Με αφορμή το δημοσίευμα των Financial Times
Σε ανάρτησή του στα social media, σχολιάζει πως «η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη από το 2019 ευνοήθηκε όσο καμία άλλη από την οικονομική συγκυρία». «Δεν μπορεί να υπάρξει ευημερία χωρίς κοινωνική δικαιοσύνη, χωρίς δίκαιη διανομή του εισοδήματος. Χωρίς ουσιαστικές αυξήσεις των πραγματικών μισθών. Όταν τα οφέλη της όποιας ανάπτυξης κατευθύνονται στους κατόχους του πλούτου και μένουν εκεί».
«Πλέον το παραδέχονται και οι Financial Times».
Αναλυτικά, η ανάρτηση του κ. Σακελλαρίδη:
«Το δημοσίευμα των Financial Times για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας δεν μας λέει κάτι που δεν είναι γνωστό. Υπογραμμίζει απλά με εμφατικό τρόπο αυτό που γνωρίζει όλη η ελληνική κοινωνία. Αυτό που αρνείται να παραδεχτεί η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη γιατί της χαλάει το success story της ελληνικής οικονομίας.
Δεν μπορεί να υπάρξει ευημερία χωρίς κοινωνική δικαιοσύνη, χωρίς δίκαιη διανομή του εισοδήματος. Χωρίς ουσιαστικές αυξήσεις των πραγματικών μισθών. Όταν τα οφέλη της οποίας ανάπτυξης κατευθύνονται στους κατόχους του πλούτου και μένουν εκεί.
Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη από το 2019 ευνοήθηκε όσο καμία άλλη από την οικονομική συγκυρία:
- Εξαιτίας της πανδημίας διαχειρίστηκε περίπου 60 δις μέσα σε 2 χρόνια για να αμβλύνει τις επιπτώσεις του lockdown.
- Με την ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής από το Σύμφωνο Σταθερότητας ήταν η μόνη κυβέρνηση στην Ελλάδα από την είσοδο στην Ευρωζώνη που δεν είχε να αντιμετωπίσει το όριο του δημοσιονομικού ελλείμματος.
- Με την χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η ΕΚΤ άνοιξε τους κρούνους της ρευστότητας και για την Ελλάδα.
- Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ένα κρίσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου.
Παρόλα αυτά το παραγωγικό μοντέλο όχι μόνο δεν άλλαξε, αλλά αναπαράγει τις ίδιες δομικές παθογένειες και τις ίδιες κοινωνικές αδικίες.
Η Ελλάδα κατευθύνεται με ταχύτητα στην τελευταία θέση της ΕΕ-27 σε επίπεδο φτώχειας, ετοιμαζόμενη να προσπεράσει ακόμα και την Βουλγαρία.
Οι πραγματικοί μισθοί το 2022 ήταν 30% χαμηλότεροι από τα προ κρίσης επίπεδα.
Το ποσοστό των ιδιωτικών επενδύσεων σε σχέση με το ΑΕΠ είναι το χαμηλότερο στην ΕΕ.
5 χρόνια κυβέρνησης Μητσοτάκη σε ευνοϊκές συνθήκες και η Ελλάδα πιάνει πάτο σε επίπεδο ευημερίας εξαιτίας των ιδεοληψιών της.
Πλέον το παραδέχονται και οι Financial Times.
Χρειάζεται αλλαγή υποδείγματος άμεσα.
Και αυτό απαιτεί πολιτική αλλαγή».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών