Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Υπό διάλυση οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις - Έκτακτες κρίσεις με εντολή Δένδια - Κύμα παραιτήσεων στο Ναυτικό

Υπό διάλυση οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις - Έκτακτες κρίσεις με εντολή Δένδια - Κύμα παραιτήσεων στο Ναυτικό
Με τον Trump να υμνεί τον Erdogan, ο Νίκος Δένδιας ζητά έκτακτες κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις
Σχετικά Άρθρα

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε η εντολή του Νίκου Δένδια για έκτατες κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις, λίγες μόλις ημέρες πριν την ορκωμοσία Donald Trump στις ΗΠΑ, ο οποίος Trump υμνεί το αιώνιο εχθρό της Ελλάδας, Recep Tayyip Erdogan.
Ειδικότερα, λίγη μόλις ώρα, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, όπου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτήρισε «δύσκολη χρονιά» το 2025, «με πολεμικά μέτωπα, την κλιματική κρίση αλλά και τεκτονικές αλλαγές αν αναλογιστούμε όσα συμβαίνουν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού», ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ζήτησε από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Δημήτριο Χούπη, την πραγματοποίηση έκτακτων κρίσεων στις Ένοπλες Δυνάμεις, στους βαθμούς του Αντιστρατήγου και Υποστρατήγου, του Αντιναυάρχου και Υποναυάρχου ΠΝ και του Αντιπτεράρχου και Υποπτεράρχου.
Σε μια πιο επιχειρησιακή αντίληψη, που υπαγορεύεται από τη νέα γεωπολιτική πραγματικότητα, πιθανολογείται συνέχεια θα δοθεί στις έκτακτες κρίσεις και στους υπόλοιπους βαθμούς με φορά προς τα κάτω, καθώς η επιχειρούμενη αποσύνδεση του βαθμού με τις δυνατότητες των μόνιμων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων θεωρείται ότι θα αυξήσει ακόμη περισσότερο και σε άμεσο χρονικό ορίζοντα την αποτελεσματικότητά τους.
Επισήμως, η δικαιολογία για τις σημερινές έκτακτες κρίσεις είναι η επιτάχυνση των ρυθμών υλοποίησης της νέας Δομής Δυνάμεων στο πλαίσιο της «Ατζέντας 2030» για τη μεταρρύθμιση στις Ένοπλες Δυνάμεις, ο εξορθολογισμός του αριθμού των ανωτάτων αξιωματικών και η προσαρμογή στις σύγχρονες επιχειρησιακές απαιτήσεις της πρόσφατα εγκριθείσας νέας Δομής Δυνάμεων.
Δεδομένης όμως της χρονικής συγκυρίας αλλά του κύματος παραιτήσεων από το Ναυτικό, η απόφαση του κ. Δένδια προκαλεί πλήθος ερωτημάτων.

Τα προβλήματα σε Αεροπορία και Ναυτικό

Άνθρωποι με ουσιαστική γνώση της κατάστασης όπου έχουν περιέλθει οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.
Η Αεροπορία Στρατού στερείται μαχητικής παρουσίας πολύτιμων ιπτάμενων μέσων, είτε λόγω λάθος κυβερνητικών χειρισμών, είτε γραφειοκρατικών καθυστερήσεων όσον αφορά τον εκσυγχρονισμό.
Την ίδια στιγμή, κύμα παραιτήσεων πλήττει το Ναυτικό. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι το 25% των παραιτήσεων των τελευταίων 11 ετών σημειώθηκε το 2024.

Επισπεύτηκαν οι έκτακτες κρίσεις

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Έκτακτες Κρίσεις είθισται να πραγματοποιούνται τον Μάρτιο, ωστόσο ο κ. Δένδια αποφάσισε να επισπεύσεις τις εξελίξεις.
Ειδικότερα, οι σημερινές κρίσεις εκτιμάται, κατά πληροφορίες, ότι θα οδηγήσουν σε μείωση πάνω από 20 (πιθανά 23) θέσεων Αντιστράτηγων, Υποστρατήγων και των αντίστοιχων θέσεων στο Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία. Κι αυτό διότι στόχος του υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι η «ευελιξία», αλλά και η αντιστοίχιση των βαθμών με τα προσόντα των ανώτατων επιτελικών στελεχών, στο πεδίο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης