Μεγάλη χαμένη των πολέμων η Ευρώπη - Η Ρωσία έπρεπε να αντιμετωπιστεί με διπλωματικά μέσα
«Η ανάπτυξη δεν μπορεί να στηρίζεται μόνον στον τουρισμό και στις πολύ μικρές επιχειρήσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο Ανταλλακτήριο Ιδεών, εκπομπή του Naftemporiki TV και στον Λάμπη Ταγματάρχη.
Σε ερώτηση για το αν θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει την κρίση, ο κ. Σάλλας είπε πως ναι, αν κάποια πράγματα είχαν υλοποιηθεί πριν την κρίση.
Η ελιτίστικη προσέγγιση της Ευρώπης
Η ελιτίστικη προσέγγιση της Ευρώπης μείωσε τις συνθήκες ανταγωνισμού στην Γηραιά Ήπειρο με αποτέλεσμα χώρες που έχουν το μάτι της πεινασμένης τίγρης, όπως η Κίνα και η Ινδία να μας ξεπεράσουν πολύ βιομηχανικά, σημείωσε ο πολύπειρος τραπεζίτης ο οποίος δήλωσε την αντίθεσή του για την άνθιση της βιομηχανίας της ματαιοδοξίας στην Ευρώπη, όπως η μόδα έναντι της πραγματικής βιομηχανίας η οποία χάνει έδαφος.
Μιλώντας για τον Ρωσο-ουκρανικό πόλεμο, είπε πως η Ρωσία επιτέθηκε σε μία ανεξάρτητη χώρα αλλά εν τέλει δεν έπρεπε να έχουμε φθάσει εκεί, δηλαδή σε πόλεμο.
Έπρεπε η Ρωσία να αντιμετωπιστεί με διπλωματικά μέσα και η Ευρώπη να μην έχει έρθει σε ρίξη μαζί της.
Η Ευρώπη εν τέλει υπήρξε μεγάλο θύμα των πολέμων και είναι αυτή που τώρα υφίσταται τις βαρύτερες συνέπειες.
Μιλώντας για τους ενδεχόμενος δασμούς με τους οποίους απείλησε ο D. Trump τις χώρες των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική), αν προχωρήσουν σε αν κοινό νόμισμα σημείωσε πως οι δασμοί δεν θα ζημιώσουν κατά βάση τις χώρες αυτές αλλά τους Αμερικανούς πολίτες καθώς οι εισαγωγές καφέ ή σόγιας από τη Βραζιλία θα γίνουν πανάκριβοι
Χαρακτήρισε επίσης την Κίνα ως το μεγαλύτερο στήριγμα της αμερικάνικης οικονομίας μιας και τοποθετείται σε ομόλογα του Αμερικανικού Δημοσίου και αυτός είναι και ο λόγος που δεν θα ήταν ευτυχείς οι Κινέζοι να καταρεύσει το δολάριο.
Η οικονομική κρίση στη χώρα μας
Ο κ. Σάλλας αναφέρθηκε στις 27 συγχωνεύσεις τραπεζών που υλοποίησε η Τράπεζα Πειραιώς υπό την προεδρεία του και κυρίως στην απορρόφηση των καταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα το Μάρτιο του 2013 με αποτέλεσμα να αποφευχθεί μια μεγάλη ταραχή για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα εξαιτίας των Capital Controls στην Κύπρο.
Αυτήν χαρακτήρισε ως την πιο ευτυχισμένη στιγμή της ζωής του σε αντίθεση με το 2008 (15 Σεπτεμβρίου ) που τη χαρακτήρισε ως την πιο δύσκολη στιγμή του και αφορούσε πτώχευση της Lehman Brothers.
Η κρίση εν τέλει δεν προήλθε από τις τράπεζες
Ξεκαθάρισε πως το Ελληνικό Δημόσιο δεν ζημιώθηκε από τις τράπεζες μιας και εκείνες ήταν που υπέστησαν το PSI και έχασαν τα κεφάλαιά τους με το κούρεμα των ομολόγων. Η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών ήταν αναγκαία για να συνεχίσουν να λειτουργούν σημείωσε.
Αναφέρθηκε στο πρόβλημα των κόκκινων δανείων που παραμένει υπαρκτό για τους δανειολήπτες και θα μπορούσε να είχε επιλυθεί με την πρόταση που ο ίδιος είχε κάνει κατά την έναρξη της κρίσης για sale and lease back ώστε να δοθεί χρόνος στα νοικοκυριά να ξεπληρώσουν το χρέος τους.
Aς σημειωθεί πως ο λόγος που δεν προχώρησε η πρόταση αυτή ήταν η σκληρή τιμωρητική αντίληψη της Τρόικας για την χώρα μας.
Αν και τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Οικογένεια δεν φέρθηκε ακριβώς ως οικογένεια σημείωσε πως χωρίς την Ευρώπη θα είχαμε χαθεί.
Τι λέει ο κόσμος για τις τράπεζες
Μιλώντας στην εικόνα που έχει ο κόσμος για τις τράπεζες σημείωσε πως τόσο εδώ όσο και στο εξωτερικό ο κόσμος για πολλούς λόγους δεν έχει την καλύτερη εικόνα για τις τράπεζες.
Σε ότι αφορά τη χώρα μας αναφέρθηκε στη μείωση των καταστημάτων και του προσωπικού και στο γεγονός πως πολύ κόσμος έχει αποξενωθεί από την περιουσία του μιας και δεν του είναι εύκολο να λειτουργήσει μόνον μέσα από την ηλεκτρονική τραπεζική.
Ωστόσο σημείωσε πως οι τράπεζες ακολουθούν πολιτικές κυρίως ευρωπαϊκές και αυτό ισχύει και για τα επιτόκια.
Ερωτώμενος για τις υψηλές προμήθειες ο κ. Σάλλας δεν παρέλειψε να πει πως μέχρι πρότινος το Δημόσιο είχε αυξημένη συμμετοχή στα πιστωτικά ιδρύματα και δεν έθεσαν παρόμοιο θέμα στο διοικητικό συμβούλιο των τραπεζών που συμμετείχαν.
Τέλος σημείωσε πως οι τράπεζες δεν μπορούν να δώσουν περισσότερα δάνεια λόγω των εισοδημάτων των υποψηφίων δανειοληπτώντα οποία ακόμη και σε αυτούς που φαινομενικά είναι αρκετά εν τέλει δεν επαρκούν με βάση τους οικογενειακούς προύπολογισμούς προκειμένου να διαβιώσουν και να πληρώνουν και τις αντίστοιχες δόσεις.
Η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα
Αναφερόμενος στην χώρα και συγκεκριμένα στην πολιτική κατάσταση, σημείωσε πως βρισκόμαστε σε φάση πολιτικής σταθερότητας και αυτό είναι σημαντικό.
Το ξεχωριστό κεφάλαιο στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς
Σε ότι αφορά την περίοδο που ήταν πρόεδρος στην Τράπεζα Πειραιώς, επεσήμανε το πολιτιστικό έργο της τράπεζας μέσα από το ΠΙΟΠ (Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς) στο οποίο ηγήθηκε η Σοφία Στάϊκου.
Ο απολογισμός ήταν 9 θεματικά μουσεία που διατρέχουν την οικονομική κοικωνική ιστορία του τόπου.
«Οταν με ρωτούν τι αφήσατε στην Πειραιώς αναφέρομαι πάντα σε αυτό το έργο. Και μόνον αυτό φθάνει», κατέληξε.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών