Η νίκη της Εθνικής Συσπείρωσης «απλώς καθυστέρησε», δήλωσε η Marine Le Pen
Σκοπός ήταν να υποστηριχθεί σε κάθε μια από αυτές τις περιφέρειες ο εκάστοτε αντίπαλος της Εθνικής Συσπείρωσης και να μειωθεί ο αριθμός των βουλευτών που θα καταφέρει να εκλέξει το κόμμα.
Πλέον το μεγάλο ερώτημα είναι σε ποιον θα δώσει εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης ο πρόεδρος Macron, τη στιγμή που όπως είναι γνωστό, δεν μπορούν να προκηρυχθούν νέες βουλευτικές εκλογές για τον επόμενο χρόνο.
Ανάμεσα στα διάφορα σενάρια που διακινούνται, είναι και εφόσον δεν υπάρξει συνεννόηση ανάμεσα στις κεντρώες και αριστερές δυνάμεις - άλλωστε στη Γαλλία δεν υπάρχει η πολιτική παράδοση για τον σχηματισμό κυβέρνησης από βουλευτές αντίπαλων πολιτικών παρατάξεων - , να υπάρξει μια κυβέρνηση τεχνοκρατών.
Σε κάθε περίπτωση οι βουλευτικές εκλογές αποτέλεσαν ένα τεράστιο πλήγμα για τον Emmanuel Macron, ο οποίος τις προκήρυξε για να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο μετά την ήττα των ευρωεκλογών και κατέληξε με μια χώρα σε αχορτάγραφητα νερά και με τον ίδιο να καλείται να μοιραστεί την εξουσία, πιθανότατα, με έναν πολιτικό με τον οποίο θα έχει τεράστιες πολιτικές διαφορές.
Τα νεότερα πάντως σε σχέση με τη νέα γαλλική κυβέρνηση και τον επικεφαλής της θα πρέπει να αναμένονται μετά την επιστροφή του προέδρου Macron από την Ουάσινγκτον των ΗΠΑ, όπου και θα μεταβεί για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.
Τα επίσημα αποτελέσματα
Με βάση τα τελικά αποτελέσματα, το Νέο Λαίκό Μέτωπο (NFP) συγκεντρώνει 182 έδρες ή 31,5% του συνόλου των εδρών στη γαλλική εθνοσυνέλευση, ενώ ακολουθεί το κόμμα Ensemble του Emmanuel Macron με 168 έδρες ή 29,1% των εδρών.
Η Εθνική Συσπείρωση (RN) βρίσκεται στην τρίτη θέση με 143 έδρες ή 24,7% του συνόλου των εδρών (σημειώνεται πως πρόκειται για τις περισσότερες έδρες που έχει λάβει ποτέ στην ιστορία του το κόμμα της Le Pen), με τους Ρεπουμπλικάνους να ακολουθούν με 45 έδρες ή 7,7%.
Τέλος, οι Régionalistes συγκεντρώνουν 4 έδρες, το κόμμα Droite 15 έδρες, το Gauche 13 έδρες, το En attente 3 έδρες, το Divers μία έδρα και οι Κεντρώοι 6 έδρες.
Δείτε εδώ αναλυτικά τα ονόματα όσων εκλέχθηκαν.
Σημειώνεται πως τα κόμματα βρίσκονται πολύ μακριά από την αυτοδυναμία (289 από 577 έδρες).
Ήττα Macron
Μπορεί ο πρόεδρος Macron να γλίτωσε από την πανωλεθρία που όλοι είχαν προεξοφλήσει, αλλά παρόλο αυτά υπέστη μια σημαντική ήττα.
Τόσο αριθμητικά καθώς το κόμμα του από τις 250 έδρες έπεσε τελικά στις 168 όσο και με πολιτικούς όρους, καθώς ο πρόεδρος Macron δεν διατηρεί σε καμία περίπτωση την αύρα ενός αναμφισβήτητου ηγέτη.
Είναι χαρακτηριστικό πως κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ο Γάλλος πρόεδρος επί της ουσίας... έμεινε στο παρασκήνιο καθώς ακόμα και οι σύμμαχοι του, δεν ήθελαν να ταυτιστούν με το πρόσωπο του.
Πλέον, ο Γάλλος πρόεδρος πρέπει να βρει τη λύση σε αυτό το κοινοβουλευτικό σκηνικό που απαιτεί πολιτικές συναινέσεις για να σχηματιστεί η επόμενη γαλλική κυβέρνηση.
Διαπραγματεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης
Οι διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης αναμένεται να αρχίσουν ήδη από σήμερα Δευτέρα 8 Ιουλίου.
Είναι προφανές πως το Νέο Λαϊκό Μέτωπο είναι ο καθοριστικός παράγοντας για τον σχηματισμό κυβέρνησης, αν και η ριζοσπαστική Ανυπόταχτη Γαλλία του Jean Luc Melenchon απωθεί όχι μόνο τους κεντρώους του Macron αλλά και πολλούς ακόμα από τον ίδιο τον συνασπισμό του.
Ήδη στους κύκλους του Νέου Λαϊκού Μετώπου ζητείται να συνεδριάσει σήμερα η Κοινοβουλευτική Ομάδα προκειμένου να προταθεί στον Macron ποιος θα είναι ο υποψήφιος της για το αξίωμα του πρωθυπουργού.
Μάλιστα προτείνεται να μην είναι ούτε ο Melenchon από την Ανυπόταχτη Γαλλία ούτε ο Francois Hollande από τους Σοσιαλιστές.
Από την πλευρά του ο Macron κρατά στάση αναμονής προκειμένου να μάθει τη σύνθεση της νέας Εθνοσυνέλευσης ενώ ο απερχόμενος πρωθυπουργός Gabriel Attal υπέβαλε την παραίτηση του, αν και δήλωσε έτοιμος να παραμείνει στη θέση του για όσο χρειαστεί μια και πλησιάζουν και οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι.
Τι έδειξαν τα exit poll
Νωρίτερα, αξίζει να σημειωθεί πως τα ανεπίσημα exit polls, με βάση τα επίσημα που αναφέρθηκαν παραπάνω, «έπεσαν έξω».
Ενδεικτικά, τα πρώτα ανεπίσημα exit polls τα οποία μετέδωσαν βελγικά ΜΜΕ έδειξαν πρωτιά της Marine Le Pen, αλλά όχι κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Συγκεκριμένα, η Εθνική Συσπείρωση της Le Pen, σύμφωνα με τις πρώτες δημοσκοπήσεις λαμβάνει 200 έδρες, όπως μετέδωσε η βελγική La Libre.
Ακολουθεί το Νέο Λαϊκό Μέτωπο με 170 έδρες και το κόμμα Αναγέννηση του Emmanuel Macron με 140 έδρες.
Οι Ρεπουμπλικανοί και άλλα δεξιά κόμματα λαμβάνουν 60 έδρες.
Επίσης, σε δύο ακόμα ανεπίσημο exit poll, το νέα της Ipsos και σε αυτό της Harris, η Εθνική Συσπείρωση λάμβανε 228 και από 210-260 έδρες αντίστοιχα.
Μετά τα ανεπίσημα exit polls που έδιναν νίκη στη Marine Le Pen και τα επίσημα exit polls που δείχνουν ως πρώτη την Αριστερά, οι επικαιροποιημένες εκτιμήσεις των γαλλικών ΜΜΕ και συγκεκριμένα της Elabe, παρουσιάζουν ως δεύτερο το κόμμα του Emmanuel Macron -με το Νέο Λαϊκό Μέτωπο στην κορυφη.
Η ακροδεξιά Εθνική Συσεπίρωση ακολουθεί στην τρίτη θέση.
Την ίδια στιγμή, η τελευταία επικαιροποίηση των προγνωστικών της στοιχείων που δημοσιοποίησε η Ipsos France, δείχνει το Νέο Λαϊκό Μέτωπο να κερδίζει 171-187 έδρες, το κόμμα του Macron 152-163 έδρες και η Εθνική Συσπείρωση 134-152 έδρες.
Παραιτήθηκε ο Attal - Ο επόμενος πρωθυπουργός που θα επιλέξει ο Macron
Το επιτελείο του Emmanuel Macron «πιάνει δουλειά» εν μέσω ανακοίνωσης των επίσημων εκλογικών αποτελεσμάτων, καθώς ο Gabriel Attal υπέβαλε -όπως αναμενόταν- την παραίτησή του μετά τη μεγάλη πτώση του κυβερνώντος κόμματος.
Αν επιβεβαιωθεί η νίκη της Αριστεράς, ο Γάλλος πρόεδρος έχει τις παρακάτω επιλογές για τη θέση του/της πρωθυπουργού από το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (αριστερή συμμαχία):
- Ο Jean-Luc Melenchon, επικεφαλής της Αριστεράς, 72 ετών: σταθερός στη γαλλική αριστερή πολιτική για δεκαετίες και κατείχε υπουργικές θέσεις σε προηγούμενες κυβερνήσεις όταν ήταν μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος.
Φλογερός ρήτορας, είναι μια από τις πιο διχαστικές φυσιογνωμίες της γαλλικής πολιτικής σκηνής και έχει μια ιδιαίτερα δύσκολη σχέση με τον πρόεδρο Macron.
- Η Marine Tondelier των Οικολόγων, 37 ετών: μεγάλωσε στο Henin-Beaumont, μια πόλη στη βόρεια Γαλλία που είναι γνωστή ως προπύργιο της Εθνικης Συεπίρωσης και της Marine Le Pen.
Εκλέχτηκε ως μέλος της αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης το 2014.
- Ο Raphael Glucksmann των Σοσιαλιτών, 44 ετών: επικεφαλής της λίστας των σοσιαλιστών υποψηφίων στις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Κέρδισε σχεδόν το 14% των ψήφων.
- Ο Laurent Berger, 55 ετών: πρώην επικεφαλής ενός από τα κύρια συνδικάτα της Γαλλίας, του μετριοπαθούς CFDT. Έχει ιστορικό ισχυρής αντίθεσης με την Εθνική Συσπείρωση.
Ο Berger είπε ότι δεν θέλει να γίνει πρωθυπουργός, αλλά άλλοι στην αριστερά προέβαλαν το όνομά του, λέγοντας ότι θα μπορούσε να είναι μια ενωτική φιγούρα και μια δημοφιλής εναλλακτική του Melenchon.
Le Pen: Η νίκη μας απλά καθυστέρησε - Χάσαμε επειδή οι αντίπαλοι μπλόκαραν υποψήφιους
Η νίκη της Εθνικής Συσπείρωσης «απλώς καθυστέρησε», δήλωσε η Marine Le Pen στον απόηχο των επίσημων exit polls του β' γύρου των γαλλικών εκλογών.
Όπως είπε, βλέπει «τους σπόρους της αυριανής νίκης στο σημερινό αποτέλεσμα», καθώς το κόμμα της έχασε μόνο λόγω της συμμαχίας μεταξύ των Νέου Λαϊκού Μετώπου και του Emmanuel Macron για να μπλοκάρουν τους υποψηφίους.
Melenchon: Oι Γάλλοι πολίτες μας εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους - Είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε
Ο Jean-Luc Melenchon ήταν ο πρώτος μεγάλος πολιτικός που μίλησε μετά τη δημοσίευση των επίσημων exit polls για τις γαλλικές εκλογές, δηλώνοντας ότι οι Γάλλοι πολίτες «μας εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους».
«Παρά όλες τις διαφορετικές συκοφαντίες και όλες τις προσβολές που στοχεύουν στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο, οι προβλέψεις των exit polls δείχνουν ότι οι Γάλλοι πολίτες έχουν εμπιστευθεί στο κόμμα», σημείωσε.
«Είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε. Είμαστε η μόνη εναλλακτική λύση που έχει συνοχή, που δείχνει αλληλεγγύη και έχει ένα ξεκάθαρο οργανωμένο πρόγραμμα», είπε χαρακτηριστικά.
Bardella (Εθνική Συσπείρωση): Περιμέναμε νίκη - Η Γαλλία στα χέρια της Αριστεράς
Για μία απροσδόκητη ανατροπή έκανε λόγο ο εκλεκτός της Marine Le Pen για τη θέση του πρωθυπουργού, Jordan Bardella, με αφορμή τα πρώτα αποτελέσματα των exit polls για τις γαλλικές εκλογές.
Όπως είπε, περίμενε να δώσει μια ομιλία νίκης απόψε.
Ωστόσο, σε αντίθετο κλίμα, η Γαλλία βρίσκεται τώρα στα «χέρια της άκρας Αριστεράς».
Προειδοποίησε ότι «ο Emmanuel Macron Μακρόν δεν οδήγησε τη χώρα μόνο στην αβεβαιότητα αλλά και στην αστάθεια», προσθέτοντας ότι «αυτό θα στερήσει από τους Γάλλους πραγματικές απαντήσεις σε όλες τις ανησυχίες».
Η Γαλλία θα «στερηθεί» την πλειοψηφία ή «το να έχει μια κυβέρνηση που θα μπορεί να ενεργήσει γρήγορα για να ξεκινήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις».
«Όλοι έχουν καταλάβει σήμερα ότι όλοι αυτοί οι ελιγμοί που έχουν ενορχηστρωθεί από τα Ηλύσια και από την άκρα αριστερά, δεν θα οδηγήσουν πουθενά τη χώρα».
Ανέφερε επίσης ότι ο γαλλικός λαός μπορεί να βασιστεί στην Εθνική Συσπείρωση στο μέλλον.
Hollande: Το αποτέλεσμα μας δίνει ικανοποίηση και μας γεμίζει ευθύνες
«Το αποτέλεσμα μας δίνει ικανοποίηση, αλλά μας γεμίζει και με ευθύνες» δήλωσε ο Francois Hollande, ο οποίος εξελέγη βουλευτής στην περιφέρειά του.
Μιλώντας σε υποστηρικτές του Νέου Λαϊκού Μετώπου, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλλίας ευχαρίστησε όλα τα αριστερά κόμματα, αλλά και τους πολίτες που δεν είναι υποστηρικτές της Αριστεράς αλλά ήθελαν να καταστεί ξεκάθαρο το εκλογικό αποτέλεσμα.
Σοσιαλιστές: Δεν θα παρατείνουμε τις πολιτικές του Macron
«Πρέπει να επανενωθούμε κάτω από τις αξίες της Δημοκρατίας», ανέφερε στην ομιλία του ο γενικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος -μέλος της αριστερής συμμαχίας- της Γαλλίας, Olivier Faure, στον απόηχο των επίσημων exit polls.
«Δεν θα δημιουργήσουμε κανένα συνασπισμό ή μια πολιτική ομάδα που θα απογοητεύσει τους ψηφοφόρους και δεν θα παρατείνουμε τις πολιτικές του Macron.
Θέλουμε ένα πράγμα, να διασφαλίσουμε ότι η χώρα μας θα βρει τον δρόμο της».
«Είδαμε την Εθνική Συσπείρωση να διχάζει τον γαλλικό λαό, πρέπει να βρούμε τη δύναμη να ενωθούμε ξανά κάτω από τις αξίες της Δημοκρατίας.
Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο θα ξεκινήσει αυτή τη νέα σελίδα.
«Θέλω να στείλω ένα μήνυμα στα εκατομμύρια των ανδρών και των γυναικών που σκέφτηκαν ότι η Εθνική Συσπείρωση θα μπορούσε να είναι μια εναλλακτική λύση – πρέπει να τους ακούσουμε κι εμείς.
Πρέπει να εκπληρώσουμε τις προσδοκίες τους για να δημιουργήσουμε μια νέα ενότητα και να οικοδομήσουμε κάτι μαζί», σημείωσε.
Ο... είρωνας Tusk
Ο μέγας γραφειοκράτης των Βρυξελλών, δεν έχασε την ευακιρία να σχολιάσει τα επόισημα exit polls, κάνοντας λόγο για «απογοήτευση στη Μόσχα»:
In Paris enthusiasm, in Moscow disappointment, in Kyiv relief. Enough to be happy in Warsaw.
— Donald Tusk (@donaldtusk) July 7, 2024
Διαδηλώσεις στο Παρίσι κατά της ακροδεξιάς
Οι πολίτες της γαλλικής πρωτεύουσας ξεχύθηκαν στους δρόμους:
« tout le monde déteste les fachos » est scandé par les manifestants présents sur la place de la #Republique après les résultats des élections législatives #ElectionsLegislatives2024 #legislatives2024 #FrontPopulaire pic.twitter.com/dtmkgHP7A3
— Timothée Forget (@xztim_) July 7, 2024
Στα επίπεδα του 1997 η συμμετοχή πάνω από 67%, αυξημένη από τον α' γύρο - Επωφελήθηκε το Νέο Λαϊκό Μέτωπο
Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα κινήθηκε η συμμετοχή την Κυριακή 7 Ιουλίου στον β' γύρο βουλευτικών εκλογών, σύμφωνα με την εκτίμηση του Ipsos Talan.
Συγκεκριμένα, προσεγγίζει τα επίπεδα του 1997 καθώς σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Ινστιτούτου Ipsos Talin κινήθηκε στην περιοχή του 67%, καθώς τις επόμενες ώρες θα ενσωματωθούν και τα στοιχεία για την επιστολική ψήφο από τις υπερπόντιες περιοχές.
Η εκτίμηση ήταν για συμμετοχή πάνω 67,1% στις 18:15 τοπική ώρα (οι κάλπες έκλεισαν στις 21:00).
Κινήθηκε κοντά στα επίπεδα του β γύρου των εκλογών του 1997 (71,1%) και του 1993 (67,6%)
Σχόλια αναγνωστών