Μια νίκη του Donald Trump στις αμερικανικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου 2024 θα επιταχύνει τις διαρθρωτικές αλλαγές που αποτελούν μεγάλη πρόκληση για την Ευρώπη, όπως ο αυξανόμενος προστατευτισμός, οι μειωμένες ευκαιρίες εξαγωγών προς την Κίνα και τις ΗΠΑ και η ανάγκη να δαπανηθούν περισσότερα για την άμυνα σε μια εποχή που οι δημοσιονομικές θέσεις είναι τεταμένες.
Ωστόσο, οι αναλυτές της Capital Economics, σημείωσαν ότι οι βραχυπρόθεσμες μακροοικονομικές συνέπειες θα είναι μικρότερες από ό,τι πολλοί φοβούνται.
Μια νίκη του Donald Trump στις αμερικανικές εκλογές θα επηρέαζε την οικονομία της ευρωζώνης μέσω πολλών διαύλων, με σημαντικότερους τους υψηλότερους δασμούς, την άσκηση μεγαλύτερης πίεσης για αποσύνδεση από την Κίνα, τη μείωση της στήριξης προς την Ουκρανία, τις υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων και το ισχυρότερο δολάριο.
Δασμοί: Κατά τη διάρκεια της φετινής προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, ο Trump υποστήριξε συχνά έναν οριζόντιο δασμό 10% στις εισαγωγές και μερικές φορές πρότεινε δασμό 20%.
Εάν επιβληθεί, αυτό θα αποτελούσε πρόσθετο κόστος για τους εξαγωγείς της ευρωζώνης και θα επιβράδυνε τις ευρωπαϊκές οικονομίες - ιδίως τη Γερμανία για την οποία οι ΗΠΑ αποτελούν βασική εξαγωγική αγορά. (Βλέπε διαγράμματα 1 & 2.) Ωστόσο, το πλήγμα για την οικονομία της ευρωζώνης θα ήταν μικρότερο από ό,τι πολλοί αναλυτές έχουν προτείνει, εκτιμά η Capital Economics.
Κατ' αρχάς, η απειλή των αμερικανικών δασμών μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με αντάλλαγμα παραχωρήσεις από την ΕΕ.
Αυτό έκανε ο Jean Claude Juncker όταν οι ΗΠΑ απείλησαν με δασμούς στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα το 2018.
Αλλά ακόμη και αν εφαρμοστούν οι δασμοί, εκτιμούμε ότι το άμεσο πλήγμα από έναν δασμό 10% θα ήταν μόνο περίπου 0,1% του ΑΕΠ της ευρωζώνης, οπότε ένας δασμός 20% θα κόστιζε πιθανότατα μόνο περίπου 0,2% του ΑΕΠ, κατανεμημένο σε δύο χρόνια.
Ένας λόγος για αυτή τη σχετικά χαμηλή εκτίμηση είναι ότι οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν μικρό μερίδιο της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Επίσης, ένας δασμός που θα εφαρμοζόταν σε όλες τις χώρες δεν θα έθετε την Ευρώπη σε μειονεκτική θέση σε σχέση με τους ανταγωνιστές της.
Πίεση για αποσύνδεση από την Κίνα: Κατά τα τελευταία χρόνια οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν τη διπλωματική τους επιρροή για να αναγκάσουν την Ευρώπη να περιορίσει ή να αφαιρέσει κινεζικό εξοπλισμό (κυρίως της Huawei) από το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας της και να περιορίσει τις εξαγωγές μηχανημάτων λιθογραφίας υψηλής τεχνολογίας στην Κίνα (από την ASML).
Μια δεύτερη κυβέρνηση Trump θα μπορούσε να διευρύνει αυτόν τον «εξαναγκασμό» της ΕΕ να περιορίσει το εμπόριο και τις επενδύσεις με την Κίνα.
Ωστόσο, αυτό δεν είναι καθόλου βέβαιο.
Η εμπειρία δείχνει ότι ο Trump είναι απίθανο να ακολουθήσει μια συνεπή πολιτική και μπορεί να συνάψει μια εμπορική συμφωνία, ή μια σειρά από μικρές συμφωνίες, με την Κίνα. Μπορεί επίσης να θέλει να αποφύγει να θέσει σε κίνδυνο τις επενδύσεις στην Κίνα από εταιρείες όπως η Apple και ιδίως η Tesla.
Από την πλευρά της, η ΕΕ μπορεί να αντισταθεί στις αμερικανικές πιέσεις, ιδίως εάν η χάραξη πολιτικής των ΗΠΑ αποδειχθεί ασταθής και απρόβλεπτη.
Η Γερμανία, ειδικότερα, επιθυμεί να διατηρήσει στενούς δεσμούς με την Κίνα λόγω των συμφερόντων του τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας της. Έτσι, το συμπέρασμα είναι ότι πιθανώς θα υπάρξει περαιτέρω αύξηση των εμπορικών εντάσεων μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ και της Κίνας, αλλά το πώς ακριβώς θα εξελιχθεί αυτό είναι πολύ ασαφές.
Σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας: Ο Trump έχει δηλώσει ότι θα δώσει πρόωρο τέλος στη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας, αλλά δεν έχει πει πώς θα το κάνει.
Τα σχόλια του παρελθόντος υποδηλώνουν ότι θα μειώσει τη στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία και θα ασκήσει πίεση στο Κίεβο να καταλήξει σε συμφωνία με τη Ρωσία. Η ΕΕ δεν θα υποστηρίξει μια τέτοια πολιτική, αλλά οι κυβερνήσεις της ΕΕ θα δυσκολευτούν να καλύψουν οποιοδήποτε έλλειμμα στην υποστήριξη των ΗΠΑ.
Το συμπέρασμα είναι ότι η νίκη του Donald Trump θα εισήγαγε πρόσθετη αβεβαιότητα στην παγκόσμια οικονομία και δεν θα βοηθούσε την ανάπτυξη.
Όμως, ενώ η Capital Economics αναγνωρίζει την τεράστια αβεβαιότητα, εκτιμά ότι η κλίμακα οποιουδήποτε άμεσου αντίκτυπου στην ευρωζώνη θα είναι μικρότερη από ό,τι πολλοί φοβούνται.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών