Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Τα μεγάλα φάουλ 2020 - 2024 των CEOs των ασφαλιστικών επιχειρήσεων

Τα μεγάλα φάουλ 2020 - 2024 των CEOs των ασφαλιστικών επιχειρήσεων
Άλλα στελέχη της αγοράς αποδίδουν την αποτυχία στην έλλειψη μακροπρόθεσμού σχεδιασμού

Μετά από τέσσερα χρόνια αλλαγής πλεύσης των ασφαλιστικών 2020-2024 προς μία πορεία που τότε αποτελούσε εγγύηση για επιτυχία, τα φάουλ των διοικήσεων σκάνε το ένα πίσω από το άλλο, επικίνδυνα.
Σήμερα οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις παρά τις ευοίωνες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν, ταλαιπωρούνται με ζημιές στους ισολογισμούς τους και σωρεία ακυρώσεων συμβολαίων, με αποχωρήσεις εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού, κ.α.
Το παράδοξο είναι ότι CEOτων ασφαλιστικών αντί να αλλάξουν ρότα  έγκαιρα, ώστε να μην περάσουν μέσα από τις συμπληγάδες συνέχισαν να φροντίζουν τις αποδόσεις των μερισμάτων προς τις μητρικές τους για τα μπόνους και τις μεγάλες πολυδάπανες γιορτές με γκεστ σταρς.

Έξι πατήματα που δεν έφεραν ανάπτυξη

Κώφευσαν απέναντι στις  προκλήσεις και τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής οικονομίας. Πάτησαν πάνω στις θεωρίες των εξαγορών και συγχωνεύσεων, τονίζοντας μόνο τα οφέλη. Πάτησαν πάνω στις άλλοτε περικοπές των δημόσιων δαπανών υγείας, διαβλέποντας αύξηση της ζήτησης για συμβόλαια υγείας και ζωής. 
Πάτησαν στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, προβλέποντας με σιγουριά ότι θα αυξηθούν τα αποταμιευτικά ασφαλιστικά προγράμματα τα οποία ναι, μεν αυξάνονται, αλλά ρευστοποιούνται πριν την λήξη τους και με τεράστια διαχειριστικά κόστη. Πάτησαν πάνω στην τεχνολογία και σε αβέβαιες στρατηγικές ανάπτυξης, χάνοντας εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό.
Περίμεναν τεράστια ανάπτυξη με θεσμοθέτηση φοροαπαλλαγών, όπως πέρυσι με τον ΕΝΦΙΑ, η οποία δεν ήλθε.

Το κέντρο βάρους δεν ήταν στον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό

Κατά τις εκτιμήσεις των εκπροσώπων της ασφαλιστικής αγοράς στην Ελλάδα της οποίας το 85% και άνω ελέγχεται από ξένες ασφαλιστικές, η συμμετοχή του κλάδου στο ΑΕΠ της χώρας θα μπορούσε να ξεπεράσει το 5% φτάνοντας ακόμα και στο 7% με 10%. Αυτό όμως δεν έγινε, μάλιστα η προσγείωση ήταν ανώμαλη με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τόσο στον κλάδο περιουσίας (ζημιών) αλλά και ιδιαίτερα στον κλάδο υγείας και ζωής. Χαρακτηριστική, επίσης ήταν η δήλωση του Φίλιππου Κάσου – KPMG στο ετήσιο συνέδριο για την ασφαλιστική αγορά πως για τα επόμενα χρόνια με όποιες αλλαγές στην νομοθεσία και αν έχουν γίνει η συμμετοχή της αγοράς στο ΑΕΠ της χώρας δεν θα ξεπεράσει το 2,5%. Άλλα στελέχη της αγοράς αποδίδουν την αποτυχία στην έλλειψη μακροπρόθεσμού σχεδιασμού.

Οι προσδοκίες για το 2025 βασίζονται στα μέτρα που ψήφισε η κυβέρνηση

Η ανάπτυξη που περιμένει η ασφαλιστική αγορά για το 2025 βασίζεται στα νέα μέτρα που ψήφισε η κυβέρνηση, όπως είναι για παράδειγμα οι απαλλαγές ασφαλίστρων 15%στα συμβόλαια υγείας παιδιών κάτω των 18%, στην υποχρεωτική ασφάλιση αυτοκινήτου έναντι φυσικών καταστροφών, στην διπλάσια μείωση του ΕΝΦΙΑ 20% για κατοικίες φυσικών προσώπων, φορολογητέας αξίας έως 500.000 ευρώ, που είναι ασφαλισμένες για φυσικές καταστροφές (πυρκαγιά, σεισμό, πλημμύρα) και άλλα.

Αποδοχή και διαχείριση λαθών από τις διοικήσεις των ασφαλιστικών

Ωστόσο οι CEOs των ασφαλιστικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα έχουν να αντιμετωπίσουν τον σκόπελο των συμβολαίων υγείας που για τουλάχιστον 3 χρόνια δεν ήθελαν να δουν.  Να αποκαταστήσουνε την εμπιστοσύνη εκείνων των ασφαλισμένων που ανάγκασαν να σπάσουν τα ισόβια συμβόλαια υγείας επιβάλλοντας τεράστιες αυξήσεις.
Να διαχειριστούν το τσουνάμι των ακυρώσεων λόγω των καταχρηστικών χρεώσεων που επέβαλλαν στους ασφαλισμένους, επικαλούμενες τον δείκτη υγείας του ΙΟΒΕ – έναν δείκτη που σήμερα αποδεικνύεται παράνομος. Να βάλουν τέρμα στις αυξήσεις των συμβολαίων – δικαίωμα που τους δίνει ο νόμος ο οποίος βασίστηκε στον λάθος δείκτη του ΙΟΒΕ.
Να επικοινωνήσουν ορθά προς τους ασφαλισμένους και την κοινωνία, και όχι μόνο προς τους μετόχους και τις μητρικές με δράσεις εξαιρουμένων των ΕΚΕ που να αποδεικνύουν ΕΡΓΟ.

Ελ. Ερμείδου

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης