Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έφυγε ο θρύλος του γαλλικού σινεμά με την διεθνή αναγνώριση και ακτινοβολία Alain Delon - Macron: Περισσότερο από ένας σταρ

Έφυγε ο θρύλος του γαλλικού σινεμά με την διεθνή αναγνώριση και ακτινοβολία Alain Delon - Macron: Περισσότερο από ένας σταρ
Το 1985 κέρδισε το Βραβείο Σεζάρ Α' Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στο Η ιστορία μας (1984). Το 1991, έλαβε το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής της Γαλλίας.
(upd) Πέθανε την Κυριακή 18/8 ο σπουδαίος Γάλλος ηθοποιός, Alain Delon!
Όπως ανακοίνωσαν τα παιδιά του:  «Ο Alain Fabien, η Anuka, ο Anthony και (ο σκύλος του) Lubo, με βαθιά θλίψη ανακοινώνουν τον θάνατο του πατέρα τους.
Έφυγε ειρηνικά από τη ζωή στο σπίτι του στο Douchy, περιτριγυρισμένος από τα τρία του παιδιά και την οικογένειά του.
Η οικογένειά του σας ζητά να σεβαστείτε την ιδιωτική του ζωή σε αυτή την εξαιρετικά οδυνηρή στιγμή του πένθους». Macron: Μελαγχολικός, δημοφιλής, κρυφός - Ήταν περισσότερο από ένας σταρ: ένα μνημείο της Γαλλίας

«Μελαγχολικός, δημοφιλής, κρυφός, ήταν περισσότερο από ένας σταρ: ένα μνημείο της Γαλλίας», ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος Ε. Macron για τον θάνατο του Alain Delon.
Ο Macron απέτισε φόρο τιμής στο «μνημείο της Γαλλίας», χαιρετίζοντας τους «μυθικούς ρόλους» ενός ηθοποιού που «έκανε τον κόσμο να ονειρεύεται».
«Κύριος Κλάιν ή Ρόκο, ο Γατόπαρδος ή ο Δολοφόνος με το αγγελικό πρόσωπο, ο Alain Delon ενσάρκωσε μυθικούς ρόλους και έκανε τον κόσμο να ονειρεύεται. Δίνοντας το αξέχαστο πρόσωπό του για να αναστατώσει τις ζωές μας», έγραψε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X o Γάλλος πρόεδρος.
MC_1.JPG

Ο Alain Delon, η ζωή του

Γεννήθηκε στις 8 Νοεμβρίου 1935, στο Sceaux, Hauts-de-Seine, στη Γαλλία.
Είχε δύσκολη παιδική ηλικία αλλά τον διέκρινε το επαναστατικό του πνεύμα.
Έζησε από πολύ νωρίς την εγκατάλειψη των γονιών του, μετά το διαζύγιό τους όταν ήταν τεσσάρων ετών, και την απομάκρυνσή του από αυτούς μιας και αποφάσισαν να τον στείλουν σε ανάδοχη οικογένεια.
Η μοίρα τους φέρνει ξανά μαζί, όταν πεθαίνουν οι ανάδοχοι γονείς του.
Όμως ο Ντελόν δεν μένει για πολύ με τον πατέρα και τη μητέρα του. Για δεύτερη φορά, τον διώχνουν από κοντά τους, στέλνοντάς τον εσώκλειστο σε ένα οικοτροφείο.
Ως μαθητής είναι απείθαρχος και η συμπεριφορά του στην τάξη, φέρνει τη μια αποβολή μετά την άλλη.
Έτσι τα παρατάει και στα 14 του πιάνει την πρώτη του δουλειά, στο κρεοπωλείο του πατριού του.
Σε ηλικία 17 ετών κατατάσσεται στο Γαλλικό Ναυτικό και μεταξύ άλλων, συμμετείχε στον αποικιακό πόλεμο της Γαλλίας στο Βιετνάμ.
Απολύθηκε σχετικά σύντομα, για να ακολουθήσει καριέρα του ηθοποιού, εντυπωσιάζοντας από τα πρώτα κιόλας βήματα, με την εμφάνισή του.
Η αρχή έγινε όταν ο παραγωγός του Χόλιγουντ, David Ο. Selznik, τον εντόπισε στο Φεστιβάλ των Καννών, στο πλαίσιο μιας αυτοσχέδιας οντισιόν και υπέργραψε συμβόλαιο, εντυπωσιάζοντας από τα πρώτα κιόλας βήματα, με την εμφάνισή του.

Οι διάσημες σχέσεις του και η γυναίκα που τον οδήγησε στον γάμο

Ως ο ωραίος του σινεμά, το 1958 βρέθηκε στο πλευρό της Romy Schneider στην ταινία Christine, αναλαμβάνοντας τον ρόλο ενός νεαρού υπολοχαγού.
Delon και Schneider ξεκινούν ένα ειδύλλιο εκτός γυρισμάτων, το οποίο διαδέχτηκε την ανερχόμενη ακόμη φήμη του ως σύμβολο του σεξ.
Μετά το ειδύλλιό τους ακολούθησαν οι Mireille Dark (από την οποία χώρισε το 1982 μετά από 15 χρόνια σχέσης) η Rosalie van Brimen, μοντέλο από την Ολλανδία με την οποία απέκτησε δύο παιδιά και χώρισε το 2002, όμως
η μοναδική γυναίκα με την οποία παντρεύτηκε, είναι η Natalie Delon, αν και δεν κράτησε πολύ ο έγγαμος βίος τους.
Παρέμειναν παντρεμένοι από το 1964 έως το 1968 και απέκτησαν ένα παιδί, τον Anthony, το 1964.

H καριέρα του

Με αγγελική ομορφιά και ταλέντο
πρωταγωνίστησε, μεταξύ άλλων, στις ταινίες των Clement, Melvil και Visconti, ενώ έκανε και αξιοσημείωτη καριέρα στο Χόλιγουντ και πρωταγωνίστησε δίπλα στους πιο εξέχοντες ηθοποιούς και σύμβολα του σεξ της Ευρώπης τις δεκαετίες του 1960 και του 1970.
Η μεγάλη του επιτυχία ήρθε με την ταινία Plein Soleil, μια διασκευή του μυθιστορήματος της Patricia Highsmith, όπου υποδύθηκε τον πανούργο και αδίστακτο Tom Ripley - ρόλο που τον καθιέρωσε ως σταρ της μεγάλης οθόνης.
01_3.png
Αφήνει πίσω του κινηματογραφικά έργα, όπως το L'Eclisse (1962), το Leopard (1963), το  Le Samouraï (1967) και το  La Piscine (1969). 
Κέρδισε επαίνους για τους ρόλους του σε ταινίες όπως: Γυμνοί στον ήλιο (1960), Ο Ρόκο και τ' αδέλφια του (1960), Η έκλειψη (1962), Ο γατόπαρδος (1963), Ο δολοφόνος με το αγγελικό πρόσωπο (1967), Η πισίνα (1969), Ο κόκκινος κύκλος (1970), Ο μπάτσος (1972) και ο Κύριος Κλάιν (1976).
Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, ο Ντελόν συνεργάστηκε με πολλούς γνωστούς σκηνοθέτες, συμπεριλαμβανομένων των Lucino Visconti, Jean-Luc Godard, Jean-Pier Melvile, Michelangelo Antonioni και Louis Mal.
Το 1985 κέρδισε το Βραβείο Cezar Α' Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στο Η ιστορία μας (1984).
Το 1991, έλαβε το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής της Γαλλίας.
02_19.jpg
Στο 45ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου του απονεμήθηκε η τιμητική Χρυσή Άρκτος.
Επίσης το 2019 στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών, έλαβε τον τιμητικό Χρυσό Φοίνικα για την συνολική προσφορά του στην έβδομη τέχνη
Το 1997 ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την ηθοποιία, σε ηλικία 62 ετών, ωστόσο, συνέχισε και στις αρχές του 21ου αιώνα, έγινε πιο επιλεκτικός όσον αφορά τους ρόλους του σε κινηματογραφικές, αλλά και τηλεοπτικές παραγωγές.
Το 2001, πρωταγωνίστησε στην ταινία Les Acteurs του Bertrand Blier, που συγκέντρωσε μια πλειάδα Γάλλων καλλιτεχνών. Παράλληλα, εμφανίστηκε σε τηλεοπτικές σειρές και ταινίες, όπως το Fabio Montale (2001), μια σειρά αστυνομικών ταινιών, βασισμένη σε μυθιστορήματα του Jean-Claude Izzo.

Το σκάνδαλο με την «υπόθεση Marcovic»

Η ταινία La Piscine του 1967 συνέπεσε με ένα δημόσιο σκάνδαλο, την «υπόθεση Marcovic», που έφτασε μέχρι τα ανώτατα κλιμάκια της Γαλλίας, όταν ο σωματοφύλακας του Delon, Stefan Marcovic, βρέθηκε νεκρός σε μια χωματερή το 1968.
Ο Francois Marcandoni, διαβόητη μορφή του υποκόσμου και παλιός φίλος του Delon, υπήρξε βασικός ύποπτος για τη δολοφονία, αλλά οι κατηγορίες αποσύρθηκαν.
Αργότερα, αποκαλύφθηκαν φωτογραφίες που ανήκαν στον Marcovic, στις οποίες φέρεται να απεικονίζονταν μέλη της γαλλικής ελίτ, συμπεριλαμβανομένης της συζύγου του υποψήφιου προέδρου, George Pombidoux.
Τελικά, τίποτα δεν αποδείχθηκε, αλλά μέσα από το σκάνδαλο, αποκαλύφθηκαν οι στενές σχέσεις του Delon με μια σειρά αμφίβολων προσωπικοτήτων.
03_12.webp
Oικογενειακές έριδες και όπλα

Tα τελευταία χρόνια οι ενδοοικογενειακές έριδες μεταξύ των παιδιών του σημάδεψαν τη ζωή του, όπως και η περιπέτεια με τις αρχές και ένα... οπλοστάσιο: τον Φεβρουάριο του 2023, η εφημερίδα Le Parisien αποκάλυψε ότι στην έπαυλη του ηθοποιού στο Ντουσί, στο κεντρικό-βόρειο τμήμα της Γαλλίας έγινε έφοδος από την αστυνομία η οποία ανακάλυψε 72 όπλα και 3.000 σφαίρες, δηλαδή ένα κανονικό οπλοστάσιο.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ο ηθοποιός τα κατείχε νόμιμα, έχοντας φροντίσει να εκδώσει όλες τις σχετικές άδειες, ενώ εντός των ορίων του κτήματός του υπάρχει πεδίο βολής για εξάσκηση, φυσικά υπό απολύτως ασφαλείς συνθήκες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης