Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Γιατί τα πατριωτικά κόμματα πρέπει να ψηφίσουν υπέρ της ανακεφαλαιοποίησης της Attica bank 735 εκατ. ευρώ

Γιατί τα πατριωτικά κόμματα πρέπει να ψηφίσουν υπέρ της ανακεφαλαιοποίησης της Attica bank 735 εκατ. ευρώ
Οπότε μεταξύ λογιστικής ζημίας 500 εκατ και πραγματικής ζημίας 2,2 δισεκ. εάν δεν προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση είναι προφανές... ότι συμφέρει για το δημόσιο το πρώτο σενάριο... 
Είναι ξεκάθαρα αντιληπτό
Σήμερα 25 Ιουλίου 2024 θα ψηφιστεί από την ελληνική βουλή το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης της Attica bank η οποία θα συγχωνευθεί με την Παγκρήτια και το νέο σχήμα θα χρειαστεί 735 εκατ ευρώ.
Ωστόσο παρακολουθούμε με έκπληξη τις θέσεις των πατριωτικών κομμάτων, της Ελληνικής Λύσης, της Νίκης, των Σπαρτιατών και των Ανεξάρτητων προερχόμενων από τους Σπαρτιάτες και λίγο ή πολύ εμφορούνται από αντιπολιτευτική διάθεση, συγκλίνουν με τις θέσεις των αριστερών του Κασσελάκη του ΣΥΡΙΖΑ… αλλά δεν έχουν κατανοήσει την ουσία της υπόθεσης.

Γιατί εστιάζουμε στα πατριωτικά κόμματα θα το αναλύσουμε…

Ας πάρουμε λίγο τα πράγματα από την αρχή.

Ναι είναι απόλυτη αλήθεια ότι η Attica bank ήταν η μικρή τράπεζα που η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ την κουρέλιασαν και την οδήγησαν σε χρεοκοπία.
Είναι άκρως παραπλανητικός ο Γιάννης Στουρνάρας ο διοικητής της Τράπεζες της Ελλάδος όταν λέει ότι η χρεοκοπία της Attica bank συντελέστηκε επί εποχής ΣΥΡΙΖΑ… είναι ψευδέστατο.
Η Attica bank από το 2012 έως και σήμερα δηλαδή επί 12 χρόνια δεν πληρούσε ούτε τους ελάχιστους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας μάλιστα, όπως είχε αποκαλύψει το bankingnews (ΒΝ) με σχεδόν 190 άρθρα… η Attica bank επί χρόνια είχε αρνητικά ίδια κεφάλαια και με ανοχή της ΤτΕ συγκάλυπτε μια χρεοκοπημένη τράπεζα.

Ο Γιάννης Στουρνάρας και προσωπικά οι υπηρεσίες της Κεντρικής Τράπεζας ήξεραν το πρόβλημα ή εάν δεν ήξεραν τότε είναι επικίνδυνοι.
Όμως γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η Τράπεζα της Ελλάδος ως αρμόδια εποπτική αρχή ήξερε τα πάντα απλά συγκάλυπτε μια χρεοκοπημένη τράπεζα…
Ο αείμνηστος Γιώργος Προβόπουλος πρώην διοικητής της ΤτΕ μας είχε αναφέρει αυτή η τράπεζα έπρεπε να είχε μπει σε καθεστώς εξυγίανσης δηλαδή resolution αλλά αντέδρασε η τότε κυβέρνηση 2012 με 2014 απαιτώντας να παραμείνει ανεξάρτητη πάση θυσία…
Ο αείμνηστος Προβόπουλος ήθελε να την εκκαθαρίσει.
Το παιχνίδι στην Attica bank ήταν πάντα στημένο και βρώμικο…

Είχαν αυτή την τράπεζα για να χορηγούν δάνεια σε ημετέρους, να κάνουν διάφορες ασχήμιες και φόρτωναν με ζημιές την τράπεζα.
Από το 2005 έως το 2024 η Attica bank θα έχει εμφανίσει σωρευμένες ζημίες περίπου 1,8 δισεκ. ευρώ.
Ήδη το ΤΜΕΔΕ έχει υποστεί διαχρονικά καταστροφή από τις λανθασμένες επενδύσεις του στην Attica bank.
Επί εποχής ΣΥΡΙΖΑ όταν χρειάστηκε ξανά νέα ανακεφαλαιοποίηση εγγράφως είχαμε ενημερώσει ως bankingnews την τότε διοίκηση της ΕΥΔΑΠ να μην συμμετάσχει με τα 20 εκατ καθώς θα χάνονταν όλα τα κεφάλαια… όπερ και συνέβη έγραψε ζημία 17 εκατ  - ο τότε επικεφαλής της ΕΥΔΑΠ Γιάννης Μπενίσης μπορεί να επιβεβαιώσει αυτή την επιστολή - 
Η Attica bank ήταν μια ξεκάθαρα αποτυχημένη τράπεζα με αρνητικά ίδια κεφάλαια, σάπιες διοικήσεις, διεφθαρμένες ή ανίκανες.
Πόσα κέρδισαν οι παρελθούσες διοικήσεις ασκώντας διοίκηση στην άκρως διεφθαρμένη Attica bank;
Που πήγε ο περιβόητος «κορυφαίος έλληνας τραπεζίτης» Θεόδωρος Πανταλάκης το οποίο στήριξε ενεργά η Τράπεζα της Ελλάδος;
Να θυμίσουμε ότι ο Πανταλάκης διορίστηκε επί της ουσίας από την ΤτΕ και είχε την πλήρη κάλυψη της Τράπεζας της Ελλάδος….. επί εποχής ΣΥΡΙΖΑ.

Γιατί τα πατριωτικά κόμματα πρέπει να ψηφίσουν υπέρ της ανακεφαλαιοποίησης της Attica bank 735 εκατ ευρώ

Πραγματικά δεν μας αρέσει που τα πατριωτικά κόμματα τα οποία θέλουν υγιείς και ενεργές τράπεζες αγνοούν την πραγματικότητα και δεν έχουν αντιληφθεί τα γεγονότα προφανώς από άγνοια.
Οι επιλογές που υπάρχουν σήμερα είναι δύο

Α)Μπαίνει και ιδιώτης και ανακεφαλαιοποιείται η Attica bank και η Παγκρήτια με 735 εκατ εισφέροντας ο ιδιώτης 200 εκατ
Να αναφέρουμε ότι το ελληνικό δημόσιο θα έχει επενδύσει 475 εκατ νέα κεφάλαια το ΤΧΣ + 48 εκατ ο ΕΦΚΑ - 99 εκατ από ομόλογο Tier 2 που κάλυψε το δημόσιο στο παρελθόν και πρέπει να επιστραφεί = 423 εκατ ευρώ
Βέβαια το ΤΧΣ είχε επενδύσει και άλλα 470 εκατ από το παρελθόν οπότε άθροισμα όλα αυτά μαζί 900 εκατ και θα κατέχουν το ΤΧΣ και ο ΕΦΚΑ μετοχές 40% της Attica bank μιας υγιούς τράπεζας
Με την υπόθεση ότι η χρηματιστηριακή αξία της υγιούς Attica bank θα φθάσει στο 1 δισεκ. το 40% σημαίνει 400 εκατ ευρώ
Οπότε 900 εκατ επένδυση - 400 εκατ
χρηματιστηριακή αξία = λογιστική ζημία 500 εκατ... στον αντίποδα εάν η ανακεφαλαιοποίηση δεν προχωρήσει τότε θα προκύψει πραγματική και όχι λογιστική ζημία για τον φορολογούμενο έλληνα πολίτη 2,2 δισεκ. ευρώ.
Η Thrivest ο ιδιώτης δηλαδή θα έχει επενδύσει συνολικά περίπου 330 εκατ ευρώ...

Β)Η τράπεζα αποτυγχάνει να ανακεφαλαιοποιηθεί και πάει σε εκκαθάριση η οποία θα κοστίσει στον έλληνα φορλογούμενο περίπου 2,2 δισεκ. λόγω της εξυγίανσης. 
Να ξεκαθαρίσουμε ότι κάποιοι λένε αφελώς ας βάλει και τα 735 εκατ το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας - βάζει επί της ουσίας 475,1 εκατ στην αύξηση κεφαλαίου - και ας πάρει την Attica bank.
Αυτό δεν μπορεί να συμβεί γιατί η DGComp η Αρμόδια Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ έχει ξεκαθαρίσει ότι μόνο συμμετοχή του δημοσίου αποτελεί state aid δηλαδή κρατική βοήθεια και αυτό απλά θα απορριφθεί οπότε η Attica bank θα οδηγηθεί σε resolution σε εκκαθάριση με εμπλοκή καταθετών.

Οπότε μεταξύ λογιστικής ζημίας 500 εκατ και πραγματικής ζημίας 2,2 δισεκ. εάν δεν προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση είναι προφανές... ότι συμφέρει για το δημόσιο το πρώτο σενάριο... 
Είναι ξεκάθαρα αντιληπτό.


Τα πατριωτικά κόμματα είναι υπέρ των υγιών, ιδιωτικών τραπεζών, με συμμετοχή του δημοσίου με μειοψηφικά ποσοστά και με κανόνες λειτουργίας.
Τα πατριωτικά κόμματα λοιπόν δεν μπορούν να υιοθετούν μια ανόητη αριστερή ατζέντα του τύπου… το κεφάλαιο, οι καπιταλιστές, οι τραπεζίτες…
Όχι τα πατριωτικά κόμματα πρέπει να είναι οπαδοί ενός υγιούς, κυρίως ιδιωτικού τραπεζικού συστήματος, πρέπει να είναι κατά των ολιγοπωλίων και υπέρ των περισσότερων επιλογών για το κοινωνικό σύνολο με στόχο όλα αυτά το καλό της πατρίδας μας…

Γιατί πρέπει να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση;

1)Πρωτίστως μετά από 10ετίες για πρώτη φορά η Attica bank εξυγιαίνεται, πραγματικά, καθίσταται μια πλήρως εξυγιασμένη τράπεζα και έχοντας σχεδόν 7 δισεκ. ενεργητικό μπορεί να αποτελέσει μια εναλλακτική τράπεζα απέναντι στο ολιγοπώλιο των 4 συστημικών τραπεζών

2)Με την συγχώνευση και ανακεφαλαιοποίηση 735 εκατ εκ των οποίων 675 εκατ είναι αύξηση κεφαλαίου με μετρητά την οποία θα καλύψουν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με 475,1 εκατ ευρώ και 200 εκατ η Thrivest η νέα Attica bank θα μπορεί να παρεμβαίνει στην εθνική οικονομία και να στηρίζει εκείνους τους κλάδους που έχουν αποκλειστεί από τις μεγάλες τράπεζες με έμφαση στις μικρομεσαίες εταιρίες.

3)Εάν υποθέσουμε ότι δεν προχωράει η ανακεφαλαιοποίηση των 735 εκατ θα σπάσει η Attica bank σε καλή και κακή τράπεζα και θα θυσιαστούν 1,6 δισεκ. καταθέσεις, συγκεκριμένα 909 εκατ καταθέσεις από την Attica bank και 726 εκατ από την Παγκρήτια.

4)Το ΤΕΚΕ το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων θα υποχρεωνόταν να βρει πρόσθετα 2,7 δισεκ. τα οποία θα εισέφεραν οι άλλες συστημικές τράπεζες.

5)Για να τεθεί απλά τα 735 εκατ που αναζητούνται για να ανακεφελαιοποιηθεί η νέα Attica bank είναι πολύ λιγότερα από τα κεφάλαια που θα απαιτηθούν εάν υπάρξει ναυάγιο και οι τράπεζες Attica bank και Παγκρήτια θα οδηγηθούν σε resolution δηλαδή εξυγίανση με ενεργοποίηση του bail in δηλαδή εμπλοκή καταθετών.
Τι είναι προτιμότερο 735 εκατ ευρώ και τέλος ή περιπέτειες σοκ και δέος που θα κοστίσουν τουλάχιστον 2,2 δισεκ. στα οποία προλαμβάνονται οι απώλειες κεφαλαίων των δύο τραπεζών και καταθέσεων;

6)Όλοι οι εργαζόμενοι περίπου 900 θα βρεθούν στον δρόμο.
Η εμπειρία έχει αποδείξει από τις εξυγιάνσεις του παρελθόντος στο τραπεζικό σύστημα ότι μόνο το 20% των εργαζομένων διασώζεται οπότε μόλις 180 εργαζόμενοι θα διασώζονταν και αυτοί με ερωτηματικό.

7)Το πλήγμα στις τοπικές κοινωνίες θα ήταν μεγάλο.
Η Παγκρήτια με αντικειμενικά κριτήρια έχει ρόλο στην κοινωνία και οικονομία της Κρήτης και σίγουρα η αναστάτωση και στους 4 νομούς του νησιού θα ήταν μεγάλη.

8)Τελικά θέλουμε λιγότερες ή περισσότερες τράπεζες;
Εάν θέλουμε περισσότερες για να έχουμε ανταγωνισμό θα πρέπει να διαμορφωθούν οι συνθήκες ώστε κάθε τράπεζα να δίνει την μάχη της με ίσους όρους από τον ανταγωνισμό.
Η πραγματικότητα είναι στην Ελλάδα υπάρχουν οι λιγότερες τράπεζες από οποιαδήποτε χώρα της ευρωζώνης και αυτό δεν ήταν στρατηγικό σχέδιο αλλά αποτέλεσμα της χρεοκοπίας της Ελλάδος το 2012 με 2013.
Να σημειωθεί ότι η ένταξη στον Ηρακλή 2,3 δισεκ. NPEs με την μορφή τιτλοποίησης από την Attica bank θα καταλήξει σε έκδοση 750 εκατ senior bond δηλαδή το ελληνικό δημόσιο θα εγγυηθεί, δεν θα προσφέρει 750 εκατ.
Στις 4 συστημικές τράπεζες τα senior bond αγγίζουν τα 17,2 δισεκ. ευρώ και τα οποία φέρουν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης