - Δεν απαντώ στον Σαμαρά
Δεν αποσύρεται, επειδή είναι σωστή η τροπολογία για τους μετανάστες, ξεκαθάρισε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης.
Ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας στην ΕΡΤ σημείωσε ότι την τροπολογία την συνυπογράφει, την υποστηρίζει, εξηγώντας πως «είναι τόσο προσεκτικά διατυπωμένη που ο φόβος των ανθρώπων ότι αυτή η τροπολογία θα αποτελέσει πόλο έλξης χιλιάδων λαθρομεταναστών δεν είναι πραγματικός», ενώ σχολίασε τη λέξη «λαθρομετανάστες», λέγοντας ότι όλη «η κουβέντα περί δήθεν ρατσιστικής χροιάς του όρου λαθρομετανάστης είναι μια ανοησία της Αριστεράς, στην οποία εγώ δεν υποχωρώ. Η ελληνική γλώσσα είναι πάνω από την Αριστερά».
«Δεν απαντώ στον Αντώνη Σαμαρά γιατί δεν θεωρώ ότι η πολιτική μου εμβέλεια δικαιούται να αντιδικεί ή να απαντά στον Αντώνη Σαμαρά.
Ο Αντώνης Σαμαράς είναι ένας πολιτικός που εκλέγεται από τον ελληνικό λαό εδώ και δεκαετίες.
Εγώ μόλις 16 χρόνια.
Είναι ένας πολιτικός που έχει φτάσει να γίνει πρόεδρος της ΝΔ και πρωθυπουργός.
Είναι ο πρωθυπουργός που συνέβαλε καθοριστικά στο να μείνει η χώρα στο ευρώ.
Και θα μου επιτρέψετε, λόγω σεβασμού εγώ να μην μπορώ, να μην δικαιούμαι να θέτω τον εαυτό μου απέναντι στον Αντώνη Σαμαρά.
Δεν το έκανα στο παρελθόν, δεν θα το κάνω σήμερα, δεν θα το κάνω ποτέ», δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης.
Πρόσθεσε πως «έχει δικαίωμα ο Αντώνης Σαμαράς να λέει τη γνώμη του ελεύθερα και δημόσια.
Την ακούω πάντα με σεβασμό και λόγω της πολιτικής του στάσης διαχρονικά υπέρ της προάσπισης της εθνικής ταυτότητας έχει μια αυξημένη ευαισθησία».
Στις 20/12 ψηφίζεται η τροπολογία
Η επίμαχη τροπολογία ψηφίζεται στη Βουλή την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2023.
Μιλώντας στη Βουλή ο αρμόδιος υπουργός Δημήτρης Καιρίδης τόνισε ότι «η χώρα δεν αλλάζει μεταναστευτική πολιτική και είναι αυστηρή απέναντι στην παράνομη διακίνηση».
Πρόσθεσε ότι έχουμε πρόβλημα συρρίκνωσης του ανθρώπινου δυναμικού της πατρίδας μας, επισημαίνοντας ότι η νόμιμη μετανάστευση, λελογισμένα, μπορεί να γίνει αναπτυξιακός μοχλός.
Υπέρ της τροπολογίας τάσσονται ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, ενώ βελτιώσεις ζητάει το ΚΚΕ.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών