Τελευταία Νέα
Διεθνή

Politico: Όλεθρος στην Αρκτική - Η Ρωσία βρίσκεται ήδη σε θέση πολέμου με το ΝΑΤΟ

Politico: Όλεθρος στην Αρκτική - Η Ρωσία βρίσκεται ήδη σε θέση πολέμου με το ΝΑΤΟ
Πόλεμο στην Αρκτική μεταξύ NATO και Ρωσίας «βλέπει» το διεθνές ειδησεογραφικό δίκτυο Politico
Η Ρωσία είναι «πλήρως έτοιμη» για σύγκρουση με το ΝΑΤΟ στην Αρκτική, τονίζει σε δημοσίευμά του το Politico, μεταδίδοντας, παράλληλα, δηλώσεις του επικεφαλής της ρωσικης διπλωματίας, Sergey Lavrov.
«Βλέπουμε το ΝΑΤΟ να εντείνει τις ασκήσεις που σχετίζονται με πιθανές κρίσεις στην Αρκτική», δήλωσε ο Sergey Lavrov, σύμφωνα με τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, σε σχόλια που έκανε για μια σειρά ντοκιμαντέρ και δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή.
«Η χώρα μας είναι πλήρως έτοιμη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της στρατιωτικά, πολιτικά και από την άποψη των αμυντικών τεχνολογιών», πρόσθεσε.
Οι δηλώσεις του Lavrov σηματοδοτούν τον τελευταίο γύρο προειδοποιήσεων από το Κρεμλίνο, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει επανειλημμένα απειλήσει να  πόλεμο κατά του ΝΑΤΟ και των συμμάχων του, εφόσον πλήξουν τα ζωτικά συμφέροντα της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

NATO εναντίον Ρωσίας στην Αρκτική

Η Αρκτική είναι το βορειότερο σημείο της Γης και περιλαμβάνει εδάφη που ανήκουν σε οκτώ χώρες: Νορβηγία, Σουηδία, Φινλανδία, Δανία, Καναδά, Ηνωμένες Πολιτείες, Ισλανδία και Ρωσία.
Όλες εκτός από τη Ρωσία είναι μέλη του ΝΑΤΟ.
Η Φινλανδία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ τον Απρίλιο του περασμένου έτους ως απάντηση στην επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ η Σουηδία ακολούθησε τον Μάρτιο φέτος, με αποτέλεσμα να καταστούν το 31ο και 32ο μέλος της συμμαχίας, αντίστοιχα.
Παρόλα αυτά, ο Lavrov προειδοποίησε ότι «η Αρκτική δεν είναι έδαφος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας» και ανέφερε ότι άλλες, μη αρκτικές χώρες, όπως η Κίνα και η Ινδία, έχουν συμφέροντα εκεί.
Ένας από τους κορυφαίους διπλωμάτες της Μόσχας δήλωσε πέρυσι ότι η Φινλανδία θα είναι «η πρώτη που θα υποφέρει» αν ξεσπάσει πόλεμος μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας.
Τον Φεβρουάριο, η Ρωσία επίσης ανέστειλε τις ετήσιες πληρωμές της στο Αρκτικό Συμβούλιο, ένα διακυβερνητικό φόρουμ των αρκτικών εθνών, αφού τα άλλα μέλη μποϊκόταραν τη συμμετοχή της Μόσχας μετά την επιχείρηση στην Ουκρανία, αν και κάποια συνεργασία έχει έκτοτε επαναληφθεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης