Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΑΑΔΕ: Στο φως της δημοσιότητας τα ονόματα των μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου - 10.168 φυσικά πρόσωπα και 16.839 νομικά

ΑΑΔΕ: Στο φως της δημοσιότητας τα ονόματα των μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου - 10.168 φυσικά πρόσωπα και 16.839 νομικά
Δημοσιεύτηκε η λίστα με τους μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου...
Σχετικά Άρθρα
Πολυσέλιδη λίστα με τα ονόματα και τα χρέη μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου έδωσε πριν από λίγο στην δημοσιότητα η ΑΑΔΕ.
Ο κατάλογος περιλαμβάνει 27.007 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις με οφειλές άνω των 150.000 ευρώ προς την Εφορία και τον ΕΦΚΑ και με διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους.
Η δημόσια ανακοίνωση των μεγαλοφειλετών γίνεται στο πλαίσιο του νόμου 3943/2011 με στόχο την διαπόμπευσή τους προκειμένου να πιεστούν να πληρώσουν ή να ρυθμίσουν τα χρέη τους τα οποία ξεπερνούν τα 130,3 δις. ευρώ και αποτελεί ταυτόχρονα το μεγάλο στοίχημα της φορολογικής διοίκησης για την εισροή εσόδων στα ταμεία του κράτους.
Στην πρώτη θέση της λίστας των οφειλετών βρίσκεται, για μια ακόμα φορά, η κλειστή εδώ και χρόνια χρηματιστηριακή εταιρεία Ακρόπολις, με οφειλές 13,226 δισ. ευρώ, ενώ ακολουθεί η επίσης κλειστή πρώην Ολυμπιακή Αεροπορία με οφειλές 2,281 δισ. ευρώ.
Στη δεκάδα βρίσκονται ακόμη η εταιρία «ΔΟΜΕΝΙΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ COMMUNICATION EXCLUSIVE COMMEX ΕΕ» με χρέη 1,757 δις. ευρώ, η «Carrera Mobile» η οποία εμφανίζεται να οφείλει 1,580 δισ. ευρώ, η «ΦΙΛΩΤΑΣ ΣΤΑΘΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ» με οφειλές 1,213 δισ. ευρώ, η «ΑΓΙΟΜΑΥΡΙΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦIKA ΕΙΔΗ ΑΕΒΕ» με 1,079 δισ. ευρώ και η «ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ» με 1,033 δις. ευρώ.
Από τα φυσικά πρόσωπα τις μεγαλύτερες οφειλές στο δημόσιο έχει ο KOSTA CHRIS Γ. με χρέος πάνω από 1 δισ. ευρώ και ακολουθούν ο APOSTOLIDES PANAY Δ. με 990 εκατ. ευρώ, ο Ι. ΙΩΑΝΝΟΥ με οφειλές 794 εκατ. ευρώ και ο Γ. ΑΝΘΕΜΙΔΗΣ με 457, 5εκατ. ευρώ.
Στις λίστες περιλαμβάνονται πτωχευμένες και κλειστές εδώ και χρόνια επιχειρήσεις όπως η «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α. Ε.» η «SPRIDER STORES ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΝΔΥΜΑΤΩΝ KTHMATIKH» κα.
Υπενθυμίζεται ότι τελευταία φορά που είχαν δοθεί αυτά τα στοιχεία ήταν πριν από την πανδημία το 2019 και αφορούσε 24.677 μεγαλοφειλέτες.

Δείτε εδώ τη λίστα των φυσικών προσώπων...
Δείτε εδώ τη λίστα των νομικών προσώπων...

Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως για τους περισσότερους μεγαλοοφειλέτες τα χρέη πάνε πολλές δεκαετίες πίσω αφού στις καταστάσεις βρίσκονται πτωχευμένες επιχειρήσεις που έχουν αφήσει «φέσια» εκατομμυρίων ευρώ σε Εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία, τα οποία ουσιαστικά έχει «διαγράψει» ο εισπρακτικός μηχανισμός.
Ωστόσο υπάρχουν και νέα πρόσωπα καθότι δεν προχώρησαν στην ρύθμιση των χρεών τους από το 2020 μέχρι σήμερα.

Ειδικότερα το φως της δημοσιότητας είδαν φυσικά και νομικά πρόσωπα που έχουν:

1. Βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή προς την εφορία που υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ και η καταβολή της καθυστερεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους κατά την ημερομηνία άντλησης των στοιχείων αυτών από τα πληροφοριακά συστήματα Φορολογίας και Τελωνείων.

2. Βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή από εισφορές κοινωνικής ασφάλισης προς τον ΕΦΚΑ που υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ και η καταβολή της καθυστερεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους κατά την ημερομηνία άντλησης των στοιχείων αυτών από το πληροφοριακό σύστημα του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

Για τα φυσικά πρόσωπα στη λίστα αναγράφεται: ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου, επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα, βασική οφειλή και συνεισπραττόμενα προς Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες/Ελεγκτικά Κέντρα, Τελωνεία και μερικό σύνολο οφειλής για κάθε ομάδα υπηρεσιών και φορέων.
Για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες θα δημοσιοποιηθούν:
ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου, επωνυμία, διεύθυνση έδρας, βασική οφειλή και συνεισπραττόμενα προς Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες/Ελεγκτικά Κέντρα, Τελωνεία, Ε.Φ.Κ.Α., μερικό σύνολο οφειλής για κάθε ομάδα υπηρεσιών και φορέων και παρατηρήσεις.

Ωστόσο ακόμα και μετά την δημοσιοποίηση των οφειλών υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης, άρσης ή διαγραφής των δημοσιοποιούμενων στοιχείων, είτε αυτεπάγγελτα είτε κατόπιν αιτήσεως του φυσικού ή νομικού προσώπου.
Με βάση το νόμο από την δημοσιοποίηση εξαιρούνται οι κάτωθι οφειλές ακόμα και αν πληρούν τα προαναφερθέντα κριτήρια ύψους και παλαιότητας οφειλής:

- οι οφειλές οι οποίες έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης και τηρούνται οι όροι αυτής
- οι οφειλές οι οποίες τελούν υπό αναστολή καταβολής με προσωρινή διαταγή, δικαστική απόφαση, πράξη διοικητικού οργάνου ή εκ του νόμου
- οι οφειλές οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ως ανεπίδεκτες είσπραξης
- οι οφειλές οι οποίες αποβιωσάντων ή ανηλίκων και
- οι οφειλές των νομικών προσώπων εντός του στενού ή ευρύτερου δημοσίου τομέα.

Όμως δεν είναι μόνο οι μεγαλοοφειλέτες που κρατούν αποστάσεις από τις ρυθμίσεις. Εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες της Εφορίας και του ΕΦΚΑ γύρισαν ξανά την πλάτη στα προγράμματα διακανονισμού.
Ενώ είχαν την ευκαιρία να ενταχθούν στις παλαιές ρυθμίσεις των 72 και 120 δόσεων τις οποίες έχασαν έως την 1η Φεβρουαρίου 2023 ή να ρυθμίσουν τα χρέη της ενεργειακής κρίσης σε 36 ή 72 δόσεις, επέλεξαν να μην τακτοποιήσουν τα χρέη τους και βρίσκονται τώρα αντιμέτωποι με κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων και εισοδημάτων αλλά και πλειστηριασμούς ακινήτων.
Η πλατφόρμα των 36,72 και 120 δόσεων της ΑΑΔΕ έκλεισε στις 31 Ιουλίου 2023 και σύμφωνα με πληροφορίες περίπου 50.000 οφειλέτες της Εφορίας εντάχθηκαν στις ευνοϊκές ρυθμίσεις, όταν μόνο για την αναβίωση των 36/72 δόσεων (χρέη πανδημίας) και των 120 δόσεων θα μπορούσαν να ενταχθούν 200.000 φορολογούμενοι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης