Τελευταία Νέα
Οικονομία

«Ηi - tech» μπλόκο από το ΥΠΟΙΚ στο «μαύρο χρήμα» - Γαλλικό μοντέλο για 8.500 «καυτές» υποθέσεις φοροδιαφυγής

«Ηi - tech» μπλόκο από το ΥΠΟΙΚ στο «μαύρο χρήμα» - Γαλλικό μοντέλο για 8.500 «καυτές» υποθέσεις φοροδιαφυγής
«Οδοφράγματα» στο «μαύρο χρήμα» στήνει το οικονομικό επιτελείο
Σχετικά Άρθρα

«Οδοφράγματα» στο «μαύρο χρήμα» στη βάση του γαλλικού μοντέλου πάταξης της φοροδιαφυγής που λειτουργεί με «hi - tech» εργαλεία, στήνει το οικονομικό επιτελείο όπως προκύπτει από το κείμενο του εθνικού σχεδίου της ανάκαμψης που παρουσίασε στο Ecofin.
Περισσότερες από 8.500 υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής για το διάστημα των ετών 2016-2020 έχουν διαβιβαστεί από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων στην Αρχή για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες για περαιτέρω έρευνα ως προς την διακίνηση του «μαύρου χρήματος».
Το συνολικό ποσό στο οποίο αφορούν οι υποθέσεις αυτές αγγίζει τα 14 δισ. ευρώ ή το 18,3% του ΑΕΠ.

Ψηφιακή αναβάθμιση των φορολογικών αρχών

Στους βασικούς άξονες του σχεδίου ανάκαμψης περιλαμβάνεται η ψηφιακή αναβάθμιση των φορολογικών αρχών με στόχο τον εντοπισμό κρουσμάτων φοροδιαφυγής μέσω της ενεργοποίησης προγραμμάτων τεχνητής νοημοσύνης που θα δώσουν τη δυνατότητα σε χρόνο εξπρές να καταγράφεται όλο το φάσμα των κινήσεων των φορολογούμενων.
Με αυτό τον τρόπο οι αρμόδιες υπηρεσίες θα έχουν πλήρη εικόνα για την εισοδηματική και περιουσιακή κατάσταση των υπόχρεων αλλά και του οικονομικού προφίλ των επιχειρήσεων αντιπαραβάλλοντας αυτά τα δεδομένα με τις δηλώσεις που έχουν υποβάλλει στην εφορία όπου και θα διαπιστώνεται αν είναι ειλικρινείς ή αποκρύπτουν φορολογητέα ύλη.
Το σύστημα θα έχει τη δυνατότητα να αντλεί δεδομένα από μία τεράστια δεξαμενή πληροφοριών και στοιχείων για τα εισοδήματα, την ακίνητη και κινητή περιουσία, τις δαπάνες, τις συναλλαγές, τις τραπεζικές και χρηματιστηριακές κινήσεις.
Το υπουργείο Οικονομικών έχει στραμμένο το βλέμμα στο γαλλικό μοντέλο καθώς οι φορολογικές αρχές της χώρας ανέπτυξαν το 2018 ένα αντίστοιχο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, δηλαδή ένα σύστημα εξόρυξης δεδομένων, και αξιολόγησης τεράστιων ποσοτήτων δεδομένων που ελέγχονται διαδοχικά και επαληθεύονται συστηματικά.
Τα στοιχεία εκτός των αρχείων που έχει το γαλλικό δημόσιο αντλούνται και από βάσεις δεδομένων ιδιωτικών εταιρειών, από το ηλεκτρονικό εμπόριο, ακόμη και από τα κοινωνικά δίκτυα.
Η εμπειρία δείχνει ότι η αποτελεσματικότητα του συστήματος είναι σημαντικά υψηλότερη συγκριτικά με τις παραδοσιακές μεθόδους που ακολουθούν σήμερα οι ελεγκτικές αρχές καθώς αποκαλύφθηκαν περιπτώσεις φοροδιαφυγής μέσα από «αθέταες» διαδρομές και διαδικασίες.

Συστήματα τεχνητής νοημοσύνης

Σημειώνεται ότι πολλές χώρες στην Ε.Ε. χρησιμοποιούν συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, με τα αποτελέσματα να είναι εντυπωσιακά.
Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι το νέο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης θα εφαρμοσθεί στο σύνολο της φορολογίας καθώς θα καλύπτει περιπτώσεις απάτης στο φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ, σε δασμούς , ειδικούς φόρους κατανάλωσης, ενδοομιλικές απάτες κ.λ.π.

Διαγωνισμός για το «υπερόπλο»

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα οι σχετικοί διαγωνισμοί για την προμήθεια του ηλεκτρονικού υπερόπλου θα ξεκινήσουν εντός του 2021 σε συνδυασμό και με τη ροή των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης και αναμένεται σε πρώτη φάση η ενεργοποίηση του να γίνει έως το τέλος του έτους.
Στόχος είναι με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και τη καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής να ενισχυθούν τα έσοδα του δημοσίου και να δημιουργηθούν τα ταμειακά περιθώρια για μείωση του φορολογικού βάρους σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις.

Επισημαίνεται ότι στο πεδίο της φορολογίας το σχέδιο Ανάκαμψης περιλαμβάνει και άλλες δράσεις, όπως:

-Η πλήρης κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας με σκοπό την αύξηση της διαφάνειας, ο εκσυγχρονισμός του συστήματος φορολογίας της ιδιοκτησίας (ΕΝΦΙΑ) που καθιστά πιο ρεαλιστικές τις τιμές ζώνης ανά γεωγραφική περιοχή με σκοπό τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την ευθυγράμμιση του φόρου ακίνητης περιουσίας με τις αξίες της αγοράς
-Το νέο πλαίσιο για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου προϊόντων που υπόκεινται σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης (καπνός, αλκοόλ και ενέργεια)
-Πρόσθετα μέτρα και κίνητρα για περαιτέρω αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών
-Εφαρμογή μιας ψηφιακής και αυτόματης διαδικασίας ηλεκτρονικής επιστροφής ΦΠΑ.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης