Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το Ισραήλ έχει παγώσει τον κόσμο - Έδειξαν τον δρόμο για έναν παγκόσμιο υβριδικό πόλεμο μέσω… κινητών

Το Ισραήλ έχει παγώσει τον κόσμο - Έδειξαν τον δρόμο για έναν παγκόσμιο υβριδικό πόλεμο μέσω… κινητών
Ενώ οι παγιδευμένες συσκευές χρησιμοποιούνται στην κατασκοπεία εδώ και χρόνια, η κλίμακα και η βία των επιθέσεων στο Λίβανο ανησύχησαν ακόμη και ορισμένους έμπειρους αξιωματούχους
Ένα νέο είδος υβριδικού πολέμου «εγκαινίασαν» οι Ισραηλινοί, όταν χιλιάδες βομβητές και άλλες συσκευές εξερράγησαν στον Λίβανο αυτή την εβδομάδα.
Το περιστατικό αυτό όμως σηματοδοτεί μια νέα και θανατηφόρα κλιμάκωση στη χρήση των αλυσίδων εφοδιασμού ενάντια σε αντιπάλους, καθιστώντας επείγουσα την ανάγκη στην προσπάθεια των παγκόσμιων ηγετών να μειώσουν την εξάρτησή τους από τις τεχνολογίες των αντιπάλων.
Λιβανέζοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι τα gadget είχαν εκρηκτικά ως μέρος μιας περίπλοκης επίθεσης που φέρεται να έχει το Ισραήλ στη Hezbollah, διεισδύοντας στην αλυσίδα προμηθειών της υποστηριζόμενης από το Ιράν ομάδας με συνδέσμους από την Ταϊβάν στην Ουγγαρία.
Ενώ οι παγιδευμένες συσκευές χρησιμοποιούνται στην κατασκοπεία εδώ και χρόνια, η κλίμακα και η βία των επιθέσεων στο Λίβανο - που σκότωσαν τουλάχιστον 37 άτομα, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά, και τραυμάτισαν περίπου 2.300 ακόμη - ανησύχησαν ακόμη και ορισμένους έμπειρους αξιωματούχους.
Φοβούνται ότι οι παγκοσμιοποιημένες αλυσίδες εφοδιασμού που βοηθούν στην παραγωγή φθηνών αγαθών και τροφοδοτούν την παγκόσμια ανάπτυξη θα μπορούσαν να γίνουν όπλα στα χέρια ξένων αντιπάλων.
«Όταν εξαρτάσαι από άλλα έθνη για βασικές εισροές ή τεχνολογία, τους δίνεις μια πίσω πόρτα σε ό,τι κάνεις», είπε η Melanie Hart, η οποία μέχρι πρόσφατα ήταν ανώτερη αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπεύθυνη για αυτά τα θέματα και τώρα βρίσκεται στο Atlantic Council.
«Αυτή είναι μια επίδειξη του πώς φαίνεται να χρησιμοποιείς αυτή την εξάρτηση».

Ευάλωτες οι αλυσίδες εφοδιασμού

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν από καιρό αναγνωρίσει ότι οι ΗΠΑ εξαρτώνται υπερβολικά από την Κίνα για μια ποικιλία αγαθών και υπηρεσιών και τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση έχει αρχίσει να επιδιώκει να μεταφέρει ορισμένες ζωτικής σημασίας αλυσίδες εφοδιασμού, ειδικά αυτές που αφορούν την εθνική ασφάλεια, στις ΗΠΑ, μια διαδικασία γνωστή ως on-shoring, ή μετακίνηση τους σε φιλικές χώρες, γνωστή ως friend-shoring.
«Εάν το Ισραήλ μπορεί να το κάνει αυτό, μπορεί να το κάνει και η Κίνα», δήλωσε ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ Seth Moulton.
«Οι μακριές, αδιαφανείς αλυσίδες εφοδιασμού αφήνουν κενά που μπορούν πολύ εύκολα να αξιοποιηθούν και χρειαζόμαστε μια στρατηγική για το κλείσιμο τους σε στενή συνεργασία με τους συμμάχους μας».
Πρώην ανώτερος αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ περιέγραψε τις εκρήξεις στο Λίβανο ως απλώς την πιο πρόσφατη και πιο δραματική από μια σειρά επιθέσεων εφοδιαστικής αλυσίδας που είναι σε εξέλιξη σε όλο τον κόσμο αυτή τη στιγμή.
Συχνά χρειάζονται χρόνια για να προετοιμαστούν και τείνουν να στοχοποιούνται στενά για τον περιορισμό των παράπλευρων ζημιών, είπε ο αξιωματούχος.
Οι επιχειρήσεις απαγόρευσης - όπου τα εμπορεύματα αναχαιτίζονται και παραβιάζονται πριν από την παράδοση στον τελικό τους παραλήπτη - είναι ανεξέλεγκτα, είπε ο πρώην αξιωματούχος.
«Η διείσδυση σε μια αλυσίδα εφοδιασμού είναι ένα αρκετά τυπικό εργαλείο των υπηρεσιών πληροφοριών», δήλωσε ο Holden Triplett, πρώην αξιωματούχος του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών των ΗΠΑ.
«Τα τελευταία χρόνια, είδαμε ότι χρησιμοποιείται κυρίως για τη συλλογή πληροφοριών, αλλά όπως είδαμε πρόσφατα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για στοχευμένες δολοφονίες».

Τα βλέμματα στην Κίνα

Η Κίνα έχει προτάξει τους επιτιθέμενους στον κυβερνοχώρο να «προκαλέσουν όλεθρο στην κρίσιμη υποδομή μας τη στιγμή που θα επιλέξει», προειδοποίησε τον Απρίλιο ο διευθυντής του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών των ΗΠΑ Christopher Wray.
«Το σχέδιό της είναι να εξαπολύσει χαμηλά πλήγματα σε μη στρατιωτικές υποδομές για να προσπαθήσει να προκαλέσει πανικό και να σπάσει τη βούληση της Αμερικής να αντισταθεί».
Οι Αμερικανοί κατάσκοποι έχουν ιστορία να εκμεταλλεύονται την κυριαρχία της Αμερικής σε πολλές αλυσίδες εφοδιασμού για να εισάγουν τεχνολογίες σε αντιπάλους, από την επιχείρηση Stuxnet που έπληξε το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν μέχρι αποκαλύψεις πριν από μια δεκαετία ότι πράκτορες τροποποίησαν εξοπλισμό αμερικανικών τεχνολογικών εταιρειών που αποστέλλονταν στο εξωτερικό.
Η προστασία από εισβολή στον εικονικό κόσμο είναι ιδιαίτερα δύσκολη.
«Έχετε πολλές συσκευές εκεί έξω, είτε πρόκειται για επικοινωνία, είτε πρόκειται για υποδομές ζωτικής σημασίας, που έχουν ήδη κακόβουλο κώδικα μέσα τους», δήλωσε ο Eran Fine, διευθύνων σύμβουλος της ισραηλινής εταιρείας Nanolock Security, η οποία προστατεύει τη βιομηχανική υποδομή ζωτικής σημασίας από επιθέσεις στον κυβερνοχώρο. και διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα.
Η Ουάσιγκτον προσπάθησε να μειώσει ή ακόμα και να εξαλείψει την εξάρτηση από τις κινεζικές εταιρείες για υποδομές και εθνική ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης της αφαίρεσης υλικού σε ένα πρόγραμμα γνωστό ως "rip and replace".
Αλλά η αλληλεξάρτηση είναι δύσκολο να ξεφύγει.
Πέρυσι το αμερικανικό ναυτικό μείωσε τον αριθμό των κινεζικών προμηθειών στις αλυσίδες εφοδιασμού «κρίσιμων τεχνολογιών» κατά περίπου 40%, σύμφωνα με την Govini, μια κυβερνητική εταιρεία ανάλυσης δεδομένων.
Ωστόσο, η Πολεμική Αεροπορία και άλλες αμυντικές υπηρεσίες αύξησαν την εξάρτησή τους από την Κίνα, σύμφωνα με την εταιρεία.
Η Κίνα, από την πλευρά της, έχει εμπλακεί εδώ και καιρό σε μια ώθηση για «εγχώρια καινοτομία» για να μειώσει την εξάρτηση της χώρας από ξένες τεχνολογίες από κινητήρες αεριωθουμένων έως λειτουργικά συστήματα υπολογιστών.
Πέρυσι, πολλές κινεζικές υπηρεσίες και εταιρείες που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση διέταξαν το προσωπικό να σταματήσει να φέρνει iPhone και άλλες ξένες συσκευές στη δουλειά.

Δεν υπάρχει εναλλακτική

Εναλλακτικές λύσεις μπορεί να είναι δύσκολο να βρεθούν.
«Οι ΗΠΑ μπορούν να βασίζονται σε εταίρους υψηλής τεχνολογίας παντού – πιστούς συμμάχους, φίλους με τους οποίους μοιραζόμαστε τα βαθύτερα μυστικά μας», δήλωσε ο Hart, πρώην αξιωματούχος των ΗΠΑ.
«Οι καλύτερες επιλογές της Κίνας για φιλική υποστήριξη είναι η Ρωσία, η Βόρεια Κορέα και η Συρία», είπε.
«Το Πεκίνο ψωνίζει για νέους φίλους στον παγκόσμιο Νότο, αλλά είναι δύσκολο να αναπαραχθεί το πλεονέκτημα της δυτικής τεχνολογίας».
Ακόμη και η χρήση χαμηλής τεχνολογίας δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια, όπως έδειξαν τα γεγονότα στον Λίβανο αυτή την εβδομάδα.
Η Hezbollah είχε αγκαλιάσει τους βομβητές - μια τεχνολογία συνώνυμη με τη δεκαετία του 1990 - σε μια προσπάθεια να αποφύγει την επιτήρηση των ΗΠΑ και του Ισραήλ.
«Η Hezbollah αποφάσισε να προχωρήσει στη χαμηλή τεχνολογία για να μειώσει την ευαισθησία της σε επιθέσεις, αλλά είναι σαφές ότι δεν μπορεί να ακολουθήσει τόσο χαμηλή τεχνολογία ώστε να μην έχει από τα τρωτά σημεία», δήλωσε ο Brad Glosserman, ανώτερος σύμβουλος στο Pacific Forum, μια δεξαμενή σκέψης.
«Η ουσία είναι ότι σε έναν κόσμο με εξαιρετικά εκτεταμένες αλυσίδες εφοδιασμού, τα τρωτά σημεία είναι μέρος του συστήματος», δήλωσε ο Glosserman.
«Κάθε οργανισμός πρέπει να αγοράζει πράγματα. Η ευαλωτότητα είναι γεγονός της ζωής».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης