"Η αντιπολίτευση συνασπίστηκε γύρω από τα συμφέροντα για να ρίξει την Κυβέρνηση", υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας, 'Αδ. Γεωργιάδης
Με την πρόταση μομφής συντάσσονται ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ- με τον πρόεδρό του Στ. Κασσελάκη να ζητά εκ νέου την παραίτηση του Κ. Μητσοτάκη και εκλογές παρουσία διεθνών παρατηρητών-, η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας. Την πρόταση στηρίζουν το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση.
Ήδη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Ν. Ανδρουλάκης, ενημέρωσε τηλεφωνικά για το περιεχόμενο της πρότασης δυσπιστίας - που θα καταθέσει στις 15:00 στην Ολομέλεια- τον επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σ. Φάμελλο, την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζ. Κωνσταντοπούλου, τον επικεφαλής της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Αλ. Χαρίτση, τον γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα.
Ωστόσο, απάντηση για τη μονταζιέρα έδωσε η κυβέρνηση δια στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου, Π. Μαρινάκη, ο οποίος σχολίασε την πρόταση μομφής και χαρακτήρισε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στ. Κασσελάκη, υπονομευτή του πολιτεύματος.
«Το δυστύχημα των Τεμπών, έγινε από διαδοχικά ανθρώπινα λάθη. Δεν έφταιγε ούτε ο Καραμανλής, ούτε ο Μητσοτάκης. Η αντιπολίτευση συνασπίστηκε γύρω από τα συμφέροντα για να ρίξει την Κυβέρνηση», ανέφερε από την πλευρά του σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Υγείας, 'Αδ. Γεωργιάδης. Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «πάντα τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα επιθυμούν αδύναμους Πρωθυπουργούς για να μπορούν να τους εκβιάζουν. Γι’ αυτό "πατούν πάνω σε πτώματα" για να ρίξουν την κυβέρνηση».
Μαρινάκης για πρόταση μομφής, Κασσελάκη και μονταζιέρα
«Η αστυνομία έχει πάει στη δικαιοσύνη τις πλήρεις συνομιλίες από τα καταγραφικά του ΟΣΕ, δεν τίθεται κανένα θέμα αλλοίωσης της έρευνας για το δυστύχημα των Τεμπών», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Μαρινάκης, απαντώντας στα περί μονταζιέρας για την τραγωδία.
Ο κ. Μαρινάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 έκανε λόγο για αφήγημα αμφισβήτησης του ανθρώπινου λάθους, το οποίο έχει ήδη παραδεχτεί ο σταθμάρχης εξ αρχής και πρόσθεσε πως δεν πρόκειται μόνο για ανθρώπινο λάθος, αν και αυτό δεν αμφισβητείται.
Όπως ανέφερε, ανασύρθηκε «ένα λυμένο θέμα ένα χρόνο μετά, που δεν επηρεάζει την ουσία της υπόθεσης, για να παρουσιαστεί ως ένα ακόμα ζήτημα στο ευρύτερο αφήγημα της συγκάλυψης».
Σημείωσε δε, πως στο πλαίσιο της τραγικής αυτής υπόθεσης, υπάρχει πρόσφορο έδαφος να καλλιεργηθούν θεωρίες συνωμοσίας και ζήτησε «να αφήσουμε τη δικαιοσύνη να κάνει ήσυχα αντικειμενικά και αμερόληπτα τη δουλειά της, να ερευνήσει τους πάντες και τα πάντα».
Με αφορμή τη πρόταση δυσπιστίας που θα καταθέσει το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Μαρινάκης , την χαρακτήρισε πολύ σημαντική κοινοβουλευτική διαδικασία και ανέφερε ότι λίγο μετά το δημοσίευμα έρχεται ο κ. Ανδρουλάκης - ο οποίος έχει καταλογίσει τα χίλια μύρια όσα στην κυβέρνηση - και καταθέτει πρόταση δυσπιστίας για ένα θέμα από το οποίο δεν προκύπτει ούτε ζήτημα αλλοίωσης της δικαστικής έρευνας, ούτε θέμα επηρεασμού της κοινής γνώμης γιατί ο σταθμάρχης έχει ομολογήσει.
«Έχουμε καθήκον όταν φαίνεται να απειλείται η αλήθεια να βγούμε μπροστά και να μην αφήσουμε κανένα ψεγάδι καμία σπιθαμή παραπληροφόρησης», είπε χαρακτηριστικά.
Τέλος , ο κ. Μαρινάκης χαρακτήρισε συνειδητό υπονομευτή του πολιτεύματος τον Στέφανο Κασσελάκη, σχολιάζοντας το άρθρο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ στην Εφημερίδα των Συντακτών, με το οποίο ζητά τη διεξαγωγή εκλογών με διεθνείς παρατηρητές.
«Ο κ. Κασσελάκης ελαφρά τη καρδία παρουσιάζει την Ελλάδα ως τριτοκοσμική χώρα, δεν θα το αφήσουμε να πέσει κάτω», ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Πηγές ΣΥΡΙΖΑ - Απάντηση σε Μαρινάκη
«Οι εκλογές στην Ελλάδα γίνονται πάντοτε με την παρουσία διεθνών παρατηρητών. Το ίδιο συμβαίνει παγίως σε όλες τις χώρες που ανήκουν στον ΟΑΣΕ (Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη). Επομένως, δεν μιλάμε για πρωτάκουστη πρακτική για τα ελληνικά δεδομένα», σχολιάζουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, απαντώντας στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Π. Μαρινάκη.
Όπως αναφέρουν πηγές της Κουμουνδούρου, «ο λόγος που ζητήθηκε από τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανο Κασσελάκη, η συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ενίσχυση της παρατήρησης στις εκλογές, έχει να κάνει με τους ίδιους τους λόγους για τους οποίους ζητήθηκε άμεσα η παραίτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και η προσφυγή σε βουλευτικές εκλογές: Για τη δράση ενός αυτοαποκαλούμενου επιτελικού κράτους που λειτουργεί ως παρακράτος σε βάρος της λειτουργίας των θεσμών και των ατομικών δικαιωμάτων και των ελευθεριών των πολιτών».
«Γίνονται ήδη εκλογές στην Ελλάδα με παρουσία διεθνών παρατηρητών, αλλά στις τελευταίες εκλογές (Μάιο 23) έχουν γίνει και συγκεκριμένες συστάσεις από τον Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ODIHR). Το ODIHR είναι ο θεσμός για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ)», συμπληρώνουν.
Όπως επισημαίνουν οι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, «αντιμετωπίζουμε μια κυβέρνηση με συγκεκριμένο ιστορικό θεσμικών και δημοκρατικών ατοπημάτων: Η αλλοίωση των ηχητικών ντοκουμέντων για το έγκλημα των Τεμπών, με τρόπο που ενισχύει το κυβερνητικό αφήγημα περί ανθρώπινου λάθους, και σκοπό, μεταξύ άλλων, να επιδράσει ανάλογα στις έρευνες και τα συμπεράσματα της Δικαιοσύνης, είναι "η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι". Κυβερνητικοί παράγοντες που συνδέονται με το πρωθυπουργικό γραφείο ελέγχονται για το μπάζωμα του χώρου της τραγωδίας των Τεμπών, ενάντια στις ανάγκες απρόσκοπτης διερεύνησης του τόπου της τραγωδίας. Μέσα στον Μάρτιο ομολογήθηκε η υπεξαίρεση των προσωπικών δεδομένων χιλιάδων ομογενών που διατηρούσε το Υπουργείο Εσωτερικών, από το κόμμα της ΝΔ. Ένα ακόμη σκάνδαλο που θέτει άμεσα ζήτημα διαβλητότητας των εκλογών. Προηγουμένως, ζήσαμε ένα σκάνδαλο υποκλοπών από την ΕΥΠ και μέσω παράνομων λογισμικών παρακολούθησης, το οποίο ήταν αρκετό για να "ρίξει" τρεις κυβερνήσεις και όχι μόνο μία».
Κασσελάκης: Ο πρωθυπουργός να διευκολύνει τις εξελίξεις παραιτούμενος
Λύση «στο σημερινό πολιτικό αδιέξοδο» είναι η άμεση παραίτηση του Κ. Μητσοτάκη και η προκήρυξη εκλογών», επιμένει ο κ. Κασσελάκης, ζητώντας «να φύγει ως εκλεγμένος πρωθυπουργός έπειτα από τις αποκαλύψεις για ένα τεράστιο σκάνδαλο, όπως άλλωστε θα γινόταν σε κάθε δημοκρατική χώρα της Ευρώπης».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σε άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών»,αφού σημειώνει ότι γυρνάει στο στρατόπεδο μετά την παρέλαση στη Θήβα «συγκινημένος, ανανεωμένος, ανυποχώρητος», τονίζει πως «η Ελλάδα θα επανέλθει στην ομαλότητα, είτε το θέλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είτε όχι».
Μάλιστα, επικαλείται παραδείγματα πρωθυπουργών που παραιτήθηκαν με πολύ μικρότερες αφορμές, υπογραμμίζοντας ότι «εμείς έχουμε την κυβερνητική συγκάλυψη ενός προαναγγελθέντος εγκλήματος που στέρησε τις ζωές 57 συμπολιτών μας».
Ο κ. Κασσελάκης προτείνει στον πρωθυπουργό «έξοδο με αξιοπρέπεια για να ξαναμετρήσουμε το "ζύγι", («όπως ανέφερε στη Βουλή ο πρωθυπουργός, "αυτά μπήκαν στο ζύγι του 41%"») ,τώρα που αποκαλύπτεται ότι επιχειρήθηκε η χειραγώγηση της κοινής γνώμης και η συγκάλυψη του εγκλήματος ήδη από το ίδιο βράδυ της τραγωδίας».
Επιμένει στη διενέργεια εκλογών και των ευρωεκλογών με την παρουσία διεθνών παρατηρητών, θέτοντας το ερώτημα «ποια άλλη προηγμένη Δημοκρατία έχει κυβέρνηση που μπαζώνει τόπο εγκλήματος, που μοντάρει αποδεικτικό υλικό, που παρακολουθεί παράνομα πολιτικούς, στρατιωτικούς, επιχειρηματίες, που ιδιοποιείται παράνομα για κομματικούς λόγους απόρρητα προσωπικά στοιχεία εκλογέων;».
«Η δική μου πρόσκληση προς τον πρωθυπουργό είναι να διευκολύνει τις εξελίξεις παραιτούμενος», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εξηγεί γιατί το κόμμα τους θα στηρίξει την πρόταση μομφής αν και θεωρεί ότι θα πρόκειται για μια «κοκορομαχία» σε σχέση με το ποιος θα την πιστωθεί, «μια διαδικασία-σόου, που δεν θα καταφέρει δυστυχώς τίποτα ως προς την ουσία, την κρατική συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών».
«Γύρω από την πρόταση μομφής στοιχίζονται όλοι εκείνοι οι "προοδευτικοί" πολιτικοί που απέκλειαν προεκλογικά τις αλλεπάλληλες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για κυβερνητική συνεργασία, διατηρώντας τον Μητσοτάκη στην εξουσία», αναφέρει και προσθέτει πως «όμως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν θα συμπεριφερθεί ποτέ όπως εκείνοι. Δεν θα σταθεί ποτέ εξαίρεση στην προσπάθεια συνεννόησης των δημοκρατικών δυνάμεων του τόπου».
«Είναι θέση αρχής και γι' αυτό θα στηρίξουμε την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, όσο κι αν αυτή δεν θα έχει πρακτικό αποτέλεσμα», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Η διαδικασία
Το βλέμμα όλων στρέφεται στο ΠΑΣΟΚ και στην πρόταση μομφής που αναμένεται να καταθέσει το μεσημέρι της Τρίτης ο Ν. Ανδρουλάκης.
Σύμφωνα με το Σύνταγμα, για να υποβληθεί πρόταση δυσπιστίας, πρέπει να είναι υπογραμμένη από το ένα έκτο τουλάχιστον των βουλευτών (50 βουλευτές) και να περιλαμβάνει σαφώς τα θέματα, για τα οποία θα διεξαχθεί η συζήτηση. Η πρωτοβουλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ν. Ανδρουλάκη, για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, φαίνεται να συγκεντρώνει τις απαιτούμενες υπογραφές και έτσι, θα κατατεθεί την Τρίτη 26/3.
Μάλιστα, είναι ήδη έτοιμο το κείμενο που θα κατατεθεί στις 15:00 και ο Ν. Ανδρουλάκης ενημέρωσε τηλεφωνικά τους Σωκράτη Φάμελλο (ΣΥΡΙΖΑ), Ζωή Κωνσταντοπούλου (Πλεύση Ελευθερίας), Αλέξη Χαρίτση (Νέα Αριστερά) και Δημήτρη Κουτσούμπα (ΚΚΕ). Σημειώνεται ότι ο κ. Ανδρουλάκης για λόγους θεσμικής τάξης ενημέρωσε τηλεφωνικά και τον γραμματέα της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα.
Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία στη Βουλή, η συζήτηση για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας αρχίζει δύο ημέρες μετά την υποβολή της σχετικής πρότασης, εκτός εάν η Kυβέρνηση ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση, η οποία δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από 3 ημέρες από την έναρξή της.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση αναμένεται να ζητήσει την άμεση εκκίνηση των διαδικασιών, χωρίς να κάνει χρήση του περιθωρίου των 48 ωρών που της δίνει ο Κανονισμός της Βουλής για την έναρξη της συζήτησης επί της πρότασης δυσπιστίας.
Την πρόταση δυσπιστίας, μετά το αίτημα της κατάθεσης το μεσημέρι της Τρίτης 26/3, θα δεχθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Επικρατείας, Μ. Βορίδης, ο οποίος θα απαντήσει για λογαριασμό της κυβέρνησης και η τριήμερη διαδικασία θα ξεκινήσει είτε το απόγευμα, είτε σε 48 ώρες.
Στη διάρκεια της τριήμερης συζήτησης θα μιλήσουν πολιτικοί αρχηγοί, υπουργοί και βουλευτές, ενώ η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με ονομαστική ψηφοφορία.
H ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας διεξάγεται αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση, μπορεί όμως να αναβληθεί για 48 ώρες, αν το ζητήσει η Κυβέρνηση.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών