Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πρόβλεψη σοκ - Η Ρωσική Ακαδημία Επιστημών εκτιμάει ότι το β' 6μηνο 2025 η Ουκρανία μετά από στρατιωτική ήττα, θα καταρρεύσει

Πρόβλεψη σοκ - Η Ρωσική Ακαδημία Επιστημών εκτιμάει ότι το β' 6μηνο 2025 η Ουκρανία μετά από στρατιωτική ήττα, θα καταρρεύσει
Ο δρόμος για μια μόνιμη διευθέτηση της ρωσο-ουκρανικής σύγκρουσης μπορεί να προκύψει μέσω μιας ευρύτερης συμφωνίας που θα εστιάζει στο περίγραμμα της ευρωπαϊκής ασφάλειας, αλλά αυτή η διαδικασία μπορεί να επεκταθεί και μέσα στο 2026
Σε μια συγκλονιστική πρόβλεψη προέβη η Ρωσική Ακαδημία Επιστημών τονίζοντας ότι στο β΄ 6μηνο του 2025 η Ουκρανία θα υποστεί συντριπτική στρατιωτική ήττα και θα καταρρεύσει εφόσον σταματήσει η οικονομική υποστήριξη από την Δύση. 
Αναλυτές από το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Οικονομίας και Διεθνών Σχέσεων (IMEMO) της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών στην έκθεσή τους «Russia and the World: 2025» προβλέπουν την στρατιωτική ήττας της Ουκρανίας στο β΄ 6μηνο του 2025 υπό ορισμένες συνθήκες.
Επιπλέον, αυτό απαιτεί πρόσθετους πόρους και προσπάθειες εκ μέρους της Ρωσίας.

Πιθανή η στρατιωτική ήττα της Ουκρανίας στα μέσα του 2025

«Υπό ορισμένες συνθήκες, ένα σενάριο στρατιωτικής ήττας της Ουκρανίας ήδη από τα μέσα του 2025 είναι δυνατό που θα οδηγήσει σε κατάρρευση την Ουκρανία εφόσον σταματήσει ή μειωθεί η οικονομική στήριξη της Ουκρανίας.
Ωστόσο, εκτός από τη διαμόρφωση μιας σειράς εξωτερικών τάσεων, απαιτεί επίσης πρόσθετους πόρους και οργανωτικές προσπάθειες από την πλευρά της Ρωσίας», αναφέρει η έκθεση της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.

Προβλέπουν μεγάλη στρατιωτική και πολιτική κρίση διεθνώς – Συμφωνία για την ευρωπαϊκή ασφάλεια το 2026

Οι ειδικοί της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών πιστεύουν επίσης ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2025, δεν μπορεί να αποκλειστεί να διαμορφωθούν οι συνθήκες μιας μεγάλης κλίμακας διεθνούς στρατιωτικής και πολιτικής κρίσης, ακολουθούμενη από ένα… οροπέδιο ομαλοποίησης με την αναζήτηση αμοιβαία αποδεκτών λύσεων ασφάλειας στην Ευρώπη ή την Ευρασία, χωρίς ή με την επίσημη συμμετοχή της Ουκρανίας και με την πιθανή ευρεία διεθνοποίηση αυτών των προσπαθειών.
Ο δρόμος για μια μόνιμη διευθέτηση της ρωσο-ουκρανικής σύγκρουσης μπορεί να προκύψει μέσω μιας ευρύτερης συμφωνίας για τα περιγράμματα της ευρωπαϊκής ασφάλειας, αλλά αυτή η διαδικασία μπορεί να επεκταθεί και μέσα στο 2026.

Στα 300 δισεκ. η βοήθεια της Δύσης στην Ουκρανία

«Υπό τις παρούσες συνθήκες, η Ουκρανία εξαρτάται πλήρως από τη δυτική βοήθεια (οικονομική και στρατιωτική).
Ο καθοριστικός παράγοντας όχι μόνο για τη διατήρηση της μαχητικής αποτελεσματικότητας του ουκρανικού στρατού, αλλά και για τη λειτουργία του ουκρανικού κράτους και οικονομίας είναι τα ξένα δάνεια και η συνεχής εξωτερική βοήθεια, η οποία έχει φτάσει σε πρωτοφανείς όγκους.
Η οικονομική στήριξη, σύμφωνα με διεθνείς οργανισμούς, έχει ήδη ξεπεράσει τα 300 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022-2024, τα έσοδα του Κιέβου το 2024 και στον εγκεκριμένο προϋπολογισμό για το 2025 είναι σχεδόν τα μισά από τα έξοδα, και ο προϋπολογισμός της χώρας είναι ισοσκελισμένος μόνο χάρη στην οικονομική στήριξη από την Δύση».

Σύμφωνα με την Ρωσική Ακαδημία Επιστημών, παρά τις σημαντικές κοινωνικοοικονομικές δυσκολίες και την υποβάθμιση του βιομηχανικού δυναμικού, η ουκρανική οικονομία ενώ επιδεικνύει ένα αρκετά υψηλό επίπεδο προσαρμοστικότητας σε εξωτερικούς και εσωτερικούς κραδασμούς λόγω των δανείων της Δύσης.
Ταυτόχρονα, η Ουκρανία πρακτικά έχει χάσει την ικανότητα να αναπτυχθεί εάν δεν συνεχιστεί η οικονομική βοήθεια από την Δύση.
«Ένα συγκεκριμένο δυναμικό ανάπτυξης μετά το τέλος των εχθροπραξιών μπορεί να αποδειχθεί μόνο στην περίπτωση ενεργητικής εξωτερικής υποστήριξης και μαζικών ξένων επενδύσεων», κατέληξε η Ρωσική Ακαδημία Επιστημών

Financial Times: Η ΕΕ αντιμετωπίζει κρίση ασφαλείας λόγω της Ρωσίας και του Trump

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, υπό την ηγεσία του μελλοντικού προέδρου Trump , και η Ρωσία φέρεται να αποτελούν σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της Ευρώπης, υποστηρίζει η βρετανική εφημερίδα Financial Times.
Σύμφωνα με τους Financial Times,
μια «κρίση ασφαλείας» στην Ευρώπη το 2025 θα μπορούσε να πυροδοτηθεί από δύο πράγματα: μια υποτιθέμενη απειλή για τις ευρωπαϊκές χώρες από τη Ρωσία και «την αυξανόμενη αδιαφορία από την πλευρά της Αμερικής του Trump».
«Οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να ανταποκριθούν επειγόντως σε αυτόν τον ανησυχητικό γεωπολιτικό συνδυασμό χτίζοντας τη δική τους άμυνα», αναφέρουν οι Financial Times.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, για να αντισταθμιστεί το έλλειμμα στον αμυντικό προϋπολογισμό του ΝΑΤΟ, εάν ο Trump αποφασίσει να περικόψει τη χρηματοδότηση της συμμαχίας, οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να αυξήσουν τις δαπάνες στο 4,5% του ΑΕΠ αντί του εκτιμώμενου 3%, με βάση την υπόθεση ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ θα συνεχίσει να τηρεί τις υποχρεώσεις του προς το ΝΑΤΟ.
Κατά τους Financial Times, η Γερμανία, η κορυφαία οικονομία της Ευρώπης, πρέπει να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες παρά τις ανησυχίες των γειτονικών χωρών γι' αυτό.
«Ακόμη και 80 χρόνια μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, μερικοί από τους γείτονες της Γερμανίας, ιδιαίτερα η Πολωνία και η Γαλλία, θα ανησυχούν για τον γερμανικό επανεξοπλισμό, αλλά προς όφελος της δικής τους ασφάλειας, πρέπει να το αποδεχθούν αυτό».
Ο Trump έχει εκφράσει επανειλημμένα τη δυσαρέσκειά του για το έργο του ΝΑΤΟ και έχει απειλήσει να αποσύρει τις Ηνωμένες Πολιτείες από τον οργανισμό εάν οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν φέρουν μεγαλύτερη οικονομική ευθύνη για τη δική τους ασφάλεια.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα δυτικών μέσων ενημέρωσης, ο εκλεγμένος πρόεδρος σκοπεύει να απαιτήσει από τα κράτη μέλη του οργανισμού να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες στο 3% του ΑΕΠ.
Πρόσφατα, οι ιδέες για μια άμεση ένοπλη σύγκρουση μεταξύ της συμμαχίας και της Ρωσίας ακούγονται όλο και περισσότερο στη Δύση.
Το Κρεμλίνο σημείωσε ότι η Ρωσία δεν αποτελεί απειλή, δεν απειλεί κανέναν, αλλά δεν θα αγνοήσει ενέργειες που είναι δυνητικά επικίνδυνες για τα συμφέροντά της.

03f6c10c-cc3e-11ef-b824-02420a0000c9_930.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης