14 Αυγούστου 2003: Φεύγει από την ζωή ο άνθρωπος που απομυθοποίησε τον Φέρεντς Πούσκας και την Ουγγαρία, χάρη στο γκολ της εικόνας, στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1954.
Γράφει ο Νότης Χάλαρης
Το «βιβλίο» του ποδοσφαίρου έχει αρκετές τσακισμένες σελίδες. Γεγονότα και στιγμές που έχουν γραφτεί με μεγάλα γράμματα, αποτελούν την παρακαταθήκη του αθλήματος και διδάσκουν γενιές και γενιές για την ομορφιά αυτού του σπορ. Αδιαμφησβήτητα, ένα από αυτά είναι το «Θαύμα της Βέρνης».
Στις 4 Ιουλίου του 1954, στην Βέρνη της Ελβετίας, η Δυτική Γερμανία κοντράρεται με μία από τις καλύτερες ομάδες όλων των εποχών. Την Ουγγαρία του Φέρεντς Πούσκας αλλά και των Γκιούλα Λόραντ, Σάντορ Κότσιτς, Ζόλταν Τσίμπορ και Λάσλο Μπουντάι. Η πορεία των Μαγυάρων μέχρι τον μεγάλο τελικό, τους έθετε ως το μεγάλο φαβορί.
Παράλληλα, κατά την διάρκεια των ομίλων, οι δύο ομάδες είχαν ξανασυναντηθεί, με την Ουγγαρία να διασύρει τα «πάντσερ» με το τρομακτικό 8-3. Ο τελικός, όμως, δεν ήταν διαφορετική υπόθεση. Πολλοί πίστευαν πως η ιστορία θα επαναληφθεί, όταν οι Ούγγροι προηγήθηκαν μέσα στα οκτώ πρώτα λεπτά (!) με 2-0. Ο Μόρλοκ μείωσε στο 10ο λεπτό και στο 18ο λεπτό, ο Χέλμουτ Ραν ισοφάρισε σε 2-2, «παγώνοντας» την Ουγγαρία.
Ο διεθνής φορ, δεν σταμάτησε εκεί. Ήταν ο άνθρωπος που δημιούργησε το «Θαύμα της Βέρνης». Στο 84ο λεπτό, νικάει τον Γκιούλα Γκρόσιτς και ολοκληρώνει την ανατροπή για την Δυτική Γερμανία. Αυτή η ιστορική στιγμή, είναι η απεικόνιση της παραπάνω εικόνας. Ήταν ο ήρωας των «πάντσερ», που τους χάρισε το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο στην ιστορία τους και έφερε την επανάσταση στο γερμανικό ποδόσφαιρο.
Από εκείνη την μέρα, όλα άλλαξαν στον τρόπο που αντιμετώπιζαν το άθλημα οι Γερμανοί, φτάνοντας στην σημερινή μορφή της Bundesliga. Όσο για τον ίδιο, μία τέτοια μέρα σαν και σήμερα, άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 73, στις 14 Αυγούστου του 2003, έπειτα από μία ασθένεια που είχε για αρκετά χρόνια.
Ωστόσο, το όνομά του δεν πρόκειται να ξεχαστεί ποτέ και ειδικά, αυτά τα δύο τέρματα που άφησαν μία από τις καλύτερες ομάδες, δίχως τον τίτλο του Μουντιάλ.
Σχόλια αναγνωστών