Netanyahu: Μέσα σε λίγες ημέρες ο ισραηλινός στρατός κατέστρεψε υποδομές και εγκαταστάσεις που ο Assad έκτιζε για δεκαετίες - Ρωσία: Δεν υπάρχουν τελικές αποφάσεις για τις ρωσικές βάσεις
(upd8) Εξαιρετικά ρευστή είναι η επόμενη ημέρα στη Συρία, καθώς μετά την πτώση του προέδρου Bashar al Assad κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει το πώς θα εξελιχθεί το σημερινό χαοτικό σκηνικό.
Αν και οι τζιχαντιστές της Hayat Tahrir al-Sham και οι αντάρτες του Συριακού Εθνικού Στρατού υποστηρίζουν πως επικεντρώνουν όλες τις προσπάθειες τους στην ανοικοδόμηση της Συρίας, το μεγάλο ερώτημα είναι αν θα καταφέρουν να κρατήσουν την χώρα ενωμένη.
Και δεν είναι μόνο οι επιδιώξεις των διαφόρων μεγάλων εθνοτήτων όπως οι Κούρδοι, οι Δρούζοι και οι Αλεβίτες, οι οποίες θέλουν να διασφαλίσουν τις θέσεις τους στο νέο πολιτικό σκηνικό της χώρας, είναι κυρίως οι παρεμβάσεις τρίτων, όπως το Ισραήλ, το οποίο έχει αποφασίσει να αλλάξει τον χάρτη της Μέσης Ανατολής.
Μετά την εισβολή και την κατάσταση της ουδέτερης ζώνης στα Υψώματα του Golan, το Ισραήλ αποφάσισε να διπλασιάσει τους εποίκους της στα κατεχόμενα αυτά εδάφη, υποστηρίζοντας πως η απειλή από τη Συρία παραμένει, τη στιγμή που δημοσιεύματα δεν αποκλείουν τη διάσπαση των δυνάμεων της αντιπολίτευσης αλλά και το σενάριο ενός εμφύλιου πολέμου μεταξύ των Κούρδων που έχουν την υποστήριξη των ΗΠΑ και ανταρτών που στηρίζονται από την Τουρκία.
Ρωσία: Δεν υπάρχουν τελικές αποφάσεις για τις βάσεις
Την ίδια στιγμή η Ρωσία διαμηνύει ότι ακόμα δεν υπάρχουν τελικές και οριστικές αποφάσεις για τις βάσεις της στη Συρία.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov, ο διάλογος είναι σε εξέλιξη με τις δυνάμεις που ελέγχουν την χώρα για το ποια θα είναι η τύχη των ρωσικών βάσεων σε Tartus και Khmeimim.
Netanyahu: Δεν θέλουμε πόλεμο
«Η ενίσχυση του Golan είναι ενίσχυση του Κράτους του Ισραήλ και είναι ιδιαιτέρως σημαντική την περίοδο αυτή.
Θα συνεχίσουμε να είμαστε δεσμευμένοι σε αυτό για την ανάπτυξη και τον εποικισμό τους» είπε ο Netanyahu, ο οποίος υπογράμμισε πως είχε συνομιλίες με τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump το περασμένο Σάββατο σχετικά με τις εξελίξεις στη Συρία.
Γεγονός που σημαίνει ότι κατά πάσα πιθανότητα «πήρε το πράσινο φως» από τις ΗΠΑ για το σχέδιο του να επεκτείνει τους ισραηλινούς οικισμούς στα Υψώματα του Golan.
«Δεν έχουμε κανένα συμφέρον από μια σύγκρουση με τη Συρία.
Οι ενέργειες μας στη Συρία έχουν σκοπό να αποτρέψουν τις πιθανές απειλές από τη Συρία και να αποτρέψουν την κατάληψη εδαφών από τρομοκρατικά στοιχεία κοντά στα σύνορα μας» υπογράμμισε ο Netanyahu, τονίζοντας ότι ο Ισραήλ θα διαμορφώσει την πολιτική του απέναντι στη Συρία «σύμφωνα με την πραγματικότητα στο έδαφος».
Εγείρουν θέμα τρομοκρατίας
«Για δεκαετίες η Συρία υπήρξε ένας ενεργός εχθρός του Ισραήλ που επανειλημμένα μας επιτίθεντο, που επέτρεπε και σε άλλους να μας επιτίθενται από το έδαφος της, που επέτρεπε στο Ιράν να εξοπλίζει την Hezbollah μέσω του εδάφους της…
Για να διασφαλίσουμε ότι αυτό που συνέβη, δεν πρόκειται να ξανασυμβεί, το Ισραήλ έχει λάβει μια σειρά από εντατικές ενέργειες τις τελευταίες ημέρες» είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αναφέροντας πως μαζί με τον υπουργό Άμυνας εξουσιοδότησαν τον IDF να εξουδετερωθούν οποιεσδήποτε απειλές από τη Συρία κα να εμποδίσουν τρομοκρατικές ομάδες να καταλάβουν εδάφη κοντά στα σύνορα.
Αλλά και ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Israel Katz επισήμανε πως οι τελευταίες εξελίξεις στη Συρία έχουν αυξήσει τις απειλές για το Ισραήλ, παρά όπως είπε, τη μετριοπαθή εικόνα που παρουσιάζουν οι ηγέτες των ανταρτών».
Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση Netanyahu ενέκρινε ένα σχέδιο ύψους 11 εκατομμυρίων δολαρίων για την ενθάρρυνση της δημογραφικής ανάπτυξης στο Golan.
Καταδίκη Αράβων
Τις κινήσεις αυτές του Ισραήλ καταδίκασαν με έντονο τρόπο η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία έκαναν λόγο για «σκόπιμη προσπάθεια επέκτασης της κατοχής».
Εκτιμάται ότι έως σήμερα, περίπου 31.000 Ισραηλινοί έποικοι κατοικούν στα κατεχόμενα εδάφη του Golan με τους περισσότερους να ασχολούνται με τη γεωργία και τον τουρισμό.
Στο Golan κατοικούν και περίπου 24.000 Δρούζοι, μια αραβική μειονότητα, εκπρόσωποι των οποίων από την περιοχή Hader πρόσφατα εξέφρασαν την επιθυμία… ακόμα και να προσαρτηθούν από το Ισραήλ, πριν υπάρξει παρέμβαση από την ιερατική επιτροπή των Δρούζων της ίδιας περιοχής, με την οποία δηλωνόταν ξεκάθαρα ότι «η μοίρα των Δρούζων ανήκει στην ενιαία Συρία και ως εκ τούτου τάσσεται κατά οιουδήποτε σχεδίου απόσχισής τους από την συριακή επικράτεια».
Πάντως κατά καιρούς οι Δρούζοι έχουν ταχθεί υπέρ μιας ευρύτερης αυτονομίας ή ακόμα και υπέρ… ενός ανεξάρτητου κράτους.
Νέοι βομβαρδισμοί Ισραήλ
Την ίδια στιγμή, το Ισραήλ εξακολουθεί να βομβαρδίζει υποδομές του συριακού στρατού σε διάφορες περιοχές της Συρίας.
Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το Ισραήλ βομβάρδισε τα ξημερώματα της Δευτέρας 16/12 στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην παραθαλάσσια περιοχή Tartus.
«Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν πλήγματα σε διάφορες εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων ειδικά μονάδων αντιαεροπορικής άμυνας και αποθηκών πυραύλων εδάφους-εδάφους» αναφέρει το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επισημαίνοντας πως επρόκειτο για τους «σφοδρότερους βομβαρδισμούς από το 2012».
Σημειώνεται πως στην Tartus βρίσκεται και η ναυτική βάση της Ρωσίας.
Σύμφωνα με τον Netanyahu, μέσα σε λίγες ημέρες το Ισραήλ διέλυσε την στρατιωτική υποδομή που το καθεστώς Assad έκτιζε εδώ και δεκαετίες προκειμένου, όπως είπε, να διασφαλίσει ότι τα επικίνδυνα όπλα της Συρίας δεν θα στοχεύουν πλέον το ισραηλινό έδαφος.
Μάλιστα διεμήνυσε πως το Ισραήλ θα συνεχίσει να χτυπά οπουδήποτε και όποτε το κρίνει απαραίτητο και για όσο διάστημα χρειαστεί, προκειμένου να εμποδίσει το Ιράν και τη Hezbollah να είναι σε θέση να επιφέρουν οποιοδήποτε πλήγμα στο Ισραήλ.
al Golani (επικεφαλής τζιχαντιστών): Δεν θέλουμε συγκρούσεις, αλλά ανοικοδόμηση
Παρά τις κινήσεις αυτές των Ισραηλινών, ο επικεφαλής των τζιχαντιστών της Hayat Tahrir al-Sham Αbu Mohammed al-Golani, διαμηνύει πως οι νέες αρχές στη Συρία δεν θέλουν να εμπλακούν σε νέες συγκρούσεις καθώς βασικό μέλημα τους είναι η ανοικοδόμηση της χώρας.
Πάντως ο al-Golani υποστήριξε πως το Ισραήλ καταφεύγει σε ψευδείς προφάσεις για να δικαιολογήσει τις επιθέσεις του στη Συρία.
«Η προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι η ανοικοδόμηση και η σταθερότητα, χωρίς να παρασυρόμαστε σε διαφωνίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περαιτέρω καταστροφή» ανέφερε σε δηλώσεις του ο al Golani.
Washington Post: Πιθανός εμφύλιος ανταρτών και Κούρδων
Ένας εμφύλιος πόλεμος που θα περιλαμβάνει φιλοτουρκικές δυνάμεις που αποτελούν μέρος του συνασπισμού στρατιωτικών ομάδων που ήρθαν στην εξουσία και κουρδικές δυνάμεις που υποστηρίζονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι πιθανό να ξεσπάσει στη Συρία μετά την πτώση του Bashar al Assad, όπως αναφέρει η Washington Post.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της WP, η προσπάθεια των Κούρδων να ανακηρύξουν την ανεξαρτησία τους θα συναντήσει έντονη αντίδραση από τις νέες συριακές αρχές και «θα μπορούσε να σύρει την Άγκυρα ακόμα πιο βαθιά στα προβλήματα της Συρίας και να εμπλέξει και τα αμερικανικά στρατεύματα που είναι αναπτυγμένα στα βορειοανατολικά της χώρας».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι διάσπασης της συριακής αντιπολίτευσης, όπως και η συνεχιζόμενη παρέμβαση του Ισραήλ, της Τουρκίας και των Ηνωμένων Πολιτειών στις υποθέσεις της Συρίας.
Μια περαιτέρω επίθεση από τις φιλοτουρκικές ομάδες πιθανότατα θα αναγκάσουν τις κουρδικές δυνάμεις να υποχωρήσουν, απειλώντας τη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στη Συρία.
Οι περισσότερες από τις συριακές επαρχίες Deir ez-Zor, Raqqa και Hasakah, που βρίσκονται στην ανατολική και βορειοανατολική Συρία, ελέγχονται επί του παρόντος από τις Κουρδικές Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), τις οποίες υποστηρίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Από το 2015, η αμερικανική διοίκηση έχει δημιουργήσει εννέα στρατιωτικές βάσεις στην περιοχή.
Οι Κούρδοι ελέγχουν το 25% της Συρίας.
Fidan (ΥΠΕΞ Τουρκίας): Καμία εμπλοκή
Η Τουρκία δεν συμμετείχε στην επιχείρηση της ένοπλης αντιπολίτευσης στη Συρία, η οποία οδήγησε στην πτώση της διοίκησης του Assad υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Hakan Fidan.
«Η Τουρκία δεν συμμετείχε σε μια τέτοια διαδικασία.
Μετά την έναρξη της επιχείρησης από το HTS (Hayat Tahrir al-Sham) και άλλες ομάδες της αντιπολίτευσης, κάναμε εντατικές προσπάθειες για να διασφαλίσουμε ότι θα πραγματοποιηθεί με τον όσο το δυνατόν πιο αναίμακτο και χωρίς προβλήματα τρόπο, αλλά δεν ενώσαμε δυνάμεις με οποιαδήποτε χώρα ή οργάνωση, ούτε συμμετείχαμε στον σχεδιασμό» επισήμανε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.
Επιπλέον, ο Fidan είπε ότι δεν είχε συναντηθεί με τον Assad προκειμένου να συζητήσουν για την ομαλοποίηση των σχέσεων Τουρκίας – Συρίας αν και υπογράμμισε ότι τέτοιες προσπάθειες είχαν γίνει επανειλημμένα από τρίτες χώρες.
«Κάναμε προσπάθειες, το θέλαμε, αλλά αυτοί αρνήθηκαν.
Χρησιμοποιήσαμε ακόμη και χώρες της περιοχής ως μεσάζοντες, ιδιαίτερα το Ιράκ, αλλά ο Assad απάντησε αρνητικά σε όλους» υποστήριξε ο Fidan.
To Ισραήλ δεν ήθελε να φύγει ο Assad
Όπως είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, το Ισραήλ δεν ήθελε ποτέ να φύγει ο Assad.
«Ο Assad ήταν γενικά ένας χρήσιμος παίκτης για αυτούς» επισήμανε ο Fidan, αναφέροντας πως η Τουρκία θέλει τη δημιουργία μιας δημοκρατικής πολιτικής κυβέρνησης στη Συρία.
«Προσπαθούμε να εγκαταστήσουμε μια δημοκρατική πολιτική κυβέρνηση στη Συρία.
Δεν θέλουμε η νέα κυβέρνηση στη Συρία να επαναλάβει τις ενέργειες του Assad.
Θα βοηθήσουμε τις νέες αρχές στη Συρία» υπογράμμισε ο Fidan, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία «δεν πρόκειται να αντικαταστήσει το Ιράν στη Συρία».
«Δεν νομίζω ότι η Συρία θα γίνει πεδίο διαφωνιών, δεδομένου ότι η Τεχεράνη γνωρίζει τη νέα κατάσταση», δήλωσε ο επικεφαλής του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.
Πάνω από 7.600 Σύροι έφυγαν από την Τουρκία
Πάνω από 7.600 Σύροι πρόσφυγες πέρασαν τα τουρκικά σύνορα και επέστρεψαν στη χώρα τους τις πέντε πρώτες ημέρες μετά την πτώση του προέδρου Bashar al Assad πριν από μια εβδομάδα και πλέον.
Εκτιμάται ότι ο συνολικός αριθμός των Σύρων που «επέστρεψαν οικειοθελώς από την Τουρκία» στη χώρα τους ανήλθε σε 7.621 από την 9η ως την 13η Δεκεμβρίου.
Η Τουρκία φιλοξενεί σχεδόν τρία εκατομμύρια Σύρους που εγκατέλειψαν τη χώρα τους μετά το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου το 2011, από τους οποίους 1,24 εκατ. (περί το 42%) κατάγονται από το Χαλέπι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας.
Επιστροφή… στην κανονικότητα
Σε μια προσπάθεια επιστροφής στην κανονικότητα μετά την πτώση του Assad, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια επαναλειτουργούν, ενώ αποκαθίστανται τα προβλήματα και με τη διάθεση βενζίνης και πετρελαίου.
Ήδη αρκετά καταστήματα ανεβάζουν και πάλι τα ρολά τους, ενώ στην παλιά πόλη της Δαμασκού, εστιατόρια και μπαρ άνοιξαν και πάλι για πρώτη φορά από τότε που οι τζιχαντιστές εισέβαλαν στην πόλη.
Αλλά και το εθνικό νόμισμα, η συριακή λίρα ενισχύθηκε κατά 20% έναντι του αμερικανικού δολαρίου την Κυριακή 15/12, καταγράφοντας την καλύτερη επίδοση της από το οικονομικό κραχ του 2021, αν και εκτιμάται ότι το 90% του πληθυσμού ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας.
Επίσης υπάρχουν εκτιμήσεις ότι το αεροδρόμιο της Δαμασκού θα μπορούσε να επαναλειτουργήσει μέσα στην εβδομάδα.
www.bankingnews.gr
Αν και οι τζιχαντιστές της Hayat Tahrir al-Sham και οι αντάρτες του Συριακού Εθνικού Στρατού υποστηρίζουν πως επικεντρώνουν όλες τις προσπάθειες τους στην ανοικοδόμηση της Συρίας, το μεγάλο ερώτημα είναι αν θα καταφέρουν να κρατήσουν την χώρα ενωμένη.
Και δεν είναι μόνο οι επιδιώξεις των διαφόρων μεγάλων εθνοτήτων όπως οι Κούρδοι, οι Δρούζοι και οι Αλεβίτες, οι οποίες θέλουν να διασφαλίσουν τις θέσεις τους στο νέο πολιτικό σκηνικό της χώρας, είναι κυρίως οι παρεμβάσεις τρίτων, όπως το Ισραήλ, το οποίο έχει αποφασίσει να αλλάξει τον χάρτη της Μέσης Ανατολής.
Μετά την εισβολή και την κατάσταση της ουδέτερης ζώνης στα Υψώματα του Golan, το Ισραήλ αποφάσισε να διπλασιάσει τους εποίκους της στα κατεχόμενα αυτά εδάφη, υποστηρίζοντας πως η απειλή από τη Συρία παραμένει, τη στιγμή που δημοσιεύματα δεν αποκλείουν τη διάσπαση των δυνάμεων της αντιπολίτευσης αλλά και το σενάριο ενός εμφύλιου πολέμου μεταξύ των Κούρδων που έχουν την υποστήριξη των ΗΠΑ και ανταρτών που στηρίζονται από την Τουρκία.
Ρωσία: Δεν υπάρχουν τελικές αποφάσεις για τις βάσεις
Την ίδια στιγμή η Ρωσία διαμηνύει ότι ακόμα δεν υπάρχουν τελικές και οριστικές αποφάσεις για τις βάσεις της στη Συρία.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov, ο διάλογος είναι σε εξέλιξη με τις δυνάμεις που ελέγχουν την χώρα για το ποια θα είναι η τύχη των ρωσικών βάσεων σε Tartus και Khmeimim.
Netanyahu: Δεν θέλουμε πόλεμο
«Η ενίσχυση του Golan είναι ενίσχυση του Κράτους του Ισραήλ και είναι ιδιαιτέρως σημαντική την περίοδο αυτή.
Θα συνεχίσουμε να είμαστε δεσμευμένοι σε αυτό για την ανάπτυξη και τον εποικισμό τους» είπε ο Netanyahu, ο οποίος υπογράμμισε πως είχε συνομιλίες με τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump το περασμένο Σάββατο σχετικά με τις εξελίξεις στη Συρία.
Γεγονός που σημαίνει ότι κατά πάσα πιθανότητα «πήρε το πράσινο φως» από τις ΗΠΑ για το σχέδιο του να επεκτείνει τους ισραηλινούς οικισμούς στα Υψώματα του Golan.
«Δεν έχουμε κανένα συμφέρον από μια σύγκρουση με τη Συρία.
Οι ενέργειες μας στη Συρία έχουν σκοπό να αποτρέψουν τις πιθανές απειλές από τη Συρία και να αποτρέψουν την κατάληψη εδαφών από τρομοκρατικά στοιχεία κοντά στα σύνορα μας» υπογράμμισε ο Netanyahu, τονίζοντας ότι ο Ισραήλ θα διαμορφώσει την πολιτική του απέναντι στη Συρία «σύμφωνα με την πραγματικότητα στο έδαφος».
Εγείρουν θέμα τρομοκρατίας
«Για δεκαετίες η Συρία υπήρξε ένας ενεργός εχθρός του Ισραήλ που επανειλημμένα μας επιτίθεντο, που επέτρεπε και σε άλλους να μας επιτίθενται από το έδαφος της, που επέτρεπε στο Ιράν να εξοπλίζει την Hezbollah μέσω του εδάφους της…
Για να διασφαλίσουμε ότι αυτό που συνέβη, δεν πρόκειται να ξανασυμβεί, το Ισραήλ έχει λάβει μια σειρά από εντατικές ενέργειες τις τελευταίες ημέρες» είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αναφέροντας πως μαζί με τον υπουργό Άμυνας εξουσιοδότησαν τον IDF να εξουδετερωθούν οποιεσδήποτε απειλές από τη Συρία κα να εμποδίσουν τρομοκρατικές ομάδες να καταλάβουν εδάφη κοντά στα σύνορα.
Αλλά και ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Israel Katz επισήμανε πως οι τελευταίες εξελίξεις στη Συρία έχουν αυξήσει τις απειλές για το Ισραήλ, παρά όπως είπε, τη μετριοπαθή εικόνα που παρουσιάζουν οι ηγέτες των ανταρτών».
Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση Netanyahu ενέκρινε ένα σχέδιο ύψους 11 εκατομμυρίων δολαρίων για την ενθάρρυνση της δημογραφικής ανάπτυξης στο Golan.
Καταδίκη Αράβων
Τις κινήσεις αυτές του Ισραήλ καταδίκασαν με έντονο τρόπο η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία έκαναν λόγο για «σκόπιμη προσπάθεια επέκτασης της κατοχής».
Εκτιμάται ότι έως σήμερα, περίπου 31.000 Ισραηλινοί έποικοι κατοικούν στα κατεχόμενα εδάφη του Golan με τους περισσότερους να ασχολούνται με τη γεωργία και τον τουρισμό.
Στο Golan κατοικούν και περίπου 24.000 Δρούζοι, μια αραβική μειονότητα, εκπρόσωποι των οποίων από την περιοχή Hader πρόσφατα εξέφρασαν την επιθυμία… ακόμα και να προσαρτηθούν από το Ισραήλ, πριν υπάρξει παρέμβαση από την ιερατική επιτροπή των Δρούζων της ίδιας περιοχής, με την οποία δηλωνόταν ξεκάθαρα ότι «η μοίρα των Δρούζων ανήκει στην ενιαία Συρία και ως εκ τούτου τάσσεται κατά οιουδήποτε σχεδίου απόσχισής τους από την συριακή επικράτεια».
Πάντως κατά καιρούς οι Δρούζοι έχουν ταχθεί υπέρ μιας ευρύτερης αυτονομίας ή ακόμα και υπέρ… ενός ανεξάρτητου κράτους.
Νέοι βομβαρδισμοί Ισραήλ
Την ίδια στιγμή, το Ισραήλ εξακολουθεί να βομβαρδίζει υποδομές του συριακού στρατού σε διάφορες περιοχές της Συρίας.
Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το Ισραήλ βομβάρδισε τα ξημερώματα της Δευτέρας 16/12 στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην παραθαλάσσια περιοχή Tartus.
«Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν πλήγματα σε διάφορες εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων ειδικά μονάδων αντιαεροπορικής άμυνας και αποθηκών πυραύλων εδάφους-εδάφους» αναφέρει το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επισημαίνοντας πως επρόκειτο για τους «σφοδρότερους βομβαρδισμούς από το 2012».
Σημειώνεται πως στην Tartus βρίσκεται και η ναυτική βάση της Ρωσίας.
Σύμφωνα με τον Netanyahu, μέσα σε λίγες ημέρες το Ισραήλ διέλυσε την στρατιωτική υποδομή που το καθεστώς Assad έκτιζε εδώ και δεκαετίες προκειμένου, όπως είπε, να διασφαλίσει ότι τα επικίνδυνα όπλα της Συρίας δεν θα στοχεύουν πλέον το ισραηλινό έδαφος.
Μάλιστα διεμήνυσε πως το Ισραήλ θα συνεχίσει να χτυπά οπουδήποτε και όποτε το κρίνει απαραίτητο και για όσο διάστημα χρειαστεί, προκειμένου να εμποδίσει το Ιράν και τη Hezbollah να είναι σε θέση να επιφέρουν οποιοδήποτε πλήγμα στο Ισραήλ.
al Golani (επικεφαλής τζιχαντιστών): Δεν θέλουμε συγκρούσεις, αλλά ανοικοδόμηση
Παρά τις κινήσεις αυτές των Ισραηλινών, ο επικεφαλής των τζιχαντιστών της Hayat Tahrir al-Sham Αbu Mohammed al-Golani, διαμηνύει πως οι νέες αρχές στη Συρία δεν θέλουν να εμπλακούν σε νέες συγκρούσεις καθώς βασικό μέλημα τους είναι η ανοικοδόμηση της χώρας.
Πάντως ο al-Golani υποστήριξε πως το Ισραήλ καταφεύγει σε ψευδείς προφάσεις για να δικαιολογήσει τις επιθέσεις του στη Συρία.
«Η προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι η ανοικοδόμηση και η σταθερότητα, χωρίς να παρασυρόμαστε σε διαφωνίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περαιτέρω καταστροφή» ανέφερε σε δηλώσεις του ο al Golani.
Washington Post: Πιθανός εμφύλιος ανταρτών και Κούρδων
Ένας εμφύλιος πόλεμος που θα περιλαμβάνει φιλοτουρκικές δυνάμεις που αποτελούν μέρος του συνασπισμού στρατιωτικών ομάδων που ήρθαν στην εξουσία και κουρδικές δυνάμεις που υποστηρίζονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι πιθανό να ξεσπάσει στη Συρία μετά την πτώση του Bashar al Assad, όπως αναφέρει η Washington Post.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της WP, η προσπάθεια των Κούρδων να ανακηρύξουν την ανεξαρτησία τους θα συναντήσει έντονη αντίδραση από τις νέες συριακές αρχές και «θα μπορούσε να σύρει την Άγκυρα ακόμα πιο βαθιά στα προβλήματα της Συρίας και να εμπλέξει και τα αμερικανικά στρατεύματα που είναι αναπτυγμένα στα βορειοανατολικά της χώρας».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι διάσπασης της συριακής αντιπολίτευσης, όπως και η συνεχιζόμενη παρέμβαση του Ισραήλ, της Τουρκίας και των Ηνωμένων Πολιτειών στις υποθέσεις της Συρίας.
Μια περαιτέρω επίθεση από τις φιλοτουρκικές ομάδες πιθανότατα θα αναγκάσουν τις κουρδικές δυνάμεις να υποχωρήσουν, απειλώντας τη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στη Συρία.
Οι περισσότερες από τις συριακές επαρχίες Deir ez-Zor, Raqqa και Hasakah, που βρίσκονται στην ανατολική και βορειοανατολική Συρία, ελέγχονται επί του παρόντος από τις Κουρδικές Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), τις οποίες υποστηρίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Από το 2015, η αμερικανική διοίκηση έχει δημιουργήσει εννέα στρατιωτικές βάσεις στην περιοχή.
Οι Κούρδοι ελέγχουν το 25% της Συρίας.
Fidan (ΥΠΕΞ Τουρκίας): Καμία εμπλοκή
Η Τουρκία δεν συμμετείχε στην επιχείρηση της ένοπλης αντιπολίτευσης στη Συρία, η οποία οδήγησε στην πτώση της διοίκησης του Assad υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Hakan Fidan.
«Η Τουρκία δεν συμμετείχε σε μια τέτοια διαδικασία.
Μετά την έναρξη της επιχείρησης από το HTS (Hayat Tahrir al-Sham) και άλλες ομάδες της αντιπολίτευσης, κάναμε εντατικές προσπάθειες για να διασφαλίσουμε ότι θα πραγματοποιηθεί με τον όσο το δυνατόν πιο αναίμακτο και χωρίς προβλήματα τρόπο, αλλά δεν ενώσαμε δυνάμεις με οποιαδήποτε χώρα ή οργάνωση, ούτε συμμετείχαμε στον σχεδιασμό» επισήμανε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.
Επιπλέον, ο Fidan είπε ότι δεν είχε συναντηθεί με τον Assad προκειμένου να συζητήσουν για την ομαλοποίηση των σχέσεων Τουρκίας – Συρίας αν και υπογράμμισε ότι τέτοιες προσπάθειες είχαν γίνει επανειλημμένα από τρίτες χώρες.
«Κάναμε προσπάθειες, το θέλαμε, αλλά αυτοί αρνήθηκαν.
Χρησιμοποιήσαμε ακόμη και χώρες της περιοχής ως μεσάζοντες, ιδιαίτερα το Ιράκ, αλλά ο Assad απάντησε αρνητικά σε όλους» υποστήριξε ο Fidan.
To Ισραήλ δεν ήθελε να φύγει ο Assad
Όπως είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, το Ισραήλ δεν ήθελε ποτέ να φύγει ο Assad.
«Ο Assad ήταν γενικά ένας χρήσιμος παίκτης για αυτούς» επισήμανε ο Fidan, αναφέροντας πως η Τουρκία θέλει τη δημιουργία μιας δημοκρατικής πολιτικής κυβέρνησης στη Συρία.
«Προσπαθούμε να εγκαταστήσουμε μια δημοκρατική πολιτική κυβέρνηση στη Συρία.
Δεν θέλουμε η νέα κυβέρνηση στη Συρία να επαναλάβει τις ενέργειες του Assad.
Θα βοηθήσουμε τις νέες αρχές στη Συρία» υπογράμμισε ο Fidan, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία «δεν πρόκειται να αντικαταστήσει το Ιράν στη Συρία».
«Δεν νομίζω ότι η Συρία θα γίνει πεδίο διαφωνιών, δεδομένου ότι η Τεχεράνη γνωρίζει τη νέα κατάσταση», δήλωσε ο επικεφαλής του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.
Πάνω από 7.600 Σύροι έφυγαν από την Τουρκία
Πάνω από 7.600 Σύροι πρόσφυγες πέρασαν τα τουρκικά σύνορα και επέστρεψαν στη χώρα τους τις πέντε πρώτες ημέρες μετά την πτώση του προέδρου Bashar al Assad πριν από μια εβδομάδα και πλέον.
Εκτιμάται ότι ο συνολικός αριθμός των Σύρων που «επέστρεψαν οικειοθελώς από την Τουρκία» στη χώρα τους ανήλθε σε 7.621 από την 9η ως την 13η Δεκεμβρίου.
Η Τουρκία φιλοξενεί σχεδόν τρία εκατομμύρια Σύρους που εγκατέλειψαν τη χώρα τους μετά το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου το 2011, από τους οποίους 1,24 εκατ. (περί το 42%) κατάγονται από το Χαλέπι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας.
Επιστροφή… στην κανονικότητα
Σε μια προσπάθεια επιστροφής στην κανονικότητα μετά την πτώση του Assad, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια επαναλειτουργούν, ενώ αποκαθίστανται τα προβλήματα και με τη διάθεση βενζίνης και πετρελαίου.
Ήδη αρκετά καταστήματα ανεβάζουν και πάλι τα ρολά τους, ενώ στην παλιά πόλη της Δαμασκού, εστιατόρια και μπαρ άνοιξαν και πάλι για πρώτη φορά από τότε που οι τζιχαντιστές εισέβαλαν στην πόλη.
Αλλά και το εθνικό νόμισμα, η συριακή λίρα ενισχύθηκε κατά 20% έναντι του αμερικανικού δολαρίου την Κυριακή 15/12, καταγράφοντας την καλύτερη επίδοση της από το οικονομικό κραχ του 2021, αν και εκτιμάται ότι το 90% του πληθυσμού ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας.
Επίσης υπάρχουν εκτιμήσεις ότι το αεροδρόμιο της Δαμασκού θα μπορούσε να επαναλειτουργήσει μέσα στην εβδομάδα.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών