(upd) Ένα ακόμη θλιβερό ρεκόρ κατέρριψε η Ελλάδα την Κυριακή (6/2/2022) αυτό των 24.000 νεκρών από την έναρξης της πανδημίας με τη διαχείρισή της από το Φθινόπωρο του 2020 και μετά να αποδεικνύεται τραγική.
Η χώρα με ένα σύστημα υγείας εδώ και καιρό στα όριά του – εάν όχι διαλυμένο – από ελλείψεις και αναστολές εργασίας λόγω υποχρεωτικών εμβολιασμών έφτασε τους 24.094 νεκρούς με 551 πολίτες να είναι διασωληνωμένοι.
Οι ειδικοί αναμένουν υποχώρηση των σκληρών επιδημιολογικών δεικτών τις επόμενες εβδομάδες, παρόλο που η διασπορά του ιού είναι ακόμα πολύ μεγάλη και η όποια χαλάρωση όταν αποφασισθεί θα αφορά αρχικά τους εμβολιασμένους.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλο του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, στα τέλη Φεβρουαρίου οι διασωληνωμένοι ασθενείς θα είναι περίπου 500, ενώ υπάρχουν και εκτιμήσεις των ειδικών για αύξηση των κρουσμάτων – θα φτάσουν ενδεχομένως ακόμα και τα 35.000 στα τέλη Φεβρουαρίου.
Εν τω μεταξύ χωρίς πιστοποιητικού εμβολιασμού θα μείνουν από τη, Δευτέρα 7/2, όσοι πολίτες δεν έκαναν μετά τους 7 μήνες δεν έκαναν την αναμνηστική δόση και έτσι, θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι.
Παράλληλα, από τη Δευτέρα 7/2, η είσοδος στη χώρα για όσους έχουν ενεργό ευρωπαϊκό πιστοποιητικό θα γίνεται χωρίς υποχρεωτικό τεστ, καθώς δεν θα απαιτείται η επίδειξη αρνητικού PCR ή rapid test.
Που οφείλεται η υψηλή θνητότητα
Το ποσοστό των πολιτών που χάνουν τη ζωή τους από Covid-19 είναι διπλάσιο στην Ελλάδα σε σχέση με τον μέσο όρο 30 ευρωπαϊκών χωρών, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).
Η θνητότητα από κορωνοϊό πλησιάζει το τελευταίο διάστημα το απόλυτο ρεκόρ του Δεκεμβρίου 2020.
Ανάμεσα στους παράγοντες που μπορεί να επηρεάζουν την θνητότητα, περιλαμβάνονται θέματα, όπως η ηλικιακή διαστρωμάτωση των τοπικών κοινωνιών, η εκδήλωση συρροών σε κέντρα φιλοξενίας και αποκατάστασης ηλικιωμένων ή σε άλλες ευπαθείς ομάδες,.
Επίσης οφείλεται στη μεγάλη πίεση που δέχεται ένα σύστημα υγείας με πολλά προβλήματα το οποίο ταυτόχρονα αντιμετωπίζει μαζικές εισαγωγές ασθενών.
Ανάμεσα στις αιτίες των διαφορών, όμως, είναι και ο αριθμός των tests τεστ που διενεργούνται, καθώς αντίθετα με τους επιβεβαιωμένους θανάτους, που καταγράφονται στα νοσοκομεία, ο αριθμός των επισήμως διαγνωσμένων κρουσμάτων, εξαρτάται από τον αριθμό των tests.
Τζουβελέκης (Πνευμονολόγος): Γιατί είναι τόσο πολλοί οι θάνατοι
Στο ερώτημα γιατί οι «σκληροί» δείκτες της πανδημίας του κορωνοϊού, όπως οι θάνατοι, παραμένουν στα ύψη επιχείρησε να απαντήσει ο Αργύρης Τζουβελέκης, καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών την Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2022.
Ο καθηγητής απέδωσε το γεγονός ότι οι θάνατοι από επιπλοκές της Covid-19 δεν ακολουθούν την αποκλιμάκωση των κρουσμάτων: στη μέτρια εμβολιαστική κάλυψη και με την τρίτη δόση στις ηλικίες άνω των 60 ετών, αλλά και σε μια μειοψηφία του 20-25% ασθενών σε κλινικές Covid που «δεν πεθαίνουν από κορωνοϊό αλλά πεθαίνουν με κορωνοϊό.
Μιλώντας στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Με νέα ματιά», ο καθηγητής έκανε δύο επισημάνσεις.
«Δεν είναι ακόμη ενδημικός ο ιός»
Ο κ. Τζουβελέκης ξεκαθάρισε: «Δεν είναι ακόμη ενδημικός ο ιός».
«Χρειάζεται αρκετός χρόνος για να γίνει ενδημικός (σ.σ. που σημαίνει ότι μένει για πάντα εδώ)», τόνισε.
«Ακόμη και τότε δεν επιστρέφουμε στην προηγούμενη κανονικότητα», σημείωσε.
Η δεύτερη επισήμανση έχει να κάνει με τους «σκληρούς δείκτες» της πανδημίας.
Αυτό που παρατηρούμε είναι ότι οι θάνατοι και οι διασωληνωμένοι δεν ακολουθούν την αποκλιμάκωση των μολύνσεων.
«Οι δύο βασικότεροι λόγοι που εξηγούν αυτή την αποσύνδεση μεταξύ των καμπυλών των μολύνσεων που πέφτουν και των θανάτων και διασωληνωμένων που εξακολουθούν να είναι υψηλοί», εκτίμησε ο καθηγητής, «είναι το γεγονός ότι έχουμε μια σχετικά μέτρια εμβολιαστική κάλυψη σε ηλικίες άνω των 60 ετών και όταν μιλάμε για εμβολιαστική κάλυψη, είναι επιτακτική η ανάγκη να μιλάμε για τρεις δόσεις εμβολίου (οι δύο δόσεις μόνο σε αυτές τις ηλικίες δεν ξεπερνά το 50%).
Όπως ανακοινώθηκε άλλωστε περί τις 250.000 άνω των 60 ετών θα χάσουν τα προνόμια των εμβολιασμένων, επειδή δεν έχουν κάνει τρίτη δόση».
Ο καθηγητής τόνισε έναν λιγότερο προφανή λόγο, ο οποίος έχει να κάνει με τις παράπλευρες απώλειες που συνεισφέρουν στο ποσοστό των θανάτων:
«Στα ποσοστά των θανάτων συνεισφέρουν οι παράπλευρες απώλειες.
Πρόκειται για ένα ποσοστό 20-25% ασθενών σε κλινικές Covid, οι οποίοι έχουν θετικό μοριακό τεστ, αλλά δεν νοσούν από Covid-19.
Μπήκαν απλά για άλλο λόγο (έμφραγμα, αιμορραγία) και βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό.
Είτε είναι ανοσοκατασταλμένοι με βαριές νόσους οι οποίοι μπήκαν στην κλινική Covid, επειδή βρέθηκαν θετικοί.
Αυτοί οι ασθενείς δεν πεθαίνουν από κορωνοϊό, πεθαίνουν με κορωνοϊό», είπε.
«Είναι μια μειοψηφία 20-25% των θανάτων σε κλινικές Covid που όμως συνεισφέρουν στο να μην πέφτει ο συγκεκριμένος σκληρός δείκτης», εξήγησε.
Λήξη πιστοποιητικών εμβολιασμού
Ειδικότερα, τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου εκπνέει η μικρή παράταση στην χρονική ισχύ του πιστοποιητικού εμβολιασμού που είχε δοθεί λόγω των προβλημάτων στην εκτέλεση των ραντεβού εξαιτίας της πρόσφατης κακοκαιρίας και πλέον, θα λογίζονται ως ανεμβολίαστοι όσοι ενήλικοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους και έχουν περάσει 7 μήνες, χωρίς να κάνουν την αναμνηστική δόση.
Έτσι, οι πολίτες που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία και υπολογίζονται ότι είναι περίπου 300.000, θα μείνουν χωρίς πιστοποιητικά εμβολιασμού και δεν θα έχουν πρόσβαση όπου αυτά είναι απαραίτητά για την είσοδό τους, όπως στους κλειστούς χώρους εστίασης και διασκέδασης, στα θέατρα, στα γυμναστήρια, ενώ για να προσέρχονται στην εργασία τους θα υποχρεώνονται σε διπλά εβδομαδιαία τεστ.
Σημειώνεται ότι έχει αλλάξει και ο τρόπος έκδοσης του πιστοποιητικού νόσησης και για τους μεν εμβολιασμένους απαιτείται να έχουν θετικό rapid test για να το εκδίδουν (το πιστοποιητικό νόσησης), ενώ για τους ανεμβολίαστους απαιτείται θετικό μοριακό έλεγχο PCR.
Αλλαγές για τους ταξιδιώτες
Από τη Δευτέρα 7/2 όσοι ταξιδιώτες διαθέτουν ενεργό ευρωπαϊκό πιστοποιητικό, το οποίο έχει ισχύ 9 μηνών, δεν θα υποχρεούνται να κάνουν rapid ή PCR τεστ για να μπουν στην Ελλάδα.
Πρόκειται για μέτρο που αφορά τους εμβολιασμένους, ενώ για τους ανεμβολίαστους ισχύει ό,τι θα πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ για να μπουν στη χώρα.
Μέχρι και την Κυριακή 6 Φεβρουαρίου, όσοι ταξίδευαν προς την Ελλάδα έπρεπε να διαθέτουν αρνητικό μοριακό τεστ που να έχει διενεργηθεί εντός 72 ωρών ή να έχουν διαγνωστεί αρνητικοί σε rapid test 24 ώρες πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα.
ΕΟΔΥ: 10.985 κρούσματα και 95 θάνατοι στις 6/2
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Κυριακή (6/2/2022) 10.985 νέα κρούσματα Covid , εκ των οποίων 57 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.047.849 (ημερήσια μεταβολή +0.5%), εκ των οποίων 49.8% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 383 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.500 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με Covid είναι 95, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 24.094 νεκροί.
Το 95.1% είχευποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Στους 551 οι διασωληνωμένοι
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 551 (60.8% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη.
To 84.0% έχειυποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 428 (77.68%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 123 (22.32%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.088 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 405 (ημερήσια μεταβολή -15.45%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 471 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 35 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
ΕΟΔΥ: 2.772 κρούσματα στην Αττική, 1.433 στη Θεσσαλονίκη
Στην Αττική καταγράφονται 2772 κρούσματα ενώ στην Θεσσαλονίκη 1433.
Ειδικότερα, στην Αττική τα κρούσματα κατανέμονται ως εξής:
Ανατολική Αττική 346
Βόρειος Τομέας Αθήνας 351
Δυτική Αττική 153
Δυτικός Τομέας Αθήνας 389
Κεντρικός Τομέας Αθήνας 780
Νήσων 53
Νότιος Τομέας Αθήνας 310
Πειραιάς 390
Τα κρούσματα σε ολόκληρη την Ελλάδα:
Σχόλια αναγνωστών