«Τριγμούς» στον νομικό κόσμο προκάλεσε προ δύο μηνών το έντονο περιστατικό που έλαβε χώρα μεταξύ του Συμβούλου του ΔΣΑ Γιάννη Αβαρκιώτη και του Πρωτοδίκη Αντ. Βόμβα, όταν ο πρώτος διαμαρτυρήθηκε σε δίκη για μη εφαρμογή απόφασης περί αναβολής σε πλημμελήματα, μετά την πρώτη διακοπή.
Οι δικηγόροι της Αθήνας έκαναν λόγο για απαξιωτική και ονειδιστική συμπεριφορά του Πρωτοδίκη, καταγγέλλοντας πως ο δικαστικός έβγαλε κακήν κακώς από τη δικαστική αίθουσα τον κ. Αβαρκιώτη με συνοδεία αστυνομικών, ενώ πήγε «απλώς να υπερασπισθεί την απόφαση του ΔΣΑ».
Για το πρωτοφανές συμβάν αλλά και την απόφαση των δικηγόρων να συσπειρωθούν απέναντι σε αυτή τη συμπεριφορά, απαντώντας με μαζική αποχή από τις δίκες όπου συμμετέχει ο προαναφερθείς Πρωτοδίκης, μιλά σε συνέντευξη του για το BN, ο κ. Αβαρκιώτης.
«Ο σεβασμός μεταξύ των συλλειτουργών της Δικαιοσύνης πρέπει να θεωρείται δεδομένος το 2023» υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο ίδιος, ενώ όπως προαναγγέλλει, «οι Δικηγόροι δεν θα δεχτούμε την θεσμική υποβάθμιση μας και θα υπάρξουν συνέπειες σε όποιον δεν το σεβαστεί».
Παράλληλα, ο Σύμβουλος του ιστορικού Συλλόγου της χώρας, ως καλός γνώστης εκ των έσω των καθημερινών προβλημάτων των δικηγόρων, καθώς διετέλεσε προηγουμένως Πρόεδρος της Ένωσης Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών, αναφέρεται στις προτεραιότητες του ΔΣΑ αλλά και τις δυσχέρειες που συναντά ο ίδιος ως υπεύθυνος για θέματα στο Πρωτοδικείο.
Συνεχίζοντας τη συζήτηση μας, αποκαλύπτει ότι αδιαπραγμάτευτος στόχος του είναι η ένταξη των συναδέλφων του που αμείβονται με μπλοκάκι σε καθεστώς έμμισθης εντολής, χαρακτηρίζοντας τον ως «μονόδρομο» για εκείνον.
«Έχει πεθάνει όμως η δικηγορία;», ο δικηγόρος απαντά επιπρόσθετα σε γενικότερο ερώτημα μας για το μέλλον του κλάδου, αλλά και για το μείζον θέμα της αύξησης της δικηγορικής ύλης, προτείνοντας τρόπους για το πώς εκείνη μπορεί να επιτευχθεί.
Σε μια εφ’ όλης της ύλης η συνέντευξη, το μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Γιάννης Αβαρκιώτης
– Θα ήθελα να μας αναφέρετε αρχικά το τι συνέβη στο περιστατικό της 13ης.03.2023 με τον Πρωτοδίκη κο Βόμβα στο δικαστήριο αλλά και την απάντηση που έδωσε σύσσωμος δικηγορικός κόσμος της Αθήνας
Το απαράδεκτο αυτό περιστατικό, ήταν το ξεχείλισμα στο ποτήρι. Η συμπεριφορά του συγκεκριμένου Πρωτοδίκη προς τους παρόντες συναδέλφους, προς το πρόσωπό μου ως νέου Δικηγόρου, αλλά και προς την ιδιότητά μου ως εκπροσώπου των Δικηγόρων της Αθήνας, θύμισε άλλες εποχές…Κι επειδή εμείς αυτές τις εποχές δεν τις έχουμε ζήσει, αλλά ούτε και θα ανεχτούμε να τις ξαναζήσουμε, το καθήκον μου ήταν να καταγγείλω άμεσα το περιστατικό αυτό στο Διοικητικό Συμβούλιο του Δ.Σ.Α. Με ομόφωνη απόφαση ασκήθηκε πειθαρχική αναφορά κατά του Δικαστή και αποφασίστηκε η επ’ αόριστον αποχή των Δικηγόρων της Αθήνας από τις συνθέσεις που συμμετέχει. Μάλιστα, και το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά έλαβε αντίστοιχη απόφαση αποχής έως το τέλος του μηνός Απριλίου και στηλίτευσε τη συγκεκριμένη συμπεριφορά, όπως άλλωστε έκανε και το σύνολο του Δικηγορικού κόσμου.
Οι Δικηγόροι δεν θα δεχτούμε την θεσμική υποβάθμιση του ρόλου μας, απ’ όπου κι αν προέρχεται. Ο σεβασμός μεταξύ των συλλειτουργών της Δικαιοσύνης πρέπει να θεωρείται δεδομένος το 2023. Όποιος δεν το σέβεται αυτό, να είναι έτοιμος να υποστεί τις ανάλογες συνέπειες κι αυτό είναι ένα μήνυμα, για να αποφεύγονται τέτοιου είδους συμπεριφορές στο μέλλον. Και προσωπικά θα είμαι πάντα δίπλα στους συναδέλφους μου, όταν πλήττονται με κάθε τρόπο.
Ως Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ένωσης Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών είχατε μια έντονη δραστηριότητα, γεγονός που αναγνωρίζουν μέχρι και σήμερα οι συνάδελφοι που εκπροσωπούσατε στην τότε σας θητεία. Ήρθατε και σε ρήξη με την κυβέρνηση σε ορισμένα ζητήματα. Τώρα λοιπόν, στον νέο σας «ρόλο» ως Μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών ποιες προτεραιότητές έχετε θέσει για το μέλλον και τι θέλετε να αλλάξει;
Η προτεραιότητά μου δεν είναι άλλη από την βελτίωση της καθημερινότητας των συναδέλφων μου προς όλες τις κατευθύνσεις.
Από το 2019, δουλέψαμε μεθοδικά και τα τελευταία δύο έτη, 2.400 ασκούμενοι απασχολήθηκαν για ένα 6μήνο σε δικηγορικά γραφεία, χωρίς κόστος για τους συναδέλφους μέσω του ΕΣΠΑ. Ήδη, όπως είχα δεσμευθεί και προεκλογικά σχεδιάσαμε και προτείναμε στο ΔΣ την δημιουργία Help Desk ΔΣΑ για την διαρκή ηλεκτρονική και τηλεφωνική εξυπηρέτηση των συναδέλφων για όλα τα ζητήματα που τυχόν τους απασχολούν, το οποίο θα τεθεί άμεσα σε εφαρμογή στο προσεχές διάστημα μέσω του portal.olomeleia.
Οι δικηγόροι θα επιλύουν κάθε τους απορία έγκυρα μέσω του Help Desk, χωρίς να χρειάζεται πλέον να καταφεύγουν στις ομάδες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Αυτό που πρέπει να αλλάξει είναι η απαγκίστρωση από τις μικροσυνδικαλιστικές αγκυλώσεις του παρελθόντος. Ήδη, από την πρώτη συνεδρίαση του νέου ΔΣ, έθεσα προσωπικά το ζήτημα της άρσης των ασυμβίβαστων των δικηγόρων. Οι δικηγόροι είμαστε ελεύθεροι επαγγελματίες, όσο και αν αρκετοί θέλουν να μας κάνουν να το ξεχάσουμε.
Είμαστε ενεργά μέλη της αγοράς και πρέπει να έχουμε την δυνατότητα συμμετοχής σε αυτήν και με άλλους τρόπους, χωρίς να περιορίζονται τα συνταγματικά μας δικαιώματα. Συνεπώς, για αυτό δεν έχω σταματήσει να θέτω το ζήτημα σε κάθε ΔΣ.
Δεν πρέπει, επίσης, να ξεχνάμε την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, οι οποίες ήταν ήδη υπέρογκες. Η νέα κυβέρνηση που θα σχηματιστεί θα πρέπει να πάρει άμεσα πίσω την άδικη αυτή αύξηση και να λάβει μέτρα για τη μείωσή τους, ιδίως για τους νέους δικηγόρους και πέραν της 5ετίας. Η κατάσταση που βιώνουμε σήμερα οι δικηγόροι είναι εξαιρετικά δύσκολη και αυτό οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στο ιδιόμορφο εργασιακό καθεστώς που έχει πλέον παγιωθεί με τα μπλοκάκια.
Συγκεκριμένα, συμβαίνει το εξής παράδοξο και άδικο, οι δικηγόροι ιδίως στα γραφεία εργαζόμαστε υπό την αβεβαιότητα του ελεύθερου επαγγέλματος σε υπαλληλικό καθεστώς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης σε έναν εργοδότη και, χωρίς ωστόσο, να απολαμβάνουμε τα αντίστοιχα εργασιακά μας δικαιώματα, όπως επιδόματα εορτών, αδείας και αποζημίωση σε περίπτωση «απόλυσης». Η ένταξη των συναδέλφων που αμείβονται με μπλοκάκι σε καθεστώς έμμισθης εντολής είναι μονόδρομος και αδιαπραγμάτευτος στόχος μου. Ένα πρώτο σημαντικό βήμα έγινε με την ΣΤΕ 13/2022, με την οποία αναγνωρίζεται η υποχρέωση του εργοδότη για πληρωμή μέρους των ασφαλιστικών εισφορών για τα μπλοκάκια, όμως αυτό δεν αρκεί.
Ο Κώδικας Δικηγόρων δεν αναγνωρίζει άλλον τρόπο πληρωμής εκτός από την έμμισθη εντολή για τέτοιου είδους απασχόληση. Είναι ξεκάθαρο!
Πώς θα μπορούσε να αυξηθεί η δικηγορική ύλη;
Η ερώτησή σας, μου δίνει την ευκαιρία να αναφερθώ σε ένα ακόμα πολύ σημαντικό ζήτημα, την συγκέντρωση της δικηγορικής ύλης στις μεγάλες δικηγορικές εταιρίες. Την τελευταία πενταετία με αυξητική τάση οι μεγάλες δικηγορικές εταιρίες απορροφούν όχι μόνο την δικηγορική ύλη, αλλά και τους συναδέλφους οι οποίοι εξαιτίας του ανωτέρω καθεστώτος (μπλοκάκι) εξαναγκάζονται δικαιολογημένα να στραφούν στα μεγάλα σχήματα των εταιριών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την σταδιακή ερημοποίηση της ελεύθερης δικηγορίας. Προσωπικά διεκδικώ και οραματίζομαι για το Δικηγορικό Σώμα μια δικηγορία η οποία να προσφέρει τη δυνατότητα στους συναδέλφους να είναι ελεύθεροι και ανεξάρτητοι, καλύπτοντας με άνεση όλες τους τις ανάγκες μέσω της δικηγορικής ύλης και όχι αυτή να υφαρπάζεται από μία μικρή μερίδα μεγάλων σχημάτων σε βάρος χιλιάδων δικηγόρων, οι οποίοι προσφέρουν αντίστοιχες ή και καλύτερες νομικές υπηρεσίες.
Στο ίδιο πλαίσιο, σε ότι αφορά την «μάχιμη» – ελεύθερη δικηγορία έχω κάνει αρκετές παρεμβάσεις για το φαινόμενο των «τηλε-δικών» και της αντιδεοντολογικής συμπεριφοράς συναδέλφων, οι οποίοι ιδίως στο τομέα του ποινικού δικαίου χρησιμοποιούν αθέμιτες μεθόδους προσέγγισης πελατών, στερώντας έτσι τη δυνατότητα σε άλλους συναδέλφους να αναλάβουν τον χειρισμό υποθέσεων.
Στην κατεύθυνση της αύξησης της δικηγορικής ύλης, άλλη μία κομβική αλλαγή την οποία στηρίζω και προωθώ είναι η αυστηροποίηση των εξετάσεων για την απόκτηση της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος, με σκοπό την καταπολέμηση του πληθωρισμού των δικηγόρων. Επίσης, είναι αυτονόητο και διεκδικούμε την επαναφορά της υποχρεωτικής παράστασης των δικηγόρων στα συμβόλαια. Πράγμα το οποίο θέλουμε να καθιερώσουμε και σε άλλες συμβάσεις, όπως εντελώς ενδεικτικά στις εμπορικές μισθώσεις.
Ως υπεύθυνος για το Πρωτοδικείο Αθηνών τι προβλήματα αντιμετωπίζετε;
Πέραν των τεράστιων υλικοτεχνικών ελλείψεων σε επίπεδο υποδομών, το οποίο αφορά το Υπουργείο, ο ΔΣΑ με δικές του δαπάνες προσπαθεί να ενισχύσει τη διοίκηση του Πρωτοδικείου για την καλύτερη εξυπηρέτηση ακόμα και την ασφάλεια των συναδέλφων (ενδ. γιατρός ΔΣΑ, αίθουσα υπολογιστών, παρεμβάσεις σε έκτακτες περιπτώσεις π.χ έντονα καιρικά φαινόμενα). Από την πλευρά μου, σε καθημερινή βάση είμαι σταθερά παρών στα κτήρια του Πρωτοδικείου και διαθέσιμος σε κάθε κλήση των συναδέλφων μου. Σχεδόν κάθε μέρα μου ζητείται να παρέμβω ακόμα και σε περιπτώσεις καθυστέρησης ή πλημμελούς εξυπηρέτησης τους. Στο κομμάτι αυτό, είμαι ιδιαιτέρως περήφανος, γιατί φέτος με την αποσύνδεση της πρόσληψης των δικαστικών υπαλλήλων από τον ΑΣΕΠ και την πρόσληψή τους μέσω ξεχωριστού διαγωνισμού, στο άμεσο μέλλον ευελπιστούμε τα Δικαστήρια της Αθήνας να είναι επαρκώς στελεχωμένα και να απαλείφουν επιτέλους τα χρόνια φαινόμενα ανεπάρκειας στην εξυπηρέτηση των συναδέλφων μας. Η απεμπλοκή από τις ατελείωτες ουρές των Δικαστηρίων, ιδίως στην κατάθεση των δικογράφων θα βελτιώσει αισθητά την δικηγορική καθημερινότητα. Θέλω στο σημείο αυτό να πω, ότι η παρουσία μου δεν εξαντλείται μόνο στο Πρωτοδικείο. Πολύ συχνά με καλούν οι συνάδελφοί μου, προκειμένου να εξυπηρετηθούν στα Υποθηκοφυλακεία – Κτηματολογικά γραφεία και δημόσιες υπηρεσίες. Η κατά προτεραιότητα εξυπηρέτηση των δικηγόρων είναι για εμένα αυτονόητη, την είχα διεκδικήσει ήδη ως Πρόεδρος της Ε.Α.Ν.Δ.Α και επιδιώκω με κάθε τρόπο μέχρι σήμερα τη θεσμοθέτησή της.
Για να κλείσω, θα ήθελα να σταθώ και σε μία πολύ σημαντική κατάκτηση της παρούσας διοίκησης, ήδη από τον πρώτο χρόνο της θητεία της και πάγια δική μου διεκδίκηση εδώ και αρκετά χρόνια. Αυτή είναι η ψήφιση νόμου για την εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων πληρωμής της νομικής βοήθειας, για την οποία είμαι και προσωπικά πολύ περήφανος. Όπως είναι γνωστό, οι συνάδελφοί μας ανέμεναν μέχρι και 3.5 χρόνια, προκειμένου να αποζημιωθούν. Η διαδικασία κινήθηκε άμεσα μέσω αιτήσεων που υπέβαλαν στο portal.olomeleia και ήδη έχουν ξεκινήσει οι αποζημιώσεις. Ωστόσο, δεν θα σταματήσουμε εδώ. Στοχεύουμε στην παγίωση της ρύθμισης και συνεχώς ζητούμε επιτέλους της στελέχωση του ΤΑΧΔΙΚ, ώστε από εδώ και πέραν οι συνάδελφοι να αποζημιώνονται άμεσα. Δεν θα ανεχτούμε άλλο οι δικηγόροι να υφίστανται μία επί πιστώσει κοινωνική πολιτική, την οποία στο τέλος της ημέρας εκείνοι ασκούν προς όφελος των πιο αδύναμων πολιτών.
Εν τέλει πιστεύετε ότι υπάρχει πραγματικά περιθώριο βελτίωσης για τη Δικηγορία ή η Δικηγορία πεθαίνει ως κλάδος, όπως συνηθίζεται να λέγεται;
Εάν δεν πίστευα, τόσο στη δικηγορία, όσο κυρίως στους ανθρώπους που την υπηρετούν καθημερινά και ζουν από αυτή, όπως και εγώ, δεν θα είχα ασχοληθεί ποτέ με το δικηγορικό συνδικαλισμό. Πιστεύω βαθιά, ότι με συγκεκριμένες παρεμβάσεις, όπως η άρση των ασυμβιβάστων, ο εξορθολογισμός της εισροής δικηγόρων στο σώμα, η μεθοδευμένη αύξηση της δικηγορικής ύλης και η ενίσχυση και ενθάρρυνση των νέων συναδέλφων να ανοίξουν τα δικά τους γραφεία, αλλά και των παλαιοτέρων να αντέξουν και να εξελιχθούν μέσα στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται, η δικηγορία και οι άνθρωποί της θα αποκτήσουν ξανά την ελευθερία, την ανεξαρτησία και το όραμα για να διαμορφώσουμε όλοι μαζί το μέλλον που μας αξίζει. Δεν αφήσουμε τα όνειρά μας στην τύχη τους.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών