Την επέκταση της χαλάρωσης των κανόνων για το χρέος εξετάζει ο εκτελεστικός βραχίονας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ήτοι η Κομισιόν, καθώς παντού στη Γηραιά Ήπειρο είναι εν εξελίξει δρακόντεια περιοριστικά μέτρα για την αποτροπή εξάπλωσης της πανδημίας.
Σε αυτό το πλαίσιο, την Τετάρτη 2 Μαρτίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να σκιαγραφήσει τις νέες παραμέτρους σε ό,τι αφορά την αναστολή της εκ νέου επιβολής ορίων στις δημόσιες δαπάνες για κάθε κράτος μέλος, σύμφωνα με όσα αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.
Η απόφαση λαμβάνεται έναν χρόνο μετά την πρώτη χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας από την Eπιτροπή, καθώς οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προσπαθούσαν να μετριάσουν το χτύπημα της πανδημίας με κολοσσιαία μέτρα στήριξης.
Ωστόσο, το νέο ψήφισμα για την αναβολή αποκατάστασης των δημοσιονομικών κανόνων αποτελεί ακόμη ένα σημάδι ότι οι οικονομίες της ΕΕ θα άρουν σταδιακά τα όποια μέτρα στήριξης των οικονομιών, παρότι τα δημόσια οικονομικά, γενικά, παρουσιάζουν ραγδαία επιδείνωση.
Αν και για τους επόμενους δύο μήνες δεν προβλέπεται να υπάρξει κάποια επίσημη απόφαση, ωστόσο, σύμφωνα με αξιωματούχους της Κομισιόν, οι δημοσιονομικοί κανόνες θα πρέπει να έχουν ενεργοποιηθεί μέχρι το 2023 – το αργότερο.
Βέβαια, η ενεργοποίηση των ρυθμιστικών κανόνων σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό πλαίσιο των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προϋποθέτει επιστροφή της οικονομίας της ΕΕ στα επίπεδα του 2019 – κάτι που αποτελεί απίθανο σενάριο, δεδομένων των δρακόντειων περιορισμών στις μετακινήσεις, την αργοπορία στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, αλλά και την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού εξαιτίας των παραλλάξεων της Covid19.
Ως εκ τούτου, το προσχέδιο δεν είναι ακόμη οριστικοποιημένο και ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές, σύμφωνα με τους αξιωματούχους.
Αργή ανάκαμψη
Η οικονομία της ζώνης του ευρώ συρρικνώθηκε κατά 6,8% το 2020, με την επιτροπή να προβλέπει ανάπτυξη 3,8% για το 2021.
Σε κάθε περίπτωση, όλες οι προβλέψεις και οι εκτιμήσεις εξαρτώνται από τα lockdown και τα μέτρα για τον περιορισμό των κρουσμάτων κορωνοϊού, που μάλλον θα αρχίσουν να μειώνονται προς το τέλος του β’ τριμήνου.
Η ΕΕ, γενικά, αναμένεται να «αγγίξει» τα προ πανδημίας επίπεδα στα μέσα του 2022, με την κατάσταση μεταξύ των χωρών μελών να ποικίλλει σημαντικά.
Για παράδειγμα, οικονομίες όπως η Ισπανία και η Ιταλία δεν θα ανακάμψουν τόσο γρήγορα.
Ως εκ τούτου, η Επιτροπή αναμένεται να πει ότι, ακόμη και όταν υπάρξει αποκατάση των πληγών της Covid 19, οι κανόνες θα πρέπει να χαρακτηρίζονται από ελαστικότητα και ευελιξία για χώρες οι οικονομίες των οποίων δεν έχουν φτάσει ακόμη στα προπανδημικά επίπεδα.
Η συζήτηση για την εκ νέου αναστολής των κανόνων έρχεται καθώς το μπλοκ αρχίζει να επεξεργάζεται πώς τα μέλη του θα αρχίσουν να αίρουν τα γενικά μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους τους, προκρίνοντας πιο στοχευμένες ενέργειες.
Καθώς, λοιπόν, οι κυβερνήσεις ετοιμάζονται να διακόψουν την παροχή ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, εξετάζουν με ποιον τρόπο θα αποφύγουν πτωχεύσεις και τον επακόλουθο αντίκτυπό τους στα δάνεια των τραπεζών.
Όπως αναφέρει το Σύμφωνο Σταθερότητας, τα κράτη μέλη δεν πρέπει να παρουσιάζουν δημοσιονομικά ελλείμματα άνω του 3% ενώ την ίδια στιγμή το χρέος τους δεν πρέπει ξεπερνά το 60% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος - ελλείψει αυτού, πρέπει να θέσουν ετήσιους στόχους για να δείξουν ότι κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.
Η επιτροπή αναμένει ότι τα θεμελιώδη αυτά στοιχεία αυτά θα κυμαίνονται άνω του 6% και 100%, αντίστοιχα.
Αξιωματούχοι αναφέρουν ότι οι συνομιλίες για την αναθεώρηση του πλαισίου πιθανότατα θα συνεχιστούν το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.
www.bankingnews.gr
Έτοιμη για εκ νέου χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων η Κομισιόν
Την επέκταση της χαλάρωσης των κανόνων για το χρέος εξετάζει ο εκτελεστικός βραχίονας της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Σχόλια αναγνωστών