Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Θετική εξέλιξη - Πλήρης επικράτηση της Eurobank στην Ελληνική Τράπεζα - Εκτός ΔΣ εκπρόσωπος της Demetra Holdings

Θετική εξέλιξη - Πλήρης επικράτηση της Eurobank στην Ελληνική Τράπεζα - Εκτός ΔΣ εκπρόσωπος της Demetra Holdings
Π. Χριστοδούλου: Η συμμετοχή της Eurobank με ενεργητικό άνω των 80 δισ. ευρώ προσδίδει αξία στην Ελληνική Τράπεζα Κύπρου 
Σχετικά Άρθρα
Υπό την επίσημη "σκέπη" της Eurobank βρίσκεται από χθες 18/9/2024, η Ελληνική Τράπεζα, καθώς ορίστηκε η νέα διοίκηση και εκλέχθηκαν τα νέα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, ωστόσο απαντώντας σε αιτιάσεις ο πρόεδρος της κ. Π. Χριστοδούλου, διαβεβαίωσε τους μετόχους ότι, η νέα διοίκηση δεν θα αποτελεί "παράρτημα της Eurobank ή της Eurobank Cyprus".
Άλλωστε, προτεραιότητα της νέας διοίκησης είναι η λειτουργία ως ανεξάρτητες τράπεζες με την Eurobank Κύπρου, διακριτές διοικήσεις, ανταγωνιστική λειτουργία. Με βάση τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, η Γενική συνέλευση των μετόχων της Ελληνικής Τράπεζας με την πλειοψηφία των μετοχών της Eurobank (56%) εξέλεξε την νέα διοίκηση της (κ.κ Μ. Λούης, Α. Ρούβας κα) αλλά δεν εξέλεξε τον προτεινόμενο εκπρόσωπο της Demetra Ηoldings (21,3%) κ. Κ. Χανδριώτη.
Από την πλευρά της Ένωσης Τραπεζουπαλλήλων Κύπρου (ΕΤΥΚ 11%), μετά και την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης κ. Λ. Χατζηκωστής ανέφερε ότι, η παρουσία της Eurobank προσδίδει δυναμική, αλλά στο τέλος πρέπει να πραγματοποιηθεί προσέγγιση όλων των μετόχων και ικανοποιηθούν όλοι.

Π. Χριστοδούλου: Η συμμετοχή της Eurobank με ενεργητικό άνω των 80 δισ. ευρώ προσδίδει αξία

Ως “τεράστια ψήφο εμπιστοσύνης” στο επιχειρηματικό μοντέλο της Ελληνικής Τράπεζας χαρακτήρισε την απόκτηση πλειοψηφίας των μετοχών από την Eurobank, ο πρόεδρος της Ελληνικής Τράπεζας κ. Πέτρος Χριστοδούλου σε ομιλία του κατά την γενική συνέλευση των μετόχων της κυπριακής τράπεζας.
Όπως τόνισε, οι τέσσερις βασικοί εταίροι της τράπεζας είναι οι πελάτες, οι μέτοχοι, το προσωπικό και η κoινωνία.
Το 2023, όπως πρόσθεσε, ήταν μια πολύ καλή χρονιά για την Ελληνική Τράπεζα καθώς παρά τις γεωπολιτικές αβεβαιότητες, η τράπεζα πέτυχε καθαρά κέρδη 365 εκατ. ευρώ επιβεβαιώνοντας την διαχρονική της αξία και τις γερές βάσεις της.
Ο δανεισμός της τράπζας προς πελάτες ανήλθε σε 1,2 δισ. ευρώ αποτελώντας ετήσιο νέο ρεκόρ ενώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μεταφέρθηκαν εκτός ισολογισμού και ο δείκτης μειώθηκε σε 2,5% στο τέλος του 2023, εξαιρουμένων των δανείων που συμμετέχουν στο Asset scheme protection.
Eπιπλέον, η Ελληνική Τράπεζα για πρώτη φορά απο το 2013 ανέκτησε την επενδυτική βαθμίδα από τους οίκους αξιολόγησης.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής υπογράμμισε τρία ορόσημα τα οποία αλλάζουν την υπόσταση της τράπεζας: πρώτο με την απόκτηση της πλειοψηφίας από την Eurobank συμμετέχει ένας χρηματοοικονομικός κολοσσός στη ΝΑ Ευρώπη, με ενεργητικό πέραν των 80 δισ. ευρώ.
“Η εξέλιξη αυτή προσδίδει αξία και της διασφαλίζει ένα ευοίωνο μέλλον”
Δεύτερο ορόσημο είναι η απόκτηση της ασφαλιστικής εταιρείας CPN (182 εκατ. ευρώ) η οποία προσφέρει στην Ελληνική ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά με μερίδιο 32% στις ασφάλειες ζωής και 22% στις γενικές ασφάλειες.
Τρίτο ορόσημο, τέλος, είναι εξασφάλιση της εργασιακής ειρήνης μετά από επτά χρόνια και η επίτευξη συμφωνίας μέσω της ανανέωσης συλλογικής σύμβασης με την ΕΤΥΚ.

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης