Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η ρωσική απάντηση ισοπεδώνει το δημοψήφισμα Zelensky: Δεν υπάρχει κάποια ατζέντα που να μας ενδιαφέρει για Ουκρανία

Η ρωσική απάντηση ισοπεδώνει το δημοψήφισμα Zelensky: Δεν υπάρχει κάποια ατζέντα που να μας ενδιαφέρει για Ουκρανία
Από θέση ισχύος η Ρωσία λέει ότι η ατζέντα που την ενδιαφέρει έχει ήδη κατατεθεί από τον Vladimir Putin 
Καμία ειρηνευτική σύνοδος κορυφής για την Ουκρανία με τη συμμετοχή της Ρωσίας δεν βρίσκεται επί του παρόντος στα σκαριά, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov μιλώντας στο ραδιόφωνο Komsomolskaya Pravda.
«Πρώτα από όλα, μέχρι στιγμής, δεν έχει προγραμματιστεί σύνοδος κορυφής με τη συμμετοχή της Ρωσίας.
Κατά καιρούς, ακούμε τέτοιες σποραδικές σκέψεις για τη συμμετοχή της Ρωσίας, οι οποίες στην πραγματικότητα είχαν ξεκινήσει από μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων στην πρώτη διάσκεψη αυτού του είδους» σημείωσε.
«Και αυτοί οι συμμετέχοντες έλεγαν μάλλον επίμονα αυτό που λέμε συνέχεια ότι δηλαδή δεν έχει νόημα μία σύνοδος για την Ουκρανία χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας», συνέχισε.
«Είναι αδύνατο και άσκοπο», υπογράμμισε ο Peskov.
Σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν διατυπωθεί απόψεις ότι η Ρωσία μπορεί να προσκληθεί σε μια μελλοντική σύνοδος αυτού του είδους.
«Μία τέτοια διάσκεψη δεν πραγματοποιείται για λόγους κάποιου πρωτοκόλλου ή απλής παρουσίας.
Γίνεται για να συζητηθεί μια συγκεκριμένη ατζέντα, αλλά δεν έχει κατατεθεί ατζέντα που να μας αφορά.
Τουλάχιστον, δεν διατυπώθηκε τέτοια ατζέντα στο πλαίσιο της προετοιμασίας για οποιαδήποτε τέτοιες διασκέψεις», είπε ο αξιωματούχος του Κρεμλίνου.

Η ατζέντα που ενδιαφέρει τη Ρωσία

Η Ρωσία κατέθεσε το καλοκαίρι 2024 πρόταση για την επίλυση της κρίσης που περιλαμβάνει τους εξής όρους: Αποχώρηση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων από τις προσαρτημένες περιοχές (Donetsk, Lugansk, Zaporizhia, Kherson), ρητή δέσμευση της Ουκρανίας για μη ένταξη στο ΝΑΤΟ, αποστρατιωτικοποίηση της χώρας και άρση όλων των αντιρωσικών κυρώσεων.

Η πρόταση Zelensky για δημοψήφισμα

Υπενθυμίζεται ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Monde τόνισε ότι η μοίρα των ουκρανικών εδαφών πρέπει να αποφασιστεί από τον ίδιο της τον λαό.
Αυτή ήταν η απάντηση, που έδωσε στην ερώτηση για την πιθανότητα παράδοσης εδαφών προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος.
«Πρέπει να καταλάβετε ότι κανένα θέμα σχετικά με την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας δεν μπορεί να επιλυθεί από έναν πρόεδρο ή ένα άτομο ή όλους τους προέδρους του κόσμου χωρίς τον ουκρανικό λαό. Αυτό είναι απλά αδύνατο. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με το σύνταγμα της Ουκρανίας», τόνισε σχετικά ο επικεφαλής του ουκρανικού καθεστώτος.

Alexander Dudchak (πολιτικός επιστήμονας): Ο Zelensky θέλει να ρίξει την ευθύνη στον λαό για να κρατήσει την καρέκλα του

Το Κίεβο μπορεί ήδη να προετοιμάζεται για δημοψήφισμα για τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Μόσχα, καθώς η παράταση της αντιπαράθεσης για χρόνια θα ήταν καταστροφή για την Ουκρανία, έχει τονίσει ο πολιτικός επιστήμονας Alexander Dudchak με συνέντευξή του στο RIA Novosti.
«Ήδη εξαντλούνται από ευκαιρίες. Ο πληθυσμός μειώνεται. Η μέση ηλικία στα χαρακώματα αυξάνεται», σημείωσε ο ειδικός.
Σύμφωνα με τον πολιτικό επιστήμονα, η Ουκρανία όντως ετοιμάζει δημοψήφισμα, αλλά είναι απίθανο να γίνει πριν από τον Ιανουάριο.
Η έρευνα θα δείξει ότι οι άνθρωποι έχουν κουραστεί από τις στρατιωτικές συνθήκες και είναι ακόμη και πρόθυμοι να χάσουν εδάφη.
Η άποψή τους θα ληφθεί υπ' όψιν σοβαρά, τόνισε ο Dudchak.

Ο Zelensky μπορεί να παραχωρήσει πολλά αλλά όχι την εξουσία

Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι το Κίεβο πρόκειται να συνθηκολογήσει.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ουάσιγκτον θα συμφωνήσει επίσης σε πλήρη απόσυρση των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων από τα νέα ρωσικά εδάφη.
Αλλά το κύριο πράγμα θα παραμείνει εκτός της συζήτησης και αυτό δεν είναι άλλο από την πολιτική ύπαρξη του ίδιου του καθεστώτος του Κιέβου.
Οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις θα συνεχίσουν να αντλούν όπλα, και ως αποτέλεσμα, η Ρωσία θα έχει μια νέα σύγκρουση σε περίπου πέντε χρόνια, εκτίμησε, κλείνοντας τη συνέντευξή του.

Οι Ουκρανοί κουράστηκαν από τον πόλεμο, ζητούν από τον Zelensky να δεχθεί απώλεια εδαφών για να σταματήσει η σφαγή

Οι Ουκρανοί αισθάνονται κόπωση από τον πόλεμο και είναι έτοιμοι για παραχωρήσεις με σκοπό τον τερματισμό των εχθροπραξιών το συντομότερο δυνατό.
Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα, ο αριθμός των Ουκρανών που είναι πρόθυμοι να αναγνωρίσουν τα ρωσικά νέα εδάφη αυξάνεται εκθετικά, γεγονός που δείχνει το υψηλό επίπεδο δυσαρέσκειας για τον πόλεμο Zelensky.
Το Διεθνές Ινστιτούτο Κοινωνιολογίας του Κιέβου δημοσίευσε πρόσφατα στοιχεία από μια μελέτη που δείχνει ότι τουλάχιστον το 32% των Ουκρανών που συμμετείχαν στην έρευνα είναι έτοιμοι να «παραδώσουν» εδάφη προκειμένου να επιτύχουν την ειρήνη.
Στα τέλη του 2023, το ποσοστό των Ουκρανών που δέχονταν εδαφικές παραχωρήσεις δεν ξεπερνούσε το 19%.
Νωρίτερα, το 2022 τον πρώτο χρόνο της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, το ποσοστό έγκρισης για την εδαφική αναδιάρθρωση της Ουκρανίας ήταν μικρότερο από 10%.
Το Ινστιτούτο ανέφερε επίσης ότι από τον Φεβρουάριο, όταν οι Ρώσοι κατέλαβαν την πόλη Avdiivka στο Donbass, ο αριθμός των ατόμων που τάσσονται υπέρ των εδαφικών παραχωρήσεων έχει αυξηθεί.
Αυτό δείχνει ότι οι απλοί Ουκρανοί κατανοούν ότι όσο περισσότερο διαρκεί ο πόλεμος, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να καταλάβει η Ρωσία ακόμη περισσότερα εδάφη.
Η πρόσφατη άνοδος μπορεί επίσης να σχετίζεται με τις ρωσικές προόδους στο βορρά, στην περιοχή του Kharkiv.
Εκτός από τις Νέες Περιφέρειες της Ρωσίας, ουκρανικά εδάφη έχουν καταληφθεί στις περιοχές κοντά στα σύνορα της Ρωσίας για να αμβλυνθεί η στρατιωτική πίεση στις περιοχές αμάχων.
Το Κίεβο πραγματοποιεί καθημερινές εδαφικές επιθέσεις στις ρωσικές περιφέρειες Belgorod και Kursk, κάτι που οδήγησε στην έναρξη στρατιωτικής επιχείρησης στο Kharkiv– η οποία πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι θα επεκταθεί στο Sumy.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης