σύμβολα :
ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
γράφει :
Ο κίνδυνος χρονικής υστέρησης των εκροών έναντι των εισροών και τι πρέπει να κάνει το Χ.Α.
Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα ο οίκος FTSE Russell έβαλε σε watch list για πιθανή αναβάθμιση της ελληνικής κεφαλαιαγοράς από emerging σε developed, και τον ερχόμενο Μάρτιο θα επανεξετάσει τη κατηγοριοποίηση, αλλά η αναβάθμιση αναμένεται να γίνει κάποιους μήνες αργότερα.
Όπως σημειώνουν στελέχη της αγοράς, οι υποθέσεις για εισροές ανάλογες ή και λίγο μικρότερες από τις εκροές είναι λογικές και αναμενόμενες.
Το ζητούμενο είναι να έχει καλή ρευστότητα εκείνη την περίοδο η αγορά, ώστε να απορροφήσει τις πωλήσεις και να μην υπάρξει αύξηση της μεταβλητότητας.
Όμως τόσο η παραμονή στις αναδυόμενες όσο και η αναβάθμιση έχουν τα υπέρ και τα κατά τους. Μεταξύ των όσων προτείνουν στελέχη της αγοράς είναι η βελτίωση του marketing του ελληνικού χρηματιστηρίου, αλλά και η διατήρηση των καλών αποτελεσμάτων των εισηγμένων, ώστε να υπάρχουν λόγοι τοποθέτησης στην αγορά, αλλά και μη βιαστικής φυγής.
Σύμφωνα με τον διευθυντή του τμήματος ανάλυσης της Beta ΑΧΕΠΕΥ, Μάνο Χατζηδάκη, «όλα τα λεφτά είναι ο συγχρονισμός.
Και αυτό γιατί οι εκροές μπορεί να έρθουν νωρίτερα και οι εισροές αργότερα και σε βάθος έως και 2 ετών. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει ένα gap στα κεφάλαια.
Χρειάζεται επομένως εντατική προώθηση της κεφαλαιαγοράς, οι κερδοφορίες των εταιρειών να είναι καλές ώστε να μη δημιουργούν διάθεση πωλήσεων και να μπορέσουν να ‘ματσάριστούν’ οι εντολές». Ο κ.Χατζηδάκης υπολογίζει πως το ύψος των εισροών είναι 2 δισ. ευρώ, όσες και οι εκροές.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Ν.Χρυσοχοΐδης ΑΧΕΠΕΥ, Νίκος Χρυσοχοΐδης, απαντώντας στο ερώτημα αν είναι καλύτερα να είναι αναδυόμενη ή ανεπτυγμένη αγορά το Χ.Α. ανέφερε πως δεν μπορεί να απαντήσει στο ερώτημα τι θα είναι καλύτερο για την αγορά και πως καταλαβαίνει τα επιχειρήματα και των δύο πλευρών. Αρχικά όπως ανέφερε, οι ανεπτυγμένες αγορές είναι μεγαλύτερες σε μέγεθος και όσοι επενδύουν εκεί είναι πιο προσεκτικοί, αλλά και λιγότερο ανεκτικοί.
Με άλλα λόγια αν χειροτερεύσουν τα πράγματα, ρευστοποιούν πιο εύκολα και δεν δίνουν περίοδο χάριτος, όπως στις αναδυόμενες. Δεν είναι όλα θετικά και αυτό που χρειάζεται η αγορά μας είναι καλύτερο marketing, να λειτουργεί σωστά, να ασκείται σωστός έλεγχος και να υπάρχει διαφάνεια στις ανακοινώσεις των εισηγμένων.
«Η αγορά μας δυστυχώς ή ευτυχώς είναι αυτή, δεν μπορούμε να έχουμε μεγάλες απαιτήσεις.
Πρέπει να κοιτάξουμε να κάνουμε το νοικοκυριό μας και μετά να περιμένουμε τα αποτελέσματα».
Σύμφωνα με τον οικονομολόγο της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, Λουκά Παπαϊωάννου, «μαακροπρόθεσμα συμφέρει να είσαι στις ανεπτυγμένες αγορές, γιατί η μεταβλητότητα σε αυτές τις αγορές είναι μικρότερη σε σύγκριση με τις αναδυόμενες αγορές».
Το θέμα πάντως για τον κ.Παπαϊωάννου, δεν είναι να είσαι ανεπτυγμένη ή αναδυόμενη αγορά.
Το θέμα είναι να είσαι αγορά.
Και αυτό που δείχνει η δική μας είναι ότι δεν υπάρχει αγορά με τέτοιους τζίρους, τονίζει με νόημα ο κ.Παπαϊωάννου.
«Οι αποτιμήσεις είναι χαμηλές, οι τιμές- στόχοι που δίνουν οι αναλυτές είναι υψηλοί αλλά κανείς δε συγκινείται.
Το στόρι μας έχει κάποιο θέμα, δεν έχουμε κάτι να πουλήσουμε. Κάναμε ιδιωτικοποιήσεις και αποκρατικοποιήσεις και από εκεί και πέρα; Χρειαζόμαστε στόρι για τα επόμενα πέντε χρόνια.
Οι αποτιμήσεις μόνο δε φτάνουν, όπως φαίνεται.
Δείτε Αμερική και Γερμανία για σύγκριση.
Εμείς με καλή ανάπτυξη και εταιρικά κέρδη δυστυχώς δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε», καταλήγει ο κ.Παπαϊωάννου.
Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών