Σε αναμονή για «πράσινο φως» από Γενικές Συνελεύσεις και αρχές
Η συγχώνευση θα γίνει με συνδυασμένη εφαρμογή του ν. 4601/2019 και του άρθρου 16 του ν. 2515/1997.
Ως ημερομηνία ισολογισμού μετασχηματισμού ορίστηκε η 31η Δεκεμβρίου 2024, μετά την οποία όλες οι πράξεις που θα διενεργούνται και θα αφορούν στην Eurobank Holdings θα θεωρούνται ως διενεργηθείσες για λογαριασμό της Τράπεζας.
Με την ολοκλήρωση της συγχώνευσης (την ημέρα καταχώρισης στο Γ.Ε.ΜΗ. της σχετικής εγκριτικής απόφασης της αρμόδιας Αρχής) επέρχονται τα ακόλουθα αποτελέσματα:
α) η Eurobank Holdings παύει να υπάρχει και οι μέτοχοι της καθίστανται μέτοχοι της Τράπεζας με τα ίδια ποσοστά συμμετοχής και τον ίδιο αριθμό μετοχών, λαμβάνοντας το σύνολο των μετοχών εκδόσεως της Τράπεζας και
β) η Τράπεζα, η οποία θα διατηρήσει την τραπεζική της άδεια, υποκαθίσταται ως καθολική διάδοχος στο σύνολο της μεταβιβαζόμενης σε αυτήν περιουσίας (ενεργητικό και παθητικό), όπως αυτή αποτυπώνεται στον ισολογισμό μετασχηματισμού της Eurobank Holdings και διαμορφώνεται μέχρι την ημέρα ολοκλήρωσης της συγχώνευσης.
Πριν από την ολοκλήρωση της συγχώνευσης οι μετοχές της Τράπεζας θα εισαχθούν στο Χρηματιστήριο Αθηνών και με την ολοκλήρωση της συγχώνευσης θα αποδοθούν στους μετόχους της Eurobank Holdings σε αντάλλαγμα των μετοχών που κατέχουν στην Eurobank Holdings σε αναλογία μία νεοεκδιδόμενη μετοχή της Τράπεζας για μία υφιστάμενη μετοχή της Eurobank Holdings.
Η ολοκλήρωση της συγχώνευσης τελεί υπό την αίρεση των κατά Νόμο απαιτούμενων εγκρίσεων, συμπεριλαμβανομένης της εγκρίσεως της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων και των δύο συγχωνευόμενων εταιρειών καθώς και της λήψης όλων των αναγκαίων εγκρίσεων από τις αρμόδιες Αρχές.
Το επενδυτικό κοινό θα ενημερώνεται από την Eurobank Holdings για την εξέλιξη της διαδικασίας συγχώνευσης.
Τι ήταν το hive down
H έννοια του hive down αφορούσε στην απόσχιση των τραπεζικών δραστηριοτήτων του πιστωτικού ιδρύματος σε επίπεδο Ομίλου και στη μεταβίβαση αυτών σε νέο υπό ίδρυση πιστωτικό ίδρυμα.
Το hive down, ήταν ένας μηχανισμός μετασχηματισμού των τραπεζών, ο οποίος συνδέθηκε με την προσπάθεια μείωσης των κόκκινων δανείων τους.
Καθώς η δραστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ήταν αδύνατον να γίνει χωρίς ζημιές για τράπεζες αυτές θα υποχρεώνονταν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου υπέρ του Δημοσίου, διότι θα ενεργοποιούσαν τις διατάξεις περί αναβαλλόμενου φόρου.
Με το hive down οι τράπεζες απέσχισαν τις τραπεζικές τους δραστηριότητες.
Oι τραπεζικές δραστηριότητες του Ομίλου διαχωρίστηκαν και μεταβιβάστηκαν σε μια νέα κατά 100% θυγατρική εταιρεία που αποτέλεσε την καινούρια τράπεζα. Σε αυτήν μεταβιβάστηκε η πλειονότητα των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού των τραπεζών συμπεριλαμβανομένων των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων έναντι του Ελληνικού Δημοσίου.
Οι μη τραπεζικές δραστηριότητες έμειναν στη μητρική εταιρεία δηλαδή την παλιά τράπεζα του ομίλου η οποία μετατράπηκε σε χρηματοδοτική εταιρεία συμμετοχών (holding company), εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η εταιρεία συμμετοχών ελέγχει απευθείας δραστηριότητες και τα περιουσιακά στοιχεία που σχετίζονται με τη στρατηγική για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την παροχή υπηρεσιών προς εταιρείες του Ομίλου και τρίτους.
Τώρα που οι κύκλοι των κόκκινων δανείων έκλεισαν και που ο αναβαλλόμενος βαίνει προς απόσβεση η holding company αποτελεί περιττή συνθήκη.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών