Φεβρουάριος 1971: Ο Ζαν Πολ Μπελμοντό, με μία μυθική καταδίωξη, κάνει άνω-κάτω την Αθήνα των ‘70s και στον ελεύθερο χρόνο του από τα γυρίσματα της ταινίας Le Casse (Οι διαρρήκτες) παρακολουθεί την αναμέτρηση του Ολυμπιακού με τον Φωστήρα!
Γράφει ο Φάνης Τσοκανάς
Μία μυθική καταδίωξη με τον Ομάρ Σαρίφ να διασχίζει το Φάληρο, τον Πειραιά, το Μικρολίμανο και την Καστέλα. Ένα Fiat 124 και ένα Opel Record. Η σκηνοθετική ματιά του Αρνί Βερνέιγ, που έφερε στη μεγάλη οθόνη τη νουβέλα του Ντέιβιντ Γκοντίς και η μουσική επιμέλεια του Ένιο Μορικόνε.
Αν προσθέσει κανείς και τον 38χρονο -τότε- Γάλλο θρύλο του κινηματογράφου, Ζαν Πολ Μπελμοντό, έχει στα χέρια του μία από τις πιο εντυπωσιακές ταινίες που γυρίστηκαν στη χώρα μας: το Le Casse. Ελληνιστί; «Οι διαρρήκτες»!
Η κυκλοφορία της ταινίας το 1971 «έσπασε ταμεία», αφού περίπου 4,4 εκατομμύρια εισιτήρια κόπηκαν στη Γαλλία και παρότι δεν αντιμετωπίστηκε από τους κριτικούς ως μία σπουδαία αστυνομική περιπέτεια, η σκηνή της καταδίωξης έχει χαραχτεί στην ιστορία του κινηματογράφου.
Όχι μόνο, όμως!
Μέσα στον ελεύθερο χρόνο του από τα γυρίσματα της ταινίας, ο Μπελμοντό θέλησε να γνωρίσει τη χώρα μας.
Πλήθος φωτογραφιών κυκλοφορούν στο διαδίκτυο από κοσμικές του εξόδους, αλλά και απλές βόλτες στα στενά των Αθηνών, όπου συνήθως συνοδεύεται από τη συζυγό του, Ούρσουλα Άντρες, μία από τις ωραιότερες γυναίκες της εποχής, που έγινε διάσημη βγαίνοντας από το νερό, στην πρώτη ταινία του James Bond, με τίτλο: Doctor No!
Τα φώτα του αθλητικού Τύπου της εποχής, όμως, στάθηκαν αλλού: στην επίσκεψή του στο Γεώργιος Καραϊσκάκης, για να παρακολουθήσει την αναμέτρηση Ολυμπιακού – Φωστήρα!
Γεγονός διόλου παράξενο, αν αναλογιστεί κανείς την αγάπη του Γάλλου ηθοποιού για τον αθλητισμό εν γένει, αλλά και το ποδόσφαιρο συγκεκριμένα, που απέδειξε εμπράκτως, όντας ένας εκ των ιδρυτών της Παρί Σεν Ζερμέν!
Για την ιστορία, οι «ερυθρόλευκοι» επικράτησαν με 4-0 (21/02), αλλά το αγωνιστικό σκέλος πέρασε σε δεύτερη μοίρα. Η παρουσία ενός σταρ του κινηματογράφου, παγκόσμιου βεληνεκούς, μονοπώλησε το ενδιαφέρον.
Άλλωστε, το γεγονός πως μετά από πενήντα ολόκληρα χρόνια, την ημέρα του θανάτου του Μπελμοντό (06/09) σε ηλικία 88 ετών, η ιστορία επανήλθε άμεσα στη δημοσιότητα, φανερώνει εκτός από τη σημασία της και το μέγεθος του Γάλλου «ζεν πρεμιέ», πως στην πράξη εκείνη η «επίσκεψη» στη χώρα μας, δεν ξεχάστηκε ποτέ.
Σχόλια αναγνωστών