Κίνδυνος κατάρρευσης της βιομηχανίας κακάο έως το 2030
Να «καταστραφεί» πλήρως μέχρι το 2030 κινδυνεύει η παραγωγή κακάο, εάν δεν υπάρξει άμεση χρηματοδοτική στήριξη και πιο δίκαιη λειτουργία των αγορών, προειδοποιούν αγρότες από την Ακτή Ελεφαντοστού.
Η χώρα της Δυτικής Αφρικής είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός κακάο παγκοσμίως, με αγροτικές περιοχές όπως το Μπαφίνγκ-Τόνκπι να προμηθεύουν τις παγκόσμιες αγορές σοκολάτας, συμπεριλαμβανομένου και του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ωστόσο, τα χρόνια χαμηλών τιμών έχουν διαβρώσει τη δυνατότητα των αγροτών να επενδύσουν ξανά στη γη τους.
Αυτό έχει οδηγήσει σε γήρανση των δέντρων, ασθένειες και ολοένα και πιο απρόβλεπτες κλιματικές συνθήκες, προκαλώντας πτώση της παραγωγικότητας και εκτίναξη των τιμών.
Παρά το γεγονός ότι οι καταναλωτές στο Ηνωμένο Βασίλειο πλήρωσαν φέτος το Πάσχα έως και 50% περισσότερα για ορισμένα προϊόντα σοκολάτας, οι αγρότες που ζουν σε συνθήκες φτώχειας στην άλλη άκρη της εφοδιαστικής αλυσίδας δεν βλέπουν σχεδόν κανένα οικονομικό όφελος.
Ο συνεταιρισμός Yeyasso, με έδρα τη δυτική πόλη Μαν, δήλωσε ότι η παραγωγή των 5.000 καλλιεργητών του έχει μειωθεί κατά 30% τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα πολλοί να στραφούν σε άλλες καλλιέργειες όπως το καουτσούκ ή το φοινικέλαιο.
Ο Biabate Poseni, 34 ετών, επικεφαλής γεωργίας στον Yeyasso που εκπαιδεύει και παρακολουθεί τους παραγωγούς, δήλωσε στο πρακτορείο DPA: «Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει έντονα την απόδοση.
Όταν περιμένουμε βροχή, δεν έρχεται. Κι όταν χρειαζόμαστε ήλιο, έχουμε μόνο βροχές.
Αν δεν γίνει κάτι μέχρι το 2030, δεν θα έχουμε πλέον δέντρα κακάο – όλα θα καταστραφούν από την αλλαγή του κλίματος».
Ο Bemo Bakayoko, 42 ετών, καλλιεργητής κακάο στην περιοχή Μπογκουίν του συνεταιρισμού Yeyasso, ανέφερε ότι η φυτεία των δύο εκταρίων του απέδιδε παλιότερα 700 κιλά ετησίως, αλλά πέρυσι παρήγαγε λιγότερα από 300.
«Βλέπουμε ξεκάθαρα την αλλαγή», είπε, εξηγώντας πως οι έντονες βροχοπτώσεις αυξάνουν τον κίνδυνο για ασθένειες όπως η μαύρη σήψη. «Είμαστε φοβισμένοι γιατί δεν ξέρουμε αν αυτές οι απρόβλεπτες συνθήκες θα σταματήσουν».
Κυβέρνηση, ρυθμιστικές αρχές και συνεταιρισμοί προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, αλλά οι πόροι παραμένουν περιορισμένοι.
Ο Thomas Andei, περιφερειακός διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας της Ακτής Ελεφαντοστού, δήλωσε πως η αγροδασοπονία βρίσκεται στο επίκεντρο της κυβερνητικής πολιτικής.
Καλεί τους αγρότες να ενισχύσουν τη βιοποικιλότητα φυτεύοντας δέντρα σκιάς και καρποφόρα.
Στη δεκαετία του 1960, οι αποδόσεις ήταν υψηλές και οι ασθένειες περιορισμένες, είπε ο Andei.
Όμως οι αρχές τότε προωθούσαν συνεχώς την παραγωγή χωρίς περιορισμούς, κάτι που οδήγησε σε μη βιώσιμες πρακτικές και μαζική αποψίλωση.
«Καταναλώσαμε υπερβολικά το δάσος.
Αυτό είχε πολύ, πολύ αρνητικές συνέπειες στην παραγωγικότητα του κακάο στην Ακτή Ελεφαντοστού», είπε στο DPA.
«Η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί, γιατί από αυτή την παραγωγή εξαρτάται το βιοποριστικό μέλλον των αγροτών».
Καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρώπη προετοιμάζονται να εφαρμόσουν κανονισμούς που απαγορεύουν τις εισαγωγές προϊόντων συνδεδεμένων με την αποψίλωση των δασών, οι αρχές της Ακτής Ελεφαντοστού επεξεργάζονται δικούς τους μηχανισμούς συμμόρφωσης.
Ο Fantiga Mamadou Deye, επικεφαλής του οργανισμού κακάο στην περιοχή Bafing-Tonkpi, ηγείται ενός πιλοτικού προγράμματος ταυτοποίησης αγροτών, συλλέγοντας δεδομένα για αποδόσεις, αριθμό δέντρων και αγροδασικές πρακτικές.
Συνεταιρισμοί πιστοποιημένοι με Fairtrade, όπως ο Yeyasso, συμμετέχουν ήδη ενεργά, ωστόσο άλλοι αντιμετωπίζουν οικονομικά και οργανωτικά εμπόδια για να προσεγγίσουν όλους τους παραγωγούς.
«Αν οι βασικοί παίκτες στην αλυσίδα αξίας δεν αισθανθούν υπεύθυνοι για αυτές τις προκλήσεις, τότε είναι ζήτημα χρόνου μέχρι οι συνεταιρισμοί να εξαφανιστούν», προειδοποιεί ο Ντέγε.
Ο Yeyasso έχει προχωρήσει σε δράσεις όπως γεωχαρτογράφηση των καλλιεργειών, δημιουργία φυτωρίων και φύτευση περίπου 140.000 νέων δέντρων κακάο, φρούτων και σκιάς.
Παράλληλα, είναι ο πρώτος συνεταιρισμός παγκοσμίως που συμμετέχει σε νέα πρωτοβουλία εφοδιαστικής αλυσίδας, υπό την αιγίδα της Fairtrade, η οποία εγκρίθηκε πρόσφατα από τη ρυθμιστική αρχή ανταγωνισμού του Ηνωμένου Βασιλείου.
Το πρόγραμμα “Shared Impact” στοχεύει να ενθαρρύνει τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ – όπως η M&S – να αγοράζουν αγροτικά προϊόντα μέσω μακροπρόθεσμων συμβάσεων, αυξάνοντας τη σιγουριά των παραγωγών και μειώνοντας τον οικονομικό τους κίνδυνο.
Μέσω αυτού του πιλοτικού εγχειρήματος, ο Yeyasso ελπίζει να διπλασιάσει το ποσοστό κακάο που πωλείται με Fairtrade όρους – από 20% σε 40% – αυξάνοντας τις επιπλέον αποδοχές που μπορούν να κατευθυνθούν σε κοινωνικά και περιβαλλοντικά έργα.
Σε ευρύτερη κλίμακα, το Shared Impact μπορεί να προσφέρει μεγαλύτερη σταθερότητα εισοδήματος, χρηματοδότηση για εκπαιδευτικά προγράμματα, ενίσχυση προσωπικού και μεγαλύτερη ασφάλεια επενδύσεων για συνεταιρισμούς που παλεύουν να επιβιώσουν, εξηγεί ο Dubia Abu Zeid, πρόεδρος του Yeyasso.
«Με τα βραχυπρόθεσμα συμβόλαια, τίποτα δεν είναι σίγουρο.
Οποιαδήποτε στιγμή μπορεί να σταματήσει η δουλειά.
Και τότε, φυσικά, οι αγρότες απογοητεύονται και ψάχνουν άλλες ευκαιρίες έξω από τη βιομηχανία κακάο», προσθέτει.
www.bankingnews.gr
Η χώρα της Δυτικής Αφρικής είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός κακάο παγκοσμίως, με αγροτικές περιοχές όπως το Μπαφίνγκ-Τόνκπι να προμηθεύουν τις παγκόσμιες αγορές σοκολάτας, συμπεριλαμβανομένου και του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ωστόσο, τα χρόνια χαμηλών τιμών έχουν διαβρώσει τη δυνατότητα των αγροτών να επενδύσουν ξανά στη γη τους.
Αυτό έχει οδηγήσει σε γήρανση των δέντρων, ασθένειες και ολοένα και πιο απρόβλεπτες κλιματικές συνθήκες, προκαλώντας πτώση της παραγωγικότητας και εκτίναξη των τιμών.
Παρά το γεγονός ότι οι καταναλωτές στο Ηνωμένο Βασίλειο πλήρωσαν φέτος το Πάσχα έως και 50% περισσότερα για ορισμένα προϊόντα σοκολάτας, οι αγρότες που ζουν σε συνθήκες φτώχειας στην άλλη άκρη της εφοδιαστικής αλυσίδας δεν βλέπουν σχεδόν κανένα οικονομικό όφελος.
Ο συνεταιρισμός Yeyasso, με έδρα τη δυτική πόλη Μαν, δήλωσε ότι η παραγωγή των 5.000 καλλιεργητών του έχει μειωθεί κατά 30% τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα πολλοί να στραφούν σε άλλες καλλιέργειες όπως το καουτσούκ ή το φοινικέλαιο.
Ο Biabate Poseni, 34 ετών, επικεφαλής γεωργίας στον Yeyasso που εκπαιδεύει και παρακολουθεί τους παραγωγούς, δήλωσε στο πρακτορείο DPA: «Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει έντονα την απόδοση.
Όταν περιμένουμε βροχή, δεν έρχεται. Κι όταν χρειαζόμαστε ήλιο, έχουμε μόνο βροχές.
Αν δεν γίνει κάτι μέχρι το 2030, δεν θα έχουμε πλέον δέντρα κακάο – όλα θα καταστραφούν από την αλλαγή του κλίματος».
Ο Bemo Bakayoko, 42 ετών, καλλιεργητής κακάο στην περιοχή Μπογκουίν του συνεταιρισμού Yeyasso, ανέφερε ότι η φυτεία των δύο εκταρίων του απέδιδε παλιότερα 700 κιλά ετησίως, αλλά πέρυσι παρήγαγε λιγότερα από 300.
«Βλέπουμε ξεκάθαρα την αλλαγή», είπε, εξηγώντας πως οι έντονες βροχοπτώσεις αυξάνουν τον κίνδυνο για ασθένειες όπως η μαύρη σήψη. «Είμαστε φοβισμένοι γιατί δεν ξέρουμε αν αυτές οι απρόβλεπτες συνθήκες θα σταματήσουν».
Κυβέρνηση, ρυθμιστικές αρχές και συνεταιρισμοί προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, αλλά οι πόροι παραμένουν περιορισμένοι.
Ο Thomas Andei, περιφερειακός διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας της Ακτής Ελεφαντοστού, δήλωσε πως η αγροδασοπονία βρίσκεται στο επίκεντρο της κυβερνητικής πολιτικής.
Καλεί τους αγρότες να ενισχύσουν τη βιοποικιλότητα φυτεύοντας δέντρα σκιάς και καρποφόρα.
Στη δεκαετία του 1960, οι αποδόσεις ήταν υψηλές και οι ασθένειες περιορισμένες, είπε ο Andei.
Όμως οι αρχές τότε προωθούσαν συνεχώς την παραγωγή χωρίς περιορισμούς, κάτι που οδήγησε σε μη βιώσιμες πρακτικές και μαζική αποψίλωση.
«Καταναλώσαμε υπερβολικά το δάσος.
Αυτό είχε πολύ, πολύ αρνητικές συνέπειες στην παραγωγικότητα του κακάο στην Ακτή Ελεφαντοστού», είπε στο DPA.
«Η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί, γιατί από αυτή την παραγωγή εξαρτάται το βιοποριστικό μέλλον των αγροτών».
Καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρώπη προετοιμάζονται να εφαρμόσουν κανονισμούς που απαγορεύουν τις εισαγωγές προϊόντων συνδεδεμένων με την αποψίλωση των δασών, οι αρχές της Ακτής Ελεφαντοστού επεξεργάζονται δικούς τους μηχανισμούς συμμόρφωσης.
Ο Fantiga Mamadou Deye, επικεφαλής του οργανισμού κακάο στην περιοχή Bafing-Tonkpi, ηγείται ενός πιλοτικού προγράμματος ταυτοποίησης αγροτών, συλλέγοντας δεδομένα για αποδόσεις, αριθμό δέντρων και αγροδασικές πρακτικές.
Συνεταιρισμοί πιστοποιημένοι με Fairtrade, όπως ο Yeyasso, συμμετέχουν ήδη ενεργά, ωστόσο άλλοι αντιμετωπίζουν οικονομικά και οργανωτικά εμπόδια για να προσεγγίσουν όλους τους παραγωγούς.
«Αν οι βασικοί παίκτες στην αλυσίδα αξίας δεν αισθανθούν υπεύθυνοι για αυτές τις προκλήσεις, τότε είναι ζήτημα χρόνου μέχρι οι συνεταιρισμοί να εξαφανιστούν», προειδοποιεί ο Ντέγε.
Ο Yeyasso έχει προχωρήσει σε δράσεις όπως γεωχαρτογράφηση των καλλιεργειών, δημιουργία φυτωρίων και φύτευση περίπου 140.000 νέων δέντρων κακάο, φρούτων και σκιάς.
Παράλληλα, είναι ο πρώτος συνεταιρισμός παγκοσμίως που συμμετέχει σε νέα πρωτοβουλία εφοδιαστικής αλυσίδας, υπό την αιγίδα της Fairtrade, η οποία εγκρίθηκε πρόσφατα από τη ρυθμιστική αρχή ανταγωνισμού του Ηνωμένου Βασιλείου.
Το πρόγραμμα “Shared Impact” στοχεύει να ενθαρρύνει τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ – όπως η M&S – να αγοράζουν αγροτικά προϊόντα μέσω μακροπρόθεσμων συμβάσεων, αυξάνοντας τη σιγουριά των παραγωγών και μειώνοντας τον οικονομικό τους κίνδυνο.
Μέσω αυτού του πιλοτικού εγχειρήματος, ο Yeyasso ελπίζει να διπλασιάσει το ποσοστό κακάο που πωλείται με Fairtrade όρους – από 20% σε 40% – αυξάνοντας τις επιπλέον αποδοχές που μπορούν να κατευθυνθούν σε κοινωνικά και περιβαλλοντικά έργα.
Σε ευρύτερη κλίμακα, το Shared Impact μπορεί να προσφέρει μεγαλύτερη σταθερότητα εισοδήματος, χρηματοδότηση για εκπαιδευτικά προγράμματα, ενίσχυση προσωπικού και μεγαλύτερη ασφάλεια επενδύσεων για συνεταιρισμούς που παλεύουν να επιβιώσουν, εξηγεί ο Dubia Abu Zeid, πρόεδρος του Yeyasso.
«Με τα βραχυπρόθεσμα συμβόλαια, τίποτα δεν είναι σίγουρο.
Οποιαδήποτε στιγμή μπορεί να σταματήσει η δουλειά.
Και τότε, φυσικά, οι αγρότες απογοητεύονται και ψάχνουν άλλες ευκαιρίες έξω από τη βιομηχανία κακάο», προσθέτει.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών