Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κόλαση στη Μέση Ανατολή - Κήρυξη πολέμου Ισραήλ στη Hezbollah, αντίποινα με 2 νεκρούς των IDF - Nasrallah: Θα τιμωρηθούν

Κόλαση στη Μέση Ανατολή - Κήρυξη πολέμου Ισραήλ στη Hezbollah, αντίποινα με 2 νεκρούς των IDF - Nasrallah: Θα τιμωρηθούν
Η ραγδαία κλιμάκωση αυτής της εβδομάδας - με ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, τις εξειδικευμένες εκρηκτικές επιθέσεις σε τεχνολογία της Hezbollah και την απειλητική ομιλία του Nasrallah - εγείρει φόβους για έναν καταστροφικό  πόλεμο
Σε ραγδαία πολεμική  κλιμάκωση οδηγείται η Μέση Ανατολή, καθώς ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη πέταξαν πάνω από τη Βηρυτό και έπληξαν στόχους στον νότιο Λίβανο το απόγευμα της Πέμπτης 19/9, την ώρα που ο ηγέτης της Hezbollah, Hassan Nasrallah, κατηγορούσε την κυβέρνηση Netanyahu για την παραβίαση «όλων των κόκκινων γραμμών».
Φυσικά, ο θρησκευτικοπολιτικός ηγέτης της Hezbollah αναφερόταν -σε τηλεοπτικό του διάγγελμα- στο πλήγμα της Mossad κατά της λιβανέζικης οργάνωσης με την ταυτόχρονη, μαζική έκρηξη 5.000 βομβητών, που είχε ως αποτέλεσμα 37 άτομα να πέσουν νεκρά.
Ως αντίποινα, η Hezbollah εκτόξευσε ένα drone κι έναν αντιαρματικό πύραυλο κατά ισραηλινών θέσεων στο Βόρειο Ισραήλ, με αποτέλεσμα 2 στρατιώτες των IDF να πέσουν σήμερα 19/9 νεκροί.
Η μεγάλη κλιμάκωση αυτής της εβδομάδας — που περιλαμβάνει ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, τις εξειδικευμένες εκρηκτικές επιθέσεις σε τεχνολογία της Hezbollah και την απειλητική ομιλία του Nasrallah ως αντίποινα — εγείρει φόβους για έναν καταστροφικό περιφερειακό πόλεμο.
Οι επιθέσεις στις τηλεπικοινωνίες ήταν μια "πρωτοφανής σφαγή", δήλωσε ο Nasrallah κατά τη διάρκεια του πολυαναμενόμενου τηλεοπτικού του διαγγέλματος.

greregrgegre.png

«Την Τρίτη, το Ισραήλ σκόπευε να σκοτώσει 4.000 ανθρώπους σε ένα λεπτό με την ανατίναξη των βομβητών», πρόσθεσε.
«Έχουμε υποστεί ένα βαρύ πλήγμα. Αυτός είναι πόλεμος, αυτή είναι σύγκρουση. Γνωρίζουμε τον εχθρό, όχι μόνο το Ισραήλ, αλλά και τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, που έχουν τεχνολογική υπεροχή», συμπλήρωσε ο Nasrallah.

IDF: Πλήττουμε στόχους της Hezbollah στον Νότιο Λίβανο

Εντωμεταξύ σε μια πρωτοφανή δημόσια κήρυξη πολέμου, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) ανέφεραν σε ανάρτηση στο X (πρώην Twitter) ότι «πλήττουν αυτή τη στιγμή στόχους της Hezbollah στον Λίβανο για να μειώσουν τις τρομοκρατικές ικανότητες και τις υποδομές της Hezbollah».

Smoke billows during Israeli bombardment on the village of Khiam in south Lebanon near the border with Israel on June 19, 2024 amid ongoing cross-border tensions as fighting continues between Israel and Hamas in the Gaza Strip. (Photo by RABIH DAHER / AFP) / “The erroneous mention[s] appearing in the metadata of this photo by RABIH DAHER has been modified in AFP systems in the following manner: [June 19] instead of [June 8]. Please immediately remove the erroneous mention[s] from all your online services and delete it (them) from your servers. If you have been authorized by AFP to distribute it (them) to third parties, please ensure that the same actions are carried out by them. Failure to promptly comply with these instructions will entail liability on your part for any continued or post notification usage. Therefore we thank you very much for all your attention and prompt action. We are sorry for the inconvenience this notification may cause and remain at your disposal for any further information you may require.”

Ο αριθμός των νεκρών από τις εκρήξεις pagers και ασυρμάτων έχει φτάσει τους 37, ενώ χιλιάδες ακόμη έχουν τραυματιστεί, επιβαρύνοντας τα νοσοκομεία του Λιβάνου.
Η Hezbollah — η ένοπλη οργάνωση και πολιτικό κόμμα του Λιβάνου με υποστήριξη από το Ιράν — κατηγόρησε αμέσως το Ισραήλ για την εξαιρετικά εξειδικευμένη επίθεση, αλλά οι ισραηλινές αρχές μέχρι στιγμής έχουν αποφύγει να σχολιάσουν.
Τα pagers αρχικά συνδέθηκαν με εταιρείες στην Ταϊβάν και την Ουγγαρία, αλλά και οι δύο εταιρείες αρνήθηκαν ότι τα κατασκεύασαν.
Το Ισραήλ και η Hezbollah ανταλλάσσουν σχεδόν συνεχώς πυραύλους από τις 7 Οκτωβρίου, μετά την βίαιη επίθεσητου Ισραήλ στη Γάζα, που έχει σκοτώσει τουλάχιστον 40.000 Παλαιστίνιους πολίτες.
Την Τετάρτη, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ δήλωσε ότι ο πόλεμος στην περιοχή εισέρχεται σε "νέα φάση" και ανακοίνωσε τη μετακίνηση ισραηλινών στρατευμάτων προς τον βορρά της χώρας.
Κι ενώ η κλιμάκωση αγγίζει τα όρια του ανοιχτού πολέμου, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει την Παρασκευή για να συζητήσει την επιδεινούμενη κατάσταση ασφαλείας στο Ισραήλ και τον Λίβανο, σύμφωνα με τον Σλοβένο πρεσβευτή στον ΟΗΕ, Samuel Žbogar.

Στοχευμένοι βομβαρδισμοί σε 30 εγκαταστάσεις της Hezbollah - Εξοδετερώθηκαν εκτοξευτές πυραύλων

Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι έπληξε σιιτικούς εκτοξευτές πυραύλων της Hezbollah έτοιμους για εκτόξευση, καθώς και μια σειρά από εγκαταστάσεις υποδομής στο νότιο Λίβανο, ανέφερε η υπηρεσία Τύπου των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων.


«Με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες, η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία έπληξε περίπου 30 εγκαταστάσεις υποδομής της τρομοκρατίας της Hezbollah», έκανε γνωστό το επίσημο ανακοινωθέν των IDF.
Διευκρινίζεται ότι οι εκτοξευτές που χτυπήθηκαν φέρεται να ήταν έτοιμοι να εκτοξεύσουν βλήματα σε ισραηλινό έδαφος.

Μήνυμα Salami (Ιράν) στον Nasrallah: Η ισραηλινή τρομοκρατία θα απαντηθεί με πρωτοφανή σκληρότητα από την αντίσταση

GW3OiFJXEAARme6.jpg

Ο Hossein Salami, ανώτατος διοικητής των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν, ενημέρωσε τον Nasrallah ότι το Ισραήλ θα αντιμετωπίσει «μια συντριπτική απάντηση από τον 'άξονα της αντίστασης'» μετά τις φονικές επιθέσεις στον Λίβανο με ασύρματους και ραδιοπομπούς, σύμφωνα με ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.
«Τέτοιες τρομοκρατικές ενέργειες είναι αναμφίβολα το αποτέλεσμα της απελπισίας και των διαδοχικών αποτυχιών του σιωνιστικού καθεστώτος του Ισραήλ», δήλωσε ο Salami στο μήνυμά του προς τον ηγέτη της Hezbollah.
«Θα γίνουμε μάρτυρες της καταστροφής αυτού του αιμοδιψούς και εγκληματικού καθεστώτος».
Παράλληλα, ιρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Salami επισκέφθηκε ένα νοσοκομείο στην Τεχεράνη, όπου περιθάλπονται ορισμένοι από τους 95 τραυματίες που μεταφέρθηκαν από τον Λίβανο στην πρωτεύουσα του Ιράν. Ανάμεσά τους ήταν τρία παιδιά, ηλικίας τριών, επτά και έντεκα ετών.
Σε ένα απόσπασμα μέσα από το νοσοκομείο, ένα από τα παιδιά με σοβαρά τραύματα στα μάτια και το πρόσωπο ανέφερε ότι βρισκόταν στο σπίτι του παππού του όταν πήρε έναν συσκευή που έκανε ήχους για να τη δώσει στον πατέρα του.
Ο Salami επισκέφθηκε επίσης τον πρέσβη του Ιράν στον Λίβανο, Mojtaba Amani, ο οποίος τραυματίστηκε σε έκρηξη συσκευής, αν και δεν προβλήθηκαν πλάνα.
Νωρίτερα, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν μια φωτογραφία που έδειχνε τον Υπουργό Εξωτερικών Abbas Araghchi να συναντά τον Hassan Ghazizadeh Hashemi, έναν κορυφαίο οφθαλμίατρο και πρώην Υπουργό Υγείας, ο οποίος ηγείται της ομάδας που φροντίζει τον πρέσβη.

ΗΠΑ - Ο Υπουργός Άμυνας Austin ανέβαλε την προγραμματισμένη επίσκεψή του στο Ισραήλ

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Lloyd Austin αποφάσισε να αναβάλει εσπευσμένα την προγραμματισμένη για την επόμενη εβδομάδα επίσκεψή του στο Ισραήλ, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters που επικαλείται πηγή από το Πεντάγωνο, η οποία ωστόσο δεν διευκρίνισε τον λόγο για την αναβολή του ταξιδιού.
Πάντως, η επίσκεψη του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ θα συνέπιπτε με περίοδο αυξημένης έντασης στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, λόγω των πολύνεκρων εκρήξεων σε ασυρμάτους και βομβητές μελών της Hezbollah για τις οποίες η Βηρυτός και το σιιτικό κίνημα κατηγορούν το Ισραήλ.
Από τις επιθέσεις αυτές, τουλάχιστον 37 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 3.000 τραυματίστηκαν το προηγούμενο διήμερο.

Οι ΥΠΕΞ Γαλλίας και ΗΠΑ ζητούν “αποκλιμάκωση” στη Μέση Ανατολή

Εντωμεταξύ, οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας και των ΗΠΑ κάλεσαν σήμερα από το Παρίσι όλες τις πλευρές να προχωρήσουν σε «αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή», δηλώνοντας «πολύ ανήσυχοι» για τις επιθέσεις εναντίον της Hezbollah στον Λίβανο.
Ο Γάλλος ΥΠΕΞ Stephan Sejourne είπε ότι Παρίσι και Ουάσινγκτον συντονίζουν τις ενέργειές τους για να περάσουν «μηνύματα αποκλιμάκωσης».
«Δεν θέλουμε να δούμε καμία κλιμάκωση από καμία πλευρά, που θα καθιστούσε την κατάσταση ακόμη πιο δύσκολη», είπε από την πλευρά του ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Antony Blinken.
Ο Αμερικανός υπουργός επανέλαβε ότι εξακολουθεί να πιστεύει πως μια κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας παραμένει εφικτή και αναγκαία.

Βίντεο που συγκλονίζει - Έτσι ανατινάχθηκαν οι συσκευές  της Hezbollah

Το μπαράζ εκρήξεων ασυρμάτων στη Βηρυτό σε διάστημα δύο ωρών, δείχνει βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας από το BBC.
Στο μεταξύ, σειρά εκρήξεων πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες τοποθεσίες του Λιβάνου -μεταξύ άλλων και κατά τη διάρκεια μιας κηδείας- σε εικόνες που μοιράστηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.



Βουλγαρία: Στο μικροσκόπιο οι διασυνδέσεις εταιρείας με τους βομβητές που εξερράγησαν στον Λίβανο

Η κρατική υπηρεσία ασφαλείας της Βουλγαρίας, DANS, ανέφερε πως εργάζεται από κοινού με το υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να ερευνήσει τον ρόλο μιας εταιρίας -για τις διασυνδέσεις με τους βομβητές της Hezbollah- που είναι εγγεγραμμένη στη Βουλγαρία, χωρίς να την κατονομάζει.
«Εξακριβώσεις πραγματοποιούνται με την εφορία και το υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να προσδιοριστεί ενδεχόμενος ρόλος μιας εταιρίας εγγεγραμμένης στη Βουλγαρία στην παροχή εξοπλισμού επικοινωνίας στη Hezbollah», ανέφερε η υπηρεσία στην ανακοίνωσή της.
Αντίθετα, η βουλγαρική υπηρεσία κρατικής ασφαλείας αποκλείει το ενδεχόμενο οι βομβητές να έφθασαν νόμιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της Βουλγαρίας, καθώς «κανένας τελωνειακός έλεγχος των εν λόγω προϊόντων δεν έχει καταγραφεί» από τους υπαλλήλους.
Βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως μια εταιρία με έδρα τη Σόφια και με την επωνυμία Norta Global Ltd είχε διευκολύνει την πώληση των βομβητών, που εξερράγησαν σε διάφορες περιοχές του Λιβάνου την Τρίτη, σκοτώνοντας 12 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 4.000.
Το Reuters σημειώνει πως δεν μπορεί προσώρας να επιβεβαιώσει τη σύνδεση με τη Norta Global, ενώ στελέχη της εταιρίας δεν απάντησαν μέχρι στιγμής σε αιτήματα για σχόλια. Δικηγόρος που καταχώρισε τη διεύθυνση της εταιρίας σε πολυκατοικία στη Σόφια, δεν απάντησε σε ερωτήσεις του Reuters.
Φωτογραφίες κατεστραμμένων βομβητών που ανέλυσε το Reuters, έδειξαν έναν μορφότυπο που συνάδει με βομβητές που κατασκεύασε η ταϊβανέζικη εταιρία Gold Apollo.
Η Gold Apollo δήλωσε χθες, Τετάρτη, πως οι βομβητές κατασκευάστηκαν από την BAC Consulting με έδρα τη Βουδαπέστη.
Όμως ο ουγγρικός ιστότοπος Telex ανέφερε, επικαλούμενος μη κατονομαζόμενες πηγές, πως η Norta Global εισήγαγε τους βομβητές και οργάνωσε την παράδοσή τους στη λιβανέζικη σιιτική οργάνωση.
Προσώρας, ούτε το AFP μπόρεσε να επικοινωνήσει με τη Norta Global, που είναι εγγεγραμμένη στο μητρώο εμπορικών επιχειρήσεων της Σόφιας.
Η εταιρία, που ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2022 από τον Νορβηγό Ρίνσον Γιόζε, κατέγραψε το περασμένο έτος τζίρο περίπου 650.000 ευρώ για υπηρεσίες παροχής συμβουλών διαχείρισης σε πελάτες εκτός ΕΕ, σύμφωνα με τη φορολογική δήλωσή της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης