Τελευταία Νέα
Διεθνή

Καταιγισμός - Ο Trump «σκότωσε» την ένταξη Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, αποτελείωσε τον Zelensky - Ακυρώθηκε το ταξίδι Kellogg στο Κίεβο

Καταιγισμός - Ο Trump «σκότωσε» την ένταξη Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, αποτελείωσε τον Zelensky - Ακυρώθηκε το ταξίδι Kellogg στο Κίεβο
Η ακύρωση της επίσκεψης Kellogg στην Ουκρανία... αποτελείωσε τον Zelensky
Η σημερινή μέρα (7/1) θα μπορούσε το δίχως άλλο να χαρακτηριστεί ως ιστορική, καθώς ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους ότι είναι αντίθετος στην ένταξη της Ουκρανίας στο NATO, δηλώνοντας πως αυτή μπορεί να μην συμβεί ποτέ, και ότι η συζήτηση για την ένταξη του Κιέβου στη Συμμαχία οδήγησε στον ξέσπασμα του πολέμου. 
O Trump ήρθε έτσι πιο κοντά από ποτέ άλλοτε κοντά στην εκπεφρασμένη θέση της ρωσικής διπλωματίας για τα αίτια του πολέμου στην Ουκρανία.
Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο NATO αποτελεί τη βασική απαίτηση του Ουκρανού Προέδρου, Volodymyr Zelensky, η οποία παρουσιάζεται ως προϋπόθεση για ένα «δίκαιο τέλος στον πόλεμο».
Όπως φαίνεται, ο Trump απορρίπτει σαφώς αυτό το αίτημα.

Βόμβα Trump: Σε λιγότερο από 6 μήνες η έναρξη των διαπραγματεύσεων με τον Putin για την Ουκρανία

Kαταιγιστικές εξελίξεις φέρνουν έτσι στο μέτωπο της διπλωματίας οι δηλώσεις του Trump, καθώς για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της κρίσης, τον Φεβρουάριο του 2022, ένας Αμερικανός πρόεδρος έρχεται τόσο κοντά στην πάγια ρωσική θέση για τα αίτια της ουκρανικής κρίσης.
Ο νεοκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ χαρακτήρισε το ξέσπασμα του ρωσο-ουκρανικού πολέμου ως «φιάσκο» των ΗΠΑ και του Biden προσωπικά. 
Ακολούθως, δήλωσε ότι θέλει να προχωρήσει σε συνομιλίες με τον Ρώσο ηγέτη Vladimir Putin και πρότεινε ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί τους πρώτους έξι μήνες μετά την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του. 
Ελπίζω να έχουμε διαπραγματεύσεις πολύ πριν τελειώσουν οι έξι μήνες», διευκρίνισε, ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο συνομιλιών του με τον Ρώσο πρόεδρο εντός των πρώτων τριών έως έξι μηνών μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως προέδρου των ΗΠΑ.

Πιο κοντά από ποτέ στη ρωσική θέση ο πρόεδρος των ΗΠΑ: «O Biden παραβίασε τις συμφωνίες του Μινσκ - Όλοι συμφωνούμε ότι η Ουκρανία δεν πρέπει να μπει στο ΝΑΤΟ»

Μάλιστα, ο Trump καταλόγισε ξεκάθαρη ευθύνη στην απερχόμενη κυβέρνηση του Joe Biden για το γεγονός ότι καταπάτησε τις Συμφωνίες του Minsk με τη Ρωσία.
Η προσέγγιση όλων των πλευρών, περιλαμβανομένης της Ρωσίας και της Δύσης, ήταν ανέκαθεν ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να γίνει μέλος του NATO, ισχυρίστηκε πιο συγκεκριμένα ο νέος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Donald Trump, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην έπαυλή του στο Mar-a-Lago της Florida.
Όταν κλήθηκε να διευκρινίσει εάν διατηρεί τη θέση ότι «η Ουκρανία δεν μπορεί ποτέ να ενταχθεί στο NATO», απάντησε:
«Η άποψή μου είναι ότι ανέκαθεν κυριαρχούσε αυτή η συναντίληψη. Στην πραγματικότητα, πιστεύω ότι είχαν [η Ρωσία και η Ουκρανία] μια συμφωνία. Και μετά [ο νυν Πρόεδρος των ΗΠΑ Joe] Biden την έσπασε. Είχαν μια συμφωνία που θα ήταν ικανοποιητική για την Ουκρανία και όλους τους υπόλοιπους. Αλλά ο Biden είπε, όχι, θα πρέπει να μπορείτε να ενταχθείτε στο NATO».
Ο νεοεκλεγείς ηγέτης των ΗΠΑ, ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου, τόνισε ότι αυτή η αλλαγή στάσης υπήρξε καταλυτική για τις σχέσεις μεταξύ των εμπλεκομένων πλευρών.

«Ο Biden ευθύνεται για τον πόλεμο στην Ουκρανία»

Παράλληλα, ο Donald Trump αποδόμησε με πάταγο το αφήγημα της Δύσης, που «δείχνει» τη Ρωσία ως αποκλειστικά υπεύθυνη για την κλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία το 2022.
Μάλιστα, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών κατηγόρησε ευθύτατα την κυβέρνηση του Joe Biden ότι προκάλεσε ο ίδιος τη σύγκρουση στην Ουκρανία, δηλώνοντας ότι η ανικανότητα των εκπροσώπων της οδήγησε τη Ρωσία να ξεκινήσει την ειδική στρατιωτική επιχείρηση, κατά τη διάρκεια δηλώσεών του σε δημοσιογράφους στην θερινή του κατοικία στο Mar-a-Lago, της Florida.
«Πιστεύω ότι η Ρωσία επιτέθηκε στην Ουκρανία επειδή είδε ότι αυτοί [η κυβέρνηση Biden] ήταν ανίκανοι. Δεν ήξεραν τι έκαναν», δήλωσε ο εκλεγμένος πρόεδρος.
«Αλλά εμείς ξέρουμε τι κάνουμε, και αυτό θα τελειώσει. Έχουμε έναν σπουδαίο στρατό».
Ο Trump υπενθύμισε, επίσης, ότι η θητεία του θα ξεκινήσει σε έναν κόσμο βυθισμένο σε συγκρούσεις.
Υπενθυμίζεται ότι στις 24 Φεβρουαρίου 2022, ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin ανακοίνωσε την έναρξη ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, ανταποκρινόμενος σε έκκληση για βοήθεια από τους ηγέτες των δημοκρατιών του Donbass.
Ο Putin έχει άλλωστε χαρακτηρίσει ως πρωταρχικό στόχο της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης την προστασία ανθρώπων που είχαν υποστεί γενοκτονία από το καθεστώς του Κιέβου επί οκτώ χρόνια, ενώ οι κύριες αποστολές της επιχείρησης ήταν η αποστρατιωτικοποίηση και η αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας.

Απορρίπτει και τις λεγόμενες «εγγυήσεις ασφαλείας» της Ουκρανίας ο Trump

Όσον αφορά ένα άλλο αίτημα του Zelensky – τις εγγυήσεις ασφαλείας από τις ΗΠΑ, που θα σήμαιναν την ανάμειξη της Αμερικής στον πόλεμο με κάποια μορφή σε περίπτωση επίθεσης από τη Ρωσική Ομοσπονδία – ο Trump δεν έχει τοποθετηθεί ακόμα δημόσια.
Ωστόσο, σύμφωνα με προηγούμενα αμερικανικά δημοσιεύματα, αναμένεται ότι και αυτό το σημείο θα απορριφθεί, καθώς ο νεοεκλεγείς πρόεδρος έχει εκφράσει την πρόθεσή του να μειώσει τη συμμετοχή των ΗΠΑ στις ευρωπαϊκές υποθέσεις.
Αυτό αντανακλούν άλλωστε και οι ως τώρα τοποθετήσεις του νέου αντιπροέδρου JD Vance που αναμένεται να παίξει καταλυτικό ρόλο στη διαπραγμάτευση για την Ουκρανία.
Επομένως, δεν τίθεται καν ζήτημα περαιτέρω αμερικανικής εμπλοκής σε πόλεμο εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας εξαιτίας της Ουκρανίας.
Παρ' όλα αυτά, υπάρχει μια ροή άρθρων στα δυτικά μέσα ενημέρωσης που υποστηρίζουν ότι ο Trump δεν μπορεί να τερματίσει απλά τον πόλεμο χωρίς να δώσει εγγυήσεις στην Ουκρανία.
Αυτό υποδηλώνει ότι ασκούνται πιέσεις στις ΗΠΑ προς αυτή την κατεύθυνση -κυρίως από την Ευρώπη και το βαθύ κράτος των ΗΠΑ-, αλλά το αν θα αποφέρουν αποτελέσματα παραμένει άγνωστο.

Οι πιέσεις του Zelensky στον Trump ευνόησαν τη Μόσχα

Μέχρι στιγμής, κρίνοντας από τις δηλώσεις του Trump, δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια επίδραση από τις πιέσεις των Ουκρανών ή αν υπάρχει μάλλον έχει τα αντίθετα αποτελέσματα και τελικά ευνοεί τη Μόσχα.
Σε αυτό το πλαίσιο, ιδιαίτερη σημασία έχει η ακύρωση της προγραμματισμένης επίσκεψης του ειδικού απεσταλμένου του Trump για την Ουκρανία, Keith Kellogg, στο Κίεβο, που είχε οριστεί για τις αρχές Ιανουαρίου.
Παρόλο που o Zelensky χαρακτήρισε αυτή την εξέλιξη ως «καλό σημάδι», το αν αυτό ισχύει είναι, τουλάχιστον, αμφιλεγόμενο αν λάβουμε υπόψη το γενικότερο πλαίσιο των εξελίξεων.

Το καθεστώς Zelensky βρίσκει πλέον... τοίχο

Όπως έχει αναφερθεί, η ουκρανική προεδρία βλέπει τις εγγυήσεις ασφαλείας είτε μέσω της ένταξης της Ουκρανίας στο NATO είτε μέσω δεσμεύσεων ότι οι ΗΠΑ θα συμμετέχουν καθ' οιονδήποτε τρόπο στην απόκρουση ρωσικών επιθέσεων, αν αυτή ξεκινήσει, να χάνονται οριστικά.
Για παράδειγμα, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να καταρρίπτουν πυραύλους, όπως κάνουν στο Ισραήλ.
Ο Trump έχει ήδη ξεκαθαρίσει την αντίθεσή του στην ένταξη της Ουκρανίας στο NATO.
Παράλληλα, δεν υπάρχουν θετικές ενδείξεις για άλλες εγγυήσεις ασφαλείας από την πλευρά των ΗΠΑ.
Αυτό σημαίνει ότι η Ουκρανία θέτει συγκεκριμένες προϋποθέσεις που έρχονται σε αντίθεση με τη στρατηγική οπτική του Trump και της ομάδας του.

Η ακύρωση της επίσκεψης του Kellogg στο Κίεβο αποτελείωσε τον ληγμένο Ουκρανό πρόεδρο

Ως εκ τούτου, η απόκλιση στις θέσεις των δύο πλευρών είναι και ο λόγος που η προγραμματισμένη επίσκεψη του ειδικού απεσταλμένου του Trump για την Ουκρανία, Keith Kellogg, ακυρώθηκε.
Ενυπήρχε ο διπλωματικός κίνδυνος η επίσκεψη να περιοριστεί απλώς σε μια «ανταλλαγή απόψεων», που ήδη γνωρίζουν και οι δύο πλευρές.
Φαίνεται ότι η Ουάσινγκτον αποφάσισε να κάνει μια παύση για να επανεξετάσει τα επόμενα βήματά της που τώρα δείχνουν προς την πλευρά της Μόσχας.
Πλέον ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για απ' ευθείας διαπραγματεύσεις Trump - Putin.
Από την άλλη, οι μέρες του Volodymyr Zelensky στην εξουσία είναι πια μετρημένες...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης