Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Θέμα χρόνου το επόμενο παγκόσμιο κραχ – Βόμβα από ΔΝΤ: Από τις ιδιωτικές αγορές η νέα, μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση

Θέμα χρόνου το επόμενο παγκόσμιο κραχ – Βόμβα από ΔΝΤ: Από τις ιδιωτικές αγορές η νέα, μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση
Σύμφωνα με τους συμβούλους της McKinsey, τα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία των ιδιωτικών αγορών έφτασαν τα 13,1 τρισεκατομμύρια δολάρια στα μέσα του 2023 και αυξάνονται με ρυθμό σχεδόν 20% ετησίως από το 2018…
Φαινόμενο των καιρών αποτελεί η πρόσφατη ανάπτυξη των ιδιωτικών αγορών.
Πράγματι, τα ιδιωτικά κεφάλαια, στα οποία περιλαμβάνονται τα venture capitals, τα private equities, το ιδιωτικό χρέος, οι υποδομές, τα εμπορεύματα και η ακίνητη περιουσία, κυριαρχούν πλέον στη χρηματοοικονομική δραστηριότητα.
Σύμφωνα με τους συμβούλους της McKinsey, τα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία των ιδιωτικών αγορών έφτασαν τα 13,1 τρισεκατομμύρια δολάρια στα μέσα του 2023 και αυξάνονται με ρυθμό σχεδόν 20% ετησίως από το 2018.
Για πολλά χρόνια, οι ιδιωτικές αγορές αντλούν κεφάλαια από τις δημόσιες αγορές, όπου η συρρίκνωση λόγω επαναγορών μετοχών και εξαγορών δεν έχει αντισταθμιστεί από τον περιορισμένο όγκο νέων εκδόσεων.
Από την άλλη, η ζωντάνια των ιδιωτικών αγορών σημαίνει ότι οι εταιρείες μπορούν να παραμένουν ιδιωτικές επ' αόριστον, χωρίς ανησυχία για την πρόσβαση σε κεφάλαια.
Αποτέλεσμα είναι η σημαντική αύξηση του ποσοστού της αγοράς μετοχών και της οικονομίας που παραμένει μη διαφανής για επενδυτές, πολιτικούς και το ευρύ κοινό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ρυθμιστικές απαιτήσεις αποτελούν σε μεγάλο βαθμό ζήτημα σύμβασης παρά κανονισμών.

Ανάπτυξη

Μεγάλο μέρος αυτής της ανάπτυξης πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων από την οικονομική κρίση του 2007-08.
Η McKinsey επισημαίνει ότι περίπου τα δύο τρίτα της συνολικής απόδοσης για συμφωνίες εξαγοράς που πραγματοποιήθηκαν το 2010 ή αργότερα και ολοκληρώθηκαν το 2021 ή νωρίτερα μπορούν να αποδοθούν στις κινήσεις στις αποτιμήσεις της αγοράς και στη μόχλευση, παρά στη βελτιωμένη λειτουργική αποδοτικότητα.
Σήμερα, αυτά τα απρόσμενα κέρδη δεν είναι πλέον διαθέσιμα.
Το κόστος δανεισμού έχει αυξηθεί λόγω της αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής και οι διαχειριστές ιδιωτικών κεφαλαίων αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην πώληση εταιρειών, αφού το περιβάλλον είναι λιγότερο ευνοϊκό.
Ωστόσο, οι θεσμικοί επενδυτές δείχνουν ολοένα και μεγαλύτερη όρεξη για εναλλακτικές επενδύσεις χαμηλής ρευστότητας.
Επιπλέον, οι μεγάλοι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων επιδιώκουν να προσελκύσουν πλούσιους ιδιώτες επενδυτές.
Με τις δημόσιες μετοχές κοντά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, το private equity θεωρείται ότι προσφέρει έκθεση στην καινοτομία μέσω μιας δομής ιδιοκτησίας που εξασφαλίζει καλύτερη εποπτεία και λογοδοσία σε σύγκριση με τις εισηγμένες.
Την ίδια στιγμή, το 50% των κεφαλαίων που συμμετείχαν σε έρευνα του Official Monetary and Financial Institutions Forum, ενός think-tank του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε ότι αναμένει να αυξήσει την έκθεσή του στο private credit τους επόμενους 12 μήνες, έναντι περίπου 25% πέρυσι.
Παράλληλα, πολιτικοί, κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο, δίνουν ώθηση σε αυτήν την τάση, ενθαρρύνοντας τα συνταξιοδοτικά ταμεία να επενδύουν σε πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία, των υποδομών συμπεριλαμβανομένων.
Σε όλη την Ευρώπη, οι ρυθμιστικές αρχές χαλαρώνουν τους κανόνες ρευστότητας και τα ανώτατα όρια τιμών στα συνταξιοδοτικά σχέδια καθορισμένων εισφορών.
Το κατά πόσο οι επενδυτές θα αποκομίσουν ουσιαστικό premium από την έλλειψη ρευστότητας σε αυτές τις συνθήκες αγοράς παραμένει αμφίβολο.
Έκθεση της Amundi και της Create Research επισημαίνει τα υψηλά τέλη και τις χρεώσεις στις ιδιωτικές αγορές.
Επίσης, αναφέρεται στην αδιαφάνεια της επενδυτικής διαδικασίας και της αξιολόγησης απόδοσης, στο υψηλό κόστος που προκαλείται από πρόωρη έξοδο από εταιρείες χαρτοφυλακίου, στη μεγάλη διακύμανση στις τελικές αποδόσεις των επενδύσεων και στο υψηλό επίπεδο αχρησιμοποίητων κεφαλαίων ("dry powder") που περιμένουν να επενδυθούν.
Η έκθεση προειδοποιεί ότι οι τεράστιες εισροές σε εναλλακτικά περιουσιακά στοιχεία θα μπορούσαν να μειώσουν τις αποδόσεις.
Υπάρχουν επίσης ευρύτερα οικονομικά ερωτήματα σχετικά με την ανάπτυξη των ιδιωτικών αγορών.
Όπως έχει επισημάνει η Allison Herren Lee, πρώην επίτροπος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, οι ιδιωτικές αγορές βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στη δυνατότητα να επωφελούνται από τη διαφάνεια των πληροφοριών και των τιμών στις δημόσιες αγορές.
Καθώς οι δημόσιες αγορές συνεχίζουν να συρρικνώνονται, μειώνεται και η αξία τους.
Η αδιαφάνεια των ιδιωτικών αγορών θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε κακή κατανομή κεφαλαίων, σύμφωνα με την Herren Lee.
Επιπλέον, το μοντέλο του private equity δεν είναι ιδανικό για ορισμένους τύπους επενδύσεων, π.χ. υποδομές, όπως δείχνει η εμπειρία της βρετανικής βιομηχανίας ύδρευσης.

Ο χειρότερος τύπος

Η Lenore Palladino και ο Harrison Karlewicz από το Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης υποστηρίζουν ότι οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων είναι ο χειρότερος τύπος ιδιοκτητών.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν έχουν κανένα κίνητρο να θυσιάσουν βραχυπρόθεσμα οφέλη για χάρη μακροπρόθεσμων καινοτομιών ή ακόμα και συντήρησης.
Σε μεγάλο βαθμό, η δυναμική πίσω από τη στροφή προς τις ιδιωτικές αγορές είναι ρυθμιστική.
Οι αυστηρότερες απαιτήσεις κεφαλαιακής επάρκειας για τις τράπεζες μετά την οικονομική κρίση οδήγησαν τον δανεισμό σε λιγότερο ρυθμιζόμενα μη τραπεζικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Αυτό δεν ήταν κατ' ανάγκη κακό, καθώς προσέφερε νέες πηγές χρηματοδότησης για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
Ωστόσο, οι κίνδυνοι είναι πιο δύσκολο να εντοπιστούν.
Σύμφωνα με την Palladino και τον Karlewicz, τα ιδιωτικά πιστωτικά κεφάλαια θέτουν ένα μοναδικό σύνολο πιθανών συστημικών κινδύνων για το ευρύτερο χρηματοπιστωτικό σύστημα λόγω της διασύνδεσής τους με τον τραπεζικό τομέα, της αδιαφάνειας των όρων δανεισμού, της χαμηλής ρευστότητας των δανείων και των πιθανών αναντιστοιχιών λήξης μεταξύ των αναγκών των επενδυτών (περιορισμένων εταίρων) για απόσυρση κεφαλαίων.
Από την πλευρά του, το ΔΝΤ έχει υποστηρίξει ότι η ταχεία ανάπτυξη του ιδιωτικού πιστωτικού τομέα, σε συνδυασμό με τον αυξανόμενο ανταγωνισμό από τις τράπεζες σε μεγάλες συμφωνίες και την πίεση για την επένδυση κεφαλαίων, μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση των τιμολογιακών και μη τιμολογιακών όρων, συμπεριλαμβανομένων των χαμηλότερων στάνταρ αξιολόγησης και των αποδυναμωμένων συμβατικών όρων, αυξάνοντας τον κίνδυνο πιστωτικών ζημιών στο μέλλον.
Ως εκ τούτου, δεν χρειάζεται ιδιαίτερη πρόβλεψη για να καταλάβει κανείς από πού θα προκύψει η επόμενη χρηματοπιστωτική κρίση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης