Ανάσα ρευστότητας ύψους 1,6 δισ. ευρώ παίρνουν μέχρι το τέλος του 2021 εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι καθώς μέχρι τότε παγώνει η πληρωμή φορολογικών και ασφαλιστικών χρεών που γεννήθηκαν από τον περασμένο Μάρτιο.
Η καταβολή τους θα γίνει σε 12 άτοκες ή σε 24 χαμηλότοκες δόσεις, με ετήσιο επιτόκιο 2,5%, που θα ξεκινά να «μετρά» από τον Ιανουάριο του 2022 ενώ μέχρι τότε οι συγκεκριμένες οφειλές παραμένουν σε αναστολή χωρίς να επιβαρύνονται με προσαυξήσεις.
Ανάλογες αποφάσεις αναμένεται σήμερα από το υπουργείο Εργασίας με τις συνολικές οφειλές που θα παραμείνουν στον πάγο έως το τέλος του έτους να προσεγγίζουν το 1,6 δισ. ευρώ εκ των οποίων το 1 δισ. ευρώ αφορά φορολογικά χρέη και 600 εκατ. ασφαλιστικά.
1. Ποιους αφορά η παράταση πληρωμής και η νέα ρύθμιση οφειλών;
- Επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους με κρατική εντολή την περίοδο Μαρτίου-Ιουνίου 2020.
- Επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που επλήγησαν οικονομικά από την κρίση του κορωνοϊού, λόγω πτώσης του κύκλου εργασιών τους σε έναν ή περισσότερους από τους μήνες της περιόδου Μαρτίου-Ιουνίου 2020 και υπάγονται στις κατά καιρούς ανακοινωθείσες λίστες με τους πληττόμενους ΚΑΔ.
- Εργαζόμενοι που βρέθηκαν σε προσωρινό καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας και έλαβαν την αποζημίωση ειδικού σκοπού, για έναν ή περισσότερους από τους μήνες Μάρτιο-Ιούνιο.
- Ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα κατά 40% ενοίκια επαγγελματικής στέγης, πρώτης κατοικίας ή φοιτητικής στέγης κατά τους μήνες Μάρτιο έως και Ιούνιο 2020.
2. Ποιες οφειλές αναστέλλονται έως το τέλος του έτους;
Μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2021 αναστέλλεται η είσπραξη για τις εξής κατηγορίες οφειλών:
- Οι βεβαιωμένες στις Δ.Ο.Υ. και τα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές (ΦΠΑ, Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών, φόρος κληρονομιάς, μηνιαίες δόσεις παλαιότερων ρυθμίσεων κλπ) των οποίων η προθεσμία καταβολής έληγε κανονικά από 11 Μαρτίου 2020 έως και 30 Απριλίου 2020 αλλά παρατάθηκε έως τις 31 Αυγούστου 2020.
- Οι βεβαιωμένες στις Δ.Ο.Υ. και τα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές (ΦΠΑ, Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών, φόρος κληρονομιάς, μηνιαίες δόσεις παλαιότερων ρυθμίσεων κλπ) των οποίων η προθεσμία καταβολής έληγε από την 1η Μαΐου 2020 έως και την 31η Μαΐου 2020 αλλά έχει παραταθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020.
- Οι βεβαιωμένες στις Δ.Ο.Υ. και τα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές (ΦΠΑ, Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών, φόρος κληρονομιάς, μηνιαίες δόσεις παλαιότερων ρυθμίσεων κλπ) των οποίων η προθεσμία καταβολής έληγε από την 1η Ιουνίου 2020 έως και την 30η Ιουνίου 2020 αλλά έχει παραταθεί έως τις 31 Οκτωβρίου 2020.
- Οι βεβαιωμένες στις Δ.Ο.Υ. και τα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές που ήταν ληξιπρόθεσμες την 11η-3-2020 και η είσπραξή τους ανεστάλη μέχρι και την 31η-8-2020.
- Οι βεβαιωμένες στις Δ.Ο.Υ. και τα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές που ήταν ληξιπρόθεσμες την 1η-4-2020 και η είσπραξή τους ανεστάλη μέχρι και την 31η-8-2020.
- Οι βεβαιωμένες στις Δ.Ο.Υ. και τα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές που ήταν ληξιπρόθεσμες την 1η-5-2020 και η είσπραξή τους ανεστάλη μέχρι και την 30η-9-2020.
- Οι βεβαιωμένες στις Δ.Ο.Υ. και τα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές που ήταν ληξιπρόθεσμες την 1η-6-2020 και η είσπραξή τους ανεστάλη μέχρι και την 31η-10-2020.
3. Σε πόσεις δόσεις μπορούν να ρυθμιστούν αυτά τα χρέη μετά τη λήξη της παράτασης;
Οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν από το 2022 αυτά τα χρέη σε 24 άτοκες ή 48 έντοκες μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 2,5%.
Η πρώτη δόση της ρύθμισης αυτής θα καταβληθεί έως την 31η Ιανουαρίου 2022 και οι υπόλοιπες την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών.
Σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής δόσης, οι ανωτέρω οφειλές επιβαρύνονται με μηνιαία προσαύξηση που ανέρχεται σε ποσοστό 5%.
Προβλέπεται απώλεια της ρύθμισης, με συνέπεια την υποχρεωτική άμεση καταβολή του υπολοίπου των οφειλών σύμφωνα με τα στοιχεία της βεβαίωσης, εάν ο οφειλέτης δεν καταβάλλει δύο (συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης ή καθυστερήσει την καταβολή των δύο τελευταίων δόσεων της ρύθμισης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δύο μηνών.
4. Τι αλλάζει για τις δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών μηνός Φεβρουαρίου 2021;
Οι καταβλητέες δόσεις μηνός Φεβρουαρίου από πληττόμενες εταιρείες ή εργαζόμενους σε αναστολή, μπαίνουν στο ψυγείο και προστίθενται στο τέλος της κάθε ρύθμισης.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι για έναν οφειλέτη - φορολογούμενο που είχε ρυθμίσει σε 120 δόσεις τα χρέη του μετά την αναστολή πληρωμής της οφειλής του Φεβρουαρίου οι δόσεις αυξάνονται σε 121.
Στο τέλος της κάθε ρύθμισης έχουν προστεθεί και οι δόσεις οφειλών για τους μήνες Μάρτιο έως Ιούνιο 2020 και Νοέμβριο 2020 έως Ιανουάριο 2021.
5. Παγώνουν και οι τελευταίες πληρωτέες δόσεις για φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και τέλη κυκλοφορίας;
Το «πάγωμα» δεν ισχύει για την καταβολή της τελευταίας δόσης του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ, καθώς και των τελών κυκλοφορίας των οχημάτων διότι αποτελούν έσοδα που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2020.
6. Ποιο είναι το ύψος των συσσωρευμένων οφειλών που μπαίνουν σε αναστολή;
Τα χρέη για τα οποία παρατείνεται η περίοδος αναστολής είσπραξης έως τις 31/12/2021 υπολογίζονται σε 1 δισ. ευρώ μαζί με τις ρυθμισμένες φορολογικές οφειλές ενώ αν υπολογισθούν και οι οφειλές από τα ασφαλιστικά ταμεία, το συνολικό ποσό φθάνει τα 1,6 δισ. ευρώ.
Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr
Στον πάγο χρέη που δημιούργησε η πανδημία ύψους 1,6 δισ. από ασφαλιστικές και φορολογικές οφειλές
Οδηγός για τη νέα περίοδο χάρητος – Ποιες κατηγορίες αφορά
Σχόλια αναγνωστών