Προστασία της τρόικας Εθνικής – Μίχου – G. Atlantic και όχι της μειοψηφίας
Δυο μήνες έχουν περάσει από την υποβολή της υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης της τρόικας (Ι. Μίχος, Εθνική, General Atlantic) για την Epsilon Net - όπου χάρις στο ομολογιακό από την Εθνική Τράπεζα εξαγοράζουν τις μετοχές - αλλά το ενημερωτικό δελτίο της όπως και η έγκριση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς συνεχίζουν να αγνοούνται.
Και χθες 20 Ιουνίου 2024 η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Βασιλική Λαζαράκου σε ομιλία της σε συνέδριο για τις συγχωνεύσεις- εξαγορές, έδωσε έμφαση στην “προστασία” των μικρομετόχων, στην “διαφάνεια” και την “ενημέρωση”, αλλά και στις τυχόν “αντιρρήσεις” του επόπτη όταν πρόκειται για διαδικασία εξαγοράς.
Προφανώς η “προστασία” των μικρομετόχων από την Επιτροπή έγκειται στο γεγονός ότι απέστειλε επιστολή προς την εταιρεία στις 25 Απριλίου όπου ο βασικός μέτοχος Ι. Μίχος απάντησε ότι το δημοσίευμα του bankingnews δεν είναι ακριβές και την ίδια ημέρα ανακοίνωσε την δημόσια πρότασης της τρόικας!
Η τελευταία, όπως αρμόζει σε χώρες δορυφόρους της Σοβιετίας επιδιώκει την έξοδο των μετοχών της Epsilon Net και ειδικότερα η Ginger Digital bidco (εκπρόσωπος του αμερικανικού fund General Atlantic) εξέδωσε σε μετατρέψιμο σε μετοχές ομολογιακό, ύψους 250 εκατ. ευρώ από την Εθνική και ταυτόχρονα παραχώρησε εξ αυτού ομολογιακό 50 εκατ. ευρώ στην Εθνική Τράπεζα προκειμένου να εξαγοράσει επιπλέον ποσοστό 7,5% μετοχών της Epsilon Net έναντι 12 ευρώ πέραν του 7,5% που είχε αποκτήσει στα 7,49 ευρώ.
Yπενθυμίζεται ότι κατά την εξαγορά του 7,5%, η ελεγκτική εταιρεία Deloitte της Εθνικής Τράπεζας δεν είχε εντοπίσει το λογιστικό “λάθος” χειρισμού των δικαιωμάτων προτίμησης με συνέπεια τις αθρόες ρευστοποιήσεις.
Η περίεργη "σφήνα" από "Ιταλούς" της TeamSystem και αγορές άνω των 12 ευρώ
Με τα 250 εκατ. ευρώ και το αρχικό ποσοστό 62,92% , με τις συνεχείς αγορές μετοχών οι προτείνοντες την υποχρεωτική δημόσια πρόταση έχουν φθάσει μέχρι σήμερα σε ποσοστό 78,22%.
Το περασμένο διάστημα, όμως, στις χρηματιστηριακές συναλλαγές παρατηρήθηκε ότι έμπαιναν σποραδικές εντολές πάνω από την τιμή της δημόσιας πρότασης (άνω των 12 ευρώ).
Παράλληλα μια ιταλική εταιρεία επιχειρηματικού λογισμικού ΕRP, η Τeamsystem – η οποία ανήκει στο αμερικανικό private equity fund Ηellman & Friedman – ανακοίνωσε αρχικά ότι απέκτησε το 0,57% για γενικούς επιχειρηματικούς σκοπούς και μισή ώρα αργότερα δήλωσε ότι θα διαθέσει τις μετοχές κατά την δημόσια πρόταση (σ.σ αν και ο προτείνων όπως αναφέρει δεν μπορεί να αγοράσει τις μετοχές παρά μόνο εκτός της δημόσιας πρότασης).
Με τα 250 εκατ. ευρώ του δανείου και το αρχικό ποσοστό 62,92% , κι ύστερα συνεχείς αγορές μετοχών οι προτείνοντες την υποχρεωτική δημόσια πρόταση έχουν φθάσει μέχρι σήμερα σε ποσοστό 78,22%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Epsilon Net (18 Απριλίου 2024) υπάρχει και ένα αμερικανικό fund το Βarca Global Fund το οποίο κατέχει 7,03% το οποίο επίσης ενδέχεται να μην μπορεί να δώσει τις μετοχές για λόγους διαφορετικού νομικού και φορολογικού πλαισίου, σύμφωνα με τον προτείνοντα.
Το εν λόγω fund ενεπλάκη και σε άλλη μια διαγραφή μετοχών από το χρηματιστήριο, της Entersoft, μετά από πρόταση εταιρειών συμφερόντων του κ. Π. Γερμανού.
Με την παρελκυστική αντιμετώπιση της εποπτικής αρχής οι προτείνοντες συνεχίζουν απτόητοι να συγκεντρώνουν τις μετοχές από την όποια ελεύθερη διασπορά και εφόσον διαθέσει τις μετοχές το Barca Global και Έλληνες θεσμικοί τότε το ποσοστό θα φθάσει το 90%.
Πέραν της έγκρισης του ενημερωτικού δελτίου από την Επιτροπή αναμενόταν επίσης η τυπική έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την συγκέντρωση καθώς η General Atlantic δεν διαθέτει άλλη επένδυση στην Ελλάδα.
Ποια ακριβώς είναι λοιπόν η προστασία της Επιτροπής για τους μικρομετόχους;
Κατά την έξοδο της εταιρείας από το ΧΑ μήπως κάποιοι έκλεισαν το μάτι στον προτείνοντα;
Εκ των πραγμάτων πάντως στις αποδεδειγμένες επιδόσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς συγκαταλέγεται η έγκριση – αυθημερόν - ενημερωτικών δελτίων ανεξασφάλιστων εταιρικών ομολόγων τα οποία για τους εκδότες ισοδυναμούν με έκδοση χρεωστικής κάρτας για πρόσβαση σε ΑΤΜ για ποσά... 200 εκατ. ευρώ.
Μάλιστα, ορισμένες φορές η έκδοση πραγματοποιείται εις διπλούν μέσα σε διάστημα έξι μηνών.
Δημήτρης Παφίλας
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών