Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ursula von der Leyen (ΕΕ): Δύο νέοι μηχανισμοί δανεισμού στην Ουκρανία συνολικού ύψους 80 δισεκ. ευρώ

Ursula von der Leyen (ΕΕ): Δύο νέοι μηχανισμοί δανεισμού στην Ουκρανία συνολικού ύψους 80 δισεκ. ευρώ
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα χορηγήσει το δάνειο των 35 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία σε μία δόση πριν από τις 31 Δεκεμβρίου 2024 και η Ουκρανία μπορεί να εκταμιεύσει περαιτέρω τα χρήματα σε μία ή περισσότερες δόσεις πριν από τις 31 Δεκεμβρίου 2025
Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen,ανακοίνωσε δύο νέους μηχανισμούς δανεισμού ύψους έως και 45 δισεκατομμυρίων ευρώ (περίπου 50 δισεκατομμύρια δολάρια) και 35 δισεκατομμυρίων ευρώ (περίπου 39 δισεκατομμύρια δολάρια) αντίστοιχα κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Κίεβο στις 20 Σεπτεμβρίου 2024.
Ενώ η Ουκρανία έχει χρεοκοπήσει σαν κράτος και οι οίκοι αξιολόγησης την θεωρούν default η ΕΕ δανείζει την Ουκρανία 80 δισεκ. ευρώ.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky συναντήθηκε με τη von der Leyen στο Κίεβο και δήλωσε στη συνέχεια ότι η Ουκρανία θα χρησιμοποιήσει μέρος του ευρωπαϊκού δανείου των 35 δισεκατομμυρίων ευρώ για να αγοράσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς κατασκευής Ουκρανίας και drones, να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της Ουκρανίας και να κατασκευάσει καταφύγια βομβών για την υπεράσπιση των ουκρανικών σχολείων ενάντια στα ρωσικά χτυπήματα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα χορηγήσει το δάνειο των 35 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία σε μία δόση πριν από τις 31 Δεκεμβρίου 2024 και η Ουκρανία μπορεί να εκταμιεύσει περαιτέρω τα χρήματα σε μία ή περισσότερες δόσεις πριν από τις 31 Δεκεμβρίου 2025.
Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Rustem Umerov δήλωσε στις 14 Σεπτεμβρίου ότι η Ουκρανία θα είναι σε θέση να παράγει εγχώρια αμυντικό εξοπλισμό αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2025, εάν η Ουκρανία λάβει πρόσθετη χρηματοδότηση από τους εταίρους της.
Ο Rustem Umerov σημείωσε ότι οι δυνατότητες αμυντικής βιομηχανικής παραγωγής της Ουκρανίας υπερβαίνουν σημαντικά το ποσό των επενδύσεων που μπορεί να διαθέσει η Ουκρανία από μόνη της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης