Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Tι κεφάλαια διαθέτουν οι 474.000 επενδυτές του Ελληνικού Χρηματιστηρίου και πόσοι είναι οι εκατομμυριούχοι

Tι κεφάλαια διαθέτουν οι 474.000 επενδυτές του Ελληνικού Χρηματιστηρίου και πόσοι είναι οι εκατομμυριούχοι
Άνοδο εμφανίζουν τα χαρτοφυλάκια αξίας άνω των 500 χιλ. ευρώ - Μόλις 315 επενδυτές με μερίδες άνω του 1 εκατ. ευρώ
Η λιανική των επενδυτών - δηλαδή τα χαρτοφυλάκια αξίας έως 3.000 ευρώ, αν και είναι λιγότερα από τον Ιούνιο του 2023 - συνεχίζει να αποτελεί την βάση του ελληνικού χρηματιστηρίου, αφού αντιπροσωπεύει περίπου 70% του συνόλου των επενδυτών.
Η συγκεκριμένη κατηγορία διαχρονικά αποτελεί αντικείμενο λοιδορίας, αλλά και εκμετάλλευσης στις συναλλαγές μετοχών ή στα εταιρικά ομόλογα, ειδικά τα τελευταία πωλούνται δίχως εξασφαλίσεις.
Και για όσο διάστημα, οι επενδυτές της λιανικής, δεν αυξάνουν την αξία των χαρτοφυλακίων τους, το ελληνικό χρηματιστήριο θα συνεχίσει να παραμένει σχεδόν “ακίνητο”.
Εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να αναπτυχθεί, όπως συμβαίνει άλλωστε σε όλες τις διεθνείς ανεπτυγμένες αγορές του κόσμου.
Την ίδια περίοδο, όπως θα δούμε, τα χαρτοφυλάκια επενδυτών αξίας άνω των 500 χιλ. ευρώ, παρουσιάζουν άνοδο της αξίας τους, ενώ οι νέοι “εκατομμυριούχοι” σε σχέση με το 2023 είναι 315 περισσότεροι.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, οι επενδυτές είναι λιγότεροι στα χαρτοφυλάκια με αξία μεταξύ 100 χιλ. ευρώ και 200 χιλ. ευρώ.
Εάν συνυπολογίσει κανείς την πτώση της αξίας των συναλλαγών στις διαθέσεις μετοχών (Αεροδρόμιο Αθηνών, Πειραιώς, Εθνική, Cenergy) βλέπουμε ότι, επιβαρύνθηκαν περισσότερο τα “μεσαία” χαρτοφυλάκια, τα οποία διέθεταν και τις μεγαλύτερες δυνατότητες να διοχετεύσουν ρευστότητα στα placements.
Με δεδομένο ότι η άνοδος του Γενικού Δείκτη - μεταξύ των δυο περιόδων - είναι 8,5%, η σύγκριση στα χαρτοφυλάκια των δυο περιόδων δείχνει ότι, καταγράφεται άνοδος της αξίας από την κατηγορία άνω των 9χιλ. ευρώ.
Και, πιθανώς, η αύξηση της αξίας τους είναι συνάρτηση της διασποράς του κινδύνου, αφού συνήθως κατέχουν περισσότερες από τρεις – τέσσερις μετοχές.
Ας δούμε, όμως, αναλυτικά την σύγκριση των δυο περιόδων (πίνακας 1 και πίνακας 2). Συνολικά, σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2023 καταγράφεται μείωση στο σύνολο των μερίδων που κατέχουν μετοχές (σήμερα έχουμε σύνολο 474.545 μερίδες ενώ το 2023 είχαμε 483.681.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΧΑΕ, η διαφορά είναι περίπου 9.000 μερίδες λιγότερες και μπορεί να εικάσει κανείς ότι έχει ατονήσει το ενδιαφέρον σε σχέση με 1,5 χρόνο πριν.
Όμως, κατά την ΕΧΑΕ, η αξία του χαρτοφυλακίου έχει αυξηθεί ανά επενδυτή.
Δηλαδή «μερίδες με αξία μεγαλύτερη των 3.000 ευρώ» είναι περισσότερες από ότι πριν 1,5 χρόνο (αυτό είναι απόρροια γιατί ο ΓΔ είναι περίπου +8% σε σχέση με 1,5 χρόνο πριν.
Επομένως όσοι έχουν μερίδες με μετοχές –ας είναι λιγότερες- έχει αυξηθεί η αξία τους).
Συνεπώς, το συμπέρασμα είναι ότι η μείωση στο σύνολο των μερίδων έχει προέλθει από τους επενδυτές που είχαν μετοχές με αξία χαρτοφυλακίου αρκετά μικρή (έως 3.000 ευρώ).

Παφίλος_1.jpg
Παφίλας_2.jpg

Οι διεθνείς επενδυτές “παίζουν” και τους δείκτες

Η άνοδος του Γενικού Δείκτη του χρηματιστηρίου κατά 40% εντός του 2023 επηρεάζει τα στοιχεία, ωστόσο η αιτία των διαφορών χρειάζεται να αναζητηθεί και στην πολύμηνη συσσώρευση του ελληνικού χρηματιστηρίου το 2024 έναντι όλων των διεθνών αγορών.
Όσο κι αν οι επενδυτές, είναι επικεντρωμένοι στην πορεία των μετοχών που κατέχουν, για τους διεθνείς επενδυτές, ο ελληνικός Γενικός Δείκτης παραμένει μια “σηματωρός”.
Όταν τα κέρδη των Δεικτών στις διεθνείς αγορές είναι περισσότερα, τότε απλά οι διεθνείς επενδυτές στρέφονται προς σ αυτές.
Βεβαίως, όπως έχει παρατηρηθεί στο παρελθόν, οι διαχειριστές επανέρχονται, όταν μια αγορά συνεχίζει να παραμένει υποτιμημένη σε σύγκριση με τα θεμελιώδη της.
Από την άλλη πλευρά, η δομή της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς - η οποία δεν διαθέτει το απαραίτητο βάθος – συνεχίζει να αποτελεί εμπόδιο καθώς οι διαχειριστές πρώτα ενδιαφέρονται για την ρευστότητα του χρηματιστηρίου και ύστερα αποφασίζουν τις τοποθετήσεις τους.

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης